Star Wars: Squadrons - Review

Τα όνειρα των νεαρών αστροπιλότων γίνονται πραγματικότητα
by Άρης Φουρναράκης on 4 Νοεμβρίου 2020

Το σύμπαν του Star Wars αποτελεί ένα από το πιο αναγνωρίσιμα και επικερδή στη βιομηχανία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των video games κλπ. Έχουν βγει δεκάδες ταινίες, σειρές και video games, άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία και άλλες όχι.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ένα καλό Star Wars παιχνίδι μέχρι την κυκλοφορία του εξαιρετικού (και για πολλούς game of the year πέρυσι), Star Wars Jedi: Fallen Order. Βλέποντας την επιτυχία του Fallen Order, που παρέδωσε μια αγνή single-player εμπειρία χωρίς microtransactions και ιδιαίτερα προβλήματα, η EA αποφάσισε να μας δώσει και δεύτερο παιχνίδι στο σύμπαν του Star Wars μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες.

Με το Star Wars: Squadrons η EA μαζί με τη Motive Studios στοχεύουν να αναδείξουν ένα κομμάτι που μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν το συναντάμε ιδιαίτερα στα τελευταία παιχνίδια Star Wars. Αυτό των αστρομαχιών.

To Star Wars: Squadrons διαδραματίζεται μερικά χρόνια μετά το Return of the Jedi, την περίοδο που η Empire προσπαθεί να μην καταρρεύσει και η New Republic δείχνει δειλά, δειλά τη δύναμή της. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι επικεντρώνεται στην κόντρα δύο ιπτάμενων μονάδων, της Vanguard Squadron (New Republic) και της Titan Squadron (Empire).

Μέσα σε 14 κεφάλαια θα πάρετε τον έλεγχο ενός customizable πιλότου από κάθε πλευρά, αλλάζοντας από τον έναν στον άλλον κάθε μερικές αποστολές. Με αυτόν τον τρόπο η ιστορία του Squadrons αποκτά μια πιο προσωπική νότα και χάνει τη διαγαλαξιακή ευρύτητα που θα μπορούσε να έχει πάρει το σενάριο. Από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να γνωρίσει και να συνομιλήσει με μερικούς φρέσκους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Γενικά αν και το σενάριο δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, οι αποστολές είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένες που δεν επαναλαμβάνονται (αν και συνήθως έχουν παραπλήσια objectives) και καταλήγουν να "τραβάνε" τον παίκτη σε μια διασκεδαστικότατη εμπειρία, γεμάτη δράση και συγκινήσεις, με τη διάρκειά της να κυμαίνεται στις 10 περίπου ώρες.

Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί μέχρι τώρα με τι έχει να κάνει το Star Wars: Squadrons, έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρόαιμο space flight fighting τίτλο, με σαφής επιρροές από τις ξεχασμένες X-Wing και Rogue Squadron σειρές.

Πριν από κάθε αποστολή μπορείτε να περιηγηθείτε στη βάση σας, να συνομιλήσετε με άλλους διάσημους και μη χαρακτήρες, να αναβαθμίσετε το μαχητικό σας και να επιλέξετε την επόμενη αποστολή σας. Αφού απογειωθείτε θα παρατηρήσετε ότι η οπτική είναι μόνο πρώτου προσώπου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να δείτε απέξω το μαχητικό σας. Αυτό έγινε επίτηδες από τη Motive Studios, καθώς έτσι οι μάχες είναι πιο ρεαλιστικές και εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν ζαβολιές στις multiplayer αναμετρήσεις.

Στα του gameplay τώρα, χειρίζεστε τα πάντα μέσα από το πιλοτήριό σας, που ταυτόχρονα αποτελεί και το UI σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ασπίδες και να τις συγκεντρώσετε σε συγκεκριμένες μεριές που δέχεστε τα περισσότερα πυρά, να δυναμώσετε τα όπλα σας ή να αυξήσετε την ταχύτητά σας δίνοντας και την επιλογή του boost. Όλα αυτά γίνονται άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς ο σχεδιασμός του Squadrons γέρνει σε πιο arcade μονοπάτια, κάνοντάς το προσβάσιμο για όλους τους παίκτες. Αν παρ' όλα αυτά θέλετε μια πιο απαιτητική εμπειρία, μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλες τις ενδείξεις και να ζήσετε το απόλυτο space combat.

Και αν δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να σας πείσουμε για την όλη εμπειρία, το Star Wars: Squadrons έρχεται με πλήρη υποστήριξη VR σε όλα τα διαθέσιμα συστήματα και VR headsets. Από PSVR μέχρι Oculus Rift, HTC Vive, Valve Index και Windows Mixed Reality, αν είστε οι τυχεροί κάτοχοι κάποιων από τα παραπάνω, ετοιμαστείτε να βιώσετε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.

Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον τίτλο στο PSVR και η εμπειρία που βιώσαμε είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές που μας έχει προσφέρει το headset του PlayStation 4. Παρά τη χαμηλή ανάλυση, η μεταφορά του τίτλου σε VR περιβάλλον είναι εξαιρετική και κάνει πραγματικότητα τα παιδικά όνειρα όλων όσων μεγάλωσαν με τα Star Wars και φαντάζονταν να πετάνε ένα από τα μαχητικά των ταινιών. Καταλήξαμε να παίζουμε κάθε αποστολή δυο φορές, μια χωρίς και μια με VR και πιστέψτε μας ο δείκτης της διασκέδασης αλλά και η αδρεναλίνη χτυπάνε κόκκινο. Παρά τα συνεχόμενα αναποδογυρίσματα, δεν αντιμετωπίσαμε την παραμικρή ενόχληση ή ζάλη, αν και αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα από την εξοικείωση του χρήστη με το VR gaming. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι εξολοκλήρου με VR τόσο στο single-player, όσο και στο multiplayer.

Ναι, το Star Wars: Squadrons έρχεται και με multiplayer, χωρίς ίχνος microtransactions ή DLC να ζητάνε παραπάνω χρήματα. Στο multiplayer θα συναντήσετε δύο modes, τα dog fights και τα fleet battles. Το dog fights, θυμίζει το παραδοσιακό team deathmatch, καθώς δύο ομάδες των πέντε ατόμων προσπαθούν να φτάσουν το όριο των 30 team kills. Όποια το φτάσει πρώτη είναι και η νικήτρια. Εύκολο και κατανοητό.

Στα fleet battles τώρα, το πεδίο μάχης μεγαλώνει και οι αντίπαλοι πληθαίνουν. Η κάθε πλευρά ξεκινάει με ένα βασικό αστρόπλοιο και αρκετά βοηθητικά AI fighters, αλλά και τους πέντε πιλότους. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να καταστρέψει το αντίπαλο αστρόπλοιο και τα μαχητικά που το προστατεύουν. Οι μάχες αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετή ώρα, είναι χαοτικές και προσφέρουν άφθονη διασκέδαση και ανατροπές, ενώ και οι χάρτες που προσφέρονται είναι αρκετοί για να μην επαναλαμβάνονται.

Όσον αφορά στα μαχητικά, κάθε παράταξη προσφέρει τέσσερις επιλογές: τα Fighter, Interceptor, Bomber και Support. Κάθε μαχητικό προσφέρει δικό του HUD, στατιστικά, δυνάμεις και εξοπλισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στον παίκτη να τα παραμετροποιήσει κατά το δοκούν.

Δυστυχώς, δεν προσφέρονται άλλα modes και αυτό ίσως ξενίσει κάποιους παίκτες που θα ήθελαν περισσότερη ποικιλία ή ας πούμε διαφορετικά objectives στα fleet battles. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τη χαμηλή τιμή διάθεσης και το όλο πακέτο που προσφέρει το Squadrons, που το κάνει μια αυτόνομη, old-school εμπειρία, με μοναδικό σκοπό τη διασκέδαση του παίκτη, από τα πρώτα λεπτά.

Για τη δημιουργία του παιχνιδιού έχει χρησιμοποιηθεί η Frostbite 3 και τα αποτελέσματα σε ορισμένα σημεία είναι εξαιρετικά. Ρεαλιστικότατα πιλοτήρια, εξαιρετικής ποιότητας φωτισμοί και αντανακλάσεις, αλλά και πανέμορφοι χάρτες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Το διάστημα είναι αχανές και οι πτήσεις ανάμεσα από κατεστραμμένα διαστημόπλοια, πετρώματα, αστεροειδής και νεφελώματα κόβουν την ανάσα.

Από την άλλη, λιγότερο εντυπωσιακά είναι τα μοντέλα των χαρακτήρων και το animation τους, κάτι που ίσως προδίδει το περιορισμένο budget. Επίσης το lip-sync παραξενεύει, με τα χείλη πολλές φορές να μην συνάδουν με τα λόγια των χαρακτήρων. Στο base PlayStation 4 παρατηρήθηκαν ορισμένα framedrops στα cutscenes, κάτι που ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε στις μάχες.

Ηχητικά, το παιχνίδι βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο και πως δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού μιλάμε για Star Wars. Εκτός από τις γνωστές μουσικές, τα ηχητικά εφέ κατά τη διάρκεια των μαχών και το τρίξιμο του πιλοτηρίου όταν πετάνε κοντά σας άλλα μαχητικά, ανεβάζουν την όλη εμπειρία στα ύψη. Ειδικά με καλά ακουστικά ή ένα surround system, θα μαγευτείτε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Star Wars: Squadrons

Συντάκτης
4 Νοεμβρίου 2020
Developer

Motive Studios

Publisher

Electronic Arts

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4 / PlayStation VR

Κυκλοφορία

2 Οκτωβρίου 2020

Είδος

Space Combat

PEGI

12

Θετικά

+ Εξαιρετικά εθιστικό και διασκεδαστικό
+ Πλήρης υποστήριξη VR που ανεβάζει το επίπεδο
+ Πανέμορφα τοπία και καλοσχεδιασμένα μαχητικά
+ Υψηλότατου επιπέδου μουσική επένδυση
+ Χαμηλή τιμή για το περιεχόμενο που προσφέρει

Αρνητικά

- Μικρή ποικιλία μαχητικών και modes
- Framedrops και χαμηλότερης ποιότητας μοντέλα χαρακτήρων
- Μέτριο σενάριο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.0
Συνοψίζοντας

Μέσα σε έναν χρόνο η EA έχει καταφέρει να μας δώσει δυο εξαιρετικά Star Wars παιχνίδια, με διαφορετική κατεύθυνση. Το Star Wars: Squadrons ασχολείται αποκλειστικά με τις αστρομαχίες και τα καταφέρνει περίφημα σχεδόν σε κάθε πτυχή του. Είναι διασκεδαστικό και δύσκολο όσο πρέπει, προσφέρει φουλ υποστήριξη VR που ανεβάζει το επίπεδο και το μεταμορφώνει σε άλλο παιχνίδι, ενώ παρά τη μέτρια ιστορία, καταφέρνει να κρατήσει τον παίκτη στο πιλοτήριό του για πολλές ώρες.

Αν είχε λίγο περισσότερη ποικιλία τόσο στα μαχητικά, όσο και στα multiplayer modes, θα μιλούσαμε για το πιο ολοκληρωμένο space combat τίτλο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Στην τιμή που προσφέρεται, όσοι είχατε σκεφτεί έστω και μια φορά τον εαυτό σας να πιλοτάρει ένα X-Wing ή ένα TIE Fighter, μην το χάσετε με τίποτα. Ειδικά αν έχετε κάποιο VR headset.

8.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1