Tennis World Tour 2 - Review

Βελτιωμένο αλλά προβληματικό
by Άρης Φουρναράκης on 6 Οκτωβρίου 2020

Η ανάπτυξη του Tennis World Tour 2 πέρασε από 40 κύματα μέχρι να το δούμε στις οθόνες μας, σε σημείο που όταν κυκλοφόρησε δεν το πιστεύαμε κιόλας. Μετά την αποτυχία του προκατόχου του, το οποίο χρειάστηκε δεκάδες updates για να γίνει απλά υποφερτό, η ατυχία της σειράς συνεχίστηκε με την αποχώρηση της Maximum Games, developer εταιρεία του sequel.

Η Nacon σε εκείνο το σημείο είχε να διαλέξει είτε την ακύρωση του παιχνιδιού, είτε την εύρεση κάποιας άλλης εταιρείας πρόθυμης να αναλάβει τη βόμβα που λέγεται Tennis World Tour 2. Για καλή της τύχη στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκε η Big Ant Studios, developer του απογοητευτικού AO Tennis και μέτριου, αλλά αισθητά καλύτερου, AO Tennis 2. Παρά το μέτριο βιογραφικό της τελευταίας πάνω στα παιχνίδια του χώρου, η Nacon δεν είχε άλλη επιλογή. Έτσι, η Big Ant Studios μέσα σε διάστημα λίγων μηνών κυκλοφόρησε τα δύο βασικότερα tennis simulation παιχνίδια, στοχεύοντας ακριβώς στην ίδια αγορά. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, αναμενόμενο.

Μετά το καταστροφικό Tennis World Tour, η Big Ant Studios έπρεπε να βελτιώσει το παιχνίδι σε αρκετούς τομείς, αν ήθελε να έχει κάποια ελπίδα. Στο AO Tennis 2 κατάφερε να παρουσιάσει ένα αισθητά βελτιωμένο παιχνίδι, οπότε οι πιθανότητες να κάνει το ίδιο και στο Tennis World Tour 2 ήταν αυξημένες.

Ξεκινώντας το παιχνίδι βάλαμε να παίξουμε ένα φιλικό μεταξύ μερικών πολύ διάσημων παικτών. Το Tennis World Tour 2 προσφέρει 36 πασίγνωστους τενίστες (άντρες και γυναίκες), αν και απουσιάζουν ηχηρά ονόματα, όπως o Djokovic και οι αδερφές Williams, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας. Διαλέξαμε τερέν, καιρό κλπ. και ξεκινήσαμε το πρώτο μας παιχνίδι. Μετά από δεκάδες ώρες που ξοδέψαμε στον πρώτο τίτλο, ποιος χρειαζόταν tutorial; Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ο Roger Federer αποδείχθηκε βουνό και πήραμε τον Τσιτσιπά και γυρίσαμε Ελλάδα. Κάτι έμοιαζε διαφορετικό, σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Στο Tennis World Tour 2 έχει αλλάξει ο βασικός μηχανισμός του gameplay με αποτέλεσμα πλέον να απαιτείται timing ώστε να πετύχετε την μπάλα. Στο προηγούμενο παιχνίδι, κάθε φορά που πλησίαζε τον παίκτη σας απλά πατούσατε το αντίστοιχο κουμπί και διαλέγατε κατεύθυνση. Πλέον πρέπει να έχετε τον νου σας, με το που τελειώσει ο παίκτης την κίνηση της ρακέτας και η ρακέτα πλησιάσει την μπάλα, τότε να πατήσετε ή να αφήσετε το αντίστοιχο κουμπί. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου εύκολο και αποσπά τον παίκτη, που πρέπει να έχει συνέχεια την προσοχή του στη ρακέτα του. Αν πατήσετε νωρίτερα ή αργότερα, το παιχνίδι σας πετάει ένα "too soon" ή ένα "too late" και η μπάλα καταλήγει κατά κύριο λόγο εκτός γραμμών γηπέδου. Το αστείο είναι ότι πουθενά στο tutorial/training δεν αναφέρεται ο εν λόγω μηχανισμός και δεν υπάρχει κάποιο session για να γίνει η εκμάθησή του. Κυριολεκτικά το παιχνίδι έχει "γραμμένο" τον βασικότερο μηχανισμό του gameplay του. Είναι σαν να προσπαθείς να παίξεις ποδοσφαιράκι και να μην σου εξηγεί το παιχνίδι πώς κάνεις σουτ.

Συνεχίζοντας στην καριέρα (το βασικότερο mode του παιχνιδιού) συνειδητοποιήσαμε ότι το Tennis World Tour 2, είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει. Γιατί μπορεί αν χειρίζεσαι τον Nadal ή τον Federer ο παραπάνω μηχανισμός καμιά φορά να ξεπερνιέται λόγω του επιπέδου τους, αλλά στον νέο και άγουρο παίκτη που θα δημιουργήσετε στην καριέρα, που όλα τα στατιστικά του είναι στο πάτωμα, το timing αποτελεί ταφόπλακα.

Κυριολεκτικά, μετά από αρκετές ώρες, ο μόνος τρόπος που καταφέραμε να κερδίσουμε κάποια παιχνίδια ήταν από λάθη ή άουτ αντιπάλων. Όταν 2/10 χτυπήματα καταλήγουν σε "perfect" δεν μπορείς να έχεις τύχη, ούτε να εξελιχθείς, ούτε να διασκεδάσεις με το παιχνίδι. Με το παραπάνω μηχανισμό το Tennis World Tour 2 μπορεί να στοχεύει στον ρεαλισμό από τη μια, από την άλλη όμως αν δεν μπορέσετε να το συνηθίσετε, δεν θα μπορείτε να παίξετε.

Το να χαμηλώσετε τη δυσκολία είναι ένας τρόπος για να κερδίσετε κάποια παιχνίδια, αλλά πρακτικά αλλάζει μόνο τον αριθμό των λαθών που θα κάνουν οι αντίπαλοί σας. Αν και μάλλον δεν θα χρειαστεί, καθώς η AI των αντιπάλων σας δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρή, με αρκετούς να κάνουν double faults ή κακά χτυπήματα συνεχόμενα. Και πάλι όμως αυτές οι νίκες δεν βασίζονται στο skill σας, αλλά σε προβλήματα του παιχνιδιού.

Από την άλλη έχει βελτιωθεί αρκετά το σύστημα του σερβιρίσματος. Έχει γίνει αρκετά εύκολος και κατανοητός ο τρόπος του service, με ένα ημικύκλιο στην αρχή και μια κάθετη γραμμή για δύναμη στη συνέχεια, είναι σχεδόν αδύνατο να μην τα καταφέρετε. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα του timing, τότε το Tennis World Tour 2 είναι ένα tennis simulation παιχνίδι που ίσως σας προσφέρει διασκέδαση. Το gameplay, στις υπόλοιπες πτυχές του, είναι γρήγορο, στρωτό και μοιάζει σαν πραγματικό tennis. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης του timing, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους παίκτες. Ακόμα και αυτούς που θέλουν να πατάνε απλά ένα κουμπί, όπως στο πρώτο παιχνίδι.

Κάθε νίκη, ή γενικά καλή πορεία, προσφέρει coins με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε πακέτα με κάρτες. Αυτές οι κάρτες προσφέρουν power ups στον χαρακτήρα σας ή power downs στον αντίπαλο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αυξήσετε τη δύναμη των service σας, ενώ παράλληλα να μειώσετε το stamina του αντιπάλου. Αυτό προσφέρει μια ενδιαφέρουσα τακτική προσέγγιση στους αγώνες, αν και πάλι δεν αρμόζει άμεσα σε tennis simulation παιχνίδι.

Όσον αφορά στα modes, το Tennis World Tour 2 προσφέρει αρκετά. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορείτε να παίξετε φιλικά είτε μονά, είτε διπλά και μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας τουρνουά και να διαγωνιστείτε είτε με φίλους, είτε online. Η καριέρα, παρά τα προβλήματα, προσφέρει μια βαθιά εμπειρία που θα σας κρατήσει αρκετό καιρό, καθώς προσφέρει τουρνουά, φιλικά, προπονήσεις, αλλαγή του προπονητικού team και ειδικές συμφωνίες με χορηγούς.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, παρατηρούμε ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα του Tennis World Tour 2. Τα facial animations θυμίζουν στην πλειοψηφία τους ταινία τρόμου. Το πρόβλημα παρατηρείται όταν γίνονται τα κοντινά στους χαρακτήρες. Υπάρχει κάτι ψεύτικο, σαν να είναι κέρινα ομοιώματα που ξεπήδησαν από το μουσείο Madam Tussauds, με κενά βλέμματα και cringy εκφράσεις. Δεν θα υπήρχε κανένα θέμα αν ο φακός δεν έκανε σχεδόν πάντα κοντινά στα πρόσωπα των παικτών.

Από την άλλη, τα animations είναι αληθοφανή, τα χρώματα καλαίσθητα και οι σκιάσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η αλλαγή και τα σημάδια που άφηναν οι παίκτες στο χωμάτινο τερέν.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το Tennis World Tour 2 έκλεισε τρεις φορές, χωρίς κάποια εμφανή ένδειξη προβλήματος, ενώ παρατηρήθηκαν και αρκετά framedrops χωρίς να δικαιολογούνται από την ποιότητα των γραφικών.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tennis World Tour 2

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Big Ant Studios

Publisher

Nacon

Διανομή

Audio Visual Enterprises S.A.

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

24 Σεπτεμβρίου 2020

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Αρκετά modes και παίκτες
+ Βελτιωμένα animations και ταχύτητα
+ Αξιόλογο career mode

Αρνητικά

- Απαρχαιωμένος, σε σημεία, τεχνικός τομέας
- Το σύστημα με το timing χαντακώνει όλο το παιχνίδι
- Το σύστημα με τις κάρτες καταλύει τον ανταγωνισμό
- Crashes και framedrops
- Κακή AI

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
4.1
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, το Tennis World Tour 2 παρόλο που βελτιώθηκε αισθητά σε σχέση με τον προκάτοχό του, συνεχίζει να παραμένει ένα μέτριο παιχνίδι με αρκετά προβλήματα τόσο στο gameplay, όσο και στον τεχνικό τομέα.

Η προσθήκη του timing ουσιαστικά χαντακώνει όλο το παιχνίδι και αποτελεί τροχοπέδη για όσους ψάχνουν ένα απλό παιχνίδι tennis για να διασκεδάσουν. Αν παρ' όλα αυτά καταφέρετε να το ξεπεράσετε, ίσως σας προσφέρει κάποιες ώρες διασκέδασης με τα αρκετά modes και το γρήγορο και στιβαρό (στα υπόλοιπα σημεία) gameplay του.

6.0
Βαθμός
4.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1