Tech Review - Nintendo Switch

Jack of all trades, master of none
by Νίκος Λυμπέριος on 7 Μαρτίου 2017

Έχουμε αναφέρει και σε κριτικές άλλων κονσολών ότι η τεχνολογία των καρτών γραφικών, των επεξεργαστών αλλά και όλων των υποσυστημάτων που απαρτίζουν ένα σύστημα οικιακής διασκέδασης βελτιώνονται καθημερινώς. Αυτό έχει φέρει μια σημαντική εξέλιξη στις επιδόσεις των κονσολών μας, που μαζί με την συρρίκνωση της τεχνολογίας, καθιστά δυνατή τη δημιουργία μικρών σε μέγεθος μηχανημάτων με αρκετή όμως ισχύ για να αναπαράξουν παιχνίδια με γεμάτους κόσμους και σύνθετα γραφικά.

Τα γραφικά δεν είναι τα καλύτερα της αγοράς, αλλά είναι αρκετά καλά ώστε να μην φαίνονται ξεπερασμένα. Τα χειριστήρια δεν είναι τα πιο βολικά, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο δύσκολα στη χρήση τους. Η διάρκεια της μπαταρίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά επαρκεί για καθημερινή χρήση. Όλα αυτά τα μικρά ενδεχομένως προβλήματα γεννήθηκαν μέσα από τον συμβιβασμό που απαίτησε η δημιουργία μιας συσκευής που δουλεύει σε όλες τις συνθήκες και με αυτή την πρόταση και σκέψη θεωρούμε πως το Switch της Nintendo είναι μια μεγάλη επιτυχία.

το VG24 λέει

 

Δείτε εδώ το unboxing του Nintendo Switch

 

Tο Switch αποτελεί την έβδομη οικιακή κονσόλα της Nintendo και ταυτόχρονα την όγδοη φορητή κονσόλα που η εταιρεία έχει δημιουργήσει. Μπορεί να φαίνεται περίεργος αυτό ο παραλληλισμός, όμως η ίδια η Nintendo προωθεί το Switch ως ένα υβρίδιο που έρχεται για να παντρέψει τους δυο αυτούς κόσμους σε ένα μηχάνημα. Κάθε πρόσφατη κυκλοφορία κονσόλας της Nintendo σχεδιάστηκε γύρω από μια κεντρική καινοτομία. Το Wii εισήγαγε στο gaming τα motion controls. Το Wii U ήρθε με ένα χειριστήριο που έφερε δική του οθόνη και μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία τηλεόρασης. Το 3DS έφερε το 3D χωρίς γυαλιά και το Switch την υβριδική λογική της διπλής χρήσης: μια φορητή κονσόλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οικιακή. Διαθέτει οθόνη αφής όπως κάθε κινητό και τάμπλετ μαζί με δυο αφαιρούμενα χειριστήρια που η Nintendo ονομάζει Joy-Cons. Τα αποσπώμενα αυτά χειριστήρια μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν μαζί ως ένα κανονικό χειριστήριο ή ανεξάρτητα ως δυο πολύ βασικής χρήσης χειριστήρια για παιχνίδια πολλαπλών παικτών.

Αυτή η ευελιξία που η Nintendo έχει δώσει στο Switch το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες φορητές πλατφόρμες της αγοράς, αλλά και τις ανταγωνιστικές οικιακές κονσόλες. Η σκέψη είναι πως στο μέλλον αυτή η συσκευή θα δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να απολαύσουν στην ίδια συσκευή ένα παιχνίδι πολλαπλών παικτών σε τίτλους όπως το 1 – 2 Switch, Mario Kart ή Street Fighter II και το ίδιο εύκολα να βιώσουν μια πραγματική εμπειρία home κονσόλας παίζοντας Zelda ή οποιονδήποτε άλλο μεγάλο single player τίτλο χωρίς να περιορίζονται από τα δεσμά που θέτουν οι κλασικές οικιακές κονσόλες. Στην προσπάθεια αυτή όμως το Switch φέρει και αρκετούς συμβιβασμούς που θα τους δούμε παρακάτω.

 

 

Η βασική συσκευασία του Switch περιλαμβάνει την κονσόλα, ένα ζευγάρι Joy-Cons (δεξί και αριστερό) δυο straps που τοποθετούνται στα Joy-Cons, ένα Joy-Con grip, πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα δυο Joy-Con ώστε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο χειριστήριο, τη βάση που επιτρέπει τη μεταφορά της εικόνας στην τηλεόραση, ένα καλώδιο HDMI και φυσικά έναν φορτιστή, τύπου USB-C. Δυστυχώς ο φορτιστής δεν είναι αποσπώμενος από το καλώδιο που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να φορτίζει την κονσόλα θα πρέπει να αγοράσει έναν δεύτερο, αν δε θέλει να αποσυνδέει τον φορτιστή από τη βάση (η βάση δε δουλεύει χωρίς παροχή ρεύματος). Αν σε κάποιον φαίνονται πολλά τα αξεσουάρ, δεν έχει άδικο και όπως θα δούμε στην πορεία το βασικό πακέτο έρχεται με αρκετές ελλείψεις που δημιουργούνται από τη φύση της ίδιας της κονσόλας και ενδεχομένως τη διατήρηση του (ήδη αυξημένου) κόστους χαμηλά.

Η εξωτερική εμφάνιση του Switch εντυπωσιάζει με τον καθαρό σχεδιασμό του και του βιομηχανικού τύπου υλικά που χρησιμοποιεί. Το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής του μεριάς καλύπτεται από την οθόνη 6.2 ιντσών τεχνολογίας IPS που προσφέρει ικανοποιητικά χρώματα και καλή απόδοση των μαύρων με σχετικά καλές γωνίες θέασης. Χωρίς να είμαστε σίγουροι μιας και δεν έχουμε βρει κάπου αναφορά, η οθόνη πρέπει να διαθέτει ελαιοφοβική επίστρωση για την αποφυγή δαχτυλιών πάνω της, αφού όλες μας οι δαχτυλιές μετά από κάποια δευτερόλεπτα εξαφανίζονται. Στην πάνω μεριά βρίσκουμε το κουμπί power που είναι ελάχιστα πιο μέσα από το κέλυφος της κονσόλας για αποφυγή τυχαίων πατημάτων. Δίπλα βρίσκουμε τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης που το πάτημα τους συνοδεύεται από ένα απολαυστικό κλικ. Ακολουθεί στην ίδια πλευρά ένας αεραγωγός του συστήματος ψύξης, ή είσοδος για τα headphones και φυσικά η υποδοχή των catridges των παιχνιδιών. Στο πίσω μέρος της κονσόλας βρίσκονται κάτω χαμηλά τα στερεοφωνικά ηχεία που αποδίδουν κατά την άποψη μας ικανοποιητικά το βάθος και την ένταση του ήχου των παιχνιδιών καθώς και ένα μικρό stand για την tabletop λειτουργία του Switch. Πίσω από την βάση κρύβεται και η υποδοχή για την miniSD κάρτα. Η βάση μάς απογοήτευσε με την ποιότητα κατασκευής της μιας και ο μηχανισμός της φαίνεται να είναι αρκετά εύθραυστος και δε δίνει την σιγουριά ότι μπορεί να στηρίξει την κονσόλα με ασφάλεια. Επιπλέον το γεγονός ότι το βύσμα φόρτισης βρίσκεται στην κάτω μεριά σημαίνει ότι η tabletop χρήση θα είναι περιορισμένη και στοχεύει εξ ολοκλήρου σε μικρές περιόδους gaming.

Στις βασικές για εμάς ελλείψεις είναι η μη ύπαρξη κάμερας στο κεντρικό σώμα της κονσόλας, η έλλειψη μικροφώνου και το γεγονός ότι ενώ τα χειριστήρια δε διαθέτουν υποδοχή για ακουστικά η κονσόλα δεν υποστηρίζει ασύρματα ακουστικά με αποτέλεσμα η χρήση τους να περιορίζεται μόνο στην χρήση του Switch ως φορητό.

Το hardware της κονσόλας είναι δημιουργία της Nvidia και σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με αυτό του Nvidia Shield. Ακόμα δεν έχουμε δει την πλήρη έκταση των δυνατοτήτων του σε περιβάλλον παιχνιδιών που μιλάνε στο "μέταλλο", όμως η ισχύς του το τοποθετεί θεωρητικά ανάμεσα στο Wii U και τα PlayStation 4 / Xbox One. Φυσικά ο οπτικός τομέας δε σημαίνει ποτέ τίποτα και στην περίπτωση της Nintendo το εξαιρετικό visual style των παιχνιδιών της εταιρείας αντισταθμίζει τις όποιες ελλείψεις σε τεχνικά απόλυτα γραφικά.

Η διάρκεια της μπαταρίας αναφορικά με τη χρήση της κονσόλας ως φορητό αγγίζει τις προδιαγραφές του κατασκευαστή με την κονσόλα σε συνεχή χρήση και μεσαία ρύθμιση στο φωτισμό να αντέχει 3 ώρες και 10 λεπτά συνεχόμενης λειτουργίας στο The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Σε λιγότερους απαιτητικούς τίτλους η διάρκεια ανεβαίνει έως και τις 6 ώρες με την κονσόλα να χρειάζεται 4 ώρες για την πλήρη φόρτιση της. Δεν βρήκαμε πρόβλημα με την διάρκεια της μπαταρίας του Switch και μάλιστα η υποστήριξη USB-C βύσματος εξυπηρετεί την χρήση εξωτερικών φορτιστών (power bank).

Nintendo Switch™

Μέγεθος 102mm x 239mm x 13.9mm (with Joy-Con attached)
Please note: 28.4mm at the thickest, from the tips of the analogue sticks to the ZL/ZR Button protrusions.
Βάρος περίπου 297g
(With Joy-Con controllers attached: 398g)
Οθόνη Capacitive touch screen / 6.2 inch LCD / 1280x720 resolution
CPU/GPU NVIDIA Custom Tegra processor
Αποθήκευση 32 GB of internal storage, a portion of which is reserved for use by the system. Users can easily expand storage space using microSDHC or microSDXC cards up to 2TB (sold separately).
Δικτύωση Nintendo Switch can be connected to the Internet via a wireless (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac) and Bluetooth 4.1
(In TV mode, Nintendo Switch can be connected by using a wired LAN adapter - sold separately)
Ανάλυση Up to 1080p via HDMI in TV mode
Up to 720p via built-in screen in tabletop mode and handheld mode
Ήχος Compatible with 5.1ch Linear PCM output
Output via HDMI connector in TV mode
Ηχεία Stereo
Κουμπιά Power button / Volume button
Ακουστικά 3.5mm audio jack
Game slot Nintendo Switch game cards
microSD Compatible with microSD/microSDHC/microSDXC memory cards
*Once the microSDXC card is inserted, a system update will be necessary. An Internet connection is required to perform this system update.
Αισθητήρες Accelerometer, gyroscope, and brightness sensor
Μπαταρία Lithium-ion battery/4310mAh
Διάρκεια περίπου 2.5 - 6.5 ώρες
*The battery life will depend on the games you play. For instance, the battery will last about 3 hours for The Legend of Zelda: Breath of the Wild.
Φόρτιση About 3 hours
*When charging while the hardware is in sleep mode

Η βάση του Nintendo Switch

Μέγεθος
104mm x 173mm x 54mm
Βάρος
περίπου 327g
Έξοδος USB Port (USB 2.0 compatible) x2 on the side, 1 on the back
System connector
AC adapter port
HDMI port

Όπως αναφέραμε από την αρχή, το Switch ήρθε να ταράξει τα νερά προσφέροντας στους παίκτες την ευελιξία να απολαύσουν το gaming όπως και όπου θέλουν. Το Switch λοιπόν προσφέρει τρεις διαφορετικές λειτουργίες:

  • Λειτουργία φορητού: Στην λειτουργία αυτή τοποθετούμε τα δυο Joy-Cons δεξιά και αριστερά του Switch και χρησιμοποιούμε την κονσόλα όπως κάθε άλλο φορητό. Το βάρος της κονσόλας είναι αρκετά καλό χωρίς να κουράζει τον παίκτη.
  • Λειτουργία οικιακής κονσόλας: Στη λειτουργία αυτή το Switch μέσω του docking station που διαθέτει, λειτουργεί ως οποιαδήποτε άλλη κονσόλα. Αφαιρούμε από την κονσόλα τα Joy-Cons και τα χρησιμοποιούμε είτε ανεξάρτητα με οποιοδήποτε παιχνίδι ή τοποθετώντας τα πάνω στο Joy-Con grip. Η μεταφορά της εικόνας από το φορητό στην τηλεόραση γίνεται στιγμιαία χωρίς να χρειάζεται από εμάς καμία επιπλέον παρέμβαση. Η αφαίρεση και τοποθέτηση των Joy-Cons είναι γενικά μια εύκολη διαδικασία που όμως μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε στα ίδια τα χειριστήρια από τις πολλές χρήσεις, είτε από λάθος τοποθέτηση.
  • Λειτουργία tabletop: Η λειτουργία tabletop ακολουθεί τη λογική της λειτουργίας του Switch ως home κονσόλα μόνο που αυτή τη φορά αντί για τηλεόραση χρησιμοποιούμε ως μέσο θέασης την οθόνη του Switch και αντί να τοποθετήσουμε το Switch στη βάση του το βάζουμε σε μια οποιαδήποτε σταθερή επιφάνεια.

Τα χειριστήρια Joy‑Con™

Joy‑Con [L]
Μέγεθος
102mm x 35.9mm x 28.4mm
Βάρος
περίπου 49g
περίπου 52.1g
Κουμπία Left Stick
Up/down/left/right/L/ZL/SL/SR/- Buttons
Capture Button
Release Button
Sync Button
Right Stick
A/B/X/Y/R/ZR/SL/SR/+ Buttons
HOME Buton
Release Button
Sync Button
Σύνδεση Bluetooth 3.0 Bluetooth 3.0/NFC
Αισθητήρες Accelorometer
Gyroscope
Accelorometer
Gyroscope
Motion IR Camera
Δόνηση HD Rumble
Διάρκεια μπαταρίας Almost 20 hours
*This is an estimate. The battery life may be shortened depending on the usage.
Χρόνος φόρτισης Almost 3 hours and 30 minutes
* Joy-Con controllers are charged by attaching them to a console or charging grip connected to a power supply.

Τα Joy‑Con Strap

Μέγεθος
101mm x 14.6mm x 13.9mm
Βάρος
περίπου 18.7g

Joy‑Con Grip

Μέγεθος
101mm x 144mm x 40.1mm
Βάρος
περίπου 97g

 

 

Η Nintendo είναι γνωστό σε όλους και φυσικά κοινά αποδεκτό ότι έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο κλασσικά χειριστήρια στην ιστορία του gaming. Μάλιστα αρκετές από τις πρωτοτυπίες της έγιναν και ο οδηγός, βάσει του οποίου στηρίχθηκαν τα χειριστήρια όλων των υπολοίπων κονσολών. Το χειριστήριο του NES έδειξε πως θα πρέπει να είναι τα χειριστήρια στο σύνολό τους και έκανε mainstream τον σταυρό του d-pad, το SNES εισήγαγε για πρώτη φορά τα shoulder κουμπιά, το N64 τον αναλογικό μοχλό και τη δόνηση και το Wii έφερε τα motion controls.

Με τα χειριστήρια του Switch η Nintendo προσπαθεί να πιάσει πολλά ψάρια προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα εξαρτημάτων που είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο χειριστήριο, δυο ανεξάρτητα χειριστήρια και λειτουργούν επίσης και ως χειριστήρια του φορητού.

Στο σύνολό τους τα δυο Joy-Con αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους με αποτέλεσμα να προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα χωρίς όμως να τα καταφέρνουν όσο καλά θα θέλαμε ή τουλάχιστον όσο καλά μας έχει συνηθίσει η Nintendo σε αυτόν τον τομέα. Το αριστερό Joy-Con παρουσιάζει το εξής πρόβλημα. Αντί να κάνει χρήση του κλασσικού σταυρού που η Nintendo χρησιμοποιεί από την εποχή του NES, αυτό αντικαταστάθηκε με 4 ξεχωριστά κουμπιά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο χειριστήριο στην οριζόντια χρήση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα d-pad που κανείς δε θέλει να χρησιμοποιήσει σε παιχνίδια που το απαιτούν. Το ίδιο ισχύει και για τους αναλογικούς μοχλούς. Είναι αρκετά μικροί για κλασσικό χειριστήριο και αρκετά μεγάλοι για να εξυπηρετούν στην μετακίνηση της κονσόλας έξω από κάποια θήκη, που παρεμπιπτόντως κρίνεται ως απαραίτητη επιπλέον αγορά με κόστος κοντά στα 20€.

Το δεξί Joy-Con από την άλλη πέφτει σε διαφορετική παγίδα από το αριστερό. Η Nintendo υιοθετώντας ασύμμετρη στοίχιση στους αναλογικούς μοχλούς ουσιαστικά χάλασε την διάταξη του δεξιού Joy-Con φέρνοντας τον αναλογικό μοχλό στη μέση κάνοντας την διάταξη του άβολη για χρήση ως αυτόνομο χειριστήριο.

Επιπλέον θεωρούμε ότι η τοποθέτηση του δεξιού αναλογικού στη μέση του Joy-Con κουράζει για μεγάλα sessions όταν χρησιμοποιούμε τα Joy-Cons ως κανονικό χειριστήριο, είτε πάνω στο Switch είτε με τη χρήση του Joy-Con grip αφού για να κινήσουμε τον μοχλό με την άκρη του αντίχειρα θα πρέπει να κρατάμε το Switch με την άκρη του χεριού μας και αν το κρατάμε κανονικά, κουνάμε τον μοχλό με την μέση του αντίχειρα. Άβολη είναι και η τοποθέτηση των κουμπιών – και + που αντιστοιχούν στα select και start. Σε παιχνίδια όπως για παράδειγμα το Zelda όπου το - ανοίγει τον χάρτη και το + το μενού του παιχνιδιού, χρειάζεται μεγάλη σχετικά διαδρομή για το δάχτυλό μας ώστε να πατήσει κάποιο από τα κουμπιά αυτά.

Η επιλογή δυο ανεξάρτητων χειριστηρίων φέρνει ακόμα ένα πρόβλημα στο τραπέζι. Τα Joy-Cons δε διαθέτουν πάνω τους κάποια θύρα φόρτισης και ο μόνος τρόπος για να φορτιστούν σύμφωνα με το βασικό πακέτο που αγοράζει ο χρήστης είναι η τοποθέτησή τους πάνω στο Switch. Για να φορτιστούν ανεξάρτητα και χωρίς την χρήση της κονσόλας χρειάζεται η αγορά ενός ξεχωριστού αξεσουάρ, του Joy-Con Charging Grip με κόστος τα 34,99€. Τέλος μας τρομάζει ο τρόπος λειτουργίας τους αναφορικά με την αντοχή σε βάθος χρόνου αφού αναλόγως χρήσης απαιτείται η συνεχής προσθαφαίρεση τους από το βασικό σώμα της κονσόλας.

Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή αγοράς επιπλέον περιφερειακών, όπως για παράδειγμα το Pro Controller που αποτελεί ενδεχομένως μια από τις καλύτερες προτάσεις της γενιάς. Αυτό όμως για τον μέσο χρήστη σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα στην βασική τιμή αγοράς της κονσόλας. Η τιμή αγοράς αυτή τη στιγμή του Pro Controller ανέρχεται στα 79,99€. Αυτό που μας άρεσε από τη χρήση των Joy-Cons είναι η αίσθηση τους συνολικά, αλλά και το κάθε μέρος τους ξεχωριστά. Στιβαρές κατασκευές και τα δυο και τα κουμπιά στο πάτημα τους αφήνουν μια πολύ όμορφη αίσθηση. Τέλος τα Joy-Cons έρχονται με νέα τεχνολογία δόνησης που η Nintendo ονομάζει HD Rumble. Από την ενασχόλησή μας με την κονσόλα φαίνεται πως η νέα τεχνολογία κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, αρκεί ο εκάστοτε τίτλος να είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να την εκμεταλλεύεται.

 

 

Το λειτουργικό του Switch ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις νέες τάσεις της αγοράς των κινητών που θέλουν απλά μενού χωρίς πολλά περιττά εφέ. Το λειτουργικό καθαυτό είναι γρήγορο, άμεσο και απόλυτα κατανοητό για όλους τους χρήστες. Περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς να παρουσιάζει στον χρήστη ατελείωτες γραμμές επιλογών. Μας αρέσει η απλότητα αυτή και την επαινούμε. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν μερικές βασικές ελλείψεις. Για αρχή θα θέλαμε στη βασική οθόνη της κονσόλας να δίνεται επιλογή παραμετροποίησης της εμφάνισης των παιχνιδιών. Για την ώρα η διάταξη των παιχνιδιών γίνεται σε σειρά και στην περίπτωση την δική μας που έχουμε ήδη εγκατεστημένα 7 παιχνίδια, σκρολάρουμε αρκετά για να τα δούμε όλα. Μια διαρρύθμιση σε στήλες με μικρότερα εικονίδια για τα παιχνίδια θα έλυνε αυτό το πρόβλημα και θα περιόριζε τις περιττές μετακινήσεις στο μενού.

Αισθητή έκανε κατά την άποψη μας η απουσία μιας εφαρμογής πλοήγησης στο διαδίκτυο, καθώς και μια ξεχωριστή εφαρμογή για το ΥouΤube. Σίγουρα η επιτυχία των κινητών σημαίνει ότι οι εφαρμογές αυτές δεν είναι αναγκαίες, από την άλλη η ύπαρξη τους θα εξάλειφε τις περιττές αλλαγές συσκευών.

Στα τρέχοντα downloads δε δίνεται καμία πληροφόρηση για τον όγκο του παιχνιδιού ή του update που κατεβάζουμε πέρα από μια μπάρα ποσοστών. Θα ήταν χρήσιμο να πληροφορείται ο χρήστης για τον όγκο των δεδομένων που έχει κατεβάσει ανά πάσα στιγμή. Δε διατίθεται στη λειτουργία της τηλεόρασης τρόπος απενεργοποίησης της κονσόλας. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή μέσα από το λειτουργικό είναι αυτή του ύπνου και για την πλήρη απενεργοποίηση της κονσόλας χρειάζεται το πάτημα του διακόπτη power που βρίσκεται στο βασικό σώμα της συσκευής. Δεν δίνεται δυστυχώς επιλογή μεταφοράς των saves των παιχνιδιών μας σε άλλο Switch. Ο διαθέσιμος χώρος του Switch ανέρχεται στα 32GB, μέγεθος ικανοποιητικό για όσους αγοράζουν retail παιχνίδια, κρίνεται όμως λίγος για τους λάτρεις των ψηφιακών αγορών, αφού για παράδειγμα το The Legend of Zelda: Breath of the Wild χρειάζεται κάτι παραπάνω από 20GB αποθηκευτικού χώρου. Αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα για την αγορά εξωτερικής κάρτας SD με τα 64GB να ξεκινάνε από τα 30€.

Ακολουθώντας την μόδα της εποχής, το λειτουργικό πλέον προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες για λήψη φωτογραφιών με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται αριστερό Joy-Con. Δεν υπάρχει για την ώρα τρόπος επιλογής της ποιότητας της φωτογραφίας και δεν δίνεται για την ώρα δυνατότητα εγγραφής βίντεο.

Όσον αφορά το online κομμάτι, γνωρίζαμε εξαρχής πως αυτό ακόμα δεν είναι πλήρως υλοποιημένο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δυστυχώς οποιαδήποτε λειτουργία επικοινωνίας με τους φίλους που έχουμε στην κονσόλα θα γίνεται μέσω ξεχωριστής εφαρμογής που θα διαθέτουμε στο smartphone μας. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα χρειάζεται ανά πάσα στιγμή μαζί με την κονσόλα και η χρήση κινητού για την επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο. Η προσθήκη φίλων στην κονσόλα γίνεται για την ώρα με τη χρήση των κλασσικών 12ψήφιων friend codes.

Το online κατάστημα του Switch διατηρεί τον ίδιο απλό σχεδιασμό, είναι εύχρηστο και γρήγορο και περιέχει όλες τις απαραίτητες επιλογές, χωρίς να κουράζει τον χρήστη. Για την ώρα, το περιεχόμενο του είναι αρκετά φτωχό και μένει μόνο να δούμε πόσο θα εμπλουτιστεί στο μέλλον.

Στο σύνολό του, το λειτουργικό μαζί με το online κομμάτι του Switch είναι σε κατάσταση στησίματος με αρκετές από τις διαθέσιμες λειτουργίες να κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον. Μένει λοιπόν μόνο να δούμε στους επόμενους μήνες πώς η Nintendo θα βελτιώσει το λειτουργικό της κονσόλας ώστε να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο.

 

 

To Switch λανσάρεται στην αγορά με ένα μείγμα παιχνιδιών που αποτελούν μεταφορές ήδη υπάρχοντων παιχνιδιών σε άλλες κονσόλες, όπως το I am Setsuna και Shovel Knight, μερικά κλασσικά παιχνίδια της SNK, καθώς και με κάποιους νέους τίτλους, όπως το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Bomberman R, Snipperclips, Fast RMX και 1-2 Switch. Στο σύνολό τους δεν αποτελούν κακό ξεκίνημα παιχνιδιών για την φύση της κονσόλας, όμως την πορεία της θα καθορίσουν οι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν στον πρώτο χρόνο ζωής του. Στην πορεία αναμένονται τα Arms, Splatoon 2, Super Mario Odyssey και Xenoblade Chronicles 2. Μαζί με αυτά ξέρουμε ότι θα έρθουν μεταφορές των FIFA και NBA 2K18, τίτλοι σημαντικοί για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το Switch ως την βασική τους κονσόλα. Το πραγματικό τεστ όμως θα είναι η αποδοχή της συσκευής από τους third-party δημιουργούς παιχνιδιών, που θα πρέπει να προσπεράσουν τη διαφορά δύναμης από τους δυο βασικούς ανταγωνιστές και να αντιμετωπίσουν την πρόταση της Nintendo ισάξια.

switch-launch

The Legend of Zelda: Breath of the Wild: Είναι αδιαμφισβήτητα το κόσμημα του Switch. Το παιχνίδι κυκλοφορεί φυσικά και σε Wii U, όμως η σκέψη του να μπορείς να πάρεις μια πλήρη εμπειρία Zelda στο δρόμο είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι το καλύτερο Zelda που φτιάχτηκε για φορητή κονσόλα, είναι και μέσα στα καλύτερα Zelda όλων των εποχών.  Ο τίτλος είναι απαραίτητη αγορά για κάθε νέο κάτοχο κονσόλας Switch.

1-2 Switch: Θέλει να γίνει για τη νέα κονσόλα της Nintendo ό,τι ήταν το Wii Sports για το Wii. Μια διασκεδαστική συλλογή μικρών παιχνιδιών με πρωταρχικό στόχο την παρουσίαση των δυνατοτήτων της κονσόλας. Δυστυχώς δε νομίζουμε ότι διαθέτει το βάθος του Wii Sports και η ποιότητα των 28 παιχνιδιών που διαθέτει, δεν δικαιολογούν την αυξημένη του τιμή.

Snipperclips: Ένα όμορφο διασκεδαστικό παιχνίδι συνεργασίας μεταξύ δυο παικτών όπου βασικός στόχος είναι η επίλυση μικρών παζλ κόβοντας το σώμα του συμπαίκτη μας.

Επιπλέον η λίστα των διαθέσιμων τίτλων περιλαμβάνει τα:

  • Fast RMX
  • I am Setsuna
  • Just Dance 2017
  • Super Bomberman R

 

 

Κάθε κονσόλα στο ξεκίνημα της λόγω έλλειψης παιχνιδιών αδυνατεί να προσφέρει στον χρήστη μια πλήρη gaming εμπειρία. Το Switch δυστυχώς υποφέρει ακόμα περισσότερο, γιατί εκτός από την έλλειψη παιχνιδιών, δεν διαθέτει την υπηρεσία virtual console και η πλήρης online λειτουργία του είναι ακόμα υπό κατασκευή. Το Switch συγκρινόμενο με οποιαδήποτε άλλη φορητή κονσόλα της αγοράς είναι μίλια μπροστά και προσφέρει πράγματι αυτό που η Nintendo υπόσχεται. Μια εμπειρία οικιακών κονσολών σε ένα φορητό μηχάνημα. Ως λάτρης της Nintendo και μεγάλος οπαδός των οικιακών της συστημάτων, κοιτάζοντας πίσω στην κριτική του Switch, είμαι σίγουρος ότι αφήνω μια κακή σχετικά εικόνα για μια συσκευή που για να κάνει πολλά, συμβιβάστηκε με πολλά.

Σίγουρα στην αγορά υπάρχουν οικιακές κονσόλες με χειριστήρια που κάνουν καλά ένα πράγμα και σίγουρα υπάρχουν φορητές κονσόλες με μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία τους και πιο συμπαγή σχεδιασμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ ξανά στην ιστορία του gaming δεν υπήρξε κονσόλα, που να προσπάθησε να κάνει ταυτόχρονα όσα κάνει το Switch και μάλιστα να καταφέρει να τα αποδώσει με τόσο καλό τρόπο. Τα γραφικά δεν είναι τα καλύτερα της αγοράς αλλά είναι αρκετά καλά ώστε να μην φαίνονται ξεπερασμένα. Τα χειριστήρια δεν είναι τα πιο βολικά, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο δύσκολα στη χρήση τους. Η διάρκεια της μπαταρίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά επαρκεί για καθημερινή χρήση. Όλα αυτά τα μικρά ενδεχομένως προβλήματα γεννήθηκαν μέσα από τον συμβιβασμό που απαίτησε η δημιουργία μιας συσκευής που δουλεύει σε όλες τις συνθήκες και με αυτή την πρόταση και σκέψη θεωρούμε πως το Switch της Nintendo είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Διανομή

CD Media

Κυκλοφορία

3 Μαρτίου 2017

Είδος

Κονσόλα

Θετικά

+ Υψηλής ποιότητας κατασκευή
+ Πολύ καλή χορταστική οθόνη
+ Η νέα HD δόνηση
+Λειτουργεί όπως ακριβώς υπόσχεται

Αρνητικά

- Αυξημένο κόστος απόκτησης μαζί με κάποια απαραίτητα αξεσουάρ
- Ελάχιστοι ενδιαφέροντες τίτλοι στο ξεκίνημα
- Κάποιες σχεδιαστικές επιλογές με τα Joy-Cons
- Τα Joy-Cons φορτίζουν μόνο πάνω στην κονσόλα ή με ειδική βάση που πωλείται ξεχωριστά
- Δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης ακουστικών σε λειτουργία τηλεόρασης
- Άγνωστη η λειτουργικότητα της online υπηρεσίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
5.9
Συνοψίζοντας

Η NIntendo μετά από 4 δύσκολα χρόνια με την κυκλοφορία του Wii U επανέρχεται στο προσκήνιο με μια νέα πρόταση στην αγορά που ακούει στο όνομα Switch και θέλει να παντρέψει τον κόσμο των οικιακών κονσολών με τον κόσμο των φορητών. Το Nintendo Switch φέρει αυξημένη τιμή, που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς κάποια απαραίτητα επιπλέον αξεσουάρ και μερικούς συμβιβασμούς που καθιστούν δυνατή την υβριδική του λειτουργία.

Στο τέλος της ημέρας το Switch κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται η Nintendo, έρχεται όμως αντιμέτωπο με αρκετές ελλείψεις που το καθιστούν δύσκολη πρόταση για αγορά σε κοινό πέρα από τους φανατικούς της εταιρείας και με ένα χλιαρό από μεριάς τίτλων λανσάρισμα.

Η έναρξη της online υπηρεσίας, η κυκλοφορία περισσότερων τίτλων και η βελτίωση του λειτουργικού θα κάνουν αυτή την εξαιρετική συσκευή προσιτή σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

7.5
Βαθμός
5.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
40%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
20%
Sad
0%
Rage
40%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1