SpellForce III

by Βασίλης Καμακάρης on 2 Ιανουαρίου 2018

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την κυκλοφορία του SpellForce: The Order of Dawn, το πρώτου τίτλοτ της σειράς που έκανε την εμφάνιση του το 2003 και προσέφερε έναν εκπληκτικό hybrid τίτλο που πάντρευε αρμονικά RPG και RTS στοιχεία. Το SpellForce ήταν ένα δημιούργημα της Γερμανικής Phenomic Game Development, πριν γίνει EA Phenomic και μας χάρισε μας δύο βασικά παιχνίδια της σειράς και αργότερα κάποια expansions, μέχρι το κλείσιμο του studio το 2013.

Η κληρονομιά του SpellForce μεγάλη και σίγουρα μεγάλος και ο πόθος των fans για μια νέα συνέχεια, κάτι που ανέλαβε αργότερα η THQ Nordic δημιουργώντας το SpellForce II: Demons of the Past expansion το 2012. Φυσικά, ένα μόνο expansion δεν είναι αρκετό και γι' αυτό, η THQ Nordic 4 χρόνια μετά, φέρνει μέσω της Grimlore Games το τρίτο μέρος της σειράς.

Το SpellForce III είναι prequel στο σύμπαν του SpellForce, καθώς χρονολογικά διαδραματίζεται το 518 BC, δηλαδή πριν το Convocation που προκάλεσε την καταστροφή του Eo και ακολούθησε μετά το πρώτο SpellForce. Στο SpellForce III βρισκόμαστε μετά τα γεγονότα των Mage Wars που η βασιλεία του Eo έχει δώσει ένα τέλος, χωρίς επιθυμητά αποτελέσματα.

Πλέον ο κόσμος μαστίζεται από την αναρχία και εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν ξεχυθεί απεγνωσμένοι στην άκρη του κόσμου για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ παράλληλα ζουν κάτω από τον τρόμο του “Bloodburn”, μιας θανατηφόρας επιδημίας που εξαπλώνεται ραγδαία. Η μόνη λύση για όσους ανθρώπους θέλουν να ζήσουν, είναι οι The Purity of Light, μια αίρεση που έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των μάγων, κατηγορώντας τους για τα δεινά που έχει υποστεί η αυτοκρατορία του Eo.

Η αρχή του SpellForce III μας παρουσιάζει κάποιους από τους χαρακτήρες, με τους οποίους θα συμμαχήσουμε στην πορεία, προσπαθώντας αρχικά να κυνηγήσουν τον Isamo Tahar, τον πατέρα μας και παράλληλα τον άνθρωπο που προκάλεσε τα Mage Wars. Στην επιστροφή και την πρώτη σύγκρουση με τον Isamo, οι πολεμιστές θα συναντήσουν εμάς, τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού που θα τον κατατάξουν ως πολεμιστή του βασιλικού στρατού, με το παρατσούκλι “Betrayer’s Child.

Η ιστορία είναι από τα δυνατά σημεία του τίτλου της Grimlore Games, με πλοκή που κρύβει εκπλήξεις, συμμαχίες, προδοσίες και χαρακτήρες με αρκετό βάθος. Οι ήρωες που θα μας ακολουθήσουν ή θα μας αντιμετωπίσουν είναι αρκετοί και ο καθένας κρύβει τη δική του ιστορία. Μέσα από τις συζητήσεις και τα γεγονότα, θα ανακαλύψουμε τις καταγωγές, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες τους, χτίζοντας δυναμικά τις σχέσεις μας με αυτούς. Κάθε άτομο ξεχωριστά χαρακτηρίζεται από το voice acting του, με δυνατές προσθήκες στους ηθοποιούς όπως: Doug Cockle (The Witcher 3: Wild Hunt) και Dave Fennoy (The Walking Dead).

Στο κομμάτι του gameplay, το Spellforce III ακολουθεί τη φόρμουλα της σειράς, για την οποία είναι γνωστή και δεν είναι άλλη από τον συνδυασμό του RPG και RTS σε ένα ενιαίο παιχνίδι. Εδώ για να δοθεί μια καλύτερη εξήγηση σε πιο νέους παίχτες που θέλουν να ασχοληθούν με το τρίτο μέρος της σειράς, τα δύο είδη είναι ξεχωριστά μέσα στο παιχνίδι. Το RPG στοιχείο αφορά καθαρά στην ομάδα των ηρώων μας, δηλαδή 4 πολεμιστές με διαφορετικό οπλισμό, talents και abilities, που μάχονται για ένα συγκεκριμένο objective. Το RTS έρχεται σαν ενίσχυση, όταν ο στόχος απαιτεί και την παρουσία του “ιππικού.”

Στο RTS στοιχείο θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα sector, ώστε να δημιουργήσουμε έναν δυνατό στρατό και να εισβάλουμε στο objective. Για να είμαστε σε θέση να πράξουμε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να σπαταλήσουμε αρκετό χρόνο στο management αγαθών και εργατών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουμε τη δύναμη μας στον χάρτη κατακτώντας επιπλέον sectors, ενισχύοντας έτσι τον ρυθμό των αγαθών και τον πληθυσμό για περισσότερους εργάτες και στρατό. Φυσικά, όπως και με το χτίσιμο του χαρακτήρα μας, έτσι και τα sector μας για να είναι ισχυρά και με παραπάνω δυνατότητες αναλόγως του faction που διαχειριζόμαστε (Humans, Orc και Elves), χρειάζεται να εντοπίζουμε ή να αγοράσουμε ορισμένα blueprints που προσφέρουν νέες τεχνολογίες.

Οι χαρακτήρες από την άλλη, πέραν του κλασικού leveling, ισχυροποιούνται μέσα από τον οπλισμό τους. Το οπλοστάσιο και οι πανοπλίες διαθέτουν ranks ανάλογα με τη σπανιότητα, παρέχοντας παράλληλα κάποια extra stats (HP, focus, attributes και elements) στα πολύ μεγαλύτερα ranks.Παράλληλα για τους χαρακτήρες πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως με βάση το επίπεδο δυσκολίας που παίζουμε το παιχνίδι, μειώνεται και ο αριθμός των revival charges. Αυτά βοηθούν στο να επιστρέψει στην μάχη ένας χαρακτήρας μετά τον θάνατο του, κοντά σε κάποιο godstone.

Το μόνο ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο όσον αφορά στους χαρακτήρες είναι τα ability trees, τα οποία είναι σχετικά λίγα σε αριθμό. Κάθε χαρακτήρας ξεχωριστά μπορεί να έχει 3 διαφορετικά ability trees, με αρκετά από αυτά να είναι κοινά σε χαρακτήρες, κάτι που οδηγεί εμάς σε μια “τυφλή” επιλογή με πολύ συγκεκριμένους heroes, ανάλογα με τις ικανότητες τους, αφήνοντας στην άκρη τους υπόλοιπους ή μειώνοντας τις πιθανότητες κάποιας εναλλακτικής επιλογής. Όπως λέει και ο λαός, ομάδα που δεν χάνει, δεν αλλάζει.

Στον τεχνικό τομέα του, το SpellForce III ακολουθεί σχεδιαστικά έναν ανοιχτό και πανέμορφο κόσμο, εμπλουτισμένο με μπόλικα assets και με τη μουσική να δίνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Το performance του τίτλου αντιμετώπιζε κάποια framedrops, περισσότερο τις στιγμές που η κάμερα ήταν πιο μακριά για να καλύψει μεγαλύτερη έκταση, ενώ στις περιπτώσεις κοντινών πλάνων, το framerate είχε μια σταθερή ροή. Αυτό περισσότερο οφείλεται στον παράγοντα του resolution, με την περισσότερη λεπτομέρεια να σημαίνει και περισσότερες απαιτήσεις από το μηχάνημα σας.

Κάτι ακόμα που ήταν εμφανές κατά την πορεία μας στο SpellForce, ήταν η εμφάνιση μικρών bugs που αποτελούσαν μικρό "φρένο" στη ροή του παιχνιδιού, χωρίς απαραίτητα να δημιουργούν σε πολύ μεγάλο βαθμό προβλήματα στον παίκτη. Στα θετικά, η Grimlore Games καλύπτει τα μελανά σημεία με μπόλικα patches που κυκλοφορούν ανά τακτικά διαστήματα. Το SpellForce III δοκιμάστηκε σε PC με AMD FX 8370 CPU, R9 290 GPU και 16GB RAM.

Ως σύνολο η βασική εμπειρία του SpellForce III είναι ικανοποιητική και καλύπτει για δεκάδες ώρες τον παίχτη στο βασικό campaign. Αν η singleplayer εμπειρία δεν είναι αρκετή για εσάς, το παιχνίδι διαθέτει και multiplayer modes όπως skirmish, PVP (περισσότερο ως RTS παιχνίδι) και δυνατότητα co-op gameplay για το story mode, ώστε να πολεμήσετε μαζί με την παρέα σας. Για όσους θέλουν μια πλούσια εμπειρία γεμάτη quests και μοναδικούς χαρακτήρες, είναι βέβαιο πως δεν θα απογοητευθούν, καθώς ακόμα και με τα ελαττώματα του, η Grimlore Games έχει τον τρόπο να βελτιώσει την εμπειρία μας. Συνολικά, μιλάμε για έναν διασκεδαστικό τίτλο που θα συναρπάσει τους fans του fantasy medieval κόσμου.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

SpellForce III

Συντάκτης
2 Ιανουαρίου 2018
Developer

Grimlore Games

Publisher

THQ Nordic

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

7 Δεκεμβρίου 2017

Είδος

RPG Strategy

PEGI

18

Θετικά

+ Δυνατή ιστορία
+ Οι χαρακτήρες
+ Ο συνδυασμός των RPG και RTS στοιχείων
+ Μεγάλη διάρκεια
+ Όμορφος οπτικός τομέας

Αρνητικά

- Άστατο framerate
- Μικρά bugs
- Περιορισμένα ability trees

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Spellforce III συνεχίζει να προσφέρει τη μαγεία, για την οποία είναι διάσημη η σειρά. Ένας δυνατός συνδυασμός RPG και RTS που προσφέρει μπόλικη διασκέδαση και αρκετές ώρες gameplay, ώστε να επενδύσετε πάνω του μόνοι σας ή με την παρέα σας, μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία με μοναδικούς χαρακτήρες.

Η Grimlore Games, υπεύθυνη πλέον για τη σειρά SpellForce, τιμά την κληρονομιά της Phenomic, μέσα από μια νέα συνέχεια – prequel στο σύμπαν του παιχνιδιού και μια πολύ καλή επιλογή για να κλείσει το 2017.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1