Strikers Edge

by Αντώνης Κοντοδήμας on 10 Φεβρουαρίου 2018

Σε μια βιομηχανία, όπου κυριαρχούν μεγάλες εταιρείες, ένα μικρό studio από την Πορτογαλία κάνει την διαφορά. Θα μιλήσουμε για το Strikers Edge της Fun Punch Games, ένα studio το οποίο έχει τη βάση του στη Λισαβόνα, ενώ ο τίτλος εκδίδεται από την Playdius. Αρχικά πρέπει να πούμε για την Fun Punch πως αν και μικρό το studio, έχει καταφέρει κάτι μεγαλειώδες που θα δούμε αμέσως.

Το Strikers Edge είναι ένα indie competive παιχνίδι τύπου dodgeball ή όπως αρέσει στην ομάδα ανάπτυξης να το αποκαλεί, dodgebrawl. Το παιχνίδι έχει top-down προοπτική. Μερικά παιχνίδια σαν αυτό είναι το Disc Jam και το Windjammers, μόνο που αυτήν την φορά οι παίκτες δεν μοιράζονται μια μπάλα ή έναν δίσκο αλλά κάθε παίκτης, έχει τα δικά του πυρομαχικά. Το παιχνίδι μας προσφέρει ένα roster μεγέθους 8 χαρακτήρων. Κάθε ένας ήρωας, έχει από ένα χαρακτηριστικό βλήμα επίθεσης και μια ειδική ικανότητα ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τρεις κατηγορίες παθητικών ικανοτήτων: την Επίθεση, την Άμυνα και την Ανάρρωση όπου ενεργοποιούνται και αυξάνονται με κάθε μπλοκάρισμα. Ο χειρισμός, ο τρόπος παιξίματος και οι κανονισμοί του παιχνιδιού είναι πολύ απλοί, αλλά ίσως σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω για να συνηθίσετε, ενώ η στόχευση παραμένει λίγο πιο δύσκολη απ' ό,τι θα θέλαμε.

Η αρένα μάχης χωρίζεται σε δύο μέρη όπως θα γινόταν και σε έναν αγώνα με "μήλα", ενώ σκοπός μας είναι να κάνουμε ζημιά στον αντίπαλο και συνεπώς να τον νικήσουμε. Οι κινήσεις είναι περιορισμένες. Η κίνηση του χαρακτήρα γίνεται με τον αριστερό μοχλό, η στόχευση γίνεται με τον δεξί μοχλό πάνω ή κάτω, με το L1 κάνουμε Block (κάτι πολύ σημαντικό), με το L2 κάνουμε Dash και με το R2 κάνουμε επίθεση ενώ κρατημένο, το βλήμα μας αποκτάει την ειδική ικανότητα και μπορούμε να χτυπήσουμε δύο φορές. Τέλος, εκτός από το Dash και το Block, μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από πέτρες, κούτσουρα ή βαρέλια, αφού στην αρένα υπάρχουν εμπόδια για προστασία. Βέβαια, λίγο αργότερα τα εμπόδια καταστρέφονται, αφού όπως και εμείς δέχονται και εκείνα ζημιά. Τέλος, σε κάθε πίστα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, αφού υπάρχουν hazards, ενώ αλλάζει ο καιρός, αλλά και η ώρα της ημέρας.

Το Strikers Edge, προσφέρει ιστορία και πλοκή ανάμεσα στους χαρακτήρες, όμως προσωπικά την βρίσκω κάπως αδιάφορη. καθώς υπάρχει απλά για να δίνει στο παιχνίδι μια βάση. Όπως είπαμε, υπάρχουν 8 ήρωες ή όπως τους αποκαλεί το παιχνίδι Strikers. Η ποικιλία των χαρακτήρων είναι μεγάλη, αφού μπορούμε να παίξουμε είτε σαν Ιππότης, είτε σαν Μάγισσα, Βίκινγκ, Νίντζα, Τοξότης, είτε σαν Σπαρτιάτης. Καθένας έχει το δικό του στυλ μάχης, επίπεδο δυσκολίας και φυσικά τη δική του ιστορία και έχθρα με κάποιον άλλο χαρακτήρα του ρόστερ.

Το Arcade mode του είναι πάρα πολύ μικρό, αφού μετράει από 4 μάχες δύο γύρων, ενώ αναλόγως του Striker που θα διαλέξετε μπορεί να πέσετε σε μάχη 1v2, αφού το παιχνίδι προσφέρει και αυτήν την επιλογή που θα αναλύσουμε παρακάτω. Θα ήθελα το Arcade Mode λίγο πιο μεγάλο, επειδή το παιχνίδι προσφέρει έντονες και ανατρεπτικές μάχες. Δυστυχώς επειδή ακόμη είναι σχεδόν άδειοι οι servers του παιχνιδιού, δύσκολα βρίσκεις κάποιον αγώνα. Ταυτόχρονα ενοχλεί αρκετά η απουσία Single Match εναντίον της CPU για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το θετικό είναι πως δεν απουσιάζει το Local Multiplayer, κάτι που συναντάμε ολοένα και λιγότερο σε παιχνίδια. Το Strikers Edge μάς επιτρέπει Μultiplayer μάχες 1v1 ή 2v2, είτε online, είτε couch. Μια ακόμη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και με έχει ενθουσιάσει είναι η υποστήριξη Cross Platform Play μέσω PlayStation 4 και Steam. Αυτή η κίνηση είναι πραγματικά σημαντική, αφού δείχνει τον δρόμο και σε άλλους developers να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Μιλάμε για μία λειτουργία που ακόμα δεν συναντάμε συχνά, πόσο μάλλον σε ένα παιχνίδι μικρού budget, όπως το Strikers Edge.

Περνώντας στο κομμάτι των γραφικών πρέπει να πω πως είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Ναι μεν, το παιχνίδι υιοθετεί το retro style με τα pixelated γραφικά κάτι το οποίο αποτελεί μόδα τον τελευταίο καιρό, ωστόσο το κάνει χωρίς να κουράζει, χωρίς υπερβολικά εφέ και εικόνες που αλλάζουν συνεχόμενα, με όμορφο περιβάλλον και sprites για τους Strikers. Οι Developers χρησιμοποιούν με πάρα πολύ εμπνευσμένο τρόπο την Unity Engine, στην οποία τρέχει το παιχνίδι. Μου θύμισε αρκετές φορές τα παιχνίδια Pokemon στο Nintendo Advance, κάτι το οποίο βρίσκω πολύ θετικό, όχι μόνο στην εικόνα, αλλά και στον ήχο. Θα ήθελα περισσότερα retro-bit παιχνίδια να έχουν παρόμοιο art style χωρίς να κουράζουν στα μάτια.

Επιπλέον, το παιχνίδι έχει ένα εξαιρετική εικονογράφηση, απεικονίζοντας τους μαχητές του και όχι μόνο. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Για να κλείσω με το κομμάτι των γραφικών, θέλω να αναφέρω ένα τεχνικό πρόβλημα αφού κατά την διάρκεια της μάχης όταν γίνεται κάποιο χτύπημα η οθόνη αναβοσβήνει. Ενοχλεί πάρα πολύ στα μάτια με αποτέλεσμα μετά από λίγο όλο το παιχνίδι να κουράζει. Δυστυχώς καταλαβαίνω πως με κάποιο τρόπο πρέπει να μεταφερθεί αυτή η αίσθηση όμως όχι με αυτόν τον "επίπονο" για τα μάτια τρόπο. Δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης από το Menu των ρυθμίσεων, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ήδη κάπως φτωχό.

Τα ηχητικά εφέ είναι τυπικά και εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Η μουσική και αυτή βρίσκεται στο ίδιο στυλ, όμορφη μα δυστυχώς επαναλαμβανόμενη και συνεπώς κουραστική. Όσο και αυθεντική να ακούγεται, δυστυχώς καταντά κουραστική. Ακόμη μια λεπτομέρεια που θέλω να αναφέρω για το τέλος είναι οι θεατές που ακούγονται στις πίστες κατά την διάρκεια του αγώνα. Είτε πρόκειται για άτομα από το ίδιο το studio ή για κάποιο εφέ, προσθέτει πόντους στην ατμόσφαιρα του Strikers Edge.

Το Strikers Edge είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι και κάτι που έλειπε τον τελευταίο καιρό. Απευθύνεται ξεκάθαρα σε όσους ψάχνουν co-op παιχνίδια ή σε παρέες που ψάχνουν να περάσουν όμορφα την ώρα τους, να γελάσουν ή... να χαλαστούν, ενώ απευθύνεται και σε streamers, κάτι που βλέπω ότι στηρίζει και η ίδια η ομάδα ανάπτυξης αρκετά. Yπάρχει ψωμί, μα δυστυχώς κρατάει λίγο και το λέω με παράπονο μα και με αγάπη συνάμα. Υπάρχουν μικρά πραγματάκια που θα πρέπει να διορθωθούν και δυστυχώς χαλούν τη συνολική εικόνα. Λίγο, αλλά την χαλούν. Πρόκειται για πραγματάκια, τα οποία διορθώνονται πάρα πολύ εύκολα με patches.

Το Strikers Edge, είναι ένας πολύτιμος λίθος μα είναι λίγο ακατέργαστος. Υπάρχουν θεματάκια που θα ήθελα να διορθωθούν, όπως οι επιλογές για περισσότερες μάχες και τροποποιήσεις. Ταυτόχρονα όμως, θα ήθελα περισσότερους Strikers και αρένες, πράγμα που ευελπιστώ να γίνει στο άμεσο μέλλον. To Strikers Edge είναι διασκεδαστικό και ό,τι πρέπει για co-op.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Playdius για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Strikers Edge

Συντάκτης
10 Φεβρουαρίου 2018
Developer

Fun Punch Games

Publisher

Playdius

Πλατφόρμες

PlayStation 4, PC (Steam)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

30 Ιανουαρίου 2018

Είδος

Arcade / Fighting / Party

PEGI

12

Θετικά

+ Ωραίο Concept και Art Style
+ Έντονες μάχες
+ Προσβάσιμο για όλους και κατάλληλο για Co-Op

Αρνητικά

- Θα θέλαμε περισσότερους χαρακτήρες και πίστες
- Μικρά λάθη, τα οποία διορθώνονται εύκολα
- Ίσως η δυσκολία να είναι λίγο τσιμπημένη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Strikers Edge, είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με έντονη δράση, που αποτελεί πολύ καλή πρόταση για παιχνίδι με παρέα. Ελπίζουμε να υπάρχει υποστήριξη από τους developers για τη συνέχεια, καθώς κατάφερε να μας ενθουσιάσει και θα θέλαμε να δούμε βελτιώσεις στα σημεία που αναφέραμε. Με περισσότερους χαρακτήρες και αρένες, θα μπορούσε να γίνει η ιδανική πρόταση για co-op.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1