Super Chariot

Platforming with a twist
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 22 Μαΐου 2018

Τα περισσότερα platformers κινούνται γρήγορα. Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και ταχύτατη ανταπόκριση στο πάτημα των κουμπιών του χειριστηρίου. Έτσι τα έχουμε μάθει και έτσι μας αρέσουν, συνήθως. Εκεί έγκειται και η δυσκολία τους. Η πρόκληση είναι να μάθουμε καλά τον χειρισμό και τις πίστες, ώστε να τρέχουμε συνεχώς και να αποφεύγουμε κάθε εμπόδιο αμέσως.

Το Super Chariot είναι ένα παιχνίδι του είδους που διαφέρει όσον αφορά την προσέγγιση της πρόκλησης. Το Super Chariot κινείται αργά. Πολύ αργά. Η ταχύτητά του ορίζεται από τα mechanics του. Κύριο ρόλο στο gameplay έχουν τα physics και η χρήση τους. Η κύρια διαφορά του από τα άλλα platformers, είναι πως δεν χειριζόμαστε μόνο τον χαρακτήρα μας. Σέρνουμε από πίσω μάς ένα άρμα με δύο ρόδες. Το όχημα δεν τρέχει γρήγορα και έτσι αναγκαζόμαστε να συμβαδίζουμε.

Το άρμα, το οποίο κινείται όταν το σπρώχνουμε ή το τραβάμε με σχοινί, είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε στις πίστες. Μπορούμε να το τραβήξουμε από μπροστά και από πίσω. Ανάλογα με τον τρόπο που το πιάνουμε, συμπεριφέρεται διαφορετικά καθώς έχει δικά του physics, τα οποία πρέπει να συνηθίσουμε. Η χρήση του, στην αρχή, είναι απλή: Ανεβαίνουμε πάνω του και πηδάμε σε πλατφόρμες που δεν θα φτάναμε αλλιώς. Στη συνέχεια και μόλις εξοικειωθούμε με τα mechanics, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο. Τραβώντας το κατάλληλα, του δίνουμε ώθηση και ανεβαίνοντας πάνω του την κατάλληλη στιγμή, η ώθηση περνάει στον χαρακτήρα μας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως γέφυρα για να περνάμε από κενά και στην πορεία αποκτά και άλλες δυνατότητες, όπως το να φωτίζει στο σκοτάδι.

Μόλις το Super Chariot πάρει τα πάνω του, μετά από μερικές πολύ εύκολες εισαγωγικές πίστες, τα mechanics γίνονται πολύ διασκεδαστικά και έχουν ενδιαφέρον. Η προσέγγιση του platforming είναι φρέσκια και βλέπουμε πετυχημένες ιδέες και πατέντες. Δεν χρειάζεται να τρέχουμε και να αντιδράμε γρήγορα σε καταστάσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μάθουμε να χειριζόμαστε το άρμα πολύ καλά. Κινούμαστε με το πάσο μας και σκεφτόμαστε κάθε επόμενη κίνηση. Σε γενικές γραμμές, όλα λειτουργούν σωστά. Τα physics είναι λογικά και δεν αντιδρούν απρόβλεπτα. Το gameplay έχει πολλά κοινά με puzzle παιχνίδια, καθώς η εκμετάλλευση του άρματος για να φτάσουμε σε δύσβατα σημεία θυμίζει γρίφο με στοιχεία platforming.

Το Super Chariot είναι διασκεδαστικό όταν παίζουμε μόνοι, όμως στο multiplayer γίνεται ακόμη περισσότερο. Η φύση των mechanics δημιουργεί συνεχώς αστείες καταστάσεις. Το Super Chariot είναι, ουσιαστικά, η έκδοση του Chariot για το Nintendo Switch. Η υβριδική κονσόλα είναι ιδανική για το παιχνίδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Joy-Cons και να παίξουμε διπλό χωρίς να έχουμε δεύτερο χειριστήριο. Ο χειρισμός, όταν παίζουμε διπλό, κάνει remapping στα κουμπιά. Και οι δύο εκδοχές του είναι πολύ καλές και μαθαίνονται εύκολα. Μπορεί να μπερδευτούμε λίγο, όμως μόνο στην αρχή, αν εναλλάσσουμε μεταξύ single-player και multi. Επίσης, υπάρχουν αρκετά σημεία στις πίστες του Super Chariot, στα οποία μπορούμε να περάσουμε μόνο παίζοντας στο co-op mode. Το design φαίνεται πως έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το multiplayer και θα λέγαμε ότι το παιχνίδι είναι καλύτερο με παρέα.

Στα λίγα σημεία στα οποία κινούμαστε χωριστά από το άρμα, το platforming δεν διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Είναι πιο αδιάφορο και δυσλειτουργικό. Ευτυχώς, συμβαίνει σπάνια. Μερικές πίστες είναι πολύ μεγάλες σε διάρκεια. Μπορεί για μία να χρειαστούν 5 λεπτά, ενώ για άλλη 40. Ο χρόνος ολοκλήρωσης δεν κλιμακώνεται με σωστό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει σταδιακή αύξηση. Το ίδιο ισχύει και για τη δυσκολία, η οποία έχει και άμεση σχέση με τη διάρκεια. Η κλιμάκωσή της είναι εντελώς άνιση και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε καινούρια πίστα. Στη διάθεσή μας έχουμε και κάποια power ups που λειτουργούν με cooldown, τα οποία κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, στα πολύ δύσκολα σημεία.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι χαοτικός. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια και διάδρομοι, καθώς και collectibles και μυστικά. Το πρόβλημα είναι πως το level design τείνει να μπερδεύει αρκετά. Αν ψάξουμε πάντως για κάθε μυστικό και collectible, η ήδη ικανοποιητική διάρκεια του τίτλου αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Όσον αφορά το gameplay, το Super Chariot είναι ένα αξιοπρεπές και διασκεδαστικό platformer, με κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες. Οι προοπτικές του είναι πολλές και έχει πολλές δυνατότητες, όμως δεν τις εκμεταλλεύεται όσο θα έπρεπε. Οι δραστηριότητες, οι πατέντες και τα mechanics που μας παρουσιάζει όσο προχωρούμε, δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα και επαναλαμβάνονται αρκετά. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι παρόλο που είναι αξιόλογο, δεν φτάνει όσο ψηλά θα μπορούσε.

Οπτικά, το Super Chariot μάς ικανοποιεί πλήρως. Δεν εντυπωσιαζόμαστε ποτέ, όμως τα περιβάλλοντα και τα χρώματα είναι όμορφα και καλοσχεδιασμένα. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τον ηχητικό τομέα. Τη μουσική που θα ακούσουμε, την ξεχνάμε γρήγορα, όμως συνοδεύει ολόσωστα το gameplay.

Το Super Chariot έχει δύο σημεία τα οποία μάς χάλασαν την εμπειρία. Ευτυχώς, δεν ήταν αρκετά συχνά και δεν διαρκούσαν αρκετά ώστε να παρουσιαστεί μεγάλο πρόβλημα. Καταρχάς, στο παιχνίδι συναντάμε μάχες. Δεν χάνουμε εμείς, καθώς δεν μας επιτίθενται οι εχθροί· στοχεύουν το άρμα και μάς κλέβουν τα λεφτά. Τους αντιμετωπίζουμε με button mashing τακτικές και χρειάζονται αναίτια πολλά χτυπήματα για να ηττηθούν. Γενικά, θα λέγαμε πως οι μάχες είναι αχρείαστες και δεν προσφέρουν τίποτα στο παιχνίδι, ενώ σε προχωρημένο στάδιό του, κουράζουν. Το άλλο σημείο που μας προβλημάτισε είναι ένα bouncing mechanic, με το οποίο κάνουμε άλματα σε τραμπολίνο. Το βρήκαμε δυσλειτουργικό και πολύ εκνευριστικό, καθώς εκτοξευόμαστε με τρόπο που πάει κόντρα στα καλοστημένα mechanics του τίτλου.

Τα προβληματικά σημεία του παιχνιδιού δεν αρκούν για να χαλάσουν τη συνολική του εικόνα. Σε όλους τους τομείς, είναι αξιόλογο και διασκεδαστικό, χωρίς να παίρνει ρίσκα. Με λίγη περισσότερη φιλοδοξία, το Super Chariot μπορούσε να είναι εκπληκτικό, όμως στη μορφή που ήδη έχει, είναι ένα ικανοποιητικότατο platformer που απογειώνεται στο multiplayer.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Super Chariot

Συντάκτης
22 Μαΐου 2018
Developer

Microïds

Publisher

Microïds

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

10 Μαΐου 2018

Είδος

2D Platformer

PEGI

3

Θετικά

+ Τα διασκεδαστικά physics
+ Το multiplayer
+ Έξυπνες μίξεις platforming με puzzles

Αρνητικά

- Κάποια mechanics τείνουν να κουράζουν
- Το level design μπερδεύει
- Γίνεται επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Με το Super Chariot, σίγουρα θα περάσετε κάποιες ευχάριστες ώρες. Αν το παίξετε με παρέα, γίνεται πολύ πιο διασκεδαστικό. Δεν παίρνει ρίσκα και δεν φιλοδοξεί να φέρει καινοτομίες, όμως αυτά που κάνει είναι αρκετά για να μας κρατήσει. Τα physics του είναι καλοδουλεμένα και τα mini-puzzles του πετυχημένα. Είναι ένα παιχνίδι για μικρούς, μεγάλους, fans των platformers και μη.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1