Street Fighter V: Arcade Edition

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 29 Ιανουαρίου 2018

Στην εποχή των patches, των updates και των DLC, πολλές φορές ακούμε παράπονα από τον κόσμο πως κάποιο παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο. Είτε μιλάμε για bugs, είτε για ελλιπές περιεχόμενο, είτε για άλλου είδους ελλείψεις, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αυτό. Ένας τίτλος που δεν γλίτωσε τον χαρακτηρισμό του μη ολοκληρωμένου παιχνιδιού ήταν το Street Fighter V.

Το Street Fighter V, πέμπτος διάδοχος στη main σειρά των πασίγνωστων fighting παιχνιδιών, κυκλοφόρησε το 2016 και κάποια χαρακτηριστικά του δίχασαν τον κόσμο. Φάνηκε πως κύριος στόχος της Capcom, εταιρείας ανάπτυξης του τίτλου, ήταν το online ανταγωνιστικό κομμάτι, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας. Το Street Fighter V, σαν θύμα των καιρών, έπεσε στην παγίδα του multiplayer. Μπορεί να προσέφερε έναν πολύ δυνατό κορμό, καλοστημένο, λειτουργικό και απόλυτα διασκεδαστικό σύστημα gameplay μαζί άριστο οπτικοακουστικό τομέα, δεν είχε όμως καθόλου υλικό για single player εμπειρίες. Το παιχνίδι ήταν άδειο και από story mode είχε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με demo παρά με ολοκληρωμένη ιστορία. Όπως είναι φυσικό, τα παράπονα ακούγονταν από παντού και μαζί με κάποιες ενστάσεις για το κομμάτι του παιχνιδιού με τις αγορές και τα microtransactions, η εικόνα του Street Fighter V δεν ήταν όσο καλή θα θέλαμε, ιδίως με δεδομένο το βάρος που κουβαλά ένα τέτοιο παιχνίδι.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού, η Capcom έρχεται να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια ατοπήματά της με τον καλύτερο και σωστότερο τρόπο: με πράξεις αντί για λόγια. Η απολογία έρχεται με την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του Street Fighter V που ονομάζεται Arcade Edition και φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές.

Πρώτα από όλα, ας δούμε τι μένει ίδιο. Αν δεν είναι κάτι χαλασμένο, δεν υπάρχει λόγος να το επιδιορθώσουμε, φαίνεται να σκέφτηκε η Capcom για τον κορμό του Street Fighter V και το fighting system του και δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε. Το σύστημα του παιχνιδιού είναι άψογο, γρήγορο, εύκολο όπου πρέπει και δύσκολο όπου χρειάζεται και διασκεδαστικό στο σύνολό του. Ποτέ δεν ήταν αυτό το πρόβλημα του παιχνιδιού εξάλλου. Αυτό, μαζί με το κύριο online κομμάτι παραμένουν όπως ήταν, εκτός από μερικές μικρές τροποποιήσεις με στόχο την εξισορρόπηση και δεν μας πειράζει καθόλου καθώς ακόμη και σήμερα είναι πλήρως ικανοποιητικά.

Οι κύριες αλλαγές της Arcade Edition σε σχέση με το βασικό παιχνίδι έρχονται στη μορφή προσθηκών. Η πιο τρανταχτή είναι η συμπερίληψη του Arcade Mode. Πρόκειται για αμιγώς single player περιεχόμενο, κάτι που έλειπε από τον τίτλο και πολλοί fans ζητούσαν. Το Arcade Mode είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε, με μία έξτρα πινελιά. Αποτελείται από μια σειρά μονομαχιών, οι οποίες μας οδηγούν στην τελική αναμέτρηση και στον τερματισμό, όπου βλέπουμε εικόνες σχετικές με τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους. Το ενδιαφέρον είναι πως το mode χωρίζεται σε 6 επιμέρους, ένα για κάθε μεγάλο Street Fighter παιχνίδι από το πρώτο έως και το πέμπτο, συμπεριλαμβάνοντας και το Alpha και κάθε φορά έχουμε στη διάθεσή μας τους χαρακτήρες που αντιστοιχούν στο εκάστοτε παιχνίδι για να επιλέξουμε (με μερικούς από το V για να συμπληρωθούν τα κενά).

Το Arcade Mode είναι εντελώς άμεσο και δεν προσφέρει πολλές εκπλήξεις, όμως η παρουσίασή του μας κέρδισε. Η μουσική, οι στολές, οι bonus πίστες με τα βαρέλια, όλα είναι βγαλμένα από την ιστορία του Street Fighter και αγγίζουν τη χορδή της νοσταλγίας, ενώ παράλληλα το gameplay και τα γραφικά είναι μοντέρνα. Έχουμε ένα συνδυασμό old school με σύγχρονο παιχνίδι με μοναδικό τρόπο και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Το Arcade Mode είναι σίγουρα κάτι που έλειπε από τον τίτλο και η συμπερίληψή του αποτελεί σωστή επιλογή. Κάλλιο αργά, που λένε. Οι εικόνες που ξεκλειδώνουμε τερματίζοντας το Arcade Mode μπορούν να ξαναπροβληθούν μέσω του gallery, που και το ίδιο αποτελεί νέα προσθήκη και εκτός του ότι οι δημιουργοί των οποίων βλέπουμε έργα είναι κορυφαίοι και σημαντικοί για το franchise, ο αριθμός των έργων είναι ικανοποιητικός. Επίσης, μπορούμε να βρούμε και διάφορα μυστικά πληρώντας εξειδικευμένες προϋποθέσεις.

Εξ’αιτίας της φύσης του, το Αrcade Mode δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε κάποια καλύτερη στιγμή, αφού βρισκόμαστε τριάντα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Street Fighter (εντάξει, καλύτερη στιγμή θα ήταν στην πρώτη κυκλοφορία του Street Fighter V, αλλά μην επαναλαμβανόμαστε, κάλλιο αργά…). Μπορεί άλλα παιχνίδια να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον στο Arcade τους, το Street Fighter V όμως στηρίζεται στην πλούσια ιστορία του και το mode αποδίδει.

Άλλη μία μεγάλη προσθήκη είναι τα δεύτερα V-Triggers. Τα πρώτα τα θυμόμαστε: είναι ειδικές κινήσεις, μοναδικές για κάθε χρακτήρα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόλις γεμίσει η κατάλληλη μπάρα. Οι χρήσεις της μπάρας αυτής και τα V- Triggers ήταν ένα πολύ καλοστημένο σύστημα και έδωσε μια περισσότερο στρατηγική ματιά στις μονομαχίες, απομακρύνοντάς μας από το ‘’πατάω όλα τα κουμπιά μαζί’’ στυλ όλο και πιο πολύ. Τώρα, η Capcom προσθέτει ένα δεύτερο Trigger σε κάθε χαρακτήρα. Η επιλογή αυτή αδιαμφισβήτητα βελτιώνει το παιχνίδι, καθώς οι νέες κινήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας παρουσιάζουν ενδιαφέρον και το συνολικό αποτέλεσμα αλλάζει αρκετά. Το δεύτερο Trigger μπορούμε να το επιλέξουμε πριν ξεκινήσει η μάχη και δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Η στρατηγική και το personalization προχωρούν με αυτό τον τρόπο ένα βήμα παραπέρα και το παιχνίδι αποκτά μια νέα σπίθα που θα κάνει τους παλιούς να θέλουν να επιστρέψουν για να δουν τι καινούριο προσφέρουν τα νέα αυτά Triggers.

Άλλο ένα νέο mode που έρχεται με την Arcade Edition είναι το Team Battle. Αποτελεί κλασσικό offline mode για να στήνονται διασκεδαστικές μονομαχίες μεταξύ πολλών παικτών. Υπάρχει αρκετή παραμετροποίηση και έτσι έχουμε ποικιλία στις επιλογές όσον αφορά σε διάφορους παράγοντες, όπως τον αριθμό των παικτών και το κατά πόσο η χαμένη ενέργεια των χαρακτήρων θα αναπληρώνεται για την επόμενη μάχη. Το Τeam Battle Mode είναι αυτό που περιμέναμε, γρήγορο, απλό και διασκεδαστικό, κάνει σωστά τη δουλειά του και προσφέρει επιπλέον υλικό στο offline κομμάτι του παιχνιδιού (αν και θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσαμε να το παίξουμε και online).

Επίσης, έχουμε μερικές μικρότερες προσθήκες όπως το Extra Battle Mode που περιλαμβάνει μάχες που είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και απαιτούν ‘’εισιτήριο’’ σε Fight Money, το in-game currency του παιχνιδιού δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα, το mode αυτό μας δίνει κάθε μήνα τέσσερα challenges, ένα για κάθε εβδομάδα, τα οποία αν κερδίσουμε αποκτούμε ένα κοστούμι από κάποιο franchise της Capcom μαζί με ένα ποσοστό από τα Fight Money που χαλάσαμε. Για παράδειγμα, το πρώτο είναι η στολή του Viewtiful Joe για τον Rashid. Ακόμη, υπάρχουν κάποια trials που βοηθούν αρκετά στην εκμάθηση των combos καθώς και νέα εργαλεία για το training mode τα οποία δείχνουν διάφορα στοιχεία όπως το αν οι κινήσεις που πραγματοποιούμε μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο combo. Οπτικές ανανεώσεις έχουν γίνει σε μικρό βαθμό, κυρίως στο User Interface. Αυτά τα συμπληρωματικά στοιχεία, παρότι μικρά, είναι χρήσιμα για παίκτες μικρής αλλά και μεγάλης εμπειρίας και είναι κάτι που απουσίαζε από το παιχνίδι.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η Arcade Edition έρχεται ως δωρεάν update σε όσους διαθέτουν ήδη το Street Fighter V, ενώ όσοι την αγοράσουν ξεχωριστά αποκτούν όλους τους DLC χαρακτήρες των season 1 και season 2. Με αυτά τα δεδομένα, το roster είναι πλέον ικανοποιητικό από την αρχική του μορφή. Δυστυχώς, οι πίστες και τα κοστούμια πρέπει να αγοραστούν και πάλι και η αναλογία των Fight Money που κερδίζουμε με όσα χρειάζεται να ξοδέψουμε για να ξεκλειδώσουμε υλικό είναι κάπως προβληματική.

Για όσους έπαιζαν ήδη Street Fighter V, η Arcade Edition δίνει αρκετούς λόγους επιστροφής σε ένα πλέον ολοκληρωμένο παιχνίδι, με αρκετό περιεχόμενο για να κρατήσει τους παίκτες είτε παίζουν single player είτε online και offline multi-player. Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει το παιχνίδι της Capcom, δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη στιγμή για να το κάνουν. Το Street Fighter V ήταν ήδη ένα παιχνίδι με πολύ καλό κορμό και mechanics που κρατιόταν πίσω από την έλλειψη περιεχομένου. Τώρα, με την Arcade Edition, δεν μπορεί τίποτα να το περιορίσει και είναι επιτέλους το παιχνίδι που πάντοτε έπρεπε να είναι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Street Fighter V: Arcade Edition

Συντάκτης
29 Ιανουαρίου 2018
Developer

Capcom Dimps

Publisher

Capcom

Πλατφόρμες

PS4 / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

16 Ιανουαρίου 2018

Είδος

Fighting

PEGI

12

Θετικά

+ Ο οπτικοακουστικός τομέας παραμένει σε καλά επίπεδα
+ Τα fighting mechanics είναι στιβαρά ακόμη
+ Το Street Fighter V είναι πλέον ολοκληρωμένο παιχνίδι με αξιόλογες προσθήκες

Αρνητικά

- Το μοντέλο των microtransactions

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
5.1
Συνοψίζοντας

Το Street Fighter V με την κυκλοφορία της Arcade Edition επιτέλους ολοκληρώνεται σαν παιχνίδι και αποκτά το περιεχόμενο που οι fans ζητούσαν τόσο καιρό. Εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σφιχτοδεμένα και πολύ διασκεδαστικά mechanics και πλέον έχει και αρκετό υλικό για να ικανοποιήσει όλους τους παίκτες, ό,τι και αν ψάχνουν από ένα fighting παιχνίδι.

Η Arcade Edition του Street Fighter V είναι το πραγματικό Street Fighter V. Κάθε fan των παιχνιδιών ξύλου πρέπει να την παίξει και ειδικά οι λάτρεις της σειράς, καθώς θα τους προκαλέσει νοσταλγικά συναισθήματα, αλλά και θα τους δώσει νέα πράγματα, αφού είναι ένα παιχνίδι που τιμά την κληρονομιά του, χωρίς όμως να στέκεται μονάχα σε εκείνη.

9.0
Βαθμός
5.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
33%
Τιιιιι ;
17%
Μπαααα
17%
Sad
17%
Rage
17%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1