Super Mario Maker 2

O αγαπημένος μας υδραυλικός επιστρέφει ξανά σαν... χτίστης!
by Λεωνίδας Πάτρας on 26 Ιουνίου 2019

H συλλογή παιχνιδιών του Nintendo Switch εμπλουτίζεται σταδιακά, είτε με νέα παιχνίδια γνωστών franchises της Nintendo όπως το Super Smash Bros, το Super Mario και το Legend of Zelda, είτε με remastered εκδόσεις επιτυχημένων παιχνιδιών του Wii U. Αυτό που έλειπε μέχρι στιγμής, αυτά τα δύο και πλέον χρόνια κυκλοφορίας της κονσόλας, είναι ένα παιχνίδι Mario Maker και να που ήρθε η στιγμή να το πιάσουμε στα χέρια μας και να το απολαύσουμε. Το Super Mario Maker 2 είναι η συνέχεια του τίτλου που κυκλοφόρησε το 2015 και υπόσχεται να τελειοποιήσει την 2D puzzle - platforming φόρμουλα και να προσθέσει νέες ενδιαφέρουσες δυνατότητες, αγγίζοντας  τα όρια του system seller. Άραγε μπορεί να το πετύχει και να διατηρήσει τη φήμη του διάσημου Ιταλού υδραυλικού, Mario, στα ύψη;

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Super Mario Maker, όπως “προδίδει” και ο τίτλος του, δεν είναι ένα απλό Super Mario παιχνίδι, αλλά ένας συνδυασμός των προσωπικών δημιουργιών των παικτών με τα επίπεδα που έχει δημιουργήσει η Nintendo και αποτελούν το Story Mode του τίτλου. Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τα δικά τους επίπεδα, βασισμένοι στο διάσημο franchise. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα του Mario Maker έχουν τις βάσεις τους σε 5 διαφορετικά παιχνίδια της σειράς: το Super Mario Bros., το Super Mario Bros 3, το Super Mario World, το Super Mario Bros. U και, για πρώτη φορά, το Super Mario 3D World, στο οποίο υπάρχουν αρκετές μεμονωμένες λειτουργίες. Κάθε ένα από τα παραπάνω, πλην του προφανώς διαφορετικού οπτικού στυλ, έχει και διαφορετικά physics, αλλάζοντας ελαφρώς τις κινήσεις του Mario, αλλά και του περιεχομένου του επιπέδου.

Πριν τεστάρετε τη δημιουργικότητά σας στον Editor, προτείνουμε να ασχοληθείτε με το Story Mode του τίτλου. Το Story Mode αποτελεί μια συλλογή επιπέδων κατασκευασμένων από την ίδια τη Nintendo και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως επίδειξη των δυνατοτήτων του Editor, ενώ ταυτόχρονα είναι και πηγή έμπνευσης για τους ίδιους τους παίκτες. Μετά από ένα δυσάρεστο (έως αστείο) ατύχημα, το κάστρο της πριγκίπισσας Peach καταστρέφεται και δικός σας σκοπός ως (μηχανικός πλέον) Mario, είναι να συνεργαστείτε με άλλους χαρακτήρες και να κατασκευάσετε το κάστρο από την αρχή. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αποκτήσετε coins, τα οποία μαζεύονται με το να ολοκληρώνετε Jobs (πίστες στην ουσία) και, κομμάτι-κομμάτι, να ολοκληρώσετε το κάστρο. Τα επίπεδα του Story Mode είναι περισσότερα από 100 στο σύνολό τους και μοιάζουν περισσότερο με challenges λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους τους σε σχέση με τα κοινά Mario games.

Μπορούμε να πούμε ότι παρά το ανιαρό objective του Story Mode, τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα, με ποικιλία και εναλλάσσονται από απλά speed runs σε επίλυση γρίφων, διάσωση χαρακτήρων, ανεύρεση αντικειμένων, κατατρόπωση bosses κτλ. Κάθε επίπεδο έχει τη δική του θεματολογία και είναι φτιαγμένο στη βάση ενός από τα 5 διαφορετικά Mario Games που αναφέραμε παραπάνω. Η συνεχής εναλλαγή από το ένα Mario game στο άλλο, κάνει το Story Mode να χάνει ελαφρώς τη συνοχή του, μιας και τα επίπεδα είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους σε όλους τους τομείς. Το Story Mode ολοκληρώνεται περίπου στις 10 ώρες gameplay (ή περισσότερες, ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσης του παίκτη) και σε αυτό θα συνεργαστείτε με χαρακτήρες όπως ο Toad, η Toadette και τα υπόλοιπα “μανιταράκια”, που αναλαμβάνουν τον ρόλο των οικοδόμων του κάστρου. Τα επίπεδα διακρίνονται σε 1 έως 4 αστέρια ανάλογα με τη δυσκολία τους και, αν κάπου τα βρείτε πολύ “σκούρα”, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του Luigi που σας δίνει χρήσιμα αντικείμενα και μπορεί ακόμη και να “περάσει” το επίπεδο για εσάς.

Άποψή μας είναι ότι οι περισσότεροι από τους παίκτες που θα αγοράσουν το Super Mario Maker 2 δεν θέλουν απλά να παίξουν τα levels του Story mode αλλά να “χτίσουν” τα δικά τους και να τα μοιραστούν με τους φίλους τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Το Course Maker, όπως ονομάζεται, μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το interface δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι (δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος άλλωστε), απλά αυτή τη φορά δίνεται περισσότερη έμφαση στο touch της οθόνης του Nintendo Switch, όταν το παιχνίδι παίζεται σε handheld mode. Για να μην βρεθείτε τελείως χαμένοι στον υπερπλήρη editor του παιχνιδιού, υπάρχουν εκτενή και λεπτομερέστατα video tutorials που εξηγούν σχεδόν τα πάντα, από τα απλότερα πράγματα μέχρι και τους πιο εξειδικευμένους μηχανισμού του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες ενασχόλησης με το Course Maker, είναι πολύ λογικό να δυσκολευτείτε, όμως με τη δοκιμή απλών λειτουργιών, όπως η τοποθέτηση απλών αντικειμένων, βασικών εχθρών και ορισμένων jumps, είναι πιθανό να σας “ανοίξει” η όρεξη ώστε να πάτε σε πιο εξειδικευμένα πράγματα όπως η τοποθέτηση objectives εντός των επιπέδων, ή η δημιουργία Puzzles αλλά και πολυεπίπεδων levels.

Εκεί που νομίζαμε όμως ότι στο πρώτο Super Mario Maker δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και προσθήκες, το Super Mario Maker 2 εμφανίζει νέες δυνατότητες που επεκτείνουν τους ορίζοντες και τη φαντασία των παικτών. Τα νέα εργαλεία λοιπόν, περιλαμβάνουν τα slopes, που είναι επιφάνειες με κλίση αλλά και κίνηση προς τα κάτω ή προς τα πάνω, τον angry sun που κυνηγά τον παίκτη μέσα στην πίστα, το κουμπί On και Off που αλλάζει καταστάσεις και αντικείμενα, ενώ πλέον μπορούμε να αλλάξουμε και τη στάθμη του νερού και της λάβας στα αντίστοιχα levels. Ο Editor περιέχει, εκτός από τα αντικείμενα και τους εχθρούς, και νέους ήχους (για παράδειγμα, όταν περνάτε από συγκεκριμένο σημείο ή εκτελείτε συγκεκριμένη κίνηση). Η θεματολογία των επιπέδων μπορεί να αλλάξει από level στον ουρανό, στη θάλασσα, στην έρημο, μέχρι και στο διάστημα, με μηδενική βαρύτητα.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο που δημιουργείτε, από Super Mario Bros. σε Super Mario 3D World και ανάποδα, σε οποιοδήποτε από τα πέντε Mario games που υπάρχουν διαθέσιμα. Επίσης, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείτε άμεσα να παίξετε την πίστα που δημιουργείτε εκείνη τη στιγμή. Η λειτουργία του Editor είναι πιο εύκολη σε handheld mode λόγω του touch screen της κονσόλας και είναι κρίμα που δεν υπάρχει η χρήση του γυροσκοπίου για το Docked mode. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσετε levels στο συγκεκριμένο mode. Υπάρχει πάντως το co-op Edit Mode που μπορούν δύο παίκτες να “χτίζουν” ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο επίπεδο.

Αν δεν έχετε την υπομονή και τη διάθεση να ασχοληθείτε με το Course Maker, έχετε τη δυνατότητα, φυσικά, να παίξετε ένα από τα αμέτρητα επίπεδα που φτιάχνουν οι άλλοι παίκτες στο Course World. Παρά τον περιορισμένο αριθμό επιπέδων τη στιγμή που γράφεται το Review, το Course World αναμένεται να είναι το must play σημείο του τίτλου και είμαστε πραγματικά ανυπόμονοι για να δούμε τι “διαμάντια” μπορεί να δημιουργήσουν απλοί κάτοχοι του παιχνιδιού. Μπορείτε να φιλτράρετε τα επίπεδα ανάλογα με το στοιχείο τους (π.χ. puzzle solving, slow, easy going κτλ), να σχολιάσετε, να προσθέσετε τα αγαπημένα σας στη συλλογή σας και να αγωνιστείτε στα Leaderboards. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για online co-op με φίλους, παρά μόνο με local play στην ίδια, ή σε κοντινές συσκευές. Υπάρχει ξεχωριστή καρτέλα προφίλ για εσάς, όπως και για τον κάθε παίκτη, που μετράει τα επιτεύγματα και τα στατιστικά σας. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας στο endless challenges, στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσετε συνεχόμενα επίπεδα με ελάχιστες ζωές.

Σαν gamers που μεγαλώσαμε με τον Mario από εποχές Game Boy και νωρίτερα, δεν μπορούμε να μην αισθανθούμε το στοιχείο της νοσταλγίας σε αυτά τα δισδιάστατα επίπεδα του Super Mario Maker 2. Η αλήθεια όμως είναι πως παρά την εξαιρετική ποικιλία προκλήσεων που βρίσκονται στο παιχνίδι, οι μηχανισμοί του gameplay και, κυρίως, η κίνηση του Mario (και στα πέντε παιχνίδια), μοιάζουν κάπως ξεπερασμένα και “ατίθασα” σε σχέση με νεότερους πιο εξελιγμένους platforming τίτλους (όπως για παράδειγμα το Rayman Legends, το Donkey Kong: Tropical Freeze και άλλα). Κατανοούμε πως πολλοί δεν έχουν βαρεθεί το συγκεκριμένο (διαχρονικό αδιαμφισβήτητα) gameplay, απλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, συγκριτικά πάντα με άλλα παιχνίδια νεότερης γενιάς. Το παιχνίδι τρέχει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και ταιριάζει απίστευτα με τη φορητή λειτουργία του Nintendo Switch.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Super Mario Maker 2

Author

Λεωνίδας Πάτρας

Developer

Nintendo EPD

Publisher

Nintendo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

28 Ιουνίου 2019

Είδος

Level Editor - Platformer

PEGI

3

Θετικά

+ Πληρέστατος Editor με σχετικά εύκολο στη λειτουργία του user interface
+ Σωστή η χρήση του touch της οθόνης του Switch και ταιριαστό σε φορητή λειτουργία
+ Περιέχει -και θα περιέχει- εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες levels παικτών
+ Υπάρχει δυνατότητα για co-op ακόμη και στον editor

Αρνητικά

+ Απουσία online co-op με φίλους
+ Δύσκολη η λειτουργία του editor σε Docked mode
+ Το gameplay ίσως θεωρηθεί ξεπερασμένο από αρκετούς παίκτες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.0
Συνοψίζοντας

Το Super Mario Maker 2 αποτελεί μια εξέλιξη του πρώτου παιχνιδιού σε κάποιους τομείς και, παρά το ελαφρώς “ασύνδετο” Story mode του, προσφέρει πολλές προκλήσεις για τους παίκτες, ανεξαρτήτως επιπέδου. Αποτελεί μια must επιλογή για τους φίλους του Mario και προτείνουμε να ασχοληθείτε με το Course Maker που μπορεί στην αρχή να σας δυσκολέψει αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει με τον χρόνο. Μέρα με τη μέρα ο τίτλος θα “γεμίζει” με όμορφες δημιουργίες των παικτών, που μπορείτε να παίξετε και on-the-go λόγω της φορητότητας του Switch. Θα θέλαμε λίγο καλύτερη λειτουργικότητα στον editor σε docked mode και επιλογή για online co-op με φίλους. Εφόσον σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος platformer τότε δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην έχετε το Super Mario Maker 2 στην συλλογή σας.

8.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1