Strange Brigade

Indiana Jones, Uncharted και Call of Duty Zombies όλα σε ένα...
by Λεωνίδας Πάτρας on 28 Αυγούστου 2018

Λίγες ημέρες πριν το φθινοπωρινό "κύμα" μεγάλων κυκλοφοριών για το 2018, μια νέα κυκλοφορία έφτασε στις κονσόλες μας και ακούει στο όνομα Strange Brigade. Πρόκειται για μια "αθόρυβη" κυκλοφορία ενός third person shooter τίτλου από τους δημιουργούς των Sniper Elite (Rebellion Developments) με προσανατολισμό στο συνεργατικό παιχνίδι μέχρι τεσσάρων ατόμων. Με τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τους μεγάλους full price τίτλους, στοχεύει σε gamers που αγαπούν τα third person shooters και θέλουν να μοιράζονται αυτή την εμπειρία με τους φίλους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι το Strange Brigade αντλεί επιρροές από πολλούς άλλους τίτλους, όπως το Zombie Army Trilogy της ίδιας εταιρίας, το Call of Duty Zombies μέχρι και τα Tomb Raider και Uncharted series.

4000 χρόνια πριν, στην αρχαία Αίγυπτο, μια βάρβαρη δυναστεία βυθίστηκε στην άμμο της ερήμου. Χιλιάδες χρόνια μετά, το κακό ξαναξυπνά σαν από σενάριο της σειράς "Ανατριχίλες". Τοποθετημένο χρονικά το 1930, το σενάριο μάς εξιστορεί τις περιπέτειες μιας μυστικής υπηρεσίας με το όνομα Strange Brigade που ταξιδεύει στις ακατοίκητες περιοχές της Αιγύπτου, περνώντας από πολλά αρχαία μνημεία της περιοχής και εξοντώνοντας ορδές μυθολογικών τεράτων. Απώτερος σκοπός της αποστολής είναι η εξόντωση της Setake, μιας αρχαίας Witch Queen που απειλεί τον σημερινό κόσμο με τον μοχθηρό στρατό της.

Το "μενού" των εχθρών περιλαμβάνει από undead warriors μέχρι μούμιες, γιγάντιους σκορπιούς αλλά και άλλα μεγαλύτερα τέρατα βασισμένα στην Αιγυπτιακή Μυθολογία. Η ομάδα των τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων του παιχνιδιού, αλλά και του αδιάφορου αφηγητή (με συνήθεια στα κρύα Αγγλικά αστεία), παρουσιάζεται πιο "ανάλαφρα" και χιουμοριστικά και έτσι η ιστορία του παιχνιδιού περνά εντελώς στο παρασκήνιο έχοντας πολύ μικρή βαρύτητα και ελάχιστο ενδιαφέρον.

Με την έναρξη του τίτλου έχουμε την επιλογή ανάμεσα στους τέσσερις κεντρικούς χαρακτήρες: τον Frank Fairburne (alter ego του Karl Fairburne από το Sniper Elite), τον καθηγητή Archimedes de Quincey, την πολεμίστρια των Μασάι Nalangu Rushida και την Gracie Braithwaite. Όλοι είναι μέλη της Strange Brigade. Κάθε χαρακτήρας έχει τον δικό του αρχικό εξοπλισμό (κύριο, δευτερεύον όπλο και throwable) κάτι που μπορούμε να τροποποιήσουμε όπως θέλουμε κερδίζοντας χρυσό με την εξόντωση εχθρών και την εύρεση loot και coins. Πέρα από τα παραπάνω, οι χαρακτήρες έχουν όλοι μια απλή melee δύναμη και διαφορετικές super powers (equipped γίνεται να είναι μόνο μια) που μπορούν να εκτελεστούν αφού μαζέψουμε αρκετά orbs από τους νεκρούς εχθρούς.

Η κίνηση του χαρακτήρα στα επίπεδα είναι απλή και άμεση και δεν απαιτεί ιδιαίτερα skills, ενώ τα shooting mechanics είναι αρκετά τυπικά κάνοντας όμως τη δουλειά τους. Εδώ να τονίσουμε ότι σχετικά με τον εξοπλισμό υπάρχουν ελλείψεις, τόσο όσον αφορά το οπλοστάσιο, όσο και την παραμετροποίηση χαρακτήρων, όπλων και δυνάμεων, η οποία είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη. Αυτό από την μία κάνει πιο προσιτό τον τίτλο σε μεγαλύτερο κοινό, αλλά από την άλλη, θα θέλαμε να υπήρχαν έστω λίγα rpg στοιχεία ή ένα πιο σοβαρό upgrade system.

Το πρώτο mode του Strange Brigade είναι το Campaign και περιλαμβάνει 9 διαφορετικά levels διάρκειας περίπου μιας ώρας το καθένα με σχετικά ανοιχτού τύπου περιοχές αλλά γραμμικά objectives. Αν "παραστρατήσουμε" από το κύριο μονοπάτι μπορούμε να εξερευνήσουμε διάφορες μικρότερες τοποθεσίες, να λύσουμε γρίφους, να βρούμε collectibles αλλά και loot. Υπάρχει μια σχετική ποικιλία στις περιοχές που περιλαμβάνει: τόπους ανασκαφής, εγκαταλελειμμένες αρχαίες πόλεις, τάφους, πυραμίδες και σπήλαια. Στο τέλος του κάθε επιπέδου μάς περιμένει και ένα boss fight. Το Campaign θα το χαρακτηρίζαμε αρκετά ευχάριστο, αλλά ελαφρώς επαναλαμβανόμενο και με την πάροδο του χρόνου ο τίτλος αρχίζει να δείχνει την μονοτονία του σε γρίφους, μάχες και εξερεύνηση. Ο παίκτης μπορεί να ασχοληθεί εξ' ολοκλήρου  με το story του παιχνιδιού σε solo mode, αλλά είναι εμφανώς προτιμότερο η εμπειρία να μοιραστεί με άλλους και ιδιαίτερα σε μορφή co-op με φίλους.

Πέρα από εσάς και τους εχθρούς δεν υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες, ούτε npcs, ούτε merchants και η αλλαγή του εξοπλισμού γίνεται από διάφορα equipment boxes που βρίσκονται εντός των επιπέδων ή από το inventory πριν μπείτε στις αποστολές. Θα δείτε επίσης και διάφορα reward boxes που απαιτούν ένα ποσό gold για να ανοίξουν και ανταμείβουν με ένα τυχαίο έξτρα όπλο (crossbow, sniper, grenade launcher κτλ). Σημαντική είναι και η σωστή χρήση (ή αποφυγή) δεκάδων παγίδων που υπάρχουν όπως οι περιστρεφόμενες λεπίδες και το πάτωμα με καρφιά, μεταξύ άλλων, που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τον δρόμο σας κατά την επίθεση των τεράτων.

Αυτό που υπάρχει σε αφθονία - πέρα από τα κύματα εχθρών φυσικά - είναι οι γρίφοι, μερικοί εκ των οποίων είναι έξυπνοι χωρίς να είναι χρονοβόροι. Οι περισσότεροι βέβαια από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνονται, αλλά αυτό που κάνει ευχάριστο το gameplay είναι ότι το Strange Brigade καταφέρνει να κρατάει μια καλή ισορροπία μεταξύ shooting, γρίφων και εξερεύνησης. Γενικά, παρά την επανάληψη, το παιχνίδι δεν κουράζει αν παίζεται σε μικρές δόσεις με το pacing να βρίσκεται στα σωστά επίπεδα. Όσον αφορά τη δυσκολία του τίτλου, υπάρχουν τρεις επιλογές (easy, medium και hard) και είναι αρκετά ομαλή και ισορροπημένη. Την AI των εχθρών (οι οποίοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέγεθος, επιθέσεις και ταχύτητα) θα τη χαρακτηρίζαμε μέτρια προς καλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ δεν υπάρχουν stealth attacks στο παιχνίδι.

Αφού τελειώσετε με το campaign του τίτλου έχετε την επιλογή να εισέλθετε στο Horde Mode. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα τυπικό mode με κύματα εχθρών όπως το έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια του είδους. Εξοντώνοντας εχθρούς κερδίζετε gold για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού. Μπορείτε με αυτά τα χρήματα να ανοίξετε και συγκεκριμένες πόρτες που περιέχουν θησαυρούς, ρούνους αναβαθμίσεων των όπλων αλλά και potions που είναι απαραίτητα για το συγκεκριμένο mode. Για το Horde mode υπάρχουν τέσσερις χάρτες μικρού μεγέθους με τοποθεσίες βασισμένες στο campaign που εξαπλώνονται ελαφρώς, ανοίγοντας σε έκταση με το πέρασμα των waves. Όπως και το Campaign, έτσι και το Horde mode παρότι είναι ευχάριστο δεν πρωτοτυπεί σε σχέση με άλλα παιχνίδια με αποτέλεσμα να πέφτει και αυτό στην παγίδα της ανακύκλωσης των ίδιων μηχανισμών.

Τέλος, υπάρχει και το Score Attack στο οποίο μπορείτε να μπείτε και πάλι στα levels του Campaign προσπαθώντας να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο score. Συγκεκριμένα, θα ασχοληθείτε με συγκεκριμένα "κομμάτια" αυτών των επιπέδων που έχουν υποστεί κάποιες τροποποιήσεις ώστε να κάνουν πιο επιθετικούς τους παίκτες μέσω των combo kills. Υπάρχουν και ορισμένα bonus objectives για να "κυνηγήσετε" όπως το να κάνετε περισσότερα headshots ή να μην δεχθείτε damage. Σκοπός σας είναι να προσθέσετε το όνομά σας όσο υψηλότερα γίνεται στα Leaderboards.

Απροσδόκητα, ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι αξιοπρεπέστατος, με ποικιλία και σταθερότητα. Τα textures είναι καθαρά, τόσο όσον αφορά τους εχθρούς και τους χαρακτήρες, στους οποίους θα δείτε και πολλές λεπτομέρειες, όσο και στα ίδια τα επίπεδα. Η θεματολογία των περιοχών θυμίζει αρκετά τα παιχνίδια της σειράς Uncharted, με δασώδεις και αμμώδεις περιοχές, ερείπια και σπηλιές, προσδίδοντας αισθητική που θυμίζει Indiana Jones. Στο PS4, όπου έγινε και το review, υπάρχει η επιλογή για ξεκλείδωμα του frame rate από τα 30 στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και προς έκπληξή μας το 60αρι framerate είναι αρκετά σταθερό χωρίς οπτικές "εκπτώσεις".

Μεγάλη είναι και η συνεισφορά του HDR στη γενικότερη ποιότητα της εικόνας (picture quality), με τα χρώματα και τους φωτισμούς να εκτοξεύονται και είναι η must επιλογή για όσους έχουν 4K οθόνη ή TV με τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Στα αρνητικά ίσως συγκαταλέγονται κάποια εφέ, κυρίως στις εκρήξεις και στη φωτιά, αλλά γενικά τα γραφικά του Strange brigade, χωρίς να ρίχνουν σαγόνια, συγκαταλέγονται στα ατού του τίτλου. Στον τομέα του ήχου δεν παρατηρήσαμε κάτι το αξιοσημείωτο πέραν του αδιάφορου έως εκνευριστικού narrator που μπορεί μεν να δίνει κάποια tips, κυρίως κατά την επίλυση των γρίφων, αλλά κουράζει με το μαύρο χιούμορ του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Strange Brigade

Συντάκτης
28 Αυγούστου 2018
Developer

Rebellion Developments

Publisher

Rebellion Developments

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Αυγούστου 2018

Είδος

Third-person shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Ευχάριστο και προσιτό σε όλους gameplay
+ Σωστή ισορροπία μεταξύ shooting, γρίφων και εξερεύνησης
+ Ο οπτικός τομέας, τόσο τεχνικά, όσο και σχεδιαστικά, κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα

Αρνητικά

- Ελάχιστες επιλογές στην παραμετροποίηση των όπλων και των χαρακτήρων
- Μπορεί να καταντήσει επαναλαμβανόμενο με το πέρασμα των ωρών
- Πάσχει ιδιαίτερα στον τομέα της πρωτοτυπίας και των ιδεών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Strange Brigade είναι ένα τίμιο "ανάλαφρο" third-person shooter που προτείνεται να παιχτεί συνεργατικά με παρέα φίλων. Η σταθερότητα στο gameplay, αλλά και ο όμορφος οπτικός τομέας, είναι στα δυνατά στοιχεία του τίτλου που δυστυχώς πλήττεται από έντονη επανάληψη. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι βασίζεται εξ' ολοκλήρου σε άλλα παιχνίδια και δεν προσφέρει την παραμικρή καινοτομία.

Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις του είδους, αλλά και όσους ψάχνουν για μια co-op εμπειρία στα πρότυπα του Call of Duty Zombies, θα αποτελέσει μια καλή αγορά, ιδιαίτερα σε πτώση της τιμής του. Αρκεί οι απαιτήσεις σας να έχουν οριοθετηθεί σωστά...

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1