SUPERHOT VR

by Παύλος Κρούστης on 10 Αυγούστου 2017
Διαβάστε το Review
SUPERHOT

Πριν 1,5 χρόνο περίπου κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι στα PC διαφορετικό από τα άλλα, που βασιζόταν σε ένα πολύ απλό και συγκεκριμένο concept: ο χρόνος κινείται μόνο όταν κινείστε εσείς. Ένα παιχνίδι που όμοιό του δεν υπάρχει, οποιαδήποτε πτυχή του κι αν δείτε: είτε αυτό είναι το στοιχείο του gameplay που αναφέραμε παραπάνω, είτε το μοναδικό του art style ή το σενάριο που παίζει με το μυαλό σας συνεχώς. Το SUPERHOT ήταν ένα παιχνίδι που ήρθε να μας θυμίσει ότι ένας First-Person Shooter τίτλος μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από αυτά που είχαμε δει ως τότε.

Το SUPERHOT VR εν αντιθέσει με αυτό που καταλαβαίνει κάποιος, δεν είναι η VR έκδοση του first-person shooter SUPERHOT, αλλά ένα καινούργιο παιχνίδι για τη σειρά.

Το VG24 λέει
Διαβάζοντας το Review μας για τον βασικό τίτλο, SUPERHOT, ίσως μπορέσει να αντιληφθεί κάποιος τι προσπαθεί να καταφέρει ο τίτλος, καθώς είναι δύσκολο να περιγραφεί μέσα σε ένα κείμενο. Το βασικό του concept ασκεί κριτική σε άλλα games και στους φανατικούς gamers, που μπορεί να ασχολούνται για πολλές ώρες συνεχόμενες με έναν τίτλο και στη συνέχεια προσπαθούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους σε φίλους. Ίσως δεν είναι "κριτική" και το εκλαμβάνουμε στραβά, καθώς είναι ανοιχτό για διάφορες ερμηνείες. Αξίζει να το παίξετε όμως μόνο και μόνο για να αποκτήσετε τη δική σας οπτική.

Το σενάριο του SUPERHOT VR έχει να κάνει με το ίδιο θέμα (με αυτό του original τίτλου), όμως αυτή τη φορά είναι πιο "στεγνό". Και πάλι θα οδηγηθείτε να παίξετε ένα παιχνίδι... μέσα στο παιχνίδι. Αυτή τη φορά θα τοποθετήσετε το κράνος εικονικής πραγματικότητας (και πάλι μέσα στο παιχνίδι), ενώ ο τέταρτος τοίχος σπάει για να μας θυμίσει το εκκεντρικό ύφος του τίτλου. Σας ωθεί να πηδήξετε στο κενό σαν να είστε μες στο Matrix. Στιγμές σαν αυτή είναι που περιμέναμε να δούμε όταν λέγαμε στο Review μας για το original SUPERHOT ότι "Το SUPERHOT είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αποδώσει την εμπειρία που πρέπει, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο για VR συσκευές." Δυστυχώς, η εμπειρία δεν είναι όπως την περιμέναμε. Τουλάχιστον όχι στο σεναριακό επίπεδο. Δεν υπάρχει τόση βαρύτητα πλέον, καθώς το SUPERHOT VR είναι περισσότερο σαν arcade παιχνίδι, που σας περνάει από πίστα σε πίστα, απ' ότι ήταν ο προκάτοχός του. Ναι, θα υπάρξουν και πάλι αυτές οι σκηνές που το παιχνίδι παίζει μαζί σας, όμως χάνεται μέρος του immersion. Νιώσαμε ότι απευθύνεται σε παίκτες που ήδη έχουν βιώσει την εμπειρία του αρχικού τίτλου, το οποίο δεν είναι πολύ καλό από τη μία, όμως από την άλλη, οι πιθανότητες λένε ότι όσοι δοκιμάσουν τo VR, ήδη έχουν δοκιμάσει και το αρχικό παιχνίδι.

Το SUPERHOT VR εν αντιθέσει με αυτό που καταλαβαίνει κάποιος, δεν είναι η VR έκδοση του first-person shooter SUPERHOT, αλλά ένα καινούργιο παιχνίδι για τη σειρά. Διαθέτει νέες πίστες (και κάποιες από τις παλιές), καινούργια mechanics και νέες δυνάμεις, μαζί με νέες ενδιάμεσες σκηνές και εξέλιξη. Το concept είναι το ίδιο, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως sequel ή έστω expansion του αρχικού παιχνιδιού. Να σημειώσουμε ότι μαζί με το SUPERHOT VR για PlayStation VR, κυκλοφόρησε και το SUPERHOT για το PlayStation 4, ενώ είχε κυκλοφορήσει και πριν μερικούς μήνες για το Xbox One. To πακέτο SUPERHOT + SUPERHOT VR μπορείτε να το βρείτε στο PS Store και στο Steam ως "SUPERHOT - Open Your Mind BUNDLE".

Η βασική διαφορά του SUPERHOT και του SUPERHOT VR όσον αφορά στο gameplay έχει να κάνει με το ότι πλέον είστε ακίνητοι. Ο χρόνος δεν κινείται με το να κινείστε εσείς στον χώρο, αλλά με το να στοχεύετε, να κουνάτε τα χέρια σας και το κεφάλι σας. Θέλετε να περάσει ο χρόνος; Κινείτε τα χέρια σας (με τα Move controllers) σαν τροχονόμοι. Εν αντιθέσει με το SUPERHOT, δεν έχετε τη δυνατότητα να κοιτάξετε όπου θέλετε ώστε να καταστρώσετε κάποια στρατηγική πριν την εκτέλεση για την κάθε πίστα. Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση, αλλά βελτιώνει την εμπειρία.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα παιχνίδια που κατάφερε να μας κάνει να ιδρώσουμε. Παρά τη μικρή του διάρκεια (περίπου 2-3 ώρες για το βασικό mode), η συνεχής κίνηση του κορμού, είτε κάθεστε, είτε είστε όρθιοι, είναι απαραίτητη για την αποφυγή πυρών. Οι πίστες του SUPERHOT σάς βάζουν σε υποθετικές καταστάσεις, όπως έναν καυγά σε ένα μπαρ ή σε μια αλάνα ή ακόμα και σε ένα ασανσέρ, όπου πρέπει να αμυνθείτε και να σκοτώσετε μια σειρά αντιπάλων (με τη μορφή κόκκινων κρυστάλλων). Πιάνοντας αντικείμενα ή όπλα που βρίσκονται κοντά σας μπορείτε να ξεπαστρέψετε τους εχθρούς σας και να τους δείτε να γίνονται κομμάτια είτε μετά από μια σφαίρα σας, είτε μετά από χτύπημα με melee όπλο. Όταν αποφύγετε μια σειρά από σφαίρες, πυροβολήσετε κάποιον στο πρόσωπο και πάρετε το όπλο του (πχ. μια καραμπίνα) γυρίζοντας σε μια ομάδα εχθρών, όπου τους κάνετε όλους "σμπαράλια" με τα σκάγια σας, τότε το παιχνίδι είναι στα καλύτερά του.

Δυστυχώς, πολλές ήταν οι φορές που το tracking δεν δούλευε όπως πρέπει. Για την ακρίβεια, σε μια-δυο πίστες είχαμε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς έπρεπε να πάρουμε κάποιο όπλο το οποίο ήταν λίγο πιο μακριά ή πιο χαμηλά απ' όσο έπρεπε και ενώ προσπαθούσαμε να το πιάσουμε, βγαίναμε εκτός των ορίων της PlayStation κάμερας. Πρόκειται για περιορισμό λόγω hardware φυσικά και χρήστες αναφέρουν ότι αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπάρχει στις άλλες εκδόσεις του τίτλου, όμως δεν παύει να είναι μια αμέλεια των προγραμματιστών. Επιπρόσθετα, το tracking των Move χειριστηρίων επίσης έχει κάποιες στιγμές τα... "θέματά" του. Δυστυχώς, στο SUPERHOT VR αυτό σημαίνει και τον θάνατό σας. Όταν "βλέπει" η κάμερα τα Move να "τρέμουν" για παράδειγμα, το παιχνίδι το εκλαμβάνει ως κίνηση και ως εκ τούτου, ο χρόνος κυλά. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο συχνό ώστε να χαλάσει τη συνολική εμπειρία.

Το παιχνίδι διαθέτει όλα τα τελευταία updates του τίτλου, καθώς όταν το τερματίσετε, ξεκλειδώνετε και την "ουσία" του, ανοίγοντας πολλά και ενδιαφέροντα modes. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας, όπως και στον βασικό τίτλο, σε Speedruns, Headshot only και άλλα πολλά modes, τα οποία είναι ιδιαίτερα εθιστικά και αυξάνουν ιδιαίτερα την αντοχή στο χρόνο για το παιχνίδι.

Στα 40 ευρώ που κοστίζει το πακέτο με τα δύο SUPERHOT, μπορείτε να λάβετε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Καλό θα είναι όμως πρώτα να δείτε κάποια trailers/gameplay videos για να δείτε αν σας ταιριάζει. Είναι περισσότερο puzzle απ' ότι First-Person Shooter και αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι αν είστε λάτρεις του πρώτου τίτλου, τότε το VR είναι μια εμπειρία που αξίζει να βιώσετε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την SUPERHOT Team για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

SUPERHOT VR

Συντάκτης
10 Αυγούστου 2017
Developer

SUPERHOT Team

Publisher

SUPERHOT Team

Πλατφόρμες

PC (Rift / Vive), PS4 (PSVR) (Απαιτείται VR συσκευή)

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

19 Ιουλίου 2017 (PSVR)
6 Δεκεμβρίου 2016 (Rift)
25 Μαΐου 2017 (Vive)

Είδος

First-Person Shooter / Puzzle

PEGI

12

Θετικά

+ Ολοκαίνουργιο παιχνίδι φτιαγμένο για VR εμπειρία
+ Το gameplay concept "φωνάζει" VR και ταιριάζει πολύ
+ Θα την ιδρώσετε τη φανέλα
+ Extra modes που αυξάνουν κατακόρυφα την αντοχή στον χρόνο
+ Το dual-wielding των όπλων

Αρνητικά

- Η κάλυψη της κάμερας δεν είναι η βέλτιστη
- Το tracking των Move controllers μπορεί να οδηγήσει σε άδικους θανάτους
- Το story δεν έχει το σεναριακό βάθος του original παιχνιδιού
- Δεν αποτελεί τη μετάβαση που περιμέναμε από τη VR έκδοση του τίτλου
- Εξαιρετικά μικρή διάρκεια βασικού mode
- Το throw των αντικειμένων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
5.0
Συνοψίζοντας

Το SUPERHOT VR είναι ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι, που έχει στηθεί πάνω σε τροποποιημένα mechanics από το original game για τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία σε VR περιβάλλον. Συμπληρώνει ιδανικά το original παιχνίδι, όμως δεν αποτελεί την εμπειρία που ελπίζαμε από την VR εκδοχή του SUPERHOT, καθώς δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε σεναριακό επίπεδο αυτήν τη φορά, ενώ έχουμε παράλληλα και τα προβλήματα με το tracking.

Αν θέλετε να βιώσετε μια πραγματικά πρωτότυπη VR εμπειρία όμως, που θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν τον Neo στο Matrix, τότε δοκιμάστε το.

7.5
Βαθμός
5.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1