Tech Review - Sony PlayStation 4 Pro

Η πιο δυνατή κονσόλα της αγοράς
by Νίκος Λυμπέριος on 7 Νοεμβρίου 2016
Disclaimer: Οι δοκιμές έγιναν σε οθόνη 1080p (FullHD). Η τεχνική ανάλυση και η γνώμη μας βασίζεται σε αυτά τα αποτελέσματα. Θα προστεθούν τα αποτελέσματα και για την απεικόνιση σε 4Κ display, όταν αυτό είναι εφικτό. Βαθμολογία θα υπάρξει όταν εξετάσουμε πλήρως τις δυνατότητες τις κονσόλας και γίνουν διαθέσιμες ενημερώσεις για περισσότερα παιχνίδια, καθώς το άρθρο θα ενημερώνεται.

Η τεχνολογία των επεξεργαστών, αλλά και των καρτών γραφικών εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς σε σημείο που ανά 6 μήνες έχουμε νέες κυκλοφορίες προϊόντων, τα οποία ανεβάζουν τον πήχη της απόδοσης και δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία παιχνιδιών με ακόμα πιο λεπτομερείς κόσμους. Οι κονσόλες από την μέρα της κυκλοφορίας τους, μέχρι και την ημέρα που θα δώσουν την σκυτάλη στο επόμενο μοντέλο - αντικαταστάτη είναι καταδικασμένες να λειτουργούν με ένα hardware που από την πρώτη μέρα κρίνεται απαρχαιωμένο, εξαιτίας αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η εξέλιξη στην παραγωγή των μικροεπεξεργαστών έχει εξελιχθεί σε σημείο όπου σχετικά φθηνό hardware με χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια έχει υψηλές αποδόσεις. Οι πρώτες συσκευές που έδωσαν το παράδειγμα των ενδιάμεσων αναβαθμίσεων είναι τα κινητά, που τα τελευταία 8 χρόνια λειτουργούν με αυτό το μοντέλο χωρίς κανένα πρόβλημα και σε μια αγορά που έχει αποδεχτεί αυτό το πλάνο.

 

Αν θέλετε να δείτε το Unboxing του PS4 Pro, πατήστε ΕΔΩ.

 

Το PlayStation 4 στα 3 χρόνια της κυκλοφορίας του έχει σημειώσει 40 εκατομμύρια πωλήσεις. Ένα εξαιρετικό νούμερο που το τοποθετεί στην πρώτη θέση αναφορικά με την χρονική περίοδο κατάκτησης αυτού του milestone. Σε αλλαγή της φυσικής ροής των κυκλοφοριών των κονσολών που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 30 χρόνια, η Sony Interactive Entertainment θέλοντας να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το κοινό του PlayStation 4, αλλά και να δημιουργήσει ένα περισσότερες για τους καταναλωτές, διευρύνει την γκάμα των διαθέσιμων κονσολών όχι με μια, αλλά δυο νέες εκδόσεις του PlayStation 4. Στο παρόν review θα δούμε αναλυτικά την δυνατότερη εκ των δυο κονσολών, το PlayStation 4 Pro που αποτελεί και την πιο ριζοσπαστική αλλαγή στο χώρο των videogames τα τελευταία 30 χρόνια.

 


Το PlayStation 4 Pro διατηρεί τα χαρακτηριστικά του PlayStation 4 Slim ως προς το πλαστικό και τη σχεδιαστική λογική. Το πλαστικό της κονσόλας είναι matte μαύρο υψηλής ποιότητας. Το πάνω μέρος της κονσόλας κοσμεί το λογότυπο του PlayStation που στην Pro έκδοση είναι καθρέφτης. Στην κάτω μεριά της κονσόλας συναντάμε τα σύμβολα του PlayStation, που λειτουργούν ως βάσεις για ολόκληρο το μηχάνημα. Ευχάριστη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι οι πλαστικές βάσεις "βεντουζάρουν" άψογα στις επιφάνειες που "κάθεται" το μηχάνημα, κρατώντας το σταθερό ακόμα και σε μεγάλο σπρώξιμο ή σε ατυχήματα τραβήγματος καλωδίων φόρτισης. Στην μπροστινή μεριά του PlayStation 4 συναντάμε αριστερά την υποδοχή του Blu-ray Drive και του κουμπιού power, ενώ στη δεξιά το κουμπί eject και τις δυο υποδοχές USB 3.0. Τα κουμπιά πλέον είναι μηχανικά και όχι touch, όπως και στο Slim μοντέλο και εν αντιθέσει με το αρχικό PS4. Την μπροστινή μεριά της κονσόλας κοσμεί πλέον ένα LED που ξεκινάει από αριστερά και σβήνει σιγά σιγά προς τα δεξιά αντί του κλασσικού LED που βρισκόταν στο πάνω μέρος της κονσόλας.

img_5028Στην πίσω μεριά της κονσόλας υπάρχουν οι κλασσικές υποδοχές που συναντήσαμε και στην πρώτη έκδοση του PlayStation 4 με μόνες διαφορές την προσθήκη μιας επιπλέον USB 3.0 θύρας για σύνδεση μόνιμων συσκευών (PS VR) και την αλλαγή του βύσματος τροφοδοσίας σε PSU-ATX για καλύτερη αντοχή στις αυξημένες απαιτήσεις σε ρεύμα. Επιπλέον και σε αναγνώριση από την μεριά της Sony ότι οι ανάγκες για αρκετό αποθηκευτικό χώρο στην εποχή μας είναι μεγάλες, έχει τοποθετηθεί ο σκληρός δίσκος της κονσόλας στο πίσω μέρος με ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση για την αλλαγή του, αφαιρώντας απλά ένα πλαστικό κάλυμμα και ξεβιδώνοντας μια βίδα τύπου Philips. Η κονσόλα έρχεται με 1TB σκληρό δίσκο και περιλαμβάνει πρωτόκολλο σύνδεσης SATA3, που υπόσχεται αυξημένες ταχύτητες, αν ο σκληρός το υποστηρίζει φυσικά. Δυστυχώς ο διαθέσιμος σκληρός δίσκος είναι χαμηλών στροφών, συγκεκριμένα τις 5400, που σημαίνει ότι οι ταχύτητες φορτώματος των παιχνιδιών θα είναι στα πλαίσια των βασικών μοντέλων.

To PlayStation 4 Pro έρχεται με βελτιωμένες δικτυακές ικανότητες με την κάρτα ethernet να υποστηρίζει πλέον ταχύτητες 1Gb και το WiFi πλέον είναι αναβαθμισμένο να υποστηρίζει όλα τα τελευταία πρότυπα ασύρματης δικτύωσης. Τέλος και το Bluetooth της κονσόλας αναβαθμίστηκε στην 4η έκδοση του, που ενώ δε βελτιώνει την απόσταση λειτουργίας, έρχεται με βελτιώσεις στον τομέα της κατανάλωσης.

Αναφέραμε προηγουμένως πως το PlayStation 4 Pro έρχεται με αυξημένες απαιτήσεις σε ρεύμα. Συγκεκριμένα η κονσόλα έχει ως μέγιστη αναγραφόμενη τιμή κατανάλωσης τα 320 Watt. Η τιμή αυτή δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από το φόρτο εργασίας της κονσόλας. Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε η πρώτη έκδοση του PlayStation 4 ήταν ο αυξημένος θόρυβος που παραγόταν από το σύστημα ψύξης. Με το PlayStation 4 Pro φαίνεται πως η Sony έδωσε λύση στο πρόβλημα και πλέον ο θόρυβος που παράγει το μηχάνημα είναι ελάχιστος σε σημείο που χρειάζεται συσκευή μέτρησης θορύβου για να γίνει αντιληπτός. Η παραγόμενη θερμότητα κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και η κονσόλα ακόμα και σε μεγάλο φόρτο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλών θερμοκρασιών. Φυσικά για την ώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές της στο έπακρο.

Όνομα προϊόντος PlayStation®4 Pro
Κωδικός προϊόντος CUH-7000 series
Επεξεργαστής Single-chip custom processor

CPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores

GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine

Μνήμη RAM GDDR5 8GB
Σκληρός δίσκος 1TB
Εξωτερικές διαστάσεις Approx. 295×55×327 mm (width × height × length)
(excludes largest projection)
Βάρος Approx. 3.3 kg
BlueRay Drive BD × 6 CAV
DVD × 8 CAV
Είσοδοι / Έξοδοι Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3
AUX port × 1
Δικτύωση Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1

IEEE 802.11 a/b/g/n/ac

Bluetooth® 4.0 (LE)

Ρεύμα AC 230-240V, 50/60Hz
Κατανάλωση Max. 310W
Θερμοκρασία λειτουργίας 5ºC – 35ºC
AV output HDMI™ out port (supports 4K/HDR)
DIGITAL OUT (OPTICAL) port

Η ουσιαστική αλλαγή που φέρνει το PlayStation 4 Pro δεν είναι ούτε οι αναβαθμισμένες θύρες USB, ούτε η καλύτερή του δικτύωση. Αυτές είναι ευχάριστες προσθήκες που ανταποκρίνονται στην "premium" φύση της κονσόλας. Η ουσιαστική αλλαγή που φέρνει το PlayStation 4 Pro είναι στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα στην βελτιωμένη κάρτα γραφικών του. Με δηλώσεις του Mark Cerny, στο PlayStation 4 Pro η GPU έχει διπλάσιο μέγεθος και αποτελεί ουσιαστικά δυο κάρτες ίδιας μορφής που λειτουργούν παράλληλα και ταυτόχρονα αναλόγως αναγκών. Όταν η κονσόλα λειτουργεί σε κατάσταση PS4 (βασική), η μισή κάρτα απενεργοποιείται, ενώ όταν τα παιχνίδια τρέχουν σε PS4 Pro λειτουργία, η GPU δουλεύει στο μέγιστο. Ο επεξεργαστής έχει παραμείνει ο ίδιος: Jaguar οκταπύρηνος με μια αύξηση της ταχύτητας λειτουργίας του στα 2.1GHz. Η διατήρηση του επεξεργαστή έγινε καθαρά για λόγους συμβατότητας των παιχνιδιών και πιθανόν για την διατήρηση του κόστους της κονσόλας χαμηλά. Επιπλέον ο σκοπός του PlayStation 4 Pro δεν είναι η αντικατάσταση των μικρών μοντέλων, αλλά η επέκταση της οικογένειας PlayStation με περισσότερες επιλογές. Η τελευταία προσθήκη αναφορικά με τις δυνατότητες του PlayStation 4 Pro είναι μια επιπλέον μνήμη RAM (η βασική μνήμη είναι 8GB GDDR5) μεγέθους 1GB και τεχνολογίας DDR3, που χρησιμοποιείται για τις εναλλαγές των εφαρμογών, ελευθερώνοντας έτσι 512MB βασικής μνήμης για τα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι η κονσόλα πλέον μπορεί να χρησιμοποιεί 5.5GB μνήμης από τα συνολικά 8 για τα παιχνίδια, έναντι των 5GB στα μικρά μοντέλα.


Το DualShock 4 αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη της Sony Interactive Entertainment στα χειριστήρια των PlayStation. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας χειριστήρια αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Την μικρή διάρκεια της μπαταρίας του. Δυστυχώς το ανανεωμένο χειριστήριο έρχεται με την ίδια μπαταρία που διαθέτει και ο προκάτοχός του, συγκεκριμένα στα 800mAh. Μια μεγάλη παράλειψη που θα έδινε την ευκαιρία για μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του χειριστηρίου. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι το χειριστήριο έχει ανά περιπτώσεις καλύτερη διάρκεια σε μεικτό gameplay και σε καταστάσεις μη χρήσης του, ενδεχομένως λόγω του ανανεωμένου πρωτοκόλλου Bluetooth που φέρνει χαμηλότερες καταναλώσεις.

Παλαιό DualShock 4
Νέο DualShock 4

Οι περισσότερες αλλαγές που διακρίνουμε είναι κυρίως κοσμητικές, με τα κουμπιά να έχουν ένα πιο ανοιχτό γκρι χρώμα για να ξεχωρίζουν. Το πλαίσιο τους πλέον είναι matte και όχι γυαλιστερό. Οι μοχλοί έχουν καλύτερη αίσθηση στην κίνηση και τα κουμπιά Share και Options είναι πιο χαλαρά στο πάτημα. Το touchpad διατηρεί το χρώμα του και η μόνη αλλαγή αφορά μια μικρή λεπτή γραμμή, όπου πλέον μπορούμε να βλέπουμε το φως από την μπάρα του χειριστηρίου. Προσωπικά δε μας ενόχλησε καθόλου και μάλιστα την βρήκαμε αρκετά όμορφη πινελιά, που δίνει έναν έξτρα τόνο διαδραστικότητας με το παιχνίδι, μεταφέροντας μερικά στοιχεία του HUD μπροστά μας. Την μεγαλύτερη αλλαγή την αφήσαμε για το τέλος και αφορά στην υποστήριξη από το χειριστήριο για πλήρη USB λειτουργία. Μέχρι και τώρα όταν συνδέαμε το χειριστήριο με USB στην κονσόλα απλά φόρτιζε. Πλέον αυτό παρακάμπτει τη σύνδεση μέσω Bluetooth και λειτουργεί πλήρως καλωδιακά εξαλείφοντας οποιαδήποτε προβλήματα lag μπορεί να υπήρχαν σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.


Το λειτουργικό της κονσόλας παραμένει στο μεγαλύτερό του μέρος ίδιο με των μικρότερων μοντέλων με τις μόνες διαφορές να εντοπίζονται στις multimedia δυνατότητες τις κονσόλας. Συγκεκριμένα είναι δυνατό πλέον να αποθηκεύσουμε βίντεο στην ανάλυση των 1080p έναντι των 720p και φωτογραφίες με μέγιστη ανάλυση τα 4K. Η μόνη εξτρά λειτουργία που εντοπίσαμε είναι στην καρτέλα των ρυθμίσεων του video output όπου διατίθεται ένα πεδίο ενημέρωσης της τρέχουσας ανάλυσης της τηλεόρασης μας.


Για την ώρα τα παιχνίδια που γνωρίζουμε πως υποστηρίζουν το PlayStation 4 Pro πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας του και που είχαμε στην διάθεση μας να δοκιμάσουμε είναι τα εξής:

  • Rise of the Tomb Raider
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Call of Duty: Infinite Warfare

Η λίστα είναι μικρή αλλά παιχνίδια όπως το Titanfall 2, Battlefield 1 και αρκετά ακόμα πρόσφατοι τίτλοι ενώ ξέρουμε ότι με την κυκλοφορία της κονσόλας στις 10 Νοεμβρίου 2016 θα έχουν υποστήριξη, για την ώρα πουθενά δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο στις πληροφορίες αναβαθμίσεων των τίτλων. Για αυτό το λόγο και θέλοντας να σας προσφέρουμε την πιο αντικειμενική ενημέρωση θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το παρόν άρθρο με λεπτομέρειες και συγκρίσεις πάνω στα παιχνίδια που θα αναβαθμιστούν. Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά από τα παιχνίδια αυτά προσθέτουν βελτιώσεις κυρίως στον τομέα της ανάλυσης, με αποτέλεσμα η χρήση της κονσόλας σε λειτουργία 1080p να μην τις κάνει εύκολα διακριτές αυτές τις διαφορές.

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι αν ο developer του παιχνιδιού θέλει να προσθέσει στο παιχνίδι του αναβαθμισμένα γραφικά, μπορεί να το κάνει, όπως είδαμε και από το Rise of the Tomb Raider που διαθέτει τρεις επιλογές γραφικών στις ρυθμίσεις του.

  • High Frame Rate

Σε αυτή τη λειτουργία το παιχνίδι διαθέτει μειωμένο IQ (ποιότητα εικόνας) με αυξημένο ρυθμό ανανέωσης. Ο μέγιστος στόχος είναι τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με πτώσεις σε σημεία με έντονη δράση.

  • Enhanced Visuals

Σε αυτή τη λειτουργία το παιχνίδι προσφέρει υψηλής ποιότητας γραφικά με καλύτερο draw distance, περισσότερη βλάστηση και καλύτερο tesselation

  • 4K Resolution

Εδώ έχουμε σαφή βελτίωση στο συνολικό IQ της εικόνας με textures υψηλής ανάλυσης.

Και οι τρεις επιλογές εναλλάσσονται άμεσα με τις αλλαγές να είναι ορατές επί τόπου. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που δοκιμάσαμε χρησιμοποιείται τεχνική supersampling, χωρίς δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι των βελτιώσεων με αποτέλεσμα στο δικό μας setup να μην είναι τόσο διακριτές οι διαφορές.

Για την ώρα, το PlayStation 4 Pro αποτελεί την πιο δυνατή κονσόλα της αγοράς και μάλιστα διαθέτει μια αρκετά καλή λίστα τίτλων να την υποστηρίζουν. Ο σκοπός της κυκλοφορίας της είναι να μεγαλώσει την οικογένεια PlayStation με ακόμα περισσότερες επιλογές. Το PlayStation 4 Pro δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως νέα κονσόλα, αλλά ως μια αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων.

Η γνώμη μας είναι πως όσοι διαθέτουν ήδη κονσόλα PlayStation 4 και 1080p οθόνη δε χρειάζεται να αναβαθμίσουν, ακόμα περισσότερο, αφού οι διαφορές στα γραφικά των παιχνιδιών που περιορίζονται μόνο στην αυξημένη ανάλυση (supersampling) δεν είναι ιδιαίτερα διακριτές στις 1080p τηλεοράσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως τα παιχνίδια που διατίθενται στην αγορά δε σχεδιάστηκαν με βάση τη νέα κονσόλα, οπότε και οι δυνατότητες αυτής θα αρχίσουν να φαίνονται εν καιρώ, που οι developers θα έχουν το χρόνο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την περίσσια δύναμη του μηχανήματος.

Κατά τη γνώμη μας, το PlayStation 4 Pro απευθύνεται στο κοινό που δε διαθέτει κονσόλα PlayStation ακόμα, αλλά και στο hardcore κοινό. Πρόκειται για μια premium κατασκευή, που φαίνεται να έχει εξαλείψει τις αδυναμίες του αρχικού μοντέλου και επιπρόσθετα διαθέτει και αρκετές βελτιώσεις.

Σχόλια
Θετικά

+ Premium κατασκευή υλικών
+ Αθόρυβη λειτουργία
+ Εύκολη αλλαγή σκληρού δίσκου
+ Μηχανικά κουμπιά

Αρνητικά

- Οι διαφορές στα παιχνίδια που υποστηρίζουν αυξημένη ανάλυση δεν είναι εύκολα διακριτές
- Τα loading times δεν έχουν βελτιωθεί
- Η ταχύτητα του λειτουργικού παραμένει ίδια

What's your reaction?
LOL
15%
Cheers
31%
Τιιιιι ;
8%
Μπαααα
46%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1