The Complex

Διαδραστική sci-fi ταινία, βασισμένη στην ψευδαίσθηση της επιλογής
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 14 Απριλίου 2020

Τα παιχνίδια-διαδραστικές ταινίες είναι ένα ενδιαφέρον είδος ψυχαγωγίας, που δυστυχώς δυσκολεύεται να προχωρήσει με μεγάλα βήματα και να εξελιχθεί, επαναλαμβάνοντας πρακτικές και λάθη του παρελθόντος του. Εκτός από μερικές περιπτώσεις που ξεφεύγουν, συνήθως τα παιχνίδια του είδους αυτού χαρακτηρίζονται από μέτριας ποιότητας ερμηνείες, μια b-movie ατμόσφαιρα –άλλοτε εσκεμμένη κι άλλοτε όχι- και επιλογές που αλλάζουν την πορεία της πλοκής, εισάγοντας διακλαδώσεις στο σενάριο, που όμως είναι πλασματικές και στην πραγματικότητα δεν επηρεάζουν αρκετά την ιστορία.

Το The Complex είναι η νέα προσπάθεια στο είδος από την εταιρεία Wales Interactive, που μας έχει δώσει πολλές FMV (full motion video, με πραγματικούς ηθοποιούς και όχι ψηφιακούς δηλαδή) περιπέτειες, κάποιες ως developer και άλλες ως publisher. Όπως και να ‘χει, η εμπειρία της εταιρείας στο συγκεκριμένο είδος είναι αδιαμφισβήτητη και μάλιστα υπογράφει μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα διαδραστικών ταινιών, όπως το The Bunker και τις δημιουργίες της D’Avekki Studios.

Ο νέος τίτλος της Wales είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με απόηχο τρόμου, που ταιριάζει αρκετά σε όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στον πραγματικό κόσμο με την πανδημία που έχει ξεσπάσει. Δεν πρόκειται για ίδιου τύπου ξέσπασμα, όμως υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Στο The Complex παίρνουμε τον ρόλο μιας επιστήμονα που εργάζεται για μία τεράστια εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο που έχει τις προοπτικές να αλλάξει τον κόσμο και την ιατρική. Βεβαίως, κάτι πάει στραβά, το εμβόλιο βγαίνει εκτός εργαστηρίου χωρίς την άδεια της εταιρείας και μπαίνουν στη μέση υπόνοιες για βιο-τρομοκρατία.

Το σενάριο του The Complex, που διαρκεί περίπου όσο η μέση κινηματογραφική ταινία, είναι ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος του, και γεμίζει τον θεατή-παίκτη με ένταση και αγωνία. Η σκηνοθεσία είναι επίσης αξιόλογη και βοηθάει τη δράση και την πλοκή να ξετυλιχτούν αβίαστα. Η αλήθεια είναι πως, ως επί το πλείστον, η b-movie αισθητική αποφεύγεται, όμως δεν απουσιάζουν οι σκηνές και οι ατάκες που μας θυμίζουν πως δύσκολα θα ξεφύγει το είδος ολοκληρωτικά από την campy απεικόνιση. Η εικόνα πάντως, τα κοστούμια, τα σκηνικά, η μουσική και όλα τα οπτικοακουστικά κομμάτια του έργου, είναι απόλυτα ικανοποιητικά και αρμόζουν στο επιδιωκόμενο ύφος.

Το interface είναι γυαλισμένο, ξεκάθαρο και εύκολο στην ανάγνωση και βολικό στη χρήση, ενώ δίνεται η επιλογή για παύση στα σημεία όπου απαιτείται η επιλογή του παίκτη, για όσους αγχώνονται πολύ ή δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν γρήγορα για να καταλήξουν στην ενέργεια που θέλουν. Βέβαια, με την παύση αυτή πλήττεται ελαφρώς το σασπένς, όμως είναι σίγουρα θετικό που υπάρχει η δυνατότητα.

Οι ερμηνείες είναι καλύτερες από αυτές που συνηθίζονται σε διαδραστικές ταινίες παρόμοιου ύφους, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιος ηθοποιός, ούτε προς τα πάνω αλλά ούτε και προς τα κάτω· οι περισσότεροι δεν ενοχλούν, μα ούτε εντυπωσιάζουν. Δυστυχώς, η πρωταγωνίστρια δίνει την πιο άνιση ερμηνεία και δεν πείθει ιδιαίτερα, ιδίως σε πιο δύσκολα σημεία όσον αφορά την αποτύπωσή τους μέσω της δουλειάς του ηθοποιού. Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό εμπόδιο του είδους, γιατί η δυνατότητα που  δίνεται στο παίκτη να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, σημαίνει ταυτόχρονα πως του δίνεται και η επιλογή να μεταβάλλει τις προσωπικότητες των χαρακτήρων κατά το δοκούν.

Στο the Complex μάλιστα, υπάρχει και ένα γράφημα που θυμίζει εκείνα της Supermassive και περιγράφει τη συμπεριφορά των χαρακτήρων ποσοτικοποιημένη ανάλογα με τις ενέργειές τους και τις μεταξύ τους σχέσεις -αν και το γράφημα αυτό δεν προσφέρει τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι, ένας ηθοποιός που παίζει σε τέτοιου είδους ταινία, θα πρέπει να μπορεί να αντεπεξέλθει στις διακυμάνσεις αυτές και να καταφέρνει να ενσαρκώσει τις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προσώπου, κάτι που η πρωταγωνίστρια του The Complex δυστυχώς δεν πετυχαίνει σε επαρκή βαθμό.

Όσον αφορά το gameplay, το Complex δεν προσπαθεί να καινοτομήσει και να εισάγει παράξενους μηχανισμούς όπως έκαναν άλλα πρόσφατα παιχνίδια παρόμοιου είδους, για να αυξήσει τον βαθμό αλληλεπίδρασης του παίκτη με τον κόσμο της ιστορίας. Είναι μια απλή, κλασική διαδραστική ταινία και πετυχαίνει σε γενικές γραμμές όσα προσπαθεί. Δυστυχώς, υπάρχει το πρόβλημα της ψευδαίσθησης της επιλογής, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, ό,τι κι αν διαλέξουμε στα διάφορα διλήμματα που παρουσιάζονται, η έκβαση είναι είτε ίδια, με ανούσιες διαφοροποιήσεις, είτε παρόμοια. Υπάρχουν διακλαδώσεις του σεναρίου που πράγματι οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια ανάλογα με την επιλογή μας, όμως δεν είναι πολλά και μάλιστα σε αρκετές στιγμές οι αλλαγές είναι τόσο ανούσιες, που μοιάζει σαν να μας κοροϊδεύει το παιχνίδι για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση, που όντως διατηρείται, την πρώτη φορά που παίζουμε το The Complex, και έχει και την απαιτούμενη επίδραση στον θεατή-παίκτη, γεμίζοντάς τον αγωνία και σασπένς.

Βέβαια, παρ' όλο που η διάδραση δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, το The Complex είναι διασκεδαστικό επειδή δίνει τις επιλογές στους διαλόγους, κι ας είναι πλασματικές. Σαν απλή ταινία θα ήταν πολύ κατώτερη και θα λέγαμε πως την έχουμε δει δεκάδες φορές, όμως η αλληλεπίδραση και οι πιθανές εκβάσεις καταφέρνουν να κρατήσουν ακόμα και κάποιον που δεν συγκινείται ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο σενάριο.

Αφού τελειώσει μια φορά το The Complex, μπορούμε να το παίξουμε από την αρχή, προσπερνώντας όμως όσες σκηνές έχουμε ήδη δει, ώστε να δούμε τις διαφορετικές διακλαδώσεις αλλά και τους εναλλακτικούς τερματισμούς. Τα τέλη του έρχονται κάπως απότομα σε μερικές περιπτώσεις, όσον αφορά τις ανατροπές αλλά και τις μεταστροφές που κάνει η συμπεριφορά των χαρακτήρων, όμως σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία ικανοποιητική πλοκή, ιδίως αν προσέξουμε και δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις που μπορεί να λήξουν άδοξα την περιπέτειά μας.

Τελικά, το The Complex είναι μία διασκεδαστική διαδραστική ταινία που καταφέρνει να τραβήξει τον θεατή-παίκτη και να τον κρατήσει μέχρι το τέλος, χωρίς βέβαια να αλλάζει τη ζωή του ή να προσφέρει κάτι νέο στο είδος. Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους εμπειρίες, θα περάσετε ευχάριστα μαζί του, αν και θα το ξεχάσετε γρήγορα μετά το τέλος του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Complex

Συντάκτης
14 Απριλίου 2020
Developer

Wales Interactive

Publisher

Wales Interactive

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Switch / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

31 Μαρτίου 2020

Είδος

Interactive movie

PEGI

18

Θετικά

+ Ικανοποιητικού επιπέδου παραγωγή
+ Ενδιαφέρον σενάριο με σασπένς, την πρώτη φορά
+ Επαρκείς ερμηνείες σε γενικές γραμμές

Αρνητικά

- Η επιρροή του παίκτη βάσει των επιλογών του αποτελεί ψευδαίσθηση
- Οι τερματισμοί έρχονται απότομα
- Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας δεν πείθει
- Δεν προσφέρει κάτι νέο ή ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Τελικά, το The Complex είναι μία διασκεδαστική διαδραστική ταινία που καταφέρνει να τραβήξει τον θεατή-παίκτη και να τον κρατήσει μέχρι το τέλος, χωρίς βέβαια να αλλάζει τη ζωή του ή να προσφέρει κάτι νέο στο είδος. Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους εμπειρίες, θα περάσετε ευχάριστα μαζί του, αν και θα το ξεχάσετε γρήγορα μετά το τέλος του.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1