Super Meat Boy Forever - Review

Τολμηρές αλλαγές, δυνατός πυρήνας
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 19 Απριλίου 2021

Το Super Meat Boy, ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της πρόσφατης ιστορίας του gaming, και ένα απίστευτα διασκεδαστικό σκληροπυρηνικό platformer, έχει sequel, όσο παράξενο κι αν ακούγεται. Όμως, όσο κι αν είναι αυτό παράξενο, περιμένετε να δείτε πρώτα πώς είναι το sequel…

Το Super Meat Boy Forever, λοιπόν, είναι ένα auto runner. Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό: σε παιχνίδια αυτού του τύπου δεν χειριζόμαστε άμεσα τον χαρακτήρα μας, αφού τρέχει αυτόματα, και πραγματοποιούμε μόνο τα άλματα και όποιες ειδικές κινήσεις υπάρχουν. Ένα είδος που συνηθίζεται σε παιχνίδια για κινητά, σίγουρα αποτελεί παράξενη επιλογή για τη συνέχεια του Super Meat Boy και αναμφίβολα θα αποτελέσει και αμφιλεγόμενη απόφαση της εταιρείας ανάπτυξης.

Η αλλαγή είναι έντονη, τολμηρή και πολύ μεγάλη πράγματι, όμως ο σχεδιασμός καταφέρνει να διατηρήσει κάποια γνωρίσματα του Super Meat Boy, ευτυχώς. Πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο, βίαιο, δύσκολο platformer, στο οποίο στόχος είναι η εύρεση της ιδανικής πορείας για να αποφύγουμε παγίδες και κενά και να φτάσουμε στο τέλος της πίστας (τα επίπεδα σε ένα τέλειο run διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα έκαστο). Πλέον, μπορούμε να ρίχνουμε μπουνιές, να σκύβουμε και να πηδάμε, αλλά όχι να καθορίζουμε ακριβώς τις κινήσεις και την κατεύθυνσή μας ανά πάσα στιγμή, αφού ο χαρακτήρας τρέχει μέχρι να βρει τοίχο και να γυρίσει προς τα πίσω πάλι.

Εκτός από το auto run, το νέο παιχνίδι του franchise έχει και στοιχεία procedural generation, κάτι που επίσης αναμένεται να απομακρύνει τους fans. Ωστόσο, αμφότερα τα αμφιλεγόμενα κομμάτια του Super Meat Boy Forever είναι στημένα με προσοχή και αποτελούν δείγμα αποτελεσματικού, εύστοχου σχεδιασμού. Το platforming μοιάζει συνεχώς με puzzle που πρέπει να λύσουμε και αναγκαστικά σκεφτόμαστε ενώ τρέχουμε, πηδάμε και αποφεύγουμε γιγάντια καρφιά. Έχουν εισαχθεί μερικοί νέοι μηχανισμοί, όπως μοχλοί και κλειδιά που ανοίγουν πόρτες και είναι όλοι πετυχημένοι αλλά και ταιριαστοί με το πνεύμα του franchise. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταφορά της ουσίας του Meat Boy σε auto runner περιβάλλον, ενώ και το procedural generation δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται αρχικά. Για την ακρίβεια, οι πίστες αποτελούνται από ξεχωριστά τμήματα, τα οποία είναι φτιαγμένα «με το χέρι» και όχι μέσω τυχαίας συναρμολόγησης, όμως τα τμήματα αυτά είναι τυχαία συνδεμένα μεταξύ τους κάθε φορά.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε πίστες που σε κάθε τους στιγμή δίνουν αίσθηση χειροποίητου σχεδιασμού, αλλά δεν είναι ποτέ ίδιες, σε διαφορετικά runs. Οι συνδέσεις των τμημάτων είναι αρμονικές και δίνεται η αίσθηση της συνέχειας πάντοτε, δεν είναι δηλαδή εύκολα αντιληπτή αυτή η τυχαιότητα, το κόψε ράψε. Το Super Meat Boy Forever είναι ένα πολύ διασκεδαστικό platformer, λοιπόν, γεμάτο έξυπνες ιδέες και εξαιρετικό σχεδιασμό. Ωστόσο, θα λειτουργούσε καλύτερα αν διαφημιζόταν ως spinoff ή κάτι παρόμοιο, γιατί ως sequel κάνει κάποια σφάλματα. Δεκτή η αλλαγή, σαφέστατα, καλοδεχούμενη συνήθως, όμως εδώ εξαιτίας της νέας προσέγγισης χάνονται μερικά κομβικά στοιχεία της σειράς. Αρχικά, προκύπτει πολύ έντονο και συχνό trial and error, αφού επειδή τρέχουμε συνεχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε για να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας, και έτσι τελικά δοκιμάζουμε τυχαίες προσεγγίσεις μέχρι να βρούμε τη σωστή. Η μέθοδος αυτή, μετά από μερικές πίστες και πολλούς θανάτους, αρχίζει να είναι κουραστική.

Δεν είναι κακό σύστημα, αλλά απέχει αρκετά από τον στρατηγικό σχεδιασμό του Super Meat Boy, που μας επέτρεπε να περάσουμε μια πίστα ακόμα και χωρίς θανάτους, αν σκεφτόμασταν όπως ήθελε το παιχνίδι και αν τα αντανακλαστικά μας ακολουθούσαν. Στο sequel αυτό χάνεται αυτό το στοιχείο, αν και ευτυχώς παραμένει το ακριβές platforming με τον αποδοτικό χειρισμό. Επίσης, όσο κι αν είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, το Super Meat Boy Forever δεν έχει τις ίδιες προοπτικές με τον προκάτοχό του, και δεν πρόκειται να παίζεται για χρόνια από τόσο πολύ κόσμο, ούτε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στη βιομηχανία. Είναι ένα απλό, διασκεδαστικό platformer, καλοστημένο και έξυπνο, που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές ώρες, ειδικά αν αναζητήσετε τα καλά κρυμμένα και χορταστικά μυστικά του.

Ο νέος τίτλος της σειράς διατηρεί το εικαστικό στιλ αλλά ανεβάζει την ποιότητα αρκετά σκαλιά, με πανέμορφο σχεδιασμό και ρευστά animations. Η μουσική, αν και πετυχημένη ως υπόβαθρο, δεν είναι εξίσου αξιομνημόνευτη με εκείνη του προηγούμενου τίτλου. Τέλος, τα cutscenes είναι και πάλι ευχάριστα και καλοδουλεμένα, με μία πλοκή που δεν βγάζει κανένα νόημα, με ευχάριστο τρόπο.

Από τα highlights του Super Meat Boy Forever, το καλύτερο σημείο του μάλιστα, είναι οι μάχες με τα bosses. Σε αυτές τις αναμετρήσεις, τα στοιχεία που δίνονται μέσω οπτικών clues είναι αρκετά και όσο στοχευμένα πρέπει, ώστε ο παίκτης ή η παίκτρια να μπορεί να αντιληφθεί γρήγορα πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τον αρχηγό, αλλά να μην μπορεί να το κατορθώσει εύκολα, γιατί χρειάζεται εκμάθηση του μοτίβου πρώτα, αλλά απαιτούνται και γατίσια αντανακλαστικά. Οι μάχες είναι πραγματικά φανταστικές, γρήγορες, δύσκολες και απίστευτα ικανοποιητικές, όταν τελικά τις κερδίσουμε.

Συνολικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό platformer που καταφέρνει και αφομοιώνει το στοιχείο του auto run στον πυρήνα του και βασίζει όλον του τον σχεδιασμό γύρω από αυτήν την προσέγγιση. Τα πάει περίφημα σε ό,τι κάνει, όμως οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον πολύ ανώτερο και πιο ιδιαίτερο προκάτοχό του κάνουν το Super Meat Boy Forever να φαίνεται κάπως ελλιπές. Έτσι είναι όταν υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός και τόσες προοπτικές, αλλά, όπως και να 'χει, είτε είστε fans του franchise είτε όχι, το νέο αυτό παιχνίδι έχει κάτι για εσάς, αρκεί να ευχαριστιέστε τα «σκληρά» platformers. Ένας πολύ διασκεδαστικός και έξυπνα σχεδιασμένος τίτλος, καταδικασμένος να ζει στη σκιά του παλιού εαυτού του. Μπορεί η αλλαγή της δομής να απομακρύνει πολύ κόσμο, όμως, παρόλο που δεν πρόκειται για εξίσου «μεγάλο» τίτλο με τον προκάτοχό του, το Super Meat Boy Forever είναι από τα καλύτερα δείγματα του υποείδους του, αυτού των auto runners, και ένα πολύ διασκεδαστικό platformer γενικότερα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Super Meat Boy Forever - Review

Συντάκτης
19 Απριλίου 2021
Developer

Team Meat

Publisher

Team Meat

Πλατφόρμες

PC, Switch, PS4, Xbox One

Tested on

PS5 (έκδοση PS4)

Κυκλοφορία

16 Απριλίου 2021 (PlayStation 4, Xbox One)
23 Δεκεμβρίου 2020 (PC, Switch)

Είδος

Platform

Θετικά

+ Βελτιωμένο οπτικά
+ Εύστοχος σχεδιασμός, αρκετές ιδέες
+ Διασκεδαστικό, σκληροπυρηνικό, γεμάτο μυστικά
+ Φοβερά boss fights
+ Ακριβές platforming

Αρνητικά

- Η νέα δομή θα ξενίσει και θα απομακρύνει αρκετούς fans
- Πολύ trial and error
- Η αδυναμία παύσης για να σκεφτούμε προκαλεί κούραση
- Η σκιά του προκατόχου είναι βαριά

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
7.0
Συνοψίζοντας

Συνολικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό platformer που καταφέρνει και αφομοιώνει το στοιχείο του auto run στον πυρήνα του και βασίζει όλον του τον σχεδιασμό γύρω από αυτήν την προσέγγιση. Τα πάει περίφημα σε ό,τι κάνει, όμως οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον πολύ ανώτερο και πιο ιδιαίτερο προκάτοχό του κάνουν το Super Meat Boy Forever να φαίνεται κάπως ελλιπές. Έτσι είναι όταν υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός και τόσες προοπτικές, αλλά, όπως και να 'χει, είτε είστε fans του franchise είτε όχι, το νέο αυτό παιχνίδι έχει κάτι για εσάς, αρκεί να ευχαριστιέστε τα «σκληρά» platformers. Ένας πολύ διασκεδαστικός και έξυπνα σχεδιασμένος τίτλος, καταδικασμένος να ζει στη σκιά του παλιού εαυτού του.

8.0
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1