Super Bomberman R

by Νίκος Λυμπέριος on 23 Μαρτίου 2017

Είναι ξεκάθαρο πολλά χρόνια τώρα ότι η Nintendo δίνει μεγάλη έμφαση στο παρελθόν της και στη νοσταλγία του κοινού αναφορικά με τις κυκλοφορίες νέων παιχνιδιών ή και κονσολών της. Αυτή η νοοτροπία είναι διάχυτη και με το Switch, μια κονσόλα που έχει στο επίκεντρο των δυνατοτήτων της την ικανότητα να προσφέρει τοπικές εμπειρίες για πολλούς παίχτες και μια συλλογή παιχνιδιών που θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες της εταιρείας. Παιχνίδια όπως το I am Setsuna (Chrono Trigger), Fast RMX (F-Zero), Shovel Knight (Megaman), το Street Fighter και πολλά ακόμη δείχνουν πως βασικός στόχος είναι η νοσταλγία του κοινού και το Super Bomberman R είναι ενδεχομένως ένα από τα πολλά πρώτα δείγματα του νέου σκεπτικού της Nintendo.

Το Super Bomberman R είναι μια μεγάλη επιστροφή της σειράς στις ρίζες της με επίκεντρο στο παιχνίδι πολλαπλών παιχτών και την ιστορία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Για ακόμα μια φορά ο Dr MechaDoc επιστρέφει θέλοντας να κυριαρχήσει στον κόσμο, κλέβοντας τη γνώση από όλους και για να το καταφέρει αυτό γεμίζει το σύμπαν με τη δική του κακή ομάδα βομβιστών. Η ιστορία εξελίσσεται υπό την μορφή animated cutscenes όπου η οικογένεια των Bomberman αναλαμβάνει να βάλει τέλος στα σατανικά σχέδια του MechaDoc.

Η λειτουργία της ιστορίας περιλαμβάνει 50 επίπεδα που χωρίζονται ανάμεσα σε 6 κόσμους, με κάθε κόσμο να έχει δυο αρχηγούς (ή αν θέλετε έναν που παίρνει δυο διαφορετικές μορφές). Στο σύνολό της, η διάρκεια της βασικής ιστορίας είναι αρκετά μικρή και περιλαμβάνει αρκετά επαναλαμβανόμενα επίπεδα με το μοτίβο των περισσότερων να ζητάει τα ίδια πράγματα. Εξόντωσε όλους τους εχθρούς, χτύπα αυτούς τους διακόπτες, διέλυσε μερικά κουτιά με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση ενός portal που θα μας μεταφέρει στην επόμενη πίστα. Η ιδιαιτερότητα που συναντήσαμε αναφορικά με το single player κομμάτι του παιχνιδιού είναι πως για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι σε περίπτωση που χάσουμε όλες μας τις ζωές είναι η ανάγκη αγοράς ζωών με την χρήση εσωτερικού νομίσματος του παιχνιδιού (gems). Δεν αντιμετωπίσαμε φυσικά πρόβλημα αλλά ενδεχομένως να αποτελέσει εμπόδιο για κάποιους παίχτες που θα χρειαστεί να δοκιμάσουν την multiplayer τύχη τους, αν ξεμείνουν από gems. Φυσικά με τα gems μπορούμε επίσης να αγοράσουμε ρουχισμό για τους χαρακτήρες μας, καθώς και επιπλέον αρένες για το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού.

Το single player κομμάτι του Super Bomberman R γενικά δεν είναι το δυνατό του χαρτί, ποτέ δεν ήταν για τη σειρά. Η δύναμη του franchise πάντα βρισκόταν στο multiplayer τμήμα του και εδώ  είναι όσο καλό ήταν πάντα. Η λίστα των διαθέσιμων πιστών είναι ικανοποιητική και όπως αναφέραμε και προηγουμένως μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες χρησιμοποιώντας gems. Δίνεται η δυνατότητα παραμετροποίησης κάθε σημείου των online αγώνων φέρνοντας έτσι κάθε ματς στα μέτρα που θέλουμε. Μπορούμε να διαλέξουμε αγώνες μεταξύ τεσσάρων ή οχτώ παιχτών, με τις θέσεις που δεν υπάρχουν άνθρωποι να καλύπτονται από bot-άκια, τους χρόνους διάρκειας των γύρων, τις νίκες που χρειάζεται ο κάθε παίκτης για να κερδίσει τον αγώνα, απενεργοποίηση της ικανότητας εκδίκησης, αλλά και την δυνατότητα απενεργοποίησης της νεκροκεφαλής που μας αποτρέπει από το να αφήνουμε βόμβες.

Στο multiplayer ο στόχος είναι απλός: να είστε ο τελευταίος που θα μείνει ζωντανός. Με φίλους σε τοπικούς αγώνες η διαδικασία είναι άκρως ξεκαρδιστική και είναι σίγουρο ότι θα φέρει πολλά γέλια στην παρέα που προσπαθεί μανιωδώς να εξοντώσει τους υπόλοιπους. Αν αφήσουμε ανοιχτή την ικανότητα εκδίκησης, τότε οι παίχτες που έχουν βγει εκτός αγώνα μπορούν πετώντας βόμβες από την περιφέρεια της πίστας και εξοντώνοντας κάποιον άλλο παίχτη εντός της αρένας να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Πέρα από τις κλασσικές αρένες έχουν προστεθεί και μερικές καινούριες που αλλάζουν αρκετά την κλασσική συνταγή, αφού εισάγουν αρκετούς επιπρόσθετους παράγοντες που οι παίχτες πρέπει να έχουν υπόψιν τους ώστε να μπορέσουν να βγουν νικητές. Πατώματα που γλιστρούν και κενά στις πίστες, είναι μερικά από τα νέα συστατικά που εισήγαγε η HexaDrive στην κλασσική συνταγή. Οι επιλογές για τα παιχνίδια πολλαπλών παιχτών είναι τρεις:

  • Multiplayer Battle: Σε αυτή τη λειτουργία μέχρι οχτώ παίχτες μπορούν να παίξουν τοπικά μεταξύ τους στην ίδια κονσόλα.
  • Local Battle: Σε αυτή τη λειτουργία μέχρι τέσσερα Switch μπορούν να συνδεθούν με δυο παίκτες στο κάθε Switch. Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε αυτή τη λειτουργία.
  • Online Battle: Σε αυτή τη λειτουργία παίζουμε εναντίον online αντιπάλων. Δυστυχώς η υπηρεσία είναι προβληματική και σε καμία από τις 10 απόπειρές μας δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα σωστό παιχνίδι, με έντονο lag και αποσυνδέσεις.

Τεχνικά, το Super Bomberman R δεν εντυπωσιάζει και δεν είναι από τους τίτλους που αναδεικνύει τις δυνατότητες της κονσόλας. Χρησιμοποιεί την κλασσική οπτική που είναι γνωστή η σειρά με λογική 2.5D υπό γωνία. Παρουσιάζει όμως τα δύο βασικότερα μειονεκτήματά της: Το κόστος των περιφερειακών και ότι το online ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Ο κάτοχος ενός Switch για να μπορέσει να απολαύσει ένα παιχνίδι με περισσότερους από δυο φίλους του θα πρέπει να προβεί στην αγορά επιπλέον Joy-Cons με αυτά να κοστίζουν για το ζευγάρι 80€ και για το ένα 60€. Επιπλέον το ίδιο το παιχνίδι κοστίζει αρκετά για τον όγκο του περιεχομένου του και του τεχνικού του τομέα που φαντάζει σαν ένα ακριβό indie, με αποτέλεσμα ο τίτλος να είναι μια δύσκολη πρόταση για οποιονδήποτε νέο κάτοχο της κονσόλας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Super Bomberman R

Συντάκτης
23 Μαρτίου 2017
Developer

Konami Digital Entertainment / HexaDrive

Publisher

Konami Digital Entertainment

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Switch

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

3 Μαρτίου 2017

Είδος

Action / Maze

PEGI

7

Θετικά

+ Κατάλληλο για κόντρες με την παρέα

Αρνητικά

- Μεγάλο κόστος για το προσφερόμενο πακέτο
- Τo online κομμάτι του multiplayer έχει πολλά προβλήματα
- Για παιχνίδι με πολλούς παίχτες χρειάζεται η αγορά επιπλέον Joy-Cons
- Μικρή διάρκεια σε βάθος χρόνου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.5
Συνοψίζοντας

Το Super Bomberman R κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να χτυπήσει στη νοσταλγία των παιχτών και κυρίως αυτών που έρχονται από τις χρυσές εποχές του Super Nintendo. Τότε, που η συγκέντρωση φίλων γύρω από μια κονσόλα ήταν η καλύτερη στιγμή του gaming και για αυτήν την προσπάθεια της HexaDrive είμαστε χαρούμενοι.

Αυτό που δύσκολα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει είναι το κόστος αγοράς του παιχνιδιού, που δεν δικαιολογείται ούτε από το αδιάφορο story, ούτε από το online κομμάτι. Ο μόνος λόγος για να δικαιολογήσει κανείς την αγορά του Super Bomberman R είναι η νοσταλγία και σε αυτή την τιμή ζητάει περισσότερα απ' όσα αξίζει.

5.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1