Tekken 7

Ο βασιλιάς των fighting games επιστρέφει!
by Αλέξανδρος Παπαγεωργίου on 17 Ιουνίου 2017

Ύστερα από 2,5 χρόνια αναμονής, επιτέλους μπορούμε όλοι να έχουμε το Tekken 7 στο σπίτι μας και να σταματήσουμε να ψάχνουμε βίντεο στο internet. Ο τρόπος ανάπτυξης των Tekken παιχνιδιών σίγουρα είναι αρκετά περίεργος και πλέον θεωρείται αρχαϊκός, αλλά έχει το σκοπό του. Μέσω του feedback των παικτών, κυρίως από τους Ασιάτες παίκτες, το Tekken 7 εξελίχθηκε και βελτιώθηκε μέσα στα χρόνια, ξεκινώντας με το Tekken 7, ύστερα το μεγάλο update που δέχθηκε με την έκδοση Tekken 7 Fated Retribution και τέλος την έκδοση για τις κονσόλες. Άξιζε όμως η αναμονή και τι προσφέρει ένας Tekken τίτλος στο 2017;

Το Tekken 7 περιέχει το καλύτερο story mode από όλους τους Tekken τίτλους. Το story mode με το όνομα "The Mishima Saga" συνεχίζει την ιστορία ύστερα από την ήττα του Azazel στο Tekken 6. Η Nina έχει πάρει τη θέση του Jin στο Mishima Zaibatsu, καθώς αυτός αγνοείται, ο Kazuya ελέγχει το G Corporation και o Heihachi επιστρέφει και έχει ως στόχο να εκθέσει τον Kazuya, ώστε αυτός να φανερώσει τις δαιμονικές δυνάμεις του στον κόσμο, με σκοπό τη διάλυση του G Corporation. Παράλληλα, ακολουθούμε ένα δημοσιογράφο, καθώς αυτός εξιστορεί τα γεγονότα από τη δική του οπτική γωνία και μας δίνει πληροφορίες για το παρελθόν της οικογένειας Mishima.

Το παιχνίδι λοιπόν έχει τριών ειδών cutscenes: αυτά που χρησιμοποιούν in-game γραφικά για τις σκηνές δράσης, συγκεκριμένες σκηνές που είναι εντελώς CGI και αυτά που έχουν ένα διαφορετικό, πιο στατικό στυλ ζωγραφιάς. Σε αντίθεση με τα κανονικά cutscenes που είναι αρκετά εντυπωσιακά, οι στατικές ζωγραφισμένες σκηνές είναι και οι πιο αδύναμες στιγμές του story mode και δυστυχώς, είναι πολλές. Το γεγονός οτι η φωνή του δημοσιογράφου είναι αρκετά μονότονη δημιουργεί μία τεράστια αντίθεση σε σχέση με τις κραυγαλέες σκηνές δράσεις που βλέπατε μόλις πριν ένα λεπτό. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να προσπαθεί να προσπεράσει αυτές τις σκηνές και δυστυχώς δεν θα το καταφέρετε διότι το παιχνίδι πρέπει να δείξει όλες τις εικόνες, ακόμα και αν η αφήγηση έχει τελειώσει πιο νωρίς.

Το story mode περιέχει 14 chapters, τα οποία θα διαρκέσουν γύρω στις τρεις ώρες, ανάλογα το επίπεδο δυσκολίας που επιλέξετε και το επίπεδο ικανοτήτων σας. Αυτές οι τρεις ώρες όμως θα είναι αρκετά ξεχωριστές, καθώς κατά τη διάρκεια του gameplay οι κανόνες πολλές φορές αλλάζουν και δίνουν έμφαση στο κινηματογραφικό στοιχείο. Το story mode λειτουργεί και ως tutorial μέχρι ένα σημείο, αν και δεν κάνει πολύ καλή δουλειά στη περιγραφή των τακτικών του Tekken 7. Επίσης καινούργιο αλλά και μοναδικό στοιχείο στο story mode είναι η προσθήκη του Assist Button το οποίο είναι τοποθετημένο από μόνο του στο L1 (για τους PlayStation χρήστες ή στο LB για τους Xbox χρήστες). Κρατώντας πατημένο το Assist button και πατώντας ένα κουμπί επίθεσης, ο χαρακτήρας σας θα πραγματοποιήσει μία κίνηση η οποία κανονικά θα απαιτούσε περισσότερα κουμπιά ή μεγαλύτερες ικανότητες. Για εσάς που δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με το παιχνίδι, το Assist Button βεβαιώνει οτι ακόμα και εσείς θα μπορέσετε να διασκεδάσετε ή να περάσετε κάποιες δύσκολες μάχες λίγο πιο εύκολα.

Ένας από τους λόγους που το story mode έχει αρκετά ποιοτική παρουσίαση είναι η χρήση εφέ όπως bokeh και depth of field για αρκετές σκηνές και φίλτρα όπως flim grain σε συνδυασμό με ομαλή sepia ή άσπρο / μαύρο. Το story mode όμως είναι ένα κομμάτι μόνο του Tekken 7 και ευτυχώς για όλους μας, όχι το μοναδικό. Στις offline επιλογές θα βρείτε το Arcade Battle το οποίο αποτελείται από 5 μάχες. Εάν ψάχνετε τα ξεχωριστά endings του κάθε χαρακτήρα δεν θα τα βρείτε στο Arcade Battle αλλά στα Character Episodes μέσα στο Story Mode. Τα Character Episodes αποτελούνται το καθένα από μία μάχη και ένα cutscene και είναι εξαιρετικά σύντομα και μικρά σε διάρκεια.

Άλλα Offline Modes περιλαμβάνουν το Treasure Battle, το οποίο είναι το βασικό offline mode για μάχες όπου θα ανεβάσετε Rank τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά και είναι για εσάς που θέλετε να μαζέψετε λεφτά και να ξεκλειδώσετε κουστούμια, αντικείμενα και εφέ για τους χαρακτήρες. Στο Treasure Battle οι μάχες είναι δύο γύροι και ορισμένες φορές θα έχετε μοναδικά modifiers, τα οποία επηρεάζουν το gameplay: για παράδειγμα το παιχνίδι θα τρέχει στη διπλάσια ταχύτητα ή θα μπορείτε να κάνετε damage μόνο με juggle combos. Επίσης, εδώ θα πετύχετε ορισμένα Special Matches, τα οποία λειτουργούν ως mini-boss μάχες. Οι αντίπαλοι που πολεμάτε δεν υπακούουν απαραίτητα στους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά νικήστε τους και θα σας περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο στο τέλος ή νικήστε με Perfect (να νικήσετε τον αντίπαλο χωρίς να δεχτείτε ούτε ένα χτύπημα) ή με Great (να νικήσετε τον αντίπαλο όταν έχετε ελάχιστη ζωή) για να διπλασιάσετε τα κέρδη σας.

Στα Offline Modes επίσης θα βρείτε το VS Battle (συνδέστε ένα δεύτερο χειριστήριο και φέρτε τους φίλους σας σπίτι για κλασικές 1v1 μάχες) και το Practice, όπου θα μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το χαρακτήρα σας... ή σχεδόν τα πάντα, και εδώ βλέπουμε ένα τεράστιο κομμάτι που λείπει από το Tekken: ένα Tutorial Mode. Ναι, στο Practice μπορείτε να δείτε όλες τις κινήσεις του παίκτη σας και να αναπαραστήσετε ξεχωριστά σενάρια, όπως για παράδειγμα να ενεργοποιήσετε κατά βούληση το rage σας, ή να βάλετε τον εαυτό σας ή τον αντίπαλο στο τοίχο ή στο έδαφος, αλλά το Tekken περιέχει αρκετές τεχνικές και πληροφορίες, οι οποίες ποτέ δεν αναφέρονται στο παιχνίδι. Πόσα frames ήταν η κίνηση που μόλις κάνατε; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείτε να σηκωθείτε από το έδαφος; Γιατί ορισμένες κινήσεις έχουν συγκεκριμένα εφέ και αυτά τι κάνουν; Αυτά και όλα πολλά δυστυχώς οι καινούργιοι παίκτες θα πρέπει να τα ανακαλύψουν μόνοι τους και καθώς το Tekken είναι ένα 3D fighting παιχνίδι, η κάθε λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δυστυχώς εδώ σταματούν και τα Offline Modes. Δεν θα βρείτε modes όπως Team Battle, Time Attack ή Survival, τα οποία υπήρχαν στα προηγούμενα Tekken και δυστυχώς απουσιάζουν. Ο μοναδικός τρόπος για να παίξετε offline συνεχόμενες μάχες (κάτι που ονομαζόταν Ghost Battle στους προηγούμενους τίτλους) είναι το Treasure Battle και ελπίζω να σας αρέσει όταν οι μάχες είναι μόλις δύο γύροι και κάποιο modifier μόλις σας έκανε να χάσετε το σερί με τις νίκες ή το reward που ψάχνατε. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να προστεθούν περισσότερα offline modes στο μέλλον και ένα κανονικό mode όπου παλεύουμε ενάντια στο AI με τρεις γύρους και χωρίς modifiers.

Πώς παίζει όμως το Tekken; Γενικά το Tekken στο gameplay του είναι ένα αρκετά ξεχωριστό παιχνίδι. Καθένα από τα βασικά κουμπιά ελέγχει και ένα ξεχωριστό μέλος του σώματος (18px-PlayStationSquare.svg = αριστερό χέρι, 18px-PlayStationTriangle.svg = δεξί χέρι, 18px-PlayStationX.svg = αριστερό πόδι, 18px-PlayStationCircle.svg = δεξί πόδι). Το παιχνίδι χρησιμοποιεί συνδυασμούς των τεσσάρων αυτών κουμπιών για τις κινήσεις και τα combos αλλά θυμηθείτε οτι μιλάμε για ένα 3D fighting game, οπότε οι χαρακτήρες εδώ δεν πηδάνε στον αέρα για να επιτεθούν αλλά αντίθετα κάνουν sidestep, κινούνται δηλαδή στο πλάι είτε αριστερά (στο βάθος) πατώντας το βελάκι πάνω, είτε δεξιά (πιο κοντά στη κάμερα) πατώντας το βελάκι κάτω και έτσι αποφεύγουν κινήσεις. Κάπου εδώ έχουμε συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες υπάρχουν για να χτυπάνε αντιπάλους που κινούνται πολύ στα πλάγια ή το γεγονός οτι πρέπει να σκύψετε για να αμυνθείτε σε χαμηλά χτυπήματα και να αποφύγετε πιασίματα ή να σταθείτε όρθιοι για να αμυνθείτε σε κινήσεις που χτυπάνε στη μέση. Αυτές τις πολύ βασικές κινήσεις το παιχνίδι δεν κάνει καμία προσπάθεια να εξηγήσει για να βοηθήσει νέους παίκτες πέρα από λίγες αναφορές κατά τη διάρκεια του Story Mode.

'Οσον αφορά το γενικό gameplay και τις διαφορές σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, εδώ έχουμε το καλύτερο και πιο όμορφο Tekken που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Τα χτυπήματα είναι άμεσα (ακόμα και με input lag περίπου 7 frames στo PS4 - 120,5 ms, ενώ στο Xbox One είναι στα 6 frames περίπου - 104,2 ms) και οι κινήσεις νιώθουν δυνατές, εν μέρει λόγω των περισσότερων εφέ αλλά και λόγω χρήσης του slow motion για έμφαση και δραματικότητα. Καινούργια mechanics στο Tekken 7 είναι το Rage Art, το Rage Drive, οι Power Crush κινήσεις και οι Screw κινήσεις. Όταν ο παίκτης σας χάσει αρκετή ζωή θα μπει σε κατάσταση rage (αυτό συμβαίνει όταν η μπάρα ζωής φτάσει εκεί που αποκτά ένα πιο θερμό πορτοκαλί χρώμα), όπου θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε το Rage Art σας, μία super κίνηση ή οποία θα κάνει περίπου 30% damage στον αντίπαλο ή το Rage Drive σας, μία πιο δυνατή απλή κίνηση με armor και η οποία μπορεί να εκτείνει το combo σας για περισσότερο damage ή να τοποθετήσει τον αντίπαλο σε μία δύσκολη κατάσταση. Power Crush ονομάζονται οι κινήσεις οι οποίες απορροφούν τα χτυπήματα του αντιπάλου σας προκειμένου εσείς να τον απωθήσετε για να δημιουργήσετε λίγη απόσταση μεταξύ σας αλλά θυμηθείτε οτι παρόλο που απορροφήσατε το χτύπημα, έχετε δεχθεί το damage. Οι Screw κινήσεις είναι το καινούργιο combo σύστημα του Tekken και αντικαθιστούν τις προηγούμενες bound κινήσεις. Eίναι ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνετε τα combo σας για περισσότερο damage.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, πρόκειται για το πρώτο Tekken τίτλο που χρησιμοποιεί τη μηχανή γραφικών Unreal Engine 4 και όχι την in-house μηχανή της Bandai Namco και οι διαφορές είναι εμφανείς. Τα χτυπήματα έχουν περισσότερα εφέ, οι χαρακτήρες έχουν πιο περίπλοκες στολές και βελτιωμένα cloth physics, τα οποία αντιδρούν σε χτυπήματα (το πέπλο της Nina πέφτει στο έδαφος ενώ η κουκούλα του Jin κατεβαίνει), αλλά και στον άνεμο και την κίνηση του παίκτη. Όσον αφορά στις διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού, το Tekken 7 τρέχει μεταξύ 59-60fps με τη PC έκδοση να είναι η ανώτερη οπτικά. Οι δύο PS4 εκδόσεις διατηρούν όλα τα εφέ, με την απλή έκδοση να τρέχει στα 865p και τη PS4 Pro έκδοση στα 1080p. Η Xbox έκδοση είναι η κατώτερη καθώς τρέχει στα 720p και δεν περιέχει εφέ όπως το depth of field στα cutscenes και διάφορα άλλα έξτρα εφέ κατά τη διάρκεια του gameplay με σκοπό να διατηρήσει σταθερό framerate.

Όταν λοιπόν εξασκηθείτε αρκετά, θα θελήσετε να δοκιμάσετε τη τύχη σας στο online. Εδώ θα βρείτε ορισμένες επιλογές, ξεκινώντας από το Ranked Match, όπου θα μπορείτε να ανεβάσετε rank το παίκτη σας. Μόλις φτάσετε κάποιο συγκεκριμένο rank, όλοι οι παίκτες σας αυτομάτως αποκτούν το ίδιο rank έτσι ώστε αν θελήσετε να αλλάξετε παίκτη, να μην ξεκινήσετε πάλι από την αρχή. Το μοναδικό πρόβλημα στο ranked είναι το Revenge Match. Όταν χάσετε λοιπόν θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε Revenge Match ενάντια στον αντίπαλο που μόλις παλέψατε και αν νικήσετε τώρα, το σκορ μεταξύ σας είναι 1-1. Εδώ είναι που υστερεί λίγο το Ranked Match, καθώς θα έπρεπε να προσφέρει ένα δεύτερο Revenge Match έτσι ώστε όποιος κερδίσει, να έχει κινήσει ένα σετ των τριών παιχνιδιών με δύο νίκες.

Πέρα από το Ranked Match μπορείτε να ψάξετε απλούς αγώνες, οι οποίοι δεν επηρεάζουν το rank σας στο Player Match ή και να φτιάξετε δικό σας session. Ένα καινούργιο online mode στο Tekken 7 είναι το Tournament, όπου μπορείτε να μπείτε σε ήδη υπάρχοντα τουρνουά ή να φτιάξετε το δικό σας και να θέσετε τις δικές παραμέτρους. Ο νικητής του τουρνουά αποκτά χρηματικό έπαθλο με τη μορφή χρημάτων μέσα στο παιχνίδι. Οι online συνδέσεις γενικά ενώ ξεκίνησαν προβληματικά και δεν ήταν εύκολη η εύρεση αγώνα, βελτιώθηκαν με patch και πλέον είναι αρκετά ικανοποιητικές: παίζοντας με 3 γραμμές σήμα αντί για τις 5 θα μπορείτε να κάνετε κάποια combos και γενικά να παίξετε το παιχνίδι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά δεν θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε εύκολα σε ορισμένες γρήγορες κινήσεις.

Το Tekken όμως εδώ και αρκετά χρόνια εκτείνεται πέρα από τα online και offline modes του με τη μορφή του customization για τους χαρακτήρες και το Tekken 7 δεν αποτελεί εξαίρεση πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα με το Player Customization και προσθέτοντας επιλογές για την μπάρα ζωής, κάποιο μήνυμα που μπορείτε να έχετε κάτω από το όνομά σας καθώς και άλλα. Στο Character Customization θα μπορείτε να βάλετε τη δική σας πινελιά πάνω στο ποικίλο roster του Tekken 7, με επιλογές για όλους τους χαρακτήρες όπως καπέλα, γυαλιά, διαφορετικά μαλλιά, ρούχα, εφέ, αύρες, αντικείμενα αλλά και ειδικές στολές, διαφορετικά panels για το loading screen, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι PlayStation χρήστες έχουν ορισμένα bonus στο Tekken 7. Όσον αφορά το customization, ο King, η Ling Xiaoyu και ο Jin έχουν δικά τους μοναδικά κουστούμια από παλαιότερους Tekken τίτλους. Επιπλέον, υπάρχει το εξαιρετικό Jukebox όπου θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια από όλα τα Tekken που έχουν κυκλοφορήσει και την επιλογή να αλλάξετε τη μουσική του κάθε stage και menu ξεχωριστά. Τέλος, έχουμε το VR Mode το οποίο είναι απογοητευτικό στη καλύτερη περίπτωση. Χρησιμοποιώντας το PlayStation VR θα μπορείτε να δείτε τη μάχη από αρκετά μοναδικές οπτικές γωνίες αλλά αυτό σας κλειδώνει σε ένα συγκεκριμένο stage που είναι αποκλειστικά για το VR. Επιπλέον, θα μπορείτε στο customization να δείτε τα μοντέλα των χαρακτήρων με το VR. Εν τέλει, είναι ένα mode το οποίο δεν ωφελεί κανέναν. Παρόλο που δεν είναι exclusive στο PS4, στο Gallery θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε βίντεο και artwork από όλα τα προηγούμενα Tekken, ένα ωραίο throwback για τους παλιούς της σειράς.

 

***

Το Tekken 7 αποτελεί όχι μόνο ένα από τα καλύτερα fighting παιχνίδια διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως το καλύτερο 3D fighting παιχνίδι και σίγουρα συγκαταλέγεται στα καλύτερα Tekken παιχνίδια. Είναι αρκετά αδύναμο σε offline modes αλλά η εταιρία έχει πει οτι θα δώσει update στο παιχνίδι στο μέλλον με περισσότερα modes. H ιστορία είναι μικρή σε διάρκεια αλλά εκεί που χάνει σε μέγεθος κερδίζει σε παρουσίαση. Για εσάς που θέλετε να δώσετε παραδοσιακό απλό ξύλο, το Tekken 7 είναι μονόδρομος. Να θυμάστε όμως οτι αν είστε νέος ή νέα στη σειρά, θα σας πάρει μήνες, ίσως χρόνια για να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας. Όσο ικανοποιητικό είναι να νικάς μία μάχη και όσο όμορφο να το βλέπεις, τόσο δύσκολο είναι να το μάθεις.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tekken 7

Συντάκτης
17 Ιουνίου 2017
Developer

Bandai Namco Studios

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStaion 4 Pro

Κυκλοφορία

2 Ιουνίου 2017

Είδος

Fighting

PEGI

16

Θετικά

+ Βελτιωμένα γραφικά με περισσότερα εφέ και φίλτρα κάνουν το Tekken 7 το πιο όμορφο παιχνίδι της σειράς και συμβαδίζουν με τα σημερινά standards
+ Το Tekken 7 περιέχει το καλύτερο gameplay σε μία σειρά που εκτείνεται 20 χρόνια
+ Εκτενές customization για όλους τους χαρακτήρες
+ Ένα αρκετά μεγάλο roster 37 χαρακτήρων (με νέους αλλά και παλιούς χαρακτήρες)

Αρνητικά

- Έλλειψη στα offline modes σε σχέση με τους παλαιότερους τίτλους
- Τα Ranked Matches μπορούν να τελειώσουν σε ισοπαλία
- Άσκοπη η προσθήκη του VR Mode

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.6
Συνοψίζοντας

Το Tekken 7 αποτελεί ορόσημο στη σειρά Tekken και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τίτλους στον χώρο των fighting games. Το μοναδικό στυλ του σε σχέση με τον ανταγωνισμό το τοποθετεί σε μία ξεχωριστή κατηγορία, όχι μόνο λόγω του 3D στοιχείου του, αλλά και της δυσκολίας του.

Οι παλιοί αυτό που έχετε να περιμένετε είναι ένα σύντομο story mode, ένα αξιοπρεπές online και το καλύτερο gameplay που έχει δει ποτέ η σειρά. Για τους νέους, όσο ικανοποιητικό είναι να νικάς μία μάχη και όσο όμορφο να το βλέπεις, τόσο δύσκολο είναι να το μάθεις. Μην έχετε αυταπάτες: το παιχνίδι είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει λόγος που είναι το fighting franchise με τις περισσότερες πωλήσεις στον πλανήτη και το Tekken 7 μας το υπενθυμίζει περίτρανα.

9.0
Βαθμός
9.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1