The Brookhaven Experiment

by Νίκος Λυμπέριος on 16 Ιανουαρίου 2017

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που βιώνουμε τα παιχνίδια και αν όχι για όλα τα είδη, σίγουρα συγκεκριμένες κατηγορίες -αν υλοποιηθούν σωστά- έχουν τη δύναμη να φέρουν την εμπειρία των παιχτών σε νέα επίπεδα. Ένα τέτοιο είδος είναι αυτό των Horror παιχνιδιών. Για την ώρα το PlayStation VR διαθέτει ελάχιστα παιχνίδια που μπορούν να χαρακτηρισθούν πλήρεις εμπειρίες παιχνιδιών, είτε σε αυτή την κατηγορία είτε και σε άλλες και το μεγάλο όπλο της συσκευής που ακούει στο όνομα Resident Evil 7 κυκλοφορεί τέλη Ιανουαρίου. Το κενό αυτό θέλει να καλύψει η Phosphor Games με τη μεταφορά του τίτλου της, The Brookhaven Experiment στο PlayStation VR.

Το The Brookhaven Experiment δε διαθέτει κάποια ουσιαστική ιστορία και το αφηγηματικό του στοιχείο είναι εντελώς ελλιπές. Διαλέγοντας την επιλογή του campaign δεν δίνεται κάποια πληροφορία για αυτά που συναντάμε και η μόνη επαφή με οποιαδήποτε «οντότητα» είναι τα τέρατα που πολεμάμε. Στην ουσία κάτι κακό έχει συμβεί στον κόσμο και προκάλεσε το άνοιγμα μιας πύλης όπου έφερε τέρατα στον κόσμο μας. Σκοπός μας είναι να αντέξουμε στα κύματα εχθρών που έρχονται κατά πάνω μας και να ανακαλύψουμε τι προκάλεσε αυτό το κακό στην ανθρωπότητα.

Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο χαρακτήρας μας στέκεται ακίνητος στο ίδιο σημείο πολεμώντας εχθρούς που έρχονται από κάθε κατεύθυνση. Το παιχνίδι παίζεται με τη χρήση των χειριστηρίων Move και για τη λειτουργία του απαιτούνται δύο. Το ένα χειριστήριο στο δεξί χέρι έχει το ρόλο του φακού και του μαχαιριού και το άλλο στο αριστερό χέρι των όπλων, είτε αυτά είναι πιστόλια είτε χειροβομβίδες. Η εναλλαγή των αντικειμένων που κρατάμε στα χέρια μας γίνεται πατώντας το κεντρικό κουμπί των χειριστηρίων. Η ανταπόκριση του παιχνιδιού στις κινήσεις μας είναι άψογη και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα αναγνώρισης από την κάμερα του PlayStation.

Σε αντίθεση με την έκδοση για το HTC Vive που υποστηρίζει πλήρη κίνηση 360 μοιρών, στο PlayStation VR για να γυρίσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση πρέπει να πατήσουμε τον κύκλο των move controllers (δεν έχει σημασία σε ποιο χειριστήριο, αν και αναλόγως βασικού χεριού βολεύει και το αντίστοιχο χειριστήριο). Η επιλογή αυτή από την Phosphor Games έπρεπε να γίνει γιατί ενώ το PS VR υποστηρίζει κίνηση 360 μοιρών, τα χειριστήρια χρειάζονται οπτική επαφή με την κάμερα για να λειτουργήσουν. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται από αυτή την αλλαγή είναι ότι αντιστρέφονται οι κατευθύνσεις από τις οποίες έρχονται οι εχθροί αφού πλέον κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε με το HTC Vive, το οποίο επέτρεπε οπτική σε οποιοδήποτε σημείο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι μέχρι να εγκλιματιστούμε, θα χάσουμε κάποιες φορές.

Τα προβλήματα του The Brookhaven Experiment βρίσκονται στον πυρήνα του gameplay του. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η συμμετοχή μας στο παιχνίδι βασίζεται καθαρά στην εξολόθρευση των τεράτων που έρχονται κατά πάνω μας, χωρίς να υπάρχει κάποιο επιπλέον στοιχείο σύνδεσης με τον τίτλο, το παιχνίδι μαστίζεται από μερικές κακές επιλογές που σχετικά νωρίς ενδεχομένως να αποθαρρύνουν τους παίχτες από την περαιτέρω ενασχόληση τους με το παιχνίδι.

Για αρχή, όταν χάσουμε στο campaign η ιστορία ξεκινάει από την αρχή της πίστας και όχι από το wave που βρισκόμασταν. Επιπλέον η αναπλήρωση των πυρομαχικών γίνεται μόνο στο τέλος κάθε "κεφαλαίου" και στις πίστες δεν υπάρχουν διάσπαρτες σφαίρες, αφήνοντας μας με μόνο όπλο, το μαχαίρι μας. Εδώ έρχεται και η δεύτερη κακή επιλογή του παιχνιδιού που είναι η υπερβολική δύναμη του μαχαιριού κάτι που καθιστά άχρηστη την χρήση οποιουδήποτε άλλου όπλου. Έχοντας εξοπλισμένο το μαχαίρι, απλά κουνάμε το χέρι μας στα ζόμπι που είναι κοντά μας πετσοκόβωντας τα μέχρι θανάτου. Με μερικά χτυπήματα ανεξαρτήτως δυσκολίας ή και εχθρού, είναι εύκολο να βγάλουμε όλα τα επίπεδα -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- με το μαχαίρι. Θα έπρεπε κατά την γνώμη μας οι εχθροί να γίνουν πιο ανεκτικοί στα χτυπήματα, ώστε το μαχαίρι να αποτελεί όπως σε κάθε τίτλο horror την έσχατη λύση και στις πίστες να υπάρχουν διάσπαρτα πυρομαχικά.

Η άλλη διαθέσιμη λειτουργία του The Brookhaven Experiment είναι το Survival Mode. Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχόμενα κύματα εχθρών στην πίστα που έχουμε διαλέξει. Σκοπός μας είναι να αντέξουμε όσα περισσότερα μπορούμε και στο τέλος να βαθμολογηθούμε βάσει της απόδοσής μας. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην βασική ιστορία υπάρχουν και εδώ όσον αφορά τη χρήση των όπλων.

Ο τεχνικός τομέας του The Brookhaven Experiment είναι σχετικά καλός για παιχνίδι του είδους. Χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unreal Engine 4 για τη δημιουργία του κόσμου του και ενώ δεν εντυπωσιάζει, δεδομένου ότι ο παίκτης στέκεται απλά ακίνητος έχοντας περιορισμένη οπτική στον κόσμο γύρω του, διατηρεί ένα καλό επίπεδο στα γραφικά του. Σχεδιαστικά τα τέρατα είναι καλοφτιαγμένα, θα θέλαμε όμως μεγαλύτερη ποικιλία και όχι 4 - 5 παραλλαγές αυτών. Ο τομέας του ήχου είναι σε καλύτερα επίπεδα με σωστό περιβαλλοντικό ήχο που δίνει καλή αίσθηση της τοποθέτησης των εχθρών δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις αισθήσεις μας για να βοηθήσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα από τα προβλήματά του είναι η πολύ μικρή του διάρκεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με κάθε νέα τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που παίζουμε ή που βιώνουμε τα παιχνίδια είναι ότι μαστίζεται με πολλές εφαρμογές που θέλουν να αναδείξουν την τεχνική πλευρά της νέας αυτής τεχνολογίας, ξεχνώντας όμως ότι πρωτίστως μιλάμε για παιχνίδια και όχι δοκιμαστικές εφαρμογές. Το The Brookhaven Experiment δυστυχώς δε προσπαθεί να ξεφύγει από αυτή την κατηγορία και το μόνο που καταφέρνει να δείξει είναι ότι η τεχνολογία λειτουργεί σωστά.


Το The Brookhaven Experiment διαθέτει 21 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: Δεν διαθέτει πλατίνα
Σύνδεσμος για τον οδηγό
Abandoned Factory
Survive the first campaign level.
Town Square
Survive the second campaign level.
Laboratory Basement
Survive the third campaign level.
Observatory
Survive the fourth campaign level.
Storm Drain
Survive the fifth campaign level.
Reservoir
Survive the sixth campaign level.
Bridge
Survive the seventh campaign level.
Sangamon Forest
Survive the eight campaign level.
Peoria Caverns
Survive the ninth campaign level.
Radio Tower
Survive the final campaign level.
C-Note
Kill 100 enemies.
G-Note
Kill 1000 enemies.
Quad Damage
Kill four enemies at once with an explosive.
I Like The Night Life, Baby
Finish a nighttime campaign level without turning on the flashlight.
Smile, You Son of a...
Blow the head off of something large and toothy.
Tubthumping
Survive ten waves in a survival map.
To The Teeth
Acquire all guns and upgrades in campaign mode.
Overkill
Acquire all guns and upgrades in a survival game.
Fireworks Factory
Acquire 200 throwables in campaign mode.
Ammo Conversation
Survive a nighttime campaign level using only the knife.
Executioner
Decapitate each enemy type at least once.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Phosphor Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Brookhaven Experiment

Συντάκτης
16 Ιανουαρίου 2017
Developer

Phosphor Games

Publisher

Phosphor Games

Πλατφόρμες

PlayStation VR / HTC Vive

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

13 Οκτωβρίου 2016

Είδος

First Person Shooter / Survival Horror

PEGI

18

Θετικά

+ Καλός οπτικός τομέας χάρη στη χρήση της μηχανής γραφικών Unreal Engine 4
+ Τα χειριστήρια Move λειτουργούν άψογα
+ Πολύ καλό headtracking

Αρνητικά

- Το παιχνίδι δε διαθέτει κάποιο σενάριο
- Το gameplay του παιχνιδιού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο
- Μικρή διάρκεια, χωρίς να δίνει κίνητρα επανάληψης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.0
Συνοψίζοντας

Το The Brookhaven Experiment αποτελεί ακόμα έναν τίτλο που έχει ως στόχο να διαφημίσει περισσότερο τις λειτουργίες του PlayStation VR και λιγότερο να προσφέρει μια πραγματική gaming εμπειρία τρόμου.

Το θετικό του πειράματος αυτού είναι ότι αποδεικνύει πως η τεχνολογία που η Sony έχει διαθέσει στο κοινό λειτουργεί και λειτουργεί καλά. Το αρνητικό είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί ακόμα μια εφαρμογή επίδειξης και όχι ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι.

5.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1