Temtem - Preview

by Άρης Φουρναράκης on 9 Δεκεμβρίου 2020

Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούσαμε την καμπάνια της Crema στο Kickstarter, μέσω της οποίας κατάφερε να μαζέψει αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει το όνειρο όλων όσων παίζουν Pokémon όλα αυτά τα χρόνια.

Η Crema παραδέχεται χωρίς ενδοιασμούς ότι το παιχνίδι της είναι ένας ακριβέστατος Pokémon κλώνος, ένας Pokémon-like τίτλος με μερικές βασικές διαφορές όμως. Το Temtem είναι ένα καθαρόαιμο MMORPG, στο οποίο μπορείτε να δείτε τους άλλους παίκτες real time, να μιλήσετε, να ανταλλάξετε πράγματα και να μονομαχήσετε. Ό,τι ζητάνε οι παίκτες από τη Nintendo, δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια.

Το Temtem παρόλο που έχει κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο για PC, βρίσκεται ακόμα σε early access και σε αυτήν την κατάσταση έκανε την εμφάνισή του και στο PlayStation 5. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο τίτλο, αλλά για ένα παιχνίδι που βρίσκεται ακόμα σε development. Βέβαια, έχει ολοκληρωθεί ένα σεβαστό μέρος του τίτλου και όσοι σπεύσετε να τον αγοράσετε, να ξέρετε ότι υπάρχουν πάνω από 30 ώρες βασικού περιεχομένου και αρκετές ώρες ακόμα με δευτερεύον υλικό. Για την ακρίβεια, η έκδοση του PS5 έρχεται με 4 μεγάλα νησιά, 100 μοναδικά Temtem, cross-play μεταξύ του PC και του PS5, online co-op, ranked matchmaking, εβδομαδιαία challenges, customization χαρακτήρα και σπιτιού και πολλά ακόμη.

Όσον αφορά στο gameplay, όσοι έχετε παίξει έστω και ένα τίτλο Pokémon στη ζωή σας θα νομίζετε ότι παίζετε κάποιο mod σε κάποιο τίτλο της Nintendo. Η ομοιότητα στα πάντα είναι συγκλονιστική. Από τις turn-based μάχες, τα μενού, τα αντικείμενα, τα γυμναστήρια (εδώ ονομάζονται Dojo), τους τύπους των Temtem που έχουν ακριβώς τις ίδιες αδυναμίες (π.χ. ο ηλεκτρισμός κάνει παραπάνω ζημιά στο νερό), το breeding και πολλά άλλα.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Οι μάχες κατά κύριο λόγο γίνονται σε δυάδες και αυτό γιατί η Crema εισάγει ένα νέο χαρακτηριστικό: τις συνεργασίες των δύο τεράτων. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση ενός Temtem μπορεί να ενισχυθεί από τον τύπο του Temtem που βρίσκεται δίπλα του. Για παράδειγμα, το Houchic (το starter που διαλέξαμε) έχει μια επίθεση που κάνει ζημιά και κάνει exhaust τον αντίπαλο για έναν γύρο. Αν παρ' όλα αυτά πολεμάει παρέα με ένα Temtem τύπου Nature, τότε η επίθεση κάνει παραπάνω ζημιά και το exhaust διαρκεί για δύο γύρους. Με αυτό τον τρόπο οι μάχες γίνονται αρκετά πιο στρατηγικές και μπορούν να ωφεληθούν Temtem που έχουν μειονέκτημα ενάντια στον τύπο ενός άλλου τέρατος.

Επιπρόσθετα, κάθε Temtem έχει και μια μπάρα από stamina. Κάθε επίθεση καταναλώνει stamina και αν η μπάρα φτάσει στο 0, τότε το Temtem σας γίνεται exhaust, κάνει ζημιά στον εαυτό του και δεν μπορεί να κινηθεί για έναν γύρο. Αυτά τα δύο νέα χαρακτηριστικά κάνουν το Temtem αρκετά δύσκολο. Θυμίζει αρκετά σε δυσκολία τα original παιχνίδια Pokémon, τότε που δεν υπήρχε μαζικό exp share και χρειαζόταν να κάνεις grind για να αντιμετωπίσεις κάποιο γυμναστή. Ενδεικτικά μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο Dojo είχαμε χάσει 12 φορές.

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα σίγουρα υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Οι servers παρουσιάζουν lag, ενώ συγκεκριμένα σε εμάς το Temtem crashαρε 6 φορές. Αυτά είναι αναμενόμενα σε early access τίτλο. Ευτυχώς, η Crema έχει φροντίσει όταν ξαναμπαίνετε στο παιχνίδι να βρίσκεστε ακριβώς στο σημείο που το κλείσατε, ακόμα και αν είναι στη διάρκεια μιας μάχης.

Το Temtem στο PS5 είναι πανέμορφο και μπορείτε να το απολαύσετε σε native 4K ανάλυση και 60fps. Μέχρι στιγμή δεν έχει προστεθεί άλλο mode, αν και η Crema αναφέρει ότι θα προστεθεί και ένα mode με 120fps και χαμηλότερη ανάλυση. Επίσης δεν γίνεται χρήση των δυνατοτήτων του DualSense, κάτι που αναμένεται να προστεθεί κατά το επίσημο launch.

Εκ πρώτης όψεως το Temtem τικάρει όλα τα κουτάκια για αυτούς που παίζουν Pokemon όλα αυτά τα χρόνια και φαίνεται αρκετά υποσχόμενο. Προσφέρει ό,τι ζητάει ο μέσος, αλλά και ο hardcore, χρήστης και σύμφωνα με τη Crema, μέχρι το launch (που αναμένεται κάπου στο 2021 μαζί με κυκλοφορία σε Nintendo Switch και Xbox Series X/S) θα προστεθούν ακόμα περισσότερα πράγματα, όπως το διάσημο Nuzlocke mode. Αυτή τη στιγμή στο Temtem μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια στους τίτλους της Nintendo, απλά με τους φίλους σας παρέα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του preview.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Temtem

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Crema

Publisher

Humble Bundle

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 5

Κυκλοφορία

21 Ιανουαρίου 2020 (PC Early Access)
8 Δεκεμβρίου 2020 (PS5 Early Access)
2021 (Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

Είδος

Massively multiplayer online role-playing game

PEGI

3

What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1