Statik

Επιτέλους πρωτοτυπία
by Παύλος Κρούστης on 7 Ιουνίου 2017

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τελευταία ότι τα VR games ακόμα δεν έχουν βρει τον εαυτό τους. "Φτηνές" ιδέες, υλοποιημένες πρόχειρα που προσπαθούν να βρουν αποδέκτες, δυστυχώς μάταια. Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να δοκιμαστούν κάποια στάνταρ, για παράδειγμα στην κίνηση του παίκτη. Το πρόσφατο Farpoint επέδειξε επάξια πώς πρέπει να είναι η κίνηση σε ένα VR FPS. Ενώ ακόμα δεν έχουν ακολουθήσει πολλοί, συνεχίζουμε και βλέπουμε ιδέες που εκμεταλλεύονται τη φύση του VR. Κάποιες πιο πρόχειρες, άλλες πιο καλοφτιαγμένες. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία ανήκει ευτυχώς το Statik.

Statik_20170518030311

Το Statik είναι ένας αποκλειστικός τίτλος της Tarsier Studios για το PlayStation VR. Ποια η διαφορά του σε σχέση με τις άλλες VR "εμπειρίες"; Ανάμεσα σε άλλα, το "καλογυάλισμα". Παίζει μεγάλο ρόλο σε ένα παιχνίδι, ένα προϊόν ψυχαγωνίας με τόσους πολλούς επιμέρους τομείς, να είναι όλα "σιδερωμένα στην πένα". Η Tarsier, που γνωρίζουμε από το Little Big Planet 3 και το πιο πρόσφατο Little Nightmares, σίγουρα έχει δείξει ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα studios ομοίου μεγέθους. Εκτός από την προσοχή τους στη λεπτομέρεια, χαιρόμαστε που βλέπουμε την εταιρεία να δοκιμάζει πρωτότυπες ιδέες και ευφάνταστα concepts. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται και το VR gaming.

Το παιχνίδι είναι ένας puzzle τίτλος, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Ίσως κάπως παρεμφερές είναι ένα παλαιότερο παιχνίδι, που είχαμε δοκιμάσει στο PS Vita και ονομάζεται "Open Me", όμως ευτυχώς εδώ μιλάμε για μια πολύ πιο ολοκληρωμένη ιδέα, μεγαλύτερες δόσεις πρωτοτυπίας και παράλληλα καλύτερο στυλ και παρουσίαση.

Σας βάζει στο ρόλο ενός ανθρώπου, που αποτελεί το αντικείμενο πειραμάτων σε κάποια εργαστήρια. Η μόνη παρέα σας είναι ο Dr. Ingern, μια φιγούρα, του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπετε, καθώς είναι καλυμμένο με "μωσαϊκό", ενώ είστε παγιδευμένοι σε μια καρέκλα με τα χέρια σας δεμένα. Για την ακρίβεια, τα χέρια σας είναι κλειδωμένα μέσα σε ένα κουτί. Σκοπός σας είναι να περάσετε κάποια τεστ και να λύσετε κάποιους γρίφους που βασίζονται στην παρατηρητικότητα και τη λογική, ώστε να καταφέρετε να περάσετε στο επόμενο στάδιο, στο επόμενο κουτί και στον επόμενο γρίφο.

Όλα αυτά, ενώ ο δόκτωρας σάς παρακολουθεί. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα δείτε πολλές σημειώσεις και λεπτομέρειες στο εργαστήριο, ενώ θα ακούσετε και διάφορες συνομιλίες. Διατηρείται ένα μυστήριο, που φέρνει πολύ στα πρότυπα του Portal, ενώ θα αναρωτιέστε συνεχώς μέχρι να φτάσετε στο τέλος, τι ακριβώς κάνετε εσείς εκεί και ποιος ο ρόλος σας; Ποιος ο ρόλος της εταιρείας και γιατί σας συμπεριφέρονται έτσι; Οι απαντήσεις θα σοκάρουν, αν τις βρείτε. Και δεν θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχει ένας κρυφός τερματισμός, που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να δείτε τελικά τι συμβαίνει.

Ενώ δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερα βαθύ και μοιάζει όπως προαναφέραμε με το ύφος του Portal, η Tarsier Studios, καταφέρνει για μία ακόμα φορά και δίνει δικό του χαρακτήρα στο παιχνίδι της. Παρά τις ομοιότητες, θα βιώσετε πρωτόγνωρες αισθήσεις, ενώ κυριαρχεί το χιούμορ και η "καφρίλα" για μία ακόμα φορά - ένας συνδυασμός που έχει αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένος και ενδιαφέρων. Θα θέλαμε σίγουρα να μάθουμε παραπάνω πράγματα για τον κόσμο του και το Ινστιτούτο Statik, αλλά δεδομένης της φύσης του παιχνιδιού και της πολύ μικρής διάρκειάς του, ίσως να είναι καλύτερα έτσι.

Το παιχνίδι ουσιαστικά χωρίζεται σε οκτώ puzzles. Οκτώ κουτιά που πρέπει να λύσετε, ενώ στο ενδιάμεσο από μερικά από αυτά θα ολοκληρώσετε ορισμένα τεστ, τα οποία έχουν κάποιο νόημα στο να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο, στον οποίο βρίσκεστε, αλλά όχι και δεν έχουν ουσιώδη αντίκτυπο. Αυτό που έχει αντίκτυπο είναι ένα puzzle, που θα συμπληρώσετε με κομμάτια από τα κερδισμένα επιμέρους puzzles. Θα σας οδηγήσει στον τερματισμό και μάλιστα, αν ολοκληρώσετε και τα puzzles... που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, θα καταφέρετε να δείτε τον μυστικό τερματισμό, κάτι που δίνει ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση. Δυστυχώς, όλα αυτά, θα σας κρατήσουν 2,5 με 3 ώρες το πολύ και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού: η διάρκεια για μία ακόμα φορά.

Κρατώντας το DualShock 4, η προσομείωση είναι εξαιρετική, αφού όπως κινείτε το χειριστήριο, θα κινείτε και το κουτί που έχετε μπροστά σας. Το κουτί αυτό και τα επόμενα κουτιά είναι και οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Το Statik χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο στοιχείο: σε κάθε κουτί, κάθε κουμπί του χειριστηρίου κάνει και κάτι διαφορετικό. Εξαιτίας της πολύ διαφορετικής φύσης των κουτιών, τα κουμπιά μπορεί να χρησιμοποιούνται είτε για να ανοίξετε κάποιο διακόπτη, είτε για να ξεκλειδώσετε κάτι, είτε για να γυρίσετε σταθμούς ραδιοφώνου, είτε για να ανοίξετε υπεριώδες φως, είτε οτιδήποτε έχει σχέση με το κουτί και το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε.

Τα puzzles είναι πραγματικά ένα κι ένα, αξιομνημόνευτα και διαθέτουν δόσεις πρωτοτυπίας, ενώ παράλληλα "σας αποκαλύπτονται" σιγά σιγά και με αυξανόμενη δυσκολία. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο, οπότε θα πρέπει να επεξεργαστείτε τα κουτιά με την ησυχία σας και να βρείτε τι κάνει το κάθε κουμπί, ώστε να καταφέρετε να βρείτε τι πρέπει να κάνετε και πότε. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η παρατηρητικότητα, καθώς θα πρέπει να εξετάσετε τα αντικείμενα γύρω σας για να βρείτε αρκετές από τις λύσεις. Τα puzzles του Statik αποτελούν υπόδειγμα, κάτι που μας προκάλεσε μια ελαφρά έκπληξη, καθώς το Little Nightmares υστερούσε σε αυτά. Η δυσκολία εδώ είναι όπως πρέπει, με τα αρχικά κουτιά να δίνουν μια ιδέα, ενώ στην πορεία θα σας βάλει στην ατμόσφαιρά του με τις τρελές ιδέες του.

Η χρήση του VR είναι επίσης εξαιρετική, καθώς θα πρέπει να σκύψετε ή να μετακινηθείτε ελαφρώς για να δείτε ορισμένα στοιχεία, θα πρέπει να γυρίσετε από όλες τις πλευρές το DualShock 4 (και τα physics παίζουν ρόλο), ενώ η αίσθηση του "κλειδώματος" των χεριών στα κουτιά μοιάζει πολύ με τον τρόπο που κρατάτε το χειριστήριο, κάτι που θα σας φέρει ακόμα πιο μέσα στον κόσμο του Statik. To στυλ του παιχνιδιού ακολουθεί κάποιες comic εικαστικές γραμμές, με ζωηρά χρώματα και μικρό επίπεδο λεπτομέρειας στα textures επιτηδευμένα. Αυτό βοηθά τον τίτλο να τρέχει απροβλημάτιστα, αλλά όπως αναφέραμε, πρόκειται έτσι κι αλλιώς για ένα πολύ "καλογυαλισμένο" παιχνίδι.

Statik_20170518040119

Όπως το πρώτο Portal, το Statik φαίνεται να δοκιμάζει τα νερά με εξαιρετικές ιδέες σε ένα είδος που ταιριάζει γάντι στη συσκευή εικονικής πραγματικότητας της Sony, ειδικότερα σε συνδυασμό με το DS4. Δεν κουράζει, δεν τραβάει ώστε να γίνεται βαρετό και αποφεύγει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραδειγματικά. Μακάρι να είχε περισσότερο περιεχόμενο και να μας έδειχνε περισσότερα από τον κόσμο του. Ίσως τα δούμε σε ένα πιθανό sequel.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Tarsier Studios για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Statik

Συντάκτης
7 Ιουνίου 2017
Developer

Tarsier Studios

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Πλατφόρμες

PlayStation VR

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

24 Απριλίου 2017

Είδος

Puzzle

PEGI

12

Θετικά

+ Η ολοκλήρωση των puzzles φέρνει μεγάλη ικανοποίηση
+ Πολύ καλή χρήση VR / DualShock 4
+ Καινοτομία στα puzzles
+ Πολύ προσεγμένο σε όλους τους τομείς

Αρνητικά

- Διάρκεια / Έλλειψη περιεχομένου (σύνολο 3 ώρες)
- Θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες απαντήσεις για τον κόσμο του

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.3
Συνοψίζοντας

Το Statik είναι ένας εξαιρετικός puzzle τίτλος, που φέρνει καινοτομίες και φρέσκες ιδέες, μαζί με μια ιδιαίτερα ικανοποιητική δομή, που ολοκληρώνεται και με κρυφό τερματισμό. Η φύση του παιχνιδιού χρησιμοποιεί σωστά τις δυνάμεις της τεχνολογίας VR και φέρνει αυτόν τον τόσο καλογυαλισμένο τίτλο στο roster του PlayStation VR, που τόσο πολύ το χρειάζεται.

Αν είχε μια πιο ικανοποιητική διάρκεια, περισσότερα puzzles και ίσως κάλυπτε αυτή τη δομή των puzzle boxes με ένα πιο... adventure ύφος, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα VR games. Χωρίς αυτά, μπορούμε να εγγυηθούμε απλά ότι θα περάσετε με το παιχνίδι της Tarsier Studios τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και ικανοποιητικές ώρες.

7.5
Βαθμός
8.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1