The Banner Saga 3

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 26 Ιουλίου 2018

Το κλείσιμο μιας ιστορίας είναι πάντοτε δύσκολο εγχείρημα. Δύσκολο για τους δημιουργούς αλλά και για το κοινό. Όταν δε μιλάμε για ένα σενάριο που πήρε χρόνια και μερικά επεισόδια για να ολοκληρωθεί, οι απαιτήσεις είναι ακόμη περισσότερες. Το τέλος, θέλουμε να μας δώσει closure, να μας ικανοποιήσει και να μη νιώθουμε πως πρέπει να επιστρέψουμε στον συγκεκριμένο κόσμο.

Οι ιστορίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο μέσα μας. Μας προξενούν συναισθήματα και δενόμαστε μαζί τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους χαρακτήρες μιας ιστορίας στη μοίρα τους· πρέπει να μάθουμε τι απέγιναν στο τέλος.

Το The Banner Saga ξεκίνησε το 2014 με ένα πολύ δυνατό πρώτο μέρος. Το gameplay του ήταν απολύτως ικανοποιητικό και συνόδευε το σενάριο επαρκώς. Παρόλα αυτά, το πιο συνταρακτικό του στοιχείο ήταν η ίδια η ιστορία. Ένα σκοτεινό, επικό παραμύθι βασισμένο στη μυθολογία των Βίκινγκς, με δικό του όμως lore.

Αν δεν έχετε παίξει τα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς, μην παίξετε το τρίτο, γιατί θα χάσετε πάρα πολλά από το σενάριο. Επίσης, αν δεν τα έχετε παίξει, μην διαβάσετε παρακάτω λόγω spoilers. Για το The Banner Saga 3, δεν θα κάνουμε spoilers. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να παίξετε την τριλογία, αφού πρόκειται να κυκλοφορήσει η έκδοση που περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια και το soundtrack τους εκτός από άλλα καλούδια.

Το σενάριο του The Banner Saga ήταν πολύ καλογραμμένο και το αρκετά μεγάλο καστ χαρακτήρων αρκετά ενδιαφέρον. Η δομή του μας θύμισε pen and paper RPG, με τις επιλογές και το roleplaying να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι επιλογές που κάναμε είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Με μία λάθος κίνηση, μπορούσαμε να βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο ή να χάσουμε κάποιον αγαπημένο χαρακτήρα για πάντα. Κληθήκαμε να διαλέξουμε μεταξύ πολύ δύσκολων επιλογών, σε καταστροφικά διλήμματα.

Η ιστορία μάς έβαλε σε έναν κόσμο με έντονες τις σκανδιναβικές επιρροές, ο οποίος βρίσκεται σε μία μεγάλη και ξαφνική κρίση. Ο ήλιος σταμάτησε να κινείται και δεσπόζει στη μέση του ουρανού. Οι Θεοί δεν φαίνονται πουθενά. Αντίθετα, μία φυλή που θεωρούνταν εξαφανισμένη, επιστρέφει. Ο λόγος για τα Dredge, τεράστια πέτρινα πλάσματα τα οποία φέρνουν μαζί τους τον όλεθρο. Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, προσπαθούσαμε να βρούμε καταφύγιο, πολεμώντας παράλληλα την πέτρινη αυτή απειλή. Ταξιδέψαμε σε έναν σπαραγμένο κόσμο, γεμάτο θάνατο και απώλειες. Το χάος κυριαρχούσε ήδη. Οι άνθρωποι και οι γίγαντες, οι Varl, τράπηκαν σε φυγή καθώς τα Dredge ήταν πάρα πολλά και ασταμάτητα.

Στο δεύτερο παιχνίδι, το χάος έχει ακόμη μεγαλύτερη έκταση. Αυτή τη φορά, βλέπουμε ανθρώπους και Varl να τρέχουν να σωθούν, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχει άλλη μία φυλή, οι Horseborn. Ακόμη, τα Dredge τρέχουν και εκείνα, πανικόβλητα. Η κατάσταση μάς φέρνει στο μυαλό το τέλος του κόσμου, γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Το τρίτο κεφάλαιο του The Banner Saga ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελείωσε το προηγούμενο. Κυριαρχεί η σκοτεινιά, το χάος, ο θάνατος και όλοι μάχονται με όλους. Βρισκόμαστε στο σημείο που κινδυνεύει να ξεσπάσει εμφύλιος. Εμείς, πρέπει (ως Rook ή Alette –προφανώς και αυτή τη φορά μπορούμε να κάνουμε import τα save files μας) να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς θα δούμε δολοπλοκίες, δολοφονίες, πολέμους, συγκρούσεις και την εξωτερική απειλή να πλησιάζει. Η παράδοση του χωρισμού του σεναρίου σε δύο μέρη υπάρχει και εδώ. Το δεύτερο κομμάτι μάς στέλνει με μία μικρή ομάδα χαρακτήρων στα βάθη της σκοτεινιάς. Εκεί, με τη βοήθεια των Menders Eyvind και Juno, προσπαθούμε να βρούμε λύση και να σταματήσουμε τις μεγάλες καταστροφές.

Η δομή του σεναρίου ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια που έχει θέσει η σειρά μέχρι στιγμής. Από το πρώτο λεπτό μάς βάζει δύσκολα διλήμματα και γενικά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που δεν θα μας ευχαριστήσουν. Πολλές φορές, ξέρουμε πως τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι αυτά που θα θέλαμε, όμως κάποιες επιλογές είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες για να τις προσπεράσουμε. Για άλλη μια φορά, η Stoic δείχνει πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα επιλογών και συνεπειών· μερικές φορές οι συνέπειες είναι πραγματικά τραγικές και πάντοτε υπάρχει αντίκρυσμα σε ό,τι αποφασίζουμε.

Η διχοτόμηση του σεναρίου, αυτή τη φορά γίνεται ακόμη καλύτερα. Στο ένα κομμάτι, κάνουμε ενέργειες ώστε να κρατήσουμε το τελευταίο οχυρό στην πολιορκία του και παράλληλα να αποτρέψουμε την καταστροφή εκ των έσω. Ουσιαστικά, κερδίζουμε χρόνο για την δεύτερη ομάδα, μήπως και καταφέρει να πετύχει τον στόχο της πριν να είναι αργά. Η σχέση αυτή των δύο ομάδων, έχει αποδοθεί εκπληκτικά. Μερικά mechanics που βλέπουμε από το πρώτο παιχνίδι, στο The Banner Saga 3 φτάνουν στην κατάληξή τους, η οποία είναι η λογικότερη δυνατή.

Η ιστορία φτάνει στην κλιμάκωσή της και τελειώνει. Δεν θα δώσουμε στοιχεία για το πώς εξελίσσεται, θα πούμε όμως πως υπάρχει closure. Επίσης, θα πούμε πως για άλλη μια φορά μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από το σενάριο που μας έδωσε η Stoic.

Στο The Banner Saga 3, η έκταση των ταξιδιών που θα πραγματοποιήσουμε είναι μικρότερη. Δεν περνάμε από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε συγκεκριμένα μέρη. Παρόλα αυτά, κάθε δευτερόλεπτο της ιστορίας του The Banner Saga 3 είναι εντελώς αξιομνημόνευτο και έντονο. Οι επιστροφές παλιών γνώριμων, τα τεράστια επικά σκηνικά, τα δύσκολα ηθικά διλήμματα και οι σκληρές μονομαχίες, διακατέχονται από ισχυρή συναισθηματική φόρτιση.

Το συνεχώς εκπληκτικό writing και οι συνειδητοποιημένα δημιουργημένοι χαρακτήρες που έχουν συνέχεια και συνέπεια, βοηθούν πάρα πολύ το σύνολο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, το Τhe Banner Saga 3 μάς κρατάει σε εγρήγορση. Δεν μας απογοήτευσε ούτε λίγο. Σαν τελευταίο κεφάλαιο, λειτουργεί άψογα και τελειώνει την ιστορία ικανοποιητικά. Βέβαια, με βάση τα δείγματα που έχουμε πάρει ήδη από τη Stoic, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο. Κύριο ελάττωμα, το γεγονός ότι ο τερματισμός έρχεται και φεύγει λίγο απότομα, όμως δεν μειώνεται η συνολική αξία.

Δυστυχώς, όσο καλογραμμένο και επικό και αν είναι το σενάριο του Τhe Banner Saga 3, δεν έχει κανένα character arc που να είναι όσο ενδιαφέρον ήταν αυτό του Bolverk. Μπορεί το The Banner Saga 2 να τελείωσε με cliffhanger και ιδιαιτέρως απότομα, μας έδωσε όμως το καλύτερο arc της σειράς, το οποίο δεν ξεπεράστηκε με το τρίτο κεφάλαιο. Παρόλα αυτά, το σενάριο συνολικά είναι καλύτερο και πιο ώριμο σε κάθε προσθήκη της σειράς, με highlight τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων.

Προφανώς, στο Τhe Banner Saga 3 υπάρχουν περισσότεροι από ένας τερματισμοί, δυστυχώς όμως οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι όσο μεγάλες θα θέλαμε. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά το τέλος είναι ξεκάθαρο και οριστικό. Η διάρκεια κυμαίνεται στα γνωστά, μεταξύ 8 και δέκα ωρών, με αρκετό replayability. Το δεύτερο playthrough είναι επιτακτικό ενώ ένα τρίτο υποστηρίζεται άνετα. Το Nintendo Switch αποτελεί την καλύτερη πλατφόρμα για να παίξει κανείς τη σειρά, καθώς η οθόνη αφής βολεύει πάρα πολύ και η φορητότητα ταιριάζει φοβερά.

Το gameplay της σειράς The Banner Saga αφήνει περισσότερο χώρο για αμφιβολίες. Το πρώτο παιχνίδι ήταν αξιοπρεπές, όμως είχε τα ελαττώματά του, τα οποία το δεύτερο λίγο έως πολύ διόρθωσε. Το The Banner Saga 3 δεν είχε πολλά να διορθώσει. Παρόλα αυτά, δεν επαναπαύτηκε. Η εταιρεία προσπάθησε να εισάγει νέα στοιχεία και να βελτιώσει πτυχές του παιχνιδιού.

Καταρχάς, αυτή τη φορά θα δούμε περισσότερους τύπους εχθρών, κάτι πολύ θετικό. Ήδη είχαν γίνει βήματα για να υπάρχει ποικιλία στο The Banner Saga 2, τώρα όμως τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Βλέπουμε διαφορετικούς τύπους εχθρών, όσον αφορά τον τρόπο που πολεμούν αλλά και την εμφάνισή τους. Επίσης, έχουμε από την αρχή πολλούς playable ήρωες, καθώς, σεναριακά, δεν θα ταίριαζε να τους βρίσκουμε σιγά σιγά. Βέβαια, υπάρχουν καινούριοι χαρακτήρες, οι οποίοι μάλιστα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Και ναι, αυτή τη φορά μπορούμε να παίξουμε και ως Dredge.

 

Τα διάφορα objectives και εμπόδια που είδαμε στο προηγούμενο παιχνίδι, επιστρέφουν και είναι το ίδιο αποδοτικά. Στο The Banner Saga 3, μία από τις μεγάλες νέες προσθήκες είναι οι μάχες με waves εχθρών. Σε αυτές, υπάρχει μετρητής που μας ενημερώνει για τους γύρους που πρέπει να περάσουν μέχρι το επόμενο wave. Επίσης, όταν τελειώσει η μάχη και έχουμε νικήσει, αρκετές φορές μας δίνεται μία επιλογή: συνεχίζουμε, ή σταματάμε; Αν σταματήσουμε, η ιστορία προχωράει κανονικά. Στην περίπτωση που συνεχίσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τους χαρακτήρες μας με άλλους από το roster. Έτσι, θα δοκιμάσουμε πολύ περισσότερους ήρωες και abilities από όσους παίζαμε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Οι ήρωες, από το ξεκίνημα είναι πολύ ισχυροί. Δεν έχουμε χαρακτήρες με μικρό level, είτε χρησιμοποιήσουμε δικό μας save file, είτε όχι. Έτσι, η πρόοδος που θα κάνουμε δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή. Βέβαια, αυτό είναι απολύτως λογικό βάσει σεναρίου. Υπάρχουν και εδώ νέα στοιχεία, όμως. Όταν φτάσουμε τους ήρωες σε συγκεκριμένο επίπεδο, τους δίνουμε έναν από τους πολλούς διαθέσιμους τίτλους. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω παραμετροποίησης του κάθε χαρακτήρα, ανάλογα με τον τρόπο που θέλουμε να προσεγγίζουμε τις μάχες. Το σύνολο είναι για μία ακόμη φορά καλοστημένο και απόλυτα ικανοποιητικό. Η δυσκολία κινείται σε παρόμοια επίπεδα, με πολλές μάχες να είναι πιο απαιτητικές όμως την οθόνη του gameover να έρχεται δύσκολα.

Στο ένα μισό του The Banner Saga 3, χάνουμε το κλασικό κέρατο που αυξάνει το willpower. Τη θέση του παίρνει το δόρυ των Valka, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εξαπολύουμε κεραυνούς α λα Eyvind, με όποιον χαρακτήρα επιθυμούμε. Έτσι, προσδίδεται περισσότερη ποικιλία στον τρόπο παιξίματος και εμπλουτίζεται το σύστημα μάχης. Παράλληλα, τα δύο ξεχωριστά τμήματα γίνονται πιο ξεχωριστά και αναγνωρίσιμα.

Συνολικά, το gameplay του The Banner Saga 3 είναι διασκεδαστικό, ενδιαφέρον και απόλυτα ταιριαστό στην ιστορία του. Προς τιμήν  της, η εταιρεία ανάπτυξης προσπάθησε κρατήσει το επίπεδο στα υψηλά στάνταρντς που μας έχει συνηθίσει. Δεν ακολούθησε την μέθοδο «αν δεν είναι χαλασμένο, μην το φτιάξεις».

Ο οπτικός τομέας του The Banner Saga 3 είναι, όπως το περιμέναμε, υπέροχος. Ο μοναδικός σχεδιασμός των τοποθεσιών, τα λίγα αλλά καλοστημένα animated cut-scenes και τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν χορταίνονται με τίποτα. Οι νέες περιοχές είναι εκπληκτικές και πολύ ιδιαίτερες. Η μουσική υπόκρουση του Αustin Wintory δεν πάει καθόλου πίσω. Οι μελωδίες κόβουν σαν ατσάλινη λεπίδα. Αυτή τη φορά το soundtrack είναι πιο άγριο, όπως αρμόζει στην κλιμάκωση της ιστορίας και στο κλίμα του παιχνιδιού.

Η Stoic, λοιπόν, τα κατάφερε. Έκλεισε την πολύ αγαπητή ιστορία του The Banner Saga με ικανοποιητικό τρόπο, αφού μας έδωσε ένα ποιοτικό και αξιομνημόνευτο τελευταίο κεφάλαιο. Το The Banner Saga 3 κάνει όσα έχουμε συνηθίσει από το franchise και εξακολουθεί να τα κάνει σωστά. Επίσης, εισάγει νέα στοιχεία και βελτιώνει ήδη υπάρχοντα. Μερικά μικρά λάθη υπάρχουν, όμως δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από όσα μας δίνει το The Banner Saga 3. Ας πούμε, λοιπόν, αντίο σε αυτή τη μοναδική σειρά και ας περιμένουμε να δούμε τι νέο θα φτιάξει η εταιρεία. Σηκώνουμε ψηλά το κέρατο στο όνομα της Stoic, πίνουμε μια γουλιά υδρόμελι και αναφωνούμε: Of our Bones, the Hills!

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Banner Saga 3

Συντάκτης
26 Ιουλίου 2018
Developer

Stoic

Publisher

Versus Evil

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Switch / Xbox One

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

26 Ιουλίου 2018

Είδος

Tactical role-playing

Θετικά

+ Για άλλη μία φορά, υπέροχη εικαστική και μουσική επιμέλεια
+ Το σενάριο είναι καλογραμμένο και αξιομνημόνευτο, οι χαρακτήρες έχουν συνέπεια και στο τέλος υπάρχει closure
+ Το ήδη ικανοποιητικό gameplay εισάγει νέους, πετυχημένους μηχανισμούς
+ Το Nintendo Switch είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να παίξει κανείς τη σειρά
+ Ικανοποιητική διάρκεια και replayability

Αρνητικά

- Το κλείσιμο είναι κάπως απότομο
- Η πρόοδος των χαρακτήρων δεν είναι πολύ αισθητή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
5.0
Συνοψίζοντας

Το The Banner Saga 3 ήρθε επιτέλους για να κλείσει την αγαπημένη σειρά tactical role-playing. Το τέλος είναι όπως θα το θέλαμε: οριστικό και ικανοποιητικό. Δεν μένουν κενά και δεν υπάρχουν cliffhangers. Η ιστορία είναι, για άλλη μια φορά, καταπληκτική. Το gameplay κινείται σε γνώριμα μονοπάτια, όμως υπάρχουν και νέα στοιχεία. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί, ήρθε ο καιρός να το κάνουν και μπορούν να επιλέξουν το Switch ως πλατφόρμα, μιας και είναι η καλύτερη δυνατή. Αποχαιρετούμε την υπέροχη αυτή σειρά και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα μας φέρει η Stoic στο μέλλον.

9.0
Βαθμός
5.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1