Spelunker Party!

To F2P or not?
by Παναγιώτης Τριάντης on 3 Νοεμβρίου 2017

H σειρά Spelunker είναι αρκετά παλιά, χωρίς όμως να είναι αρκετά διαδεδομένη ή με πολλές κυκλοφορίες. Συγκεκριμένα, ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε στην οικογένεια των 8-bit Atari κονσολών το 1983, ενώ στη συνέχεια έγινε port σε πολλές κονσόλες όπως το Commodore 64 και το NES. To 2011 η σειρά επιστρέφει στην Ευρώπη με ένα HD remake της έκδοσης του NES που κυκλοφόρησε για το PlayStation 3. Φτάνουμε στο 2015 με ένα sequel που ακούει στο όνομα Spelunker World να κάνει την εμφάνιση του στο PlayStation 4 ως free-to-play τίτλος στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Σήμερα, έχουμε το Spelunker Party, μία επανέκδοση του World στην οποία έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία ενός free-to-play παιχνιδιού.

Το σενάριο θα λέγαμε πως είναι αρκετά αδιάφορο και υπερβολικά περίεργο. Βρίσκουμε την πρωταγωνίστρια που ακούει στο όνομα Spelunkette -και όμως, το έκαναν- να βλέπει έναν κομήτη να πέφτει στον πλανήτη της. Το επόμενο πρωί κάνει την εμφάνιση του ο Fearie Chief, φίλος της Spelunkette που μοιάζει με νεράιδα, προκειμένου να μιλήσει στην ίδια και να της εξηγήσει πως περίεργα πράγματα συμβαίνουν από τότε που έπεσε ο κομήτης, με τα ζώα να είναι πιο επιθετικά και τα φαντάσματα να παίρνουν υλική υπόσταση. Με τη δικαιολογία πως οι πρόγονοι της πρωταγωνίστριας μπορούσαν να επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε μορφή ζωής, η Spelunkette καλείται να επικοινωνήσει με τον πυρήνα της Γης για να δει τι πάει στραβά. Λίγο τα τυπικά ονόματα των χαρακτήρων που μπήκαν για να μπουν, λίγο φαντάσματα, νεράιδες και παλικάρια το σενάριο είναι ανούσιο και ίσως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για έναν free-to-play τίτλο, αλλά η συγκεκριμένη έκδοση χρεώνεται και πραγματικά, δεν μας ικανοποίησε.

Το Spelunker Party, όπως και το Spelunker World είναι ένας 2D platformer τίτλος και περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα του World, που είναι πάνω από 100, ενώ οι προγραμματιστές δεν περιορίστηκαν εκεί προσθέτοντας ακόμη περισσότερα. Οι πίστες χωρίζονται σε κόσμους και οι ίδιες οι πίστες σε expedition areas τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε. Κάθε πίστα κρύβει διάφορα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθώς και collectibles που ονομάζονται Litho-stones. Εκτός από τις βασικές πίστες, υπάρχουν και παρακλάδια τα οποία αφορούν επίπεδα με μεγαλύτερη δυσκολία. Σκοπός σε κάθε πίστα, συνήθως, είναι να ανοίξουμε πόρτες με κλειδιά που καλούμαστε να συλλέξουμε κάθε φορά, να περάσουμε εμπόδια και παγίδες όπως φωτιές, τεράστιες πέτρες που θέλουν να μας λιώσουν και άλλα. Εκτός αυτών υπάρχουν και οι εχθροί οι οποίοι είναι σχετικά αδιάφοροι ως προς τον σχεδιασμό τους, αλλά θα σας εμποδίσουν αρκετά με νυχτερίδες να πετούν μικρές πετρούλες και να απαιτείται ακρίβεια προκειμένου να τις περάσετε, φαντάσματα τα οποία θα πρέπει να εξοντώσετε με έναν φορητό... ανεμιστήρα και άλλα.

Οι βασικές κινήσεις του χαρακτήρα μας γίνονται με τον αναλογικό μοχλό για την περιήγηση στα δισδιάστατα επίπεδα του παιχνιδιού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και αντικείμενα όπως βόμβες, έναν ανεμιστήρα και φωτοβολίδες προκειμένου να σπάσει βράχους και να εξολοθρεύσει εχθρούς. Οι κινήσεις αυτές είναι περιορισμένες μιας και έχουμε μια μπάρα ενέργειας η οποία αν τελειώσει χάνουμε αυτόματα. Για την επαναφόρτιση της μπάρας υπάρχουν πολλά pods στη διαδρομή μας, πολλές φορές σε σημεία που δεν είναι και τόσο απαραίτητα. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να εξοπλίσουμε τον χαρακτήρα μας με ρούχα και σκυλάκια που θα μας βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του επιπέδου και την ανακάλυψη αντικειμένων. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια πίστα, παίρνουμε πόντους εμπειρίας αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό μας, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε στο παρελθόν, όπως μεγαλύτερη εμβέλεια στον ανεμιστήρα για να σκοτώσουμε μακρινά φαντάσματα. Κάπου εδώ μπαίνει και το replayability του τίτλου μιας και θα χρειαστεί πολλές φορές να επιστρέψουμε σε μια πίστα με αναβαθμισμένο εξοπλισμό προκειμένου να συλλέξουμε όλα τα collectibles.

Κάτι που μας έκανε αρνητική εντύπωση ήταν η προσπάθεια του να γίνει το παιχνίδι ρεαλιστικό. Αναφερόμαστε στις κινήσεις που εκτελούμε μέσα σε ένα επίπεδο, μιας και αν για παράδειγμα δεν πηδήξουμε προς κάποιο σχοινί, απλά πέφτουμε και χάνουμε μια ζωή. Το αναμενόμενο θα ήταν να μας επιτρέψει να κάνουμε λίγο δεξιά καθώς πέφτουμε για να πιαστούμε, αλλά αυτό δεν γίνεται μιας και ο θάνατος είναι άμεσος. Το ίδιο ισχύει και με το να πηδήξουμε από το σχοινί στο έδαφος, ή από κάποιο ύψωμα γενικότερα. Μπορεί το πήδημα να φαίνεται βιώσιμο, αλλά αν είναι έστω και λίγο παραπάνω από το αρκετά περιορισμένο όριο που έχει τεθεί, χάνουμε μια ζωή. Τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια έχει φίλους νεράιδες, σκοτώνει φαντάσματα με ανεμιστηράκι και κατευθύνεται προς το κέντρο της Γης προκειμένου να μιλήσει με τον πυρήνα της, δεν νομίζω πως χρειάζεται τέτοιος ρεαλισμός στο θέμα της πτώσης από λίγο μεγαλύτερο ύψος. Ίσως αυτό να βόλευε στη free to play έκδοση για χάρη των microtransactions, αλλά τώρα είναι απλώς εκνευριστικό.

Η λέξη “Party” στον τίτλο μας προδιαθέτει για κάποιο επιπλέον στοιχείο που θα μας κάνει να παίξουμε με τους φίλους μας τοπικά και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, μιας και το Spelunker World διαθέτει online multiplayer έξι παικτών. Πράγματι, το Spelunker Party υποστηρίζει τοπικό παιχνίδι τεσσάρων παικτών μέσα από τον διαχωρισμό της οθόνης, αλλά και online multiplayer. To θετικό κομμάτι του split-screen είναι πως οι παίκτες μπορούν να χωριστούν και να συλλέξουν διαφορετικά πράγματα μέχρι να συναντηθούν και να ανοίξουν τις πόρτες που συνήθως τους εμποδίζουν από την ολοκλήρωση της πίστας. Αν συνηθίσει κανείς την… ρεαλιστικότητα των αλμάτων και μπορεί να υπολογίζει το ύψος, ο τίτλος σίγουρα είναι πιο ευχάριστος με παρέα. Σίγουρα προτείνεται η τηλεόραση για split-screen παιχνίδι, μιας και η οθόνη του Switch μπορεί να σας φανεί αρκετά μικρή.

Τα γραφικά δεν κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση καθώς ακολουθούν έναν παιδικό χαρακτήρα με τρισδιάστατα μοντέλα σε δισδιάστατο περιβάλλον και τον ακουστικό τομέα να μας αφήνει αδιάφορους. Περίεργη μας φάνηκε η απαίτηση του τίτλου να αφαιρέσουμε τα joycons από τη κονσόλα προκειμένου να θέσουμε το ποιοι παίκτες θα παίξουν, μιας και δεν έχει δηλωθεί το single player με τα joycons τοποθετημένα στην κονσόλα. Έτσι, χρειάστηκε να μπούμε στη διαδικασία να αφαιρέσουμε τα joycons, να δηλώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα παίξουμε και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε ξανά τα χειριστήρια πάνω στην κονσόλα για να συνεχίσουμε παρακάτω. Αν εξαιρέσει κανείς αυτό, οι επιλογές που έχουμε ως προς τον τρόπο που θα παίξουμε το παιχνίδι είναι οι ίδιες με τους περισσότερους τίτλους. Τα motion controls των JoyCons και η touch screen οθόνη του Nintendo Switch δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο κάτι που δεν μας έλειψε τόσο από τα motion controls όσο η ευκολότερη περιήγηση με τη χρήση της touch screen όταν παίζουμε σε portable mode.

To Spelunker Party σίγουρα έχει απομεινάρια του free-to-play μοντέλου που ακολουθούσε το Spelunker World, όπως το σενάριο και το ανεκδιήγητο όριο των αλμάτων και την ευκολία του να χάσει κανείς. Από την άλλη έχει κρατήσει πολλά θετικά, όπως το μεγάλο περιεχόμενο από πλευράς επιπέδων που ξεπερνούν τα 100 και το ότι προσφέρει replayability με τις αναβαθμίσιμες ικανότητες που θα σας κάνουν να γυρίσετε σε προηγούμενα επίπεδα προκειμένου να συλλέξετε τα πάντα μιας και θα σας δώσουν πρόσβαση σε νέα τμήματα της κάθε πίστας. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μας έκανε να αναρωτηθούμε αν άξιζε η αλλαγή από free-to-play σε κανονικό παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Spelunker Party

Συντάκτης
3 Νοεμβρίου 2017
Developer

Tozai Games, Inc.

Publisher

Square Enix

Πλατφόρμες

Nintendo Switch / PC

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

19 Οκτωβρίου 2017

Είδος

Action, Adventure, Platformer, Party

PEGI

7

Θετικά

+ Πλούσιο περιεχόμενο
+ Replayability
+ Offline co-op 4 παικτών

Αρνητικά

- Αδιάφορο σενάριο, χαρακτήρες
- Απομεινάρια του free-to-play μοντέλου παρά την εξαφάνιση των microtransactions
- Μικρά τεχνικά προβλήματα, όπως αυτό με τα JoyCons και την αφαίρεση τους από την κονσόλα όταν είναι σε portable mode

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το ερώτημα παραμένει στο αν άξιζε το Spelunker Party να γίνει pay to play τίτλος αντί να παραμείνει ως free-to-play, δηλαδή το Spelunker World. Ως προς το περιεχόμενο του, ο τίτλος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους αντίστοιχους και έχει αρκετό replayability. Σίγουρα παίζεται πιο ευχάριστα με παρέα, ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες προτάσεις για πραγματικά "party" games που δεν ξέρουμε κατά πόσο αφήνουν χώρο για το Spelunker Party. Για όσους θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους με ένα απαιτητικό παιχνίδι που δεν συγχωρεί λάθη, το Spelunker Party θα ήταν μια καλή επιλογή.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1