STEEP

Εξερευνώντας τις πανέμορφες Άλπεις
by Σπύρος Σελλάς on 11 Δεκεμβρίου 2016

Όταν αναφερόμαστε σε παιχνίδια με χειμερινά extreme sports, το πρώτο που μας περνάει από το μυαλό είναι σίγουρα η σειρά τίτλων SSX, με το Shawn White Snowboarding να ακολουθεί. Το STEEP όμως είναι ένα αρκετά διαφορετικό παιχνίδι. Εκτός από το snowboard που είναι το κοινό στοιχείο, φέρνει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία για τους λάτρεις του βουνού.

steep_20161204150506

Από τα πρώτα λεπτά, είναι άμεσα αντιληπτή η προσπάθεια των developers να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό παιχνίδι. Με αρκετά χρόνια εμπειρίας πάνω σε snowboard και ski από μικρή ηλικία, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έχει αντιγραφεί πιστά η αίσθηση των χειμερινών αυτών σπορ, από την κίνηση και τα physics, μέχρι τα κόλπα. Επιπλέον, η αίσθηση της κίνησης στο χιόνι μοιάζει πραγματικά αληθινή.

Αλλά αυτά είναι μόνο δύο από τα τέσσερα διαφορετικά extreme sports που προσφέρει το STEEP. Το wingsuit σάς επιτρέπει να πηδήξετε από όποιο ψηλό σημείο θελήσετε, αναπτύσσοντας ιλιγγιώδεις ταχύτητες και περνώντας δίπλα από βράχια και δέντρα, ξεφεύγοντας οριακά από θανατηφόρες συγκρούσεις. Από την άλλη, μπορείτε να περιπλανηθείτε στους ουρανούς των Άλπεων με έναν πιο ήρεμο και χαλαρό τρόπο, το paragliding, που σας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε τον εντυπωσιακό κόσμο του STEEP από ψηλά.

Σε γενικές γραμμές, τα extreme sports έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αρκετά εύκολη η χρήση τους, αλλά να απαιτείται μια εξοικείωση με το καθένα. Μετά από λίγες ώρες παιχνιδιού, παρατηρήσαμε τη βελτίωση των ικανοτήτων μας, κάτι το οποίο μας έδωσε μεγαλύτερες δυνατότητες και ελευθερία στο βουνό.

Οφείλουμε, όμως, να αναφέρουμε πως συναντήσαμε μερικά bugs στα physics του παιχνιδιού, που επηρεάζουν ελαφρώς την κίνηση του χαρακτήρα. Ευτυχώς δεν εμφανίζονται πολύ συχνά και εντοπίζονται κυρίως κατά τη σύγκρουση με ορισμένα αντικείμενα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο απόλυτος συγχρονισμός των αλμάτων είναι κάποιες φορές αδύνατος, κάτι το οποίο οδηγεί σε αργές περιστροφές ή πλήρη έλλειψη αυτών.

Όσον αφορά τον κόσμο του STEEP, βρισκόμαστε στις μαγευτικές Άλπεις, ένα βουνό που φημίζεται για τις απόκρημνες και επικίνδυνες κορυφές του. Η Ubisoft Annecy βασίστηκε στην πραγματική σύσταση των Άλπεων για να δημιουργήσει ένα γιγάντιο open world, με τεράστια ποικιλομορφία σε τοπία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο μεγάλος είναι ο χάρτης του παιχνιδιού και πόσα διαφορετικά σημεία μπορείτε να εξερευνήσετε.

Παρ’ όλο που το STEEP βασίζεται στην ελεύθερη εξερεύνηση και περιπλάνηση, μία πληθώρα από διαφορετικά challenges κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε περιοχή του βουνού. Τα challenges αυτά αφορούν κάθε σπορ και φέρνουν αρκετούς διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού. Από αγώνες time trial, μέχρι κόλπα freestyle και πτήσεις ξυστά από επικίνδυνα εμπόδια, το STEEP προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό από challenges κάθε δυσκολίας, που θα τεστάρουν τις ικανότητες και των πιο επίδοξων αναβατών.

Επιπρόσθετα, στις κορυφές των Άλπεων θα βρείτε ορισμένες ειδικές αποστολές που ονομάζονται Mountain Stories. Εκεί θα μάθετε λίγα πράγματα για την ιστορία του συγκεκριμένου σημείου του βουνού, ενώ καλείστε να ολοκληρώσετε objectives που θα σας βοηθήσουν να το εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε περισσότερα για αυτό. Δυστυχώς, τα Mountain Stories είναι η μόνη μορφή ιστορίας που θα βρείτε στο παιχνίδι, κάτι το οποίο μας δυσαρέστησε.

Πέρα από τα προκαθορισμένα challenges, όμως, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας, όπως ακριβώς τα θέλετε και να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας και την κοινότητα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολο είναι. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε από όποιο σημείο του χάρτη θελήσετε, να κατηφορίσετε ακολουθώντας την διαδρομή που έχετε στο μυαλό σας και αφού την ολοκληρώσετε και σταματήσετε, με λίγα μόλις κουμπιά, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας, μοναδικό challenge. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το STEEP, καθώς παρ’ όλο που τα challenges είναι αμέτρητα, δίνει την ευκαιρία να κατασκευαστούν απεριόριστες επιπλέον αποστολές.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως σε όλα τα challenges προσφέρεται άμεση επανεκκίνηση, δίχως loading και αναμονή. Αυτό συμβάλει αρκετά στην επαναληψιμότητα, καθώς θα παρατηρήσετε πως το να κυνηγάς το χρυσό μετάλλιο σε μία πίστα με Hard Difficulty, μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο κατόρθωμα που απαιτεί πολλές προσπάθειες και trial and error.

Από την άλλη, τα challenges του STEEP θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κουραστικά και επαναλαμβανόμενα. Ενώ υπάρχουν ορισμένες μοναδικές, ιδιαίτερες αποστολές, η πλειοψηφία των challenges παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες, καθώς βασίζονται σε συγκεκριμένα style παιχνιδιού. Αν παρ' όλα αυτά είστε λάτρης των συγκεκριμένων extreme sports, πιστεύουμε πως το παιχνίδι θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για πάρα πολλές ώρες.

Το Mountain View είναι ο τρόπος να δείτε από ψηλά τις Άλπεις και ολόκληρο τον κόσμο του Steep. Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από τα drop zones που έχετε ξεκλειδώσει και να μεταφερθείτε άμεσα σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό η εξερεύνηση του βουνού γίνεται πιο προσιτή και γρήγορη. Επιπλέον, στο Mountain View εμφανίζεται το trail από την πιο πρόσφατη διαδρομή που έχετε πραγματοποιήσει και μπορείτε να δείτε replay από διάφορες οπτικές γωνίες, απολαμβάνοντας το εντυπωσιακό κόλπο που μετά από πολλές προσπάθειες καταφέρατε.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακά. Από τον φωτισμό μέχρι τον περιβάλλοντα χώρο, ο κόσμος του STEEP θα σας καταπλήξει με τη ρεαλιστικότητα του. Η δυνατότητα να αλλάξετε το time of the day σας επιτρέπει να προσαρμόσετε άμεσα την οπτική του τοπίου, καθώς υποστηρίζει και νυχτερινές διαδρομές. Επιπλέον, η κάμερα GoPro πρώτου προσώπου, αν και δυσκολεύει αρκετά την πλοήγηση, δημιουργεί φανταστικά στιγμιότυπα που κόβουν την ανάσα.

steep_20161203211828

Αλλά δεν θα ήταν ένα ολοκληρωμένο open world παιχνίδι δίχως ένα βαθύ και λεπτομερές customization. Από το μπουφάν και τη σανίδα snowboard, μέχρι το αλεξίπτωτο και το κράνος, οι επιλογές είναι πολλές για να δημιουργήσετε τον αναβάτη που εσείς επιθυμείτε. Ακόμη περισσότερες επιλογές ξεκλειδώνετε καθώς κερδίζετε μετάλλια σε διάφορα challenges. Το κωμικό στοιχείο δεν λείπει, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από κοστούμια που μπορείτε να αγοράσετε, μετατρέποντας τον snowboarder σας σε μονόκερο και τη στολή wingsuit σε νυχτερίδα ή δράκο.

Το Steep είναι ένα είναι ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, με απεριόριστες δυνατότητες και τεράστια πληθώρα από μέρη να εξερευνήσετε στις πανέμορφες Άλπεις. Ο χειρισμός είναι εύκολος και ακριβής, τα challenges αμέτρητα και υπόσχεται ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στους λάτρεις των χειμερινών extreme sports.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

STEEP

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Ubisoft Annecy

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

2 Δεκεμβρίου 2016

Είδος

Sports / Extreme Sports / Winter Sports

PEGI

12

Θετικά

+ Τεράστιο και πανέμορφο Open World στις Άλπεις
+ Ρεαλιστικό gameplay με εύκολο χειρισμό
+ Όμορφα γραφικά
+ Αμέτρητα Challenges
+ Λεπτομερές customization του χαρακτήρα

Αρνητικά

- Ορισμένα μικρά bugs στα physics
- Επαναλαμβανόμενα Challenges
- Έλλειψη κίνητρων για πρόοδο
- Απαιτεί online για να παίξετε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.0
Συνοψίζοντας

Το STEEP είναι ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό και όμορφο παιχνίδι, στο οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε το γιγαντιαίο Open World των επικίνδυνων Άλπεων με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: Snowboarding, Ski, Wingsuit και Paragliding. Ο χειρισμός είναι εύκολος, αλλά απαιτεί εξοικείωση. Τα αμέτρητα challenges που θα βρείτε στις κορυφές του βουνού θα σας οδηγήσουν σε ριψοκίνδυνες διαδρομές και μεγάλα άλματα, αλλά είναι ελαφρώς επαναλαμβανόμενα.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα παιχνίδι που βασίζεται στην εξερεύνηση και την ελεύθερη περιπλάνηση, αλλά αν δεν είστε φανατικοί του είδους, θα μπορούσε να καταντήσει κουραστικό μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού. Παρ' όλα αυτά, είμαστε σίγουροι πως αν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων extreme sports, θα λατρέψετε το STEEP και θα αξιοποιήσετε κάθε πλαγιά των Άλπεων, με καταβάσεις που κόβουν την ανάσα.

7.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
50%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1