The Ascent - Review

by Άρης Φουρναράκης on 28 Αυγούστου 2021

To τελευταίο διάστημα έχουμε δει αρκετά παιχνίδια τα οποία εκμεταλλεύονται το cyberpunk setting. Από το Ghostrunner, το Necromunda: Hired Gun, μέχρι το Cyberpunk 2077, όλα έχουν κοινά στοιχεία: ρομποτικοί εχθροί, ρομποτικά μέλη, πολλά όπλα και ακατάπαυστη δράση.

Σε αυτή την κατηγορία έρχεται να προστεθεί και το The Ascent, το οποίο πρόκειται για τον πρώτο τίτλο της Neon Giant, μιας Σουηδικής εταιρείας με μόλις 11 άτομα προσωπικό. Το The Ascent εμπλουτίζει την αποκλειστική βιβλιοθήκη του Xbox, ενώ μπορείτε να το βρείτε και στο PC από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, μέσω Steam και Game Pass.

Ξεκινώντας το The Ascent, μπορείτε να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας μέσα από ένα αρκετά λεπτομερές μενού, αν και λίγη σημασία έχει καθώς θα τον βλέπετε μόνο στα cutscenes, λόγω του είδους του παιχνιδιού.

Μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες, ο χαρακτήρας σας θα φτάσει στον πλανήτη Veles αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Για να κάνει όμως αυτό το ταξίδι πλήρωσε ένα εισιτήριο, το οποίο τη στιγμή που πατήσατε στον πλανήτη μετατράπηκε σε αστρονομικό χρέος. Για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε, σας προσλαμβάνει η εταιρεία που της ανήκει ο πλανήτης, η Ascent Group, και σας αναγκάζει να φέρετε εις πέρας επικίνδυνες αποστολές. Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στην Arcology, μια αυτοδιαχειριζόμενη πόλη, συμπιεσμένη μέσα σε έναν τεράστιο ουρανοξύστη. Το setting και οι περιοχές που θα αντικρίσετε θυμίζουν όλες τις sci-fi ταινίες της δεκαετίας του 1980 (πχ. Bladerunner), ενώ η πόλη φέρνει στην Kowloon Walled City, του Hong Kong.

Όσον αφορά στο σενάριο, δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά σίγουρα καταφέρνει να κρατήσει τον παίκτη μέχρι το τέλος του. Συνολικά για να δούμε τους τίτλους τέλους του The Ascent χρειαστήκαμε περίπου 20 ώρες, διάρκεια ικανοποιητική.

Το The Ascent είναι ένα top-down action-RPG που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη δράση, απ’ ό,τι σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του. Θυμίζει αρκετά το Ruiner, μόνο που στο The Ascent όλα δίνονται σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις. Η πόλη είναι αρκετά μεγάλη, στα όρια του «ανοιχτού» κόσμου και προσφέρει ασταμάτητη δράση, αρκετό loot, όπλα, κακούς και πληροφορίες για την ιστορία της και τους κατοίκους της.

Η Arcology προσφέρεται για αρκετό ψάξιμο και επιβραβεύει τον παίκτη με κάθε λογής αντικείμενο ή πληροφορία. Θα βρείτε μια πλειάδα από όπλα, πανοπλίες, passive abilities, active abilities κ.α. Όλα αυτά, μαζί με τα διάφορα skill points που μπορείτε να προσθέσετε σε διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα σας ώστε να τον δυναμώσετε, προσθέτουν και το RPG κομμάτι στον τίτλο. Μπορείτε να δημιουργήσετε τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, με άλλο στιλ gameplay και θα βρεθείτε να παίζετε ένα άλλο παιχνίδι.

Όμως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του The Ascent είναι η δράση του. Κεφάλια που ανατινάζονται και μέλη που εκσφενδονίζονται, συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, γεμάτο αίμα και άπειρη διασκέδαση. Οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε ποικίλουν: απλοί με όπλα, ninjas, ρομπότ αράχνες, cyberborgs, εξωγήινοι, τεράστια ρομπότ και πολεμικές μηχανές, που θα σας κρατήσουν απασχολημένους την περισσότερη ώρα.

Όσον αφορά στον χειρισμό, μπορείτε να παίξετε το The Ascent τόσο με χειριστήριο, όσο και με πληκτρολόγιο-ποντίκι. Εμείς δοκιμάσαμε και τα δύο και ο συνδυασμός πληκτρολόγιο-ποντίκι ήταν αυτός που μας επέτρεψε να απολαύσουμε περισσότερο το παιχνίδι, καθώς είχαμε μεγαλύτερη ακρίβεια. Με το χειριστήριο ο τίτλος μετατρέπεται σε twin-stick shooter και χάνει λίγη από την αίγλη του, όμως όχι σε σημείο που δεν θα μπορείτε να το απολαύσετε.

Μεγάλο ρόλο στο The Ascent παίζει και το σύστημα κάλυψης και αποφυγής που διαθέτει. Πατώντας το πλήκτρο του crouch μπορείτε να καλυφθείτε πίσω από οτιδήποτε και μπορείτε να αρχίσετε να πυροβολείτε γύρω σας, απλά σηκώνοντας το όπλο και χωρίς να αφήσετε την κάλυψή σας. Βέβαια, το ότι μπορείτε να καλυφθείτε δεν σημαίνει ότι θα καλύβεστε για πάντα ή ότι θα είστε ασφαλείς. Πατώντας όμως το πλήκτρο της αποφυγής ο χαρακτήρας σας θα κάνει μια γρήγορη κίνηση (κοινώς, κωλοτούμπα) προς όποια κατεύθυνση θέλετε, βάζοντάς σας σε μια μάχη και βγάζοντας σας από αυτή το ίδιο εύκολα. Γενικά, οι εχθροί έρχονται σε δεκάδες, είναι διαφορετικοί και για να τους σκοτώσετε θα πρέπει να αλλάζετε στρατηγικές τη στιγμή που πολεμάτε.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετά το co-op του τίτλου, το οποίο σας επιτρέπει να συνδεθείτε μαζί με άλλους 3 φίλους σας, σε online ή και σε local επίπεδο. Προφανώς το co-op αυξάνει τη διασκέδαση, αλλά και τη δυσκολία, η οποία ανεβαίνει με κάθε άτομο που συνδέεται στο lobby σας.

Πέρα από τη δράση, το The Ascent διαθέτει και αρκετά side quests, τα οποία μάλλον θα πρέπει να κάνετε αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως στα τελικά main quests, από άποψη level. Γενικά θα χρειαστεί να κάνετε grinding, καθώς δεν μπορείτε να φτάσετε στο 30ο level, που είναι οι τελευταίοι εχθροί, κάνοντας μόνο τις βασικές αποστολές. Τα εν λόγω quests αν και δεν είναι όλα το ίδιο ενδιαφέροντα, είναι στην πλειοψηφία τους γρήγορα. Βοηθάνε, επίσης και οι δυο τρόποι μετακίνησης που υπάρχουν στο παιχνίδι. Διασκορπισμένες στον χάρτη υπάρχουν διάφορες στάσεις του μετρό που μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν, διαφορετικά μπορείτε να καλέσετε ταξί σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεστε και να πάτε σε οποιαδήποτε περιοχή, με το αζημίωτο φυσικά.

Οπτικά, το The Ascent τα πηγαίνει εξαιρετικά. Η Neon Giant έχει παραδώσει μια καταπληκτική και πανέμορφη πόλη, γεμάτη χρώματα και neon, σε σημείο που φτάσαμε να πιστεύουμε ότι το παιχνίδι χάνει αρκετή από την ομορφιά του λόγω του είδους του, καθώς η top-down οπτική δεν το αφήνει να "λάμψει". Τα εφέ και οι αντανακλάσεις εντυπωσιάζουν και θυμίζουν σίγουρα next-gen τίτλο.

Στα τεχνικά τώρα, στο Xbox Series X το The Ascent ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω, προσφέροντας 4K/60FPS, με ελάχιστα frame drops. Εκεί που ξεκινάνε τα προβλήματα είναι στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, όπου το παιχνίδι «υποφέρει» από αρκετά frame-drops και textures που δεν φορτώνουν ποτέ και γενικά, παρά τα αρκετά updates, βρίσκεται σε unplayable κατάσταση. Αρκετά προβλήματα υπάρχουν και στο PC, καθώς και εκεί αντιμετωπίσαμε αρκετά κολλήματα και frame drops, ενώ στην έκδοση που δοκιμάσαμε στο Game Pass απουσίαζαν τα DLSS και ray-tracing, την ώρα που στην έκδοση του Steam υπάρχουν κανονικά. Γενικά, το The Ascent δεν θα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει σε κονσόλες προηγούμενης γενιάς, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Από άποψη μουσικής, το The Ascent εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο και από τα γραφικά του, καθώς προσφέρει αξιομνημόνευτο soundtrack που ανεβάζει τη διασκέδαση στα ύψη την ώρα της μάχης.

Παρά τα προβλήματά του και τις ελλείψεις του, κυρίως στην προηγούμενη γενιά και τα PC, το The Ascent είναι ένα εξαιρετικό action παιχνίδι που θα ευχαριστηθείτε στο μέγιστο με την παρέα σας. Προσφέρει έναν πανέμορφο κόσμο, έτοιμο για εξερεύνηση, πολλά όπλα και αντικείμενα για να παραμετροποιήσετε τον χαρακτήρα σας και το κυριότερο, προσφέρει άμυαλη δράση και πολλή διασκέδαση.

Αν διαθέτετε Xbox Series X/S ή έχετε σκοπό να προμηθευτείτε την έκδοση του Steam για το PC, τότε επενδύστε άφοβα καθώς θα παίξετε ένα από τα καλύτερα cyberpunk-themed παιχνίδια.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού που είναι διαθέσιμη μέσω της Xbox Game Pass συνδρομής.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Ascent - Review

Συντάκτης
28 Αυγούστου 2021
Developer

Neon Giant

Publisher

Curve Digital

Πλατφόρμες

PC / Xbox One / Xbox Series X/S

Tested on

PC / Xbox Series X

Κυκλοφορία

29 Ιουλίου 2021

Είδος

Action role-playing

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας
+ Αρκετά διασκεδαστικό ειδικά με παρέα
+ Η δράση του
+ Ο χαρακτήρας δέχεται πληθώρα παραμετροποιήσεων
+ Το co-op
+ Μεγάλος κόσμος έτοιμος για εξερεύνηση

Αρνητικά

- Βρίσκεται σε unplayable κατάσταση στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς
- Κάποια βαρετά και ανούσια side quests
- Απουσία χαρακτηριστικών και αρκετά τεχνικά προβλήματα στην έκδοση του Game Pass για PC
- Απαιτεί grinding

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Παρά τα προβλήματά του και τις ελλείψεις του, κυρίως στην προηγούμενη γενιά και τα PC, το The Ascent είναι ένα εξαιρετικό action παιχνίδι που θα ευχαριστηθείτε στο μέγιστο με την παρέα σας. Προσφέρει έναν πανέμορφο κόσμο, έτοιμο για εξερεύνηση, πολλά όπλα και αντικείμενα για να παραμετροποιήσετε τον χαρακτήρα σας και το κυριότερο, προσφέρει άμυαλη δράση και πολλή διασκέδαση.

Αν διαθέτετε Xbox Series X/S ή έχετε σκοπό να προμηθευτείτε την έκδοση του Steam για το PC, τότε επενδύστε άφοβα καθώς θα παίξετε ένα από τα καλύτερα cyberpunk-themed παιχνίδια.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1