The Bunker

by Σπύρος Σελλάς on 2 Οκτωβρίου 2016

Ένα είδος video game που άνθισε ιδιαίτερα στα '90s ήταν το Full Motion Video (FMV), η τεχνική της χρήσης προ-εγγεγραμμένων βίντεο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού, γνωστό και ως Interactive Movie. Ήταν ένας δημοφιλής και έξυπνος τρόπος δημιουργίας ενός game με εικόνα υψηλής ποιότητας και έντονο ρεαλισμό. Σταδιακά, το FMV άρχισε να εξαφανίζεται, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας άνοιγε νέες πόρτες στην βιομηχανία του gaming. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είδαμε ξανά ένα ενδιαφέρον για τα FMV, με κυκλοφορίες όπως το Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure του 2014, που όχι μόνο αναγέννησε μία σειρά παιχνιδιών με ρίζες στο 1989, αλλά και την κατηγορία Full Motion Video, όπως και το sleeper hit, Her Story, που απέσπασε πολλαπλά βραβεία. Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο The Bunker, ένα κλειστοφοβικό Psychological Horror Adventure από το στούντιο Wales Interactive.

the-bunker_20160928223729

Αναλαμβάνετε τον ρόλο του John, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε ένα υπόγειο καταφύγιο στην Αγγλία. 30 χρόνια μετά την καταστροφή της χώρας του από βομβαρδισμό, ο John βλέπει τη μητέρα του να πεθαίνει, κάτι που τον στιγματίζει έντονα. Τώρα, χωρίς την προστασία και τη συντροφιά της μητέρας του, βρίσκεται μόνος του μέσα στο μεγάλο αυτό καταφύγιο, καθώς είναι ο τελευταίος επιζώντας. Ακολουθώντας την ρουτίνα που τόσα χρόνια έχει μάθει να κάνει, που αποτελείται από τη λήψη χαπιών, το φαγητό, τον έλεγχο της ακτινοβολίας, την αναζήτηση σήματος στο ραδιόφωνο και... την ανάγνωση βιβλίων στη μητέρα του, ανακαλύπτει ένα σφάλμα στο σύστημα του καταφυγίου και αναγκάζεται να φύγει από τα μοναδικά δύο δωμάτια που είχε γνωρίσει.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η περιπέτεια του John, ο οποίος καλείται να επισκευάσει μηχανισμούς ζωτικής σημασίας, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του καταφυγίου. Μπορεί αυτός να είναι ο κεντρικός άξονας της ιστορίας, αλλά το παρελθόν έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του μέσα στους ερειπωμένους και σκοτεινούς τομείς του καταφυγίου, ο John αναβιώνει flashbacks από την παιδική του ηλικία, που μας δίνουν πολύ σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο καταφύγιο, αλλά και για την τωρινή του κατάσταση. Η βασική πλοκή της ιστορίας έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν, καθώς ανακαλύπτουμε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ύπαρξη ραδιενέργειας, την έλλειψη τροφίμων, αλλά και τον τρόπο που ο πληθυσμός του καταφυγίου μειώθηκε δραματικά από 59 σε έναν.

Πέρα από το πολύ καλό σενάριο, οι ηθοποιοί που υποδύονται τους χαρακτήρες του The Bunker δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες. Καταφέρνουν κάτι που σπάνια συναντάμε σε παιχνίδια: την άμεση συμπάθεια ή εμπάθεια του χαρακτήρα και το δέσιμο με τους πρωταγωνιστές. Ο Adam Brown, που παίζει τον ρόλο του John, παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη γκάμα συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι το οποίο μας έβαζε άμεσα στο κλίμα των περιστάσεων, δημιουργώντας την αίσθηση αγωνίας, απόγνωσης, φόβου, πόνου και μοναξιάς με απίστευτα αληθοφανή και πιστευτό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, καθώς ο Adam Brown είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός, που μπορεί να τον θυμάστε από τον ρόλο του Ori στην τριλογία Hobbit.

Αλλά δεν είναι η μοναδική λαμπρή ερμηνεία στο The Bunker. Η Sarah Greene παίζει το ρόλο της μητέρας του John, η οποία προσπαθεί πάντα να προστατεύσει τον γιο της, με κάθε τίμημα. Είναι ένας χαρακτήρας που αμέσως γίνεται συμπαθής και παρ' όλο που πεθαίνει στην αρχή, ακολουθεί την πλοκή κατά τη διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού μέσω των flashbacks. Είναι άλλη μία γνωστή ηθοποιός, η οποία αναδείχτηκε μέσα από την διάσημη σειρά Penny Dreadful. Τέλος, τον χαρακτήρα του μισητού ηγέτη του καταφυγίου παίζει ο Grahame Fox με εξαιρετικό τρόπο. Από τις πρώτες στιγμές της ιστορίας φαίνονται οι πτυχές μίας ισχυρής προσωπικότητας που με τον φόβο ελέγχει το καταφύγιο αλλά και όλους τους επιζώντες. Το cast ηθοποιών του The Bunker είναι ο λόγος που το συναισθηματικό δέσιμο με τους χαρακτήρες είναι αναπόφευκτο, παρ' όλο που η διάρκεια του είναι μόνο 2-3 ώρες.

Πέρα από την συναρπαστική ηθοποιία και το καλογραμμένο σενάριο, οι δυνατότητες του παίκτη να επέμβει στην ιστορία είναι ελάχιστες. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το The Bunker είναι πιστό στις αρχές και τη νοοτροπία των FMV παιχνιδιών. Στην πραγματικότητα, δεν ελέγχετε άμεσα τον John. Αντιθέτως, δίνονται ορισμένες προκαθορισμένες επιλογές, οι οποίες αποτελούν τη μοναδική αλληλεπίδραση με το παιχνίδι. Οι επιλογές αυτές είναι κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί ο πρωταγωνιστής και αντικείμενα που μπορεί να περιεργαστεί, να διαβάσει ή να ακούσει. Επιπλέον, θα συναντήσετε ορισμένες σκηνές που θα πρέπει άμεσα να επιλέξετε μία ενέργεια, μέσα σε ένα μικρό χρονικό περιθώριο. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρετε, υπάρχει η πιθανότητα να σκοτώσετε τον χαρακτήρα σας, κάτι που οδηγεί στην επανάληψη της τελευταίας σκηνής.

Ακόμα, υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον μηχανισμοί, όπως το πολύ γρήγορο και επαναλαμβανόμενο πάτημα ενός κουμπιού, σε σημεία όπου ο John ασκεί δύναμη για κάποια ενέργεια, ή να σύρετε έναν κύκλο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε να ανοίξετε κάποια πόρτα. Σε γενικές γραμμές, το The Bunker δεν προσφέρει καμία πολύπλοκη αλληλεπίδραση με το παιχνίδι, κάτι που ήταν αναμενόμενο για την κατηγορία FMV, αλλά πιθανότατα να μην ενθουσιάζει όσους προτιμούν παιχνίδια που βασίζονται στο βάθος των gameplay mechanics.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Wales Interactive για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Bunker

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Splendy Interactive / Wales Interactive

Publisher

Green Man Game Publishing

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

20 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

Action / Indie

PEGI

16

Θετικά

+ Καλογραμμένο σενάριο
+ Εξαιρετική υποκριτική από καταξιωμένους ηθοποιούς
+ Συναισθηματικό δέσιμο με τους χαρακτήρες
+ Άρτια σκηνοθεσία

Αρνητικά

- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Λίγες αλληλεπιδράσεις και ενέργειες
- Έλλειψη κίνητρου για επανάληψη του παιχνιδιού

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.1
Συνοψίζοντας

Το The Bunker είναι πολύ διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με αυτά που μπορεί να έχετε συνηθίσει. Δε θα βρείτε περίπλοκους gameplay μηχανισμούς, αλλά προσφέρει ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο με εκπληκτικές ερμηνείες. Οι ηθοποιοί που παίζουν δημιουργούν μία ρεαλιστική όψη σε μία σκοτεινή ιστορία με χαρακτήρες που εύκολα δένεσαι και άλλους που αυτόματα αντιπαθείς.

Το The Bunker αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα Full Motion Video game, μιας κατηγορίας που εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Η διάρκεια του είναι περίπου 2 ώρες και το κόστος του στα 20€, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ακριβό. Αλλά αν ψάχνετε ένα κινηματογραφικά άρτιο παιχνίδι, με καταξιωμένους ηθοποιούς και πρωτότυπο σενάριο, σίγουρα το The Bunker θα σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.

7.5
Βαθμός
7.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1