The Banner Saga 2

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 25 Ιουνίου 2018

Για να αγαπήσουμε ένα παιχνίδι, δεν ζητάμε να είναι αλάνθαστο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειο. Μπορούμε να εκτιμήσουμε τα θετικά στοιχεία του, αλλά και τα λάθη του. Όταν δε, μία εταιρεία μάς δίνει ένα αξιόλογο παιχνίδι που ως επί το πλείστον λειτουργεί άψογα και παρόλα αυτά προσπαθεί να το τελειοποιήσει, της βγάζουμε το καπέλο.

Μία περίπτωση στην οποία συμβαίνει το παραπάνω, είδαμε με το The Banner Saga. Το πρώτο παιχνίδι ήταν ένα υπέροχο και πολύ ιδιαίτερο tactical RPG. Μας κέρδισε με το εκπληκτικό art design του, τη μοναδική του μουσική επιμέλεια και το στιβαρό σενάριο, γεμάτο με επιλογές και τις συνέπειές τους. Το gameplay ήταν αξιόλογο αλλά είχε μερικά σφάλματα. Μετά από μερικές ώρες, η έλλειψη ποικιλίας έγινε εμφανής. Οι μάχες ήταν επαναλαμβανόμενες και μερικά mechanics όπως το resource management δεν ήταν αρκετά ανεπτυγμένα. Παρόλα αυτά, δεν είχαμε πολλά παράπονα καθώς το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αξιομνημόνευτο και καλοδουλεμένο.

Έτσι, δεν είχαμε πολλές απαιτήσεις από τη συνέχεια του The Banner Saga. Δεν χρειαζόμασταν πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Το μόνο που θέλαμε, ήταν να δούμε πως θα εξελιχθεί το σενάριο. Όμως, η Stoic είχε άλλα σχέδια για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς.

Το The Banner Saga 2 ξεκινάει ακριβώς από εκεί που τελείωσε το πρώτο παιχνίδι. Μάλιστα, αυτό γίνεται εμφανές από την αρίθμηση των κεφαλαίων. Δεν ξεκινάμε στο πρώτο, αλλά στο όγδοο κεφάλαιο. Αν έχουμε παίξει το προηγούμενο παιχνίδι και έχουμε κρατήσει το save file, μπορούμε να μεταφέρουμε τις επιλογές που κάναμε στο δεύτερο. Και οι επιλογές μας, έχουν σημασία. Για αρχή, μία βασική επιλογή που κάναμε, καθορίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του The Banner Saga 2 και μετά οι διάφορες μικρότερες διαφοροποιούν πολλά δευτερεύοντα στοιχεία.

Αν δεν έχουμε το save file, βλέπουμε ένα σύντομο recap των γεγονότων του The Banner Saga και επιλέγουμε μεταξύ δύο χαρακτήρων. Ανάλογα με το ποιόν διαλέξουμε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο playthrough μας. Τα βασικά σημεία της περιπέτειας είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις, όμως αλλάζει πολύ το κλίμα με βάση την ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Αυτή τη φορά, το σενάριο είναι ακόμη καλύτερο. Η παρακμή που είδαμε στο πρώτο παιχνίδι, ο βασανισμένος, σκοτεινός κόσμος και η απελπισία που βρισκόταν παντού, έχουν τονιστεί κατά πολύ. Ο κόσμος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς η σκοτεινιά τον καταπίνει. Οι πάντες, φίλοι εχθροί, άνθρωποι και γίγαντες τρέχουν για να γλυτώσουν. Τα Dredge, οι αντίπαλοί μας στο πρώτο παιχνίδι, τρέχουν και εκείνα. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Το μέγεθος και η σοβαρότητα της κατάστασης έχει αποτυπωθεί με μοναδικό τρόπο. Νιώθουμε συνεχώς πως είμαστε μάρτυρες στο τέλος του κόσμου.

Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να βρούμε, είναι η αναπόφευκτη αίσθηση πως κάτι λείπει, που συνηθίζει να έχει το μεσαίο κομμάτι μιας τριλογίας. Όταν το The Banner Saga 2 ολοκληρωθεί, μένουμε με μία πικρή γεύση καθώς τα γεγονότα δεν φτάνουν σε κάποια κορύφωση και κλείνουν πολύ απότομα.

Η απελπισία περνάει και στο εικαστικό κομμάτι του τίτλου. Οδηγούμε τους πρωταγωνιστές μέσα σε άδεια, αχανή τοπία, σε σκοτεινές σπηλιές και κατεστραμμένα χωριά γεμάτα καπνούς. Επίσης, αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε περιοχές με πολλή ποικιλία, εν αντιθέσει με το πρώτο παιχνίδι που μας έστειλε κυρίως σε λευκά, χιονισμένα βουνά. Θα δούμε πολύχρωμα, μυστηριώδη δάση, σπηλιές, πεδιάδες, ποτάμια και άλλα πολλά. Η ποικιλία είναι εντελώς καλοδεχούμενη και προσθέτει πολλά στον τίτλο, πέρα από το εικαστικό κομμάτι. Το ταξίδι δείχνει και το αισθανόμαστε μεγαλύτερο και το lore για όλες τις περιοχές είναι κορυφαίο.

Η δουλειά που έχει γίνει στο writing είναι ακόμη καλύτερη από του πρώτου Banner Saga, η οποία ήταν ήδη εξαιρετική. Το σενάριο, συνολικά, έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Οι διάλογοι είναι πολύ καλογραμμένοι και οι επιλογές που κάνουμε ιδιαίτερα επιδραστικές. Όπως και να χειριστούμε την κάθε κατάσταση, δεν είμαστε σίγουροι πως θα πετύχουμε ομαλά αποτελέσματα. Οι συνέπειες είναι σκληρές και αναγκαζόμαστε να ζήσουμε με εκείνες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία του σεναρίου τα οποία είναι μεγαλύτερα και σημαντικότερα από τους χαρακτήρες μας και αυτό είναι έκδηλο συνεχώς. Οι διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον κόσμο, αναπόφευκτα επηρεάζουν και τους κατοίκους του, με απροσδόκητα αποτελέσματα. Αισθανόμαστε μικροί και ασήμαντοι και η ελπίδα είναι σχεδόν ολοκληρωτικά απούσα.

Ακόμη, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών που επιλέγουμε. Επίσης, υπάρχει και ένας ακόμη playable χαρακτήρας, καθώς το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, όπως και το πρώτο. Πολλοί χαρακτήρες επιστρέφουν αλλά θα δούμε και αρκετούς καινούριους. Αυτή τη φορά, οι διάφοροι δευτερεύοντες χαρακτήρες παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον και έχουν μεγαλύτερους ρόλους. Επίσης, ο νέος πρωταγωνιστής και το story arc του κλέβουν την παράσταση.

Πολύ καλή επιλογή αποδεικνύεται το γεγονός ότι οι δύο ξεχωριστές ομάδες που θα χειριστούμε, ξεκινούν ενωμένες και αποσπώνται στη συνέχεια. Επιτυγχάνεται περισσότερο ‘’δέσιμο’’ με τους χαρακτήρες και η ξεχωριστή πορεία των δύο καραβανιών είναι πιο έντονη.

Το gameplay του The Banner Saga 2 είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του πρώτου. Τα mechanics λειτουργούν πανομοιότυπα. Παρόλα αυτά, το δεύτερο παιχνίδι είναι καλύτερο. Η Stoic προσπάθησε να διορθώσει κάθε λάθος της και τα κατάφερε. Έξω από τις μάχες, δόθηκε περισσότερη σημασία στα resources και τα μέλη του καραβανιού. Αυτή τη φορά, οι ακόλουθοί μας έχουν τις δικές τους λειτουργίες και τη χρησιμότητά τους. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο σύστημα resource management και θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο, όμως είναι ένα σταθερό βήμα προς τα εμπρός και οι αλλαγές έχουν αντίκτυπο.

Στις μάχες, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Το σύστημα μάχης έχει ανανεωθεί με μερικές πολύ εύστοχες προσθήκες. Το The Banner Saga 2 εισάγει νέες κλάσεις πολεμιστών, καινούρια skills και φυλές. Επίσης, υπάρχουν objectives σε κάθε μάχη, εμπόδια και παγίδες. Οι εχθροί που αντιμετωπίζουμε έχουν περισσότερους τύπους και έτσι οι στρατηγικές μας απαιτούν πιο πολλή σκέψη. Γενικά, έχουμε περισσότερες δραστηριότητες για να ασχοληθούμε στη διάρκεια των 10 περίπου ωρών που διαρκεί το παιχνίδι. Με λίγα λόγια, ό,τι παράπονο είχαμε από το πρώτο παιχνίδι, έχει εξαλειφθεί. Το σύστημα μάχης αυτή τη φορά είναι απόλυτα ικανοποιητικό και βαθύ.

Οπτικοακουστικά, το The Banner Saga 2 κινείται στο ίδιο ύφος  με τον προκάτοχό του, όμως βελτιώνει τα πάντα. Θα ακούσουμε εξίσου πετυχημένες μελωδίες, με την προσθήκη περισσότερων φωνητικών, τα οποία κάνουν τη διαφορά. Στο εικαστικό κομμάτι, μόνο και μόνο η ποικιλία στις τοποθεσίες αρκεί για να φτάσει το αποτέλεσμα ακόμη πιο ψηλά. Θα μπορούσε να επωφεληθεί πάρα πολύ από περισσότερα animated videos, ή πιο πολλή κίνηση των χαρακτήρων στους διαλόγους.

Όπως και το πρώτο παιχνίδι, έτσι και το The Banner Saga 2 είναι ξεκάθαρα ιδανικό για το Nintendo Switch. Το παιχνίδι δείχνει εξαιρετικό στο φορητό mode και η οθόνη αφής κάνει θαύματα. Αν δεν έχετε ασχοληθεί με τη σειρά, σας προτείνουμε να παίξετε το πρώτο και να συνεχίσετε με το sequel, μιας και η στιγμή είναι απόλυτα κατάλληλη με το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς να κυκλοφορεί σε ένα μήνα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Banner Saga 2

Συντάκτης
25 Ιουνίου 2018
Developer

Stoic

Publisher

Versus Evil

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC / Switch

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

7 Ιουνίου 2018

Είδος

Tactical role-playing

Θετικά

+ Κορυφαία καλλιτεχνική επιμέλεια
+ Εύστοχες προσθήκες που βελτιώνουν το gameplay συνολικά
+ Βελτιωμένο writing και φοβερό σενάριο
+ Ταιριάζει απόλυτα στο Switch

Αρνητικά

- Απότομο τέλος
- Πολλές στατικές εικόνες στους διαλόγους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το The Banner Saga 2 βελτιώνει τον προκάτοχό του σε κάθε τομέα. Διατηρεί τη φιλοσοφία, τα mechanics και την αισθητική, αλλα τα κάνει ακόμη καλύτερα. Το σενάριο, επίσης, δείχνει δείγματα πιο ώριμου writing και, αν και καταλήγει απότομα, μας δημιουργεί αγωνία και ανυπομονησία για το τρίτο και τελευταίο μέρος. Το Nintendo Switch είναι ιδανικό για να βιώσετε το The Banner Saga 2 (όπως και το πρώτο), καθώς ο χειρισμός του και το φορητό mode του ταιριάζουν απόλυτα.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1