Tearaway Unfolded

Ένας υπέροχος, χάρτινος κόσμος!
by Γιώργος Νανάκης on 12 Νοεμβρίου 2015

To Tearaway μας πρωτοσυστήθηκε το 2013 ως ένας αποκλειστικός τίτλος για το PS Vita. Η εταιρία που δημιούργησε το όμορφο αυτό παιχνίδι είναι η Media Molecule, γνωστή από τα δημοφιλή Little Big Planet. Το παιχνίδι στο PS Vita μας μάγεψε σχεδόν αμέσως. Ήταν ένα από τα λίγα παιχνίδια που αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες της φορητής κονσόλας: γινόταν χρήση της μπροστινής κάμερας, της οπίσθιας, του touchpad , του γυροσκοπίου και φυσικά της μπροστινής οθόνης αφής. Το παιχνίδι ήταν ευρηματικό, έξυπνο και πρωτότυπο και παρά το παιδικό του ύφος κέρδιζε με την ίδια ευκολία τόσο τις νεαρές ηλικίες, όσο και τους έμπειρους gamers.

Tearaway™ Unfolded_20151029025101

Με την ανακοίνωση ενός νέου Tearaway στην Gamescon το 2014 μου γεννήθηκαν αυτόματα άπειρα ερωτήματα. Θα αποτελούσε συνέχεια του πρώτου; Θα ήταν μεταφορά του παιχνιδιού του PS Vita στο PS4; Θα ήταν remake; Θα ήταν remaster; Πώς θα διαχειριζόταν η Media Molecule το θέμα του χειρισμού; Στη συνέχεια ακολούθησαν τα πρώτα trailers και διαπιστώσαμε ότι ο τίτλος στο PS4 περιελάμβανε στοιχεία που είχαμε ήδη δει στο PS Vita αλλά ο καταιγισμός της δράσης στα trailer καμιά φορά δεν αφήνει περιθώρια να καταλάβεις και πολλά για το πώς είναι πραγματικά το παιχνίδι. Με τον καιρό λοιπόν ήρθαν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για το Tearaway Unfolded, οι οποίες με βύθιζαν σε περισσότερες σκέψεις. Το παιχνίδι θα αποτελούσε μια «ανανεωμένη» έκδοση του αρχικού παιχνιδιού του PS Vita για το PS4. Πώς θα μπορούσε να σταθεί τεχνικά ένα παιχνίδι που έχει χτιστεί επάνω στους χειρισμούς μιας φορητής κονσόλας; Τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ήδη παίξει; Σε τι κοινό απευθύνεται το παιχνίδι τελικά; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ερχόμαστε να καλύψουμε με αυτό το review.

Για όσους δεν γνωρίζουν καθόλου τον τίτλο, να πούμε ότι το Tearaway Unfolded είναι ένα τρισδιάστατο παιχνίδι πλατφόρμας με στοιχεία περιπέτειας και επίλυσης απλών γρίφων. Η ιστορία μας εξελίσσεται σε έναν κόσμο φτιαγμένο από… χαρτί. Ο,τι βλέπετε γύρω σας είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από χαρτί: τα λουλούδια, το γρασίδι, το νερό, οι πεταλούδες, ακόμα και εσείς ο ίδιος. Ο παίχτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει στην αρχή με ποιον χαρακτήρα επιθυμεί να “ξεδιπλώσει” την περιπέτεια του, τον Iota ή την Atoi. Και οι δύο χαρακτηρίζονται ως messengers και εμφανισιακά μοιάζουν με ένα τεράστιο φάκελο με μάτια, χέρια και πόδια. Η αποστολή τους είναι να μεταφέρουν στον παίχτη – ο οποίος σύμφωνα με το παιχνίδι αποκαλείται ως ”the You’’- ένα μήνυμα. Για να παραδώσετε λοιπόν αυτό με το μήνυμα στον τελικό αποδέκτη -εσάς- πρέπει να διασχίσετε αυτόν τον μοναδικό χάρτινο κόσμο, να βοηθήσετε τους κατοίκους του και να εξολοθρεύσετε τα τέρατα (scraps) που έχουν εισβάλλει στο παιχνίδι. Η ιστορία δεν διαφέρει από αυτή στο PS Vita. Προς μεγάλη έκπληξη όμως το Tearaway Unfolded δεν χαρακτηρίζεται επ’ ουδενί ως μια απλή μεταφορά ενός παιχνιδιού από μια κονσόλα σε μια άλλη, καθώς εκτός από την προφανή αναβάθμιση των γραφικών, οι πίστες/περιοχές που επισκέπτεται ο ήρωάς μας έχουν αναβαθμιστεί και αναδιαμορφωθεί πλήρως και εμπεριέχουν αρκετά πιο πλούσιο περιεχόμενο σε σχέση με τον προκάτοχό του, γεγονός που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και θα σας εκπλήξει εάν έχετε ασχοληθεί με τον αρχικό τίτλο.

Οι νέες προσθήκες στον χειρισμό, καθώς και οι επεκτάσεις των επιμέρους περιοχών μέσα στο παιχνίδι δίνουν την αίσθηση ότι το παιχνίδι φτιάχτηκε και σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το PS4

Το VG24 λέει
Οι νέες προσθήκες στον χειρισμό, καθώς και οι επεκτάσεις των επιμέρους περιοχών μέσα στο παιχνίδι δίνουν την αίσθηση ότι το παιχνίδι φτιάχτηκε και σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το PS4 και ο ήδη προϋπάρχων τίτλος λειτουργούσε σαν πρόλογος για αυτό που θα ακολουθούσε δύο χρόνια μετά, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται ή να καταργείται με αυτόν τον τρόπο η αρχική έκδοση. Το Tearaway στο PS Vita ήταν και παραμένει ένα από τα διαμάντια της φορητής κονσόλας και όσοι δεν το έχετε παίξει προτείνουμε να καταπιαστείτε πρώτα με αυτό και εν συνεχεία με την έκδοση του PS4.

Τα γραφικά εξακολουθούν να είναι πανέμορφα όπως και στο Vita αλλά αυτή τη φορά στο PS4 τρέχουν στα 1080p και σταθερά στα 60 fps. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, καθώς θα ήταν άδικη, με τα γραφικά του αρχικού τίτλου στο PS Vita όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας. Τα γραφικά στο PS4 δείχνουν πανέμορφα, ζωντανά, γεμάτα χρώματα και ο κόσμος του Tearaway ζωντανεύει, στις τηλεοπτικές σας οθόνες πλέον, πιο πλούσιος από ποτέ. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που το framerate έπεφτε και υπήρχαν μικρά παγώματα στην οθόνη αλλά δεν κρατούσαν περισσότερο από ελάχιστα δευτερόλεπτα και αφορούσαν κατά κύριο λόγο μετάβαση από κάποιο μενού στο κυρίως παιχνίδι ή και το ανάποδο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι αξιοσημείωτο αρνητικό στοιχείο ή ότι επηρεάζει την συνολική εικόνα του τίτλου.

Επανερχόμαστε τώρα πάλι σε αυτό που –εμμέσως πλην σαφώς- αναφέραμε λίγο πιο πάνω, ότι το Tearaway στο PS Vita και στο PS4 είναι δύο διαφορετικά παιχνίδια και το ένα δεν είναι κακέκτυπο του άλλου παρά το γεγονός ότι το Unfolded προκύπτει από την αρχική έκδοση! Πως το καταφέρνει αλήθεια αυτό; Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής. Αλλάζοντας και επαναπροσδιορίζοντας το gameplay μέσω του χειριστηρίου! Η μαγεία του παιχνιδιού στο P SVita κρυβόταν στην ιδιαιτερότητα του χειρισμού και της αλληλεπίδρασης του παίχτη με τον ήρωα, κυρίως με την αφή. Με αυτόν τον τρόπο, έσπαγε το φράγμα του τέταρτου τοίχου και το παιχνίδι βασιζόταν εξολοκλήρου στην αλληλεπίδραση του παίχτη και του ήρωα επί της οθόνης. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο Tearaway Unfolded μόνο που όλα έχουν αλλάξει και αναπροσαρμοστεί βάσει του controller του PS4. Αρχικά, μπορείτε με το lighting bar του χειριστηρίου να στοχεύσετε στην οθόνη και να κατευθύνετε δεσμίδες φωτός με τις οποίες μπορείτε είτε να σαγηνεύσετε τους εχθρούς σας και να τους νικήσετε ανενόχλητοι είτε να εξαφανίσετε αλλοιώσεις που έχουν προκαλέσει οι εχθροί σε διάφορες επιφάνειες στον χάρτινο κόσμο. Οι παλιότεροι ή όσοι θυμάστε, το συγκεκριμένο παραπέμπει λίγο στην λογική που είχε το Super Mario Sunshine στο GameCube! Όσο προχωράτε στο παιχνίδι αποκτάτε και καινούργιες δυνάμεις. Κάθε μία είναι ξεχωριστή και εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις δυνατότητες του χειριστηρίου. Χωρίς να θέλουμε να σας χαλάσουμε την έκπληξη για το τι θα συναντήσετε παρακάτω όσο προχωράτε, ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι μπορείτε να επικαλεστείτε δυνατούς ανέμους στο παιχνίδι σέρνοντας τα δάχτυλά σας επάνω στο touchpad ή να πετάξετε αντικείμενα σε εσάς τους ίδιους (!) μέσα στην οθόνη, φέρνοντας το χειριστήριο σε κάθετη θέση και εν συνεχεία να το πετάξετε πίσω στο παιχνίδι με δύναμη. Η κίνηση του παίχτη γίνεται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό ενώ με τον δεξί χειριζόμαστε την κάμερα. Το μόνο μελανό σημείο του παιχνιδιού, το οποίο προϋπήρχε και στο PS Vita είναι ότι υπάρχουν αρκετές φορές που η κάμερα έχει πάρει απίστευτα περίεργη θέση και στην προσπάθειά σας να την φέρετε εκεί που θέλετε, καταλήγετε με… πονοκέφαλο καθώς με έναν τρόπο μαγικό (και εκνευριστικό) η κάμερα θα επιστρέψει ξανά εκεί που ήταν αρχικά χωρίς να υπακούσει στις επιθυμίες σας.

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι το παιχνίδι είναι συμβατό και με την κάμερα του PS4 γεγονός το οποίο σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο του Tearaway με ακόμα περισσότερες επιλογές. Έτσι, η κάμερα σας αποθανατίζει και σας χρησιμοποιεί μέσα στο παιχνίδι σε σχεδόν ανύποπτες στιγμές ή σας αφήνει μέχρι και να υποβάλετε σαν ταπετσαρία κάποιο αγαπημένο σας αντικείμενο ή οτιδήποτε φέρετε κοντά στην κάμερα. Για όσους διαθέτουν smartphone ή κάποιο tablet μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή του PlayStation από το αντίστοιχο store και μέσω αυτού να αλληλεπιδράσουν με το παιχνίδι σαν secondary screen. Όχι, δεν θα παίξετε από την αντίστοιχη συσκευή αλλά σε κομβικά σημεία το παιχνίδι σας ζητάει να σχεδιάσετε απλά αντικείμενα. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό γίνεται με την χρήση του touchpad στο χειριστήριο, το οποίο είναι απίστευτα ανακριβές και άβολο και ίσως για αυτό να αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή με αυτό τον τρόπο. Κάποιος όμως που δεν διαθέτει κάτι από τα δύο που προαναφέραμε, βασανίζεται με το touchpad.

Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στις εκπληκτικές μουσικές συνθέσεις που πλαισιώνουν το ταξίδι του ήρωά μας. Πνευστά, γκάιντες, βιολιά και κιθάρες είναι ενδεικτικά μερικά από τα όργανα που θα ακούσετε. Οι μελωδίες είναι γεμάτες από ιρλανδικές και σκοτσέζικες φολκλόρ επιρροές και δεν κουράζουν ούτε “ζαλιζουν” τον παίχτη.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Sony Computer Entertainment στη χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tearaway Unfolded

Author

Hairry Pawtter

Developer

Tarsier Studios / Media Molecule

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4 / PS Vita (Original)

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

8 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

Platformer, adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Πρωτότυπος και μοναδικός χειρισμός που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες του χειριστηρίου

+ Αναβαθμισμένα γραφικά, μεγαλύτεροι κόσμοι σε σχέση με τον original τίτλο

+ Έξυπνοι και διασκεδαστικοί γρίφοι

+ Προσιτή τιμή

Αρνητικά

- Θέματα με την κάμερα και τον χειρισμό της

- Για να απολαύσει κάποιος 100% το παιχνίδι πρέπει να έχει κάμερα και πρόσβαση στο application του PlayStation σε smartphone ή tablet.

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Tearaway Unfolded είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες. Η προσιτή του τιμή σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα γραφικά και τον μοναδικό χειρισμό συνιστά – αν όχι τωρινή- σίγουρη μελλοντική αγορά. Το παιχνίδι δεν σας αφήνει περιθώρια να βαρεθείτε καθώς καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας μαθαίνετε νέες κινήσεις και τεχνικές, τις οποίες καλείστε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα ή συνδυαστικά για να καταφέρετε να προχωρήσετε.

Μην ξεχνάτε, δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά ή ένα ακόμα remake αλλά έναν τίτλο, που κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρωτότυπος, καθώς η έκδοση του PS4 διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτή του PS Vita.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1