The Adventure Pals

Ώρα για περιπέτεια
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 17 Απριλίου 2018

Τα τελευταία χρόνια, έχει ακουστεί αρκετά η άποψη πως τα κινούμενα σχέδια, τα παιδικά κυρίως, ήταν πολύ καλύτερα σε προηγούμενες δεκαετίες. Ιδιαίτερα, λέγεται πως είδαν τη μεγάλη τους άνθηση στη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα. Σε συνδυασμό με τη γνωστή τάση ωραιοποίησης του παρελθόντος και τη νοσταλγία, τα παράπονα γίνονται περισσότερα. Ακούμε συχνά, πως στις μέρες μας δεν υπάρχουν αξιόλογα παιδικά προγράμματα και τα παιδιά της δεκαετίας που διανύουμε χάνουν πολλά.

Είναι αλήθεια πως με την επιτυχία σειρών όπως τα South Park και Family Guy, τα κινούμενα σχέδια άρχισαν όλο και περισσότερο να απευθύνονται σε ενήλικο κοινό. Εξάλλου, είναι λογικό οι νεότερες γενιές να είναι πιο φιλικές στην ιδέα να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια, καθώς τα είχαν στη ζωή τους καθημερινά, μεγαλώνοντας. Σήμερα, εκτός από αμιγώς ενήλικα cartoons, όπως τα προαναφερθέντα, ή άλλα που απευθύνονται σε έφηβους, όπως το Samurai Jack, υπάρχουν ακόμη τα παιδικά. Υπάρχει το Adventure Time, το Steven Universe και το Gravity Falls, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά, απευθύνονται σε παιδιά, όμως έχουν χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκουν ελκυστικά άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους είναι αρκετά πολύπλοκες, βλέπουμε στοιχεία από πολιτική ή κοινωνική σάτιρα, αναφορές σε φιλοσοφικές έννοιες, σε ναρκωτικά ή σε σεξουαλικότητα.

Το χιούμορ, επίσης, έχει “μεγαλώσει” και συχνά, ακόμα και σε παιδικά προγράμματα, θα δούμε αστεία που μερικά χρόνια πριν δεν θα καταλαβαίναμε. Επίσης, θα ακούσουμε σίγουρα πολλά λογοπαίγνια. Τα σημερινά κινούμενα σχέδια δανείζονται στοιχεία το ένα από το άλλο και έτσι έχει δημιουργηθεί η νέα “σχολή” από cartoons. Το ερώτημα που γεννάται, είναι αν είναι ανάγκη κάθε καινούρια προσθήκη στο είδος να καινοτομεί, να παρουσιάζει κάτι νέο, ώστε να θεωρηθεί άξια προσοχής.

Η ανάγκη για καινοτομία συναντάται, βέβαια, παντού. Όταν ένα μέσο διασκέδασης έχει ήδη κάποια χρόνια ύπαρξης, αναπόφευκτα, αρχίζει η επανάληψη ιδεών. Οι δημιουργίες που είναι εξολοκλήρου κάτι καινούριο γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Τα video games, πλέον, μπορούν και αυτά να κρίνονται με βάση τα καινοτόμα στοιχεία τους. Όταν κυκλοφορεί ένα νέο παιχνίδι, απαιτούμε από αυτό να σπάσει τους συμβιβασμούς, να μας δώσει κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά. Οι απαιτήσεις μας, ενδεχομένως να είναι λίγο άδικες.

Στο είδος των platformer παιχνιδιών παρατηρείται συχνά το φαινόμενο αυτό. Είναι από τα πιο παλιά είδη video game χρονολογικά και έτσι έχουμε δει πολλές διαφορετικές ιδέες και τεχνοτροπίες να υλοποιούνται στα πλαίσιά του. Λίγες είναι οι φορές που ένα platformer καταφέρνει και μας εκπλήσσει σε σημαντικό βαθμό, πλέον.

Σίγουρα, ένα παιχνίδι που προχωράει το είδος του -ή και τα video games συνολικά- μπροστά, είναι εντυπωσιακό και απολύτως καλοδεχούμενο. Είναι όμως απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός τίτλου; Όχι, θα λέγαμε. Μία διασκεδαστική προσθήκη σε κάποιο είδος, ένα αρτιστικά όμορφο παιχνίδι, ένας τίτλος που προσφέρει value for money με το πλούσιο περιεχόμενό του, είναι όλα ευπρόσδεκτα. Μπορεί ένα παιχνίδι να αξίζει τα λεφτά του και τη θέση του στη συλλογή μας, χωρίς να προσφέρει κάτι ριζοσπαστικό.

Το The Adventure Pals, εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι ένα platformer που δανείζεται πολλά στοιχεία της ταυτότητάς του από κινούμενα σχέδια της σχολής που αναφέραμε προηγουμένως. Απευθύνεται σε παιδιά, όμως μπορεί και ένας ενήλικας να το απολαύσει. Είναι, βέβαια, δύσκολο να δούμε κάτι καινοτόμο έχοντας αυτόν το συνδυασμό ως βάση. Η εταιρεία ανάπτυξης, η Massive Monster, κάνει την προσπάθειά της, ώστε το παιχνίδι της να ξεχωρίσει και να μας κερδίσει.

Καταρχάς, αισθητικά και σεναριακά -από το σενάριο στο όλον του ως τους μεμονωμένους διαλόγους- οι επιρροές του από κινούμενα σχέδια της σχολής του Adventure Time είναι ξεκάθαρες. Αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό. Το Adventure Pals έχει charm, τα λογοπαίγνιά του είναι πετυχημένα και γενικότερα είναι ένα αστείο και ευχάριστο παιχνίδι. Δυστυχώς, τείνει να το παρακάνει. Χρησιμοποιεί τις επιρροές του περισσότερο από όσο θα έπρεπε και έχει λίγα “όπλα” στη διάθεσή του. Γρήγορα, το ύφος του writing καταντά επαναλαμβανόμενο και αρχίζουμε να το βαριόμαστε. Οι χαρακτήρες, σε γενικές γραμμές, είναι αδιάφοροι και μονοδιάστατοι και το χιούμορ στηρίζεται πολύ σε παράλογες καταστάσεις και υπερβολικά λογοπαίγνια.

Τα γραφικά και η μουσική είναι πολύ ευχάριστα και ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος που θέλει να πετύχει το παιχνίδι. Παρατηρήθηκαν μερικές πτώσεις στα frames, σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά γενικά το The Adventure Pals δείχνει και ακούγεται όμορφο.

Το The Adventure Pals δεν μας εκπλήσσει ποτέ, αλλά κάνει σωστά τη δουλειά του σε αρκετούς τομείς. Θα κάνουμε άλματα, θα χρησιμοποιήσουμε ειδικές ικανότητες, όπως την καμηλοπάρδαλη που μας δίνει τη δυνατότητα του gliding και θα αποφύγουμε παγίδες. Επίσης, θα σκοτώσουμε εχθρούς και θα συλλέξουμε αντικείμενα. Το σύστημα μάχης είναι πολύ απλό, αλλά διασκεδαστικό και λειτουργικό. Πολεμάμε με σπαθί και έχουμε στη διάθεσή μας απλά combos, εκτελέσιμα με button mashing τακτικές, dodge της πιο βασικής μορφής και κάποια counters.

Δεν είναι όλα, όμως, διαθέσιμα από την αρχή. Στο Adventure Pals υπάρχουν ελαφριά στοιχεία RPG. Κάνουμε level up και αποκτούμε νέες ιδιότητες. Οι περισσότερες από αυτές είναι χρήσιμες ή διασκεδαστικές και έτσι έχουμε λόγο να σκοτώνουμε εχθρούς, ακόμη και όταν δεν είμαστε αναγκασμένοι. Επίσης, η πρόοδος γίνεται μέσω της ολοκλήρωσης quests. Για την ακρίβεια, έτσι φαίνεται, λόγω της παρουσίασης του παιχνιδιού. Τελικά, οι δραστηριότητές μας είναι πάντα οι ίδιες, ανεξάρτητα με το quest. Πάμε σε έναν νέο κόσμο, μαζεύουμε κόκκινα πετράδια (και μερικά προαιρετικά αντικείμενα), πολεμάμε το αδιάφορο boss, πάμε παρακάτω. Η παρουσίαση, όμως, έχει θετικό αποτέλεσμα. Με τους διαλόγους με NPC και με την ψευδαίσθηση των quests, μία πολύ απλή και βαρετή δομή βελτιώνεται αρκετά. Υπήρχε χώρος για περισσότερα RPG στοιχεία, δυστυχώς όμως δεν αξιοποιήθηκε.

Το αποτέλεσμα στο σύνολό του, είναι ικανοποιητικό. Σε συνδυασμό με τα νέα mechanics που μας παρουσιάζονται κατά καιρούς και με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε (health potions, φίλτρα που μας κάνουν ανίκητους για λίγο, βόμβες και άλλα) δίνεται στο παιχνίδι ποικιλία. Το πρόβλημα είναι πως η διάρκεια του Adventure Pals, στις 7-8 ώρες, είναι μεγάλη αναλογικά με όσα προσφέρει και κάποια στιγμή γίνεται κουραστικό. Κύριος υπαίτιος είναι το μεγάλο μέγεθος που τείνουν να έχουν οι πίστες. Κάθε μία κρατάει περισσότερο από όσο θα έπρεπε, χωρίς να προσφέρει αρκετά, καθώς -όσο προχωράμε στο παιχνίδι, τόσο περισσότερο- αναμασά ιδέες και mechanics.

Τα mechanics του The Adventure Pals είναι λειτουργικά και διασκεδαστικά. Τα mini-puzzles, η εξερεύνηση και οι μάχες είναι σωστά σχεδιασμένες και συνοδεύονται από πετυχημένο level design. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το platforming. Ο χειρισμός και η ανταπόκριση του χαρακτήρα μας παρουσιάζουν μερικά προβλήματα. Τα άλματα δεν είναι όσο ακριβή θα έπρεπε. Όταν χρειάζεται platforming ακριβείας, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς οι κινήσεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες και οι υπολογισμοί μας πέφτουν συχνά έξω. Συνολικά, όμως, το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο. Ακόμη καλύτερο γίνεται με την δυνατότητα couch co-op multiplayer.

Το The Adventure Pals είναι ένα platformer με στοιχεία action RPG, το οποίο δεν πρόκειται να μας μείνει αξέχαστο, όμως είναι διασκεδαστικό και μας έδωσε μερικές ευχάριστες ώρες. Είναι ιδανικό για παιδιά, λόγω αισθητικής, κόσμου και χαρακτήρων, σεναρίου και gameplay που δεν γίνεται ποτέ πολύ απαιτητικό και δίνει τη δυνατότητα couch multiplayer. Με τη χαμηλή τιμή, το έντονο charm και τα διασκεδαστικά mechanics του, αποτελεί μία αξιόλογη προσθήκη στο είδος. Οι fans κινουμένων σχεδίων όπως το Adventure Time, θα το απολαύσουν ακόμη περισσότερο.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Adventure Pals

Συντάκτης
17 Απριλίου 2018
Developer

Massive Monster

Publisher

Armor Games Studios

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

3 Απριλίου 2018

Είδος

Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Ευχάριστος και ταιριαστός οπτικοακουστικός τομέας
+ Στοιχεία RPG που βελτιώνουν το σύνολο
+ Διασκεδαστικά mechanics και local co-op
+ Χιούμορ για μικρούς και μεγάλους
+ Πετυχημένο level design

Αρνητικά

- Μέτριος χειρισμός
- Λίγο περιεχόμενο αναλογικά με τη διάρκεια
- Πολύ μεγάλες πίστες
- Το writing καταντά επαναλαμβανόμενο
- Θέλαμε περισσότερα στοιχεία RPG

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το The Adventure Pals είναι ένα platformer παιχνίδι με μερικά στοιχεία RPG. Δεν προσφέρει κάτι νέο στο είδος του, όμως όσα κάνει, τα πετυχαίνει ικανοποιητικά και είναι καθόλα αξιόλογο. Δανείζεται στοιχεία από κινούμενα σχέδια, είναι όμορφο οπτικοακουστικά και διασκεδαστικό στο gameplay. Με μερικές προσθήκες, μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο, όμως σίγουρα είναι μία καλή πρόταση για ευχάριστο και διασκεδαστικό platforming. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, όμως σίγουρα θα κερδίσει και αρκετούς ενήλικες, ιδίως αν είναι fans των cartoons σαν το Adventure Time.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1