Tales from the Borderlands - Episode 5: The Vault of the Traveler

by Κώστας Νικολούζος on 27 Οκτωβρίου 2015

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν και ανακοινώθηκε το Tales from the Borderlands, η σκέψη που πέρασε από το μυαλό του γράφοντος ήταν το κατά πόσο θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιτυχία το παράφρον σύμπαν του Borderlands με τις αφηγηματικές τεχνικές της Telltale Games ώστε να προκύψει αυτός ο υβριδικός τίτλος. Οι αμφιβολίες τότε για ένα αξιομνημόνευτο τελικό προϊόν ήταν ομολογουμένως πολλές.

Σε παρόντα χρόνο, με τη σεζόν να έχει ολοκληρωθεί πλέον η φράση που μας ενέπνευσε να πούμε  το Tales from the Borderlands είναι πως "όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν". Αυτό σημαίνει πως η Telltale εν τέλει μας εξέπληξε ευχάριστα. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφέρουμε για την συμβολή του πέμπτου και τελευταίου επεισοδίου "Vault of the Traveler" στη συνολική θετική άποψη που σχηματίσαμε.

Το τέταρτο επεισόδιο (το σχετικό Review μας θα βρείτε ΕΔΩ) έδωσε στα γεγονότα του παιχνιδιού την κορύφωση που είχαν ανάγκη πριν το μεγάλο φινάλε. Το "Vault of the Traveler" ξεκινάει ακριβώς από εκεί που τελείωσε το προηγούμενο επεισόδιο με τα δρώμενα να διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με την τελική επιλογή που παίρνει ο κάθε παίκτης προηγουμένως. Η κορύφωση αυτή όμως έχει μεγάλη διάρκεια στο φινάλε.

Από τις -σχεδόν- δύο ώρες που διαρκεί το τελευταίο επεισόδιο στο μεγαλύτερο μέρος του επικρατεί μια συνεχής ένταση, με τις στιγμές χαλάρωσης και πτώσης του ρυθμού να είναι ελάχιστες και να απαιτείται ιδιαίτερη προσήλωση από πλευράς παίκτη όσο ξεδιπλώνεται το σενάριο. Προσωπικά, θεωρούμε ελκυστική την ύπαρξη αυτής της έντασης αλλά κάποιοι μπορεί να τη βρουν υπερβολική και να αναγκαστούν να σταματήσουν το παιχνίδι για λίγο προκειμένου να πάρουν μια ανάσα.

Όσοι έπαιξαν τα προηγούμενα επεισόδια έχουν ήδη διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο  η Telltale καταφέρνει να συνδυάσει τις ηθικές αποφάσεις που καλεί τον παίκτη να πάρει -σήμα κατατεθέν της- με το χιούμορ του Borderlands, δημιουργώντας μία εναλλαγή μεταξύ ευχάριστων και δυσάρεστων συναισθημάτων. To κοντράστ συναισθημάτων αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα έντονο. Το ενήλικο χιούμορ είναι πάντα υπαρκτό αλλά υπερκαλύπτεται από την κρισιμότητα και σοβαρότητα των γεγονότων. Μπορεί το ξεκίνημα της σεζόν να είχε "χαλαρό" χαρακτήρα αλλά το φινάλε μας θυμίζει και με το παραπάνω τι εστί Telltale Games όσον αφορά τις βίαιες αποχωρήσεις χαρακτήρων και τα συναισθήματα που τις συντροφεύουν.

Τα προηγούμενα επεισόδια άφησαν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα σχετικά με χαρακτήρες που παρουσιάστηκαν σε αυτά όπως ο Vaughn, η Vallory και ο Felix. Ευτυχώς, το τελευταίο επεισόδιο έρχεται να δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται χωρίς να αφήσει κάποια "τρύπα". Επιπρόσθετα, επιτέλους αποκαλύπτεται η ταυτότητα του μυστηριώδη ξένου που απαγάγει στην αρχή του πρώτου επεισοδίου τους πρωταγωνιστές μας, Fiona και Rhys. Ήταν φανερό πως πρόκειται για χαρακτήρα που έκανε την εμφάνισή του στη σεζόν αλλά ομολογουμένως δεν προβλέψαμε ποτέ σωστά.

Η μόνη απορία που δημιουργήθηκε από το φινάλε του παιχνιδιού ήταν στην τελευταία σκηνή. Είναι έντονη απορία και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν το Tales from the Borderlands θα έχει άμεση σχέση με το σενάριο του επερχόμενου Borderlands 3 ή αν θα υπάρξει τελικά και δεύτερη σεζόν στο παιχνίδι. Η δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά δυσκολότερο να ισχύει αλλά κάπως πρέπει να λυθεί η απορία αυτή που μας δημιούργησε στο φινάλε η Telltale.

Χωρίς να θέλουμε να προβούμε σε τυχόν spoilers (για τον λόγο αυτό γίνεται και ελάχιστη αναφορά σε χαρακτήρες και γεγονότα του παιχνιδιού) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι αποφάσεις που παίρνει ο καθένας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επεισοδίων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη του τελευταίο μέρους του "Vault of the Traveler'' και επιφέρουν διαφοροποιήσεις. Αναλόγως με την συμπεριφορά μας απέναντι σε συγκεκριμένους χαρακτήρες στα προηγούμενα επεισόδια, δηλαδή με βάση το ποιους αποφασίσαμε να εντυπωσιάσουμε, να προειδοποιήσουμε, να σώσουμε και ποιους όχι και ακόμη ανάλογα από το πόσα χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε διαφορετικές σκηνές και καταστάσεις. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, ανεβάζει και το replay value του παιχνιδιού. Πράξη που μας χαροποίησε από πλευράς Telltale καθώς αντιληφθήκαμε πως όντως οι επιλογές μας έχουν μετέπειτα αντίκτυπο και δεν χειραγωγηθήκαμε τόσους μήνες σε ένα προκαθορισμένο σενάριο με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας επιλογών.

Όσο έχει να κάνει με τη δική μας συμμετοχή στο παιχνίδι αυτή υλοποιείται κλασσικά με τις επιλογές που κάνουμε πατώντας το εκάστοτε κουμπί και τα σύντομα QTE's μηδαμινής δυσκολίας. Η απουσία αυτή της ελάχιστης πρόκλησης όσον αφορά  τη συμμετοχή μας -έστω και με τα QTE's- είναι κάτι που μας δυσαρεστεί. Σε δύο ολόκληρα playthrough δεν κάναμε ούτε ένα λάθος που θα μπορούσε να κοστίσει.

Tales from the Borderlands_20151022204553

Τεχνικά, η εμπειρία μας ήταν απροβλημάτιστη σε γενικές γραμμές αλλά οι μικρές ατασθαλίες στα παιχνίδια της Telltale πάντα υπάρχουν. Για παράδειγμα, αυτή τη φορά σε μερικές περιπτώσεις γρήγορης δράσης εντός του παιχνιδιού παρατηρήσαμε μία παροδική πτώση των καρέ. Σε συνδυασμό με τη μηχανή γραφικών του ανεξάρτητου στούντιο που χρειάζεται ανανέωση, αυτά τα μικρά τεχνικά προβλήματα είναι τομείς που χρήζουν βελτίωσης και κάτι που θα πρέπει να προστεθεί στα άμεσα σχέδια της Telltale.

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση στα πέντε συνολικά επεισόδια που αποτελούν τη σεζόν. Το ξεκίνημά της ήταν δυναμικό αφού, εκτός του ότι προσέφερε μία από τις πλουσιότερες σε δράση σκηνές, μας σύστησε με ιδανικό τρόπο τους νέους πρωταγωνιστές αλλά και το συναισθηματικό ύφος που θα ακολουθηθεί. Στη συνέχεια της σεζόν υπήρξε ποιοτική πτώση με την δράση και τις έντονες στιγμές να υστερούν για χάρη της εξέλιξης των προσωπικοτήτων των χαρακτήρων. Ωστόσο, καθώς πλησιάζαμε προς το φινάλε η ύπαρξη υψηλής έντασης, έντονου κοντράστ συναισθημάτων και οι κρίσιμες αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε έφεραν το Tales from the Borderlands, προσωπικά και απρόσμενα, στο Top 3 επεισοδιακών παιχνιδιών της Telltale.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tales from the Borderlands - Episode 5: The Vault of the Traveler

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / Android / iOS

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

20 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Graphic Adventure, Point & Click

PEGI

18

Θετικά

+ Έντονο κοντράστ συναισθημάτων

+ Συνεχής δράση

+ Όλα τα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση

+ Το Replay Value

Αρνητικά

- Μηδαμινή πρόκληση στα QTE's

- Τα τεχνικά "θεματάκια" δεν απουσιάζουν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
9.0
Συνοψίζοντας

Το φινάλε της σεζόν μας επιφύλαξε ένα δίωρο γεμάτο ένταση και κοντράστ συναισθημάτων. Όλα τα ερωτήματα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της σεζόν απαντήθηκαν, αλλά η τελευταία σκηνή δημιουργεί μία άλλη μεγάλη απορία. Οι αποφάσεις των παικτών καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τελευταίο μέρος του "The Vault of the Traveler" και αυτόματα αυτό ανεβάζει το replay value του παιχνιδιού.

Μας δυσαρεστεί το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία πρόκληση στα QTE's ενώ δεν απουσιάζουν και τα κλασσικά τεχνικά "θεματάκια" της Telltale, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία που θα αποκομίσει κανείς.

To φινάλε της σεζόν κρίνεται επιτυχημένο. Επιτυχημένο κρίνεται εν κατακλείδι και το Tales from the Borderlands που, προσωπικά, κατατάσσεται εντός των τριών καλύτερων σεζόν της Telltale Games.

8.5
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1