Super Lucky's Tale

by Παναγιώτης Τριάντης on 24 Νοεμβρίου 2017

Η Microsoft λανσάρει το Xbox One X και προκειμένου να δημιουργήσει το line-up με τη μεγαλύτερη ποικιλία, συνεργάζεται με την Playful προκειμένου να εκδώσει το Super Lucky’s Tale. Αποτελεί τον δεύτερο τίτλο της Playful, μιας και η αρχή είχε γίνει με το Lucky’s Tale που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Oculus Rift το 2016. Το Super Lucky’s Tale αποτελεί sequel του πρώτου τίτλου με πρωταγωνιστή για άλλη μια φορά την αλεπού -που γνωρίσαμε στον VR τίτλο- να μπλέκεται σε νέες περιπέτειες.

Η Lyra, αδελφή του Lucky, μετά από πολλές εξερευνήσεις βρίσκει το Book of Ages το οποίο ανοίγει τον δρόμο για περίεργους κόσμους και έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει την ιστορία. Το ίδιο βιβλίο προσπαθούσαν να αποσπάσουν οι Kitty Litter, μια οικογένεια από γάτες με κάθε μέλος της να ειδικεύεται σε κάτι διαφορετικό και να οδηγούνται από τον πατέρα τους Jinx. Στην προσπάθεια τους να το κλέψουν, το βιβλίο άνοιξε και ρούφηξε τους κακούς μαζί με τον Lucky σκορπώντας τους στους κόσμους που κρύβει. Έτσι, η αλεπού πρέπει να σταματήσει τους Kitty Litter πριν αλλάξουν τα γεγονότα και να αποδράσει από το βιβλίο.

Για να το καταφέρει αυτό, ο Lucky θα εξερευνήσει διαφορετικούς κόσμους και θα μαζέψει τριφύλλια. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού για ποιο λόγο επιλέχτηκαν τα τριφύλλια, αλλά δεν μας ενόχλησε και πολύ. Το Super Lucky’s Tale είναι ένα 3D platformer, χωρίς όμως να περιορίζεται στο συγκεκριμένο είδος όσον αφορά στα επίπεδα που συναντήσαμε. Συγκεκριμένα, εκτός από τα 3D επίπεδα, υπήρξαν και άλλα που ακολουθούσαν το είδος των runner παιχνιδιών, 2D πίστες, ακόμα και πίστες που μας θύμισαν το Super Monkey Ball.

Όλα αυτά σε τέσσερις θεματικούς κόσμους που υποδηλώνουν τα κεφάλαια του Book of Ages και είδαμε πολλές και αστείες ιδέες όπως φάρμες και στοιχειωμένα πάρκα. Κάθε ένα από αυτά παρουσιάζεται μέσα από ένα open-world hub που περιλαμβάνει τα επίπεδα και όχι μόνο. Το γεγονός πως υπάρχουν τέτοια hub μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έδωσε την αίσθηση πως υπάρχουν περισσότερα πράγματα να εξερευνήσουμε, και πράγματι, βρήκαμε μερικά bonus επίπεδα που αποτελούσαν κυρίως γρίφους με αγάλματα που πρέπει να τα τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβράβευσή μας με ένα clover.

Οι πίστες με τα θέματα τους καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στα 2D επίπεδα, και την ελευθερία εξερεύνησης που προσφέρουν ορισμένα από τα 3D επίπεδα. Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός πως οι περισσότεροι εχθροί επαναλαμβάνονται -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εμφανίζονται καινούργιοι- τα περιβάλλοντα κοσμούνται με διάφορα δέντρα, πλατφόρμες, λίμνες, σπίτια και διάφορα άλλα που τα κάνουν να φαίνονται πλούσια, κάτι που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Ο σχεδιασμός των επιπέδων βασίζεται πολύ στο platforming με διάφορα εμπόδια και κινούμενες πλατφόρμες να κυριαρχούν σε αυτά.

Οι κινήσεις του Lucky είναι κλασικές και περιορισμένες. Κινούμαστε με τον αναλογικό μοχλό, πηδάμε, φέρνουμε σβούρες προκειμένου να ζαλίσουμε εχθρούς και πηδάμε πάνω τους για να τους σκοτώσουμε. Ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μπορεί να κάνει ο πρωταγωνιστής είναι να μπει κάτω από το έδαφος, κάτι που μας επιτρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, να κάνουμε άλματα μέσα από το έδαφος και να εξοντώσουμε εχθρούς. Η συγκεκριμένη δυνατότητα χρησιμοποιείται έξυπνα μέσα στα επίπεδα και ήταν κάτι που έκανε τη συνολική εμπειρία πιο διασκεδαστική. Θα περίμενε κανείς πως με την πρόοδό μας στο παιχνίδι οι δυνατότητες του ήρωα θα εμπλουτίζονταν με κάποιον τρόπο, όμως αυτό δεν συνέβη κάνοντας το gameplay λίγο μονότονο.

Εκτός από το πλούσιο περιβάλλον, κάθε πίστα περιλαμβάνει collectibles και προσφέρει τέσσερα clovers, ένα για κάθε διαφορετικό στόχο. Το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση του επιπέδου, το δεύτερο τη συγκέντρωση 300 coins, το τρίτο την εύρεση κάποιου μυστικού που περιλαμβάνεται στην πίστα και το τέταρτο τη συλλογή των πέντε γραμμάτων που σχηματίζουν τη λέξη Lucky. Γενικότερα, μέσα στις πίστες μπορούμε να βρούμε διάφορες μικρές αποστολές ή και μικρά time trials με κέρματα που εξαφανίζονται, τα οποία θα μας αποφέρουν είτε γράμματα είτε κέρματα για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο. Αυτά έκαναν τη περιήγηση κάθε επιπέδου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και μας προκάλεσαν να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά. Δυστυχώς η συλλογή των clovers είναι και το μόνο στοιχείο που μπορεί να προσφέρει αντοχή στον χρόνο.

Τα clovers στην πραγματικότητα χρειάζονται μόνο για να ξεκλειδώσουμε το boss κάθε κόσμου. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν χρειάστηκε να επισκεφτούμε ολόκληρες πίστες και απλά να προχωρήσουμε παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, αν μαζέψει κανείς όλα τα clovers που συναντάει, μπορεί να αγνοήσει εντελώς τουλάχιστον τρεις πίστες. Επιπλέον, το γεγονός πως τα coins συλλέγονται και εκτός πίστας, θεωρήσαμε πως σύντομα θα χρησιμεύσουν κάπου. Καθώς βλέπαμε τον αριθμό των κερμάτων να ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες και σιγά σιγά να φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού αναρωτηθήκαμε αν κάτι πήγε εντελώς στραβά και προσπεράσαμε κάποιο σημείο που γίνονται χρήσιμα αυτά τα κέρματα. Και όμως, δεν χρησιμοποιούνται πουθενά πέρα από τον στόχο των 300 κερμάτων που έχει κάθε πίστα για το αντίστοιχο clover.

Τέλος, έχουμε τους Kitty Litter που εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε πίστα λέγοντάς μας πως θα μας θέσουν μια δοκιμασία. Τις περισσότερες φορές, ακόμα και οι ανταγωνιστές μας είναι υπερβολικά φιλικοί μαζί μας κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν όντως είμαστε εχθροί. Αυτό ίσως -και ελπίζουμε- να έγινε για να είναι φιλικό προς μικρότερες ηλικίες. Όπως και να έχει, τα boss fights δεν είναι άσχημα, αλλά δεν αφήνουν και κάτι ξεχωριστό που μένει σαν εμπειρία και δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ολόκληρο το παιχνίδι. Κλείνοντας, οι εχθροί υπόσχονται πως θα επιστρέψουν πιο ισχυροί δίνοντας την εντύπωση πως ένα sequel είναι πιθανό, με τη Lyra να ζητάει από τον Lucky να πάνε μαζί στην επόμενη περιπέτεια τους.

Ως προς τον τεχνικό τομέα του Super Lucky’s Tale συναντήσαμε αρκετά προβλήματα. Αρχικά, είχαμε περιοχές όπου κάποια textures ήταν πεντακάθαρα και κολλητά ένα άλλο texture που ήταν εντελώς θολό και κακής ποιότητας. Υπήρξαν στιγμές που βλέπαμε τη σκιά του χαρακτήρα μας να εμφανίζεται κάτω από συμπαγή πλατφόρμα, κέρματα να μπλέκονται με το 2.5D περιβάλλον σε ορισμένα σημεία επιπέδων με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα συλλέξουμε, clovers να δίνονται απλόχερα πριν καλά καλά ξεκινήσει το μυστικό challenge και άλλα παρόμοια προβλήματα. Επιπλέον, υπήρξαν crashes του παιχνιδιού που ίσως σχετίζονται με την instant on λειτουργία του Xbox One, κάτι που δεν είναι καινούργιο, όμως οφείλουμε να το αναφέρουμε. Οι χρόνοι φόρτωσης κάνουν την εμφάνιση τους ακόμα και μετά από έναν θάνατο, όμως είναι αρκετά μικροί και δεν ενόχλησαν σε καμία περίπτωση. Στον οπτικοακουστικό τομέα, τα γραφικά σε κάποια επίπεδα είναι όμορφα και ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού, όμως σε άλλα επίπεδα τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικά. Η μουσική επένδυση είναι συμπαθητική, όμως επαναλαμβάνεται σε διαφορετικούς κόσμους χωρίς καμία δικαιολογία.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Microsoft Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Super Lucky's Tale

Συντάκτης
24 Νοεμβρίου 2017
Developer

Playful

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

7 Νοεμβρίου 2017

Είδος

Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Κόστος
+ Ενδιαφέρον level design
+ Ποικιλία στα είδη των levels (2D, 3D, runner κ.α.)

Αρνητικά

- Τεχνικός τομέας
- Μονότονο gameplay
- Κέρματα που τα συλλέγουμε, τα βλέπουμε στο hub και δεν μπορούμε να τα κάνουμε τίποτα
- Δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα άλλα platformers
- Οι εχθροί δεν είναι και τόσο... εχθρικοί

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
8.0
Συνοψίζοντας

Το Super Lucky’s Tale είναι ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό platformer που δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει μιας και το gameplay του είναι σχετικά φτωχό, το περιεχόμενο του περιορισμένο και οι χαρακτήρες δεν εμπνέουν ιδιαίτερα, ενώ και η αίσθηση του ότι έχουμε εχθρούς απέναντι μας δεν είναι έντονη.

Μας πήρε περίπου 12 ώρες για να ολοκληρώσουμε πλήρως τον τίτλο και να συλλέξουμε τα πάντα, ώρες αρκετές για να δικαιολογήσουν την σχετικά χαμηλή τιμή και να βάλουν κάτω άλλα platformers μικρότερης διάρκειας και μεγαλύτερου κόστους. Αν δεν είχε τα τεχνικά προβλήματα που συναντήσαμε αρκετές φορές, θα μιλούσαμε για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που όντως προσφέρει κάτι παραπάνω στη βιβλιοθήκη του Xbox One.

6.5
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1