The Elder Scrolls Online: Blackwood - Review

Δολοπλοκίες με άρωμα Oblivion
by Ελένη Δρίβα on 21 Ιουνίου 2021

Το The Elder Scrolls Online είναι μόλις ένας από τους πολλούς multiplayer τίτλους που όταν πρωτοκυκλοφόρησαν έκαναν αρκετές λάθος κινήσεις, σημειώνοντας ένα κακό ντεμπούτο. Οι ZeniMax Online Studios και Bethesda χρειάστηκαν περίπου έναν ολόκληρο χρόνο (από το 2014 μέχρι το 2015) για να καταφέρουν να βρουν το σωστό μοντέλο για το online κεφάλαιο του Elder Scrolls. Σε αυτό το διάστημα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ιδέα της μηνιαίας συνδρομής, αλλά και να μετονομάσουν το παιχνίδι σε The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited.

Έκτοτε το The Elder Scrolls Online (αλλιώς γνωστό και ως ESO) έχει αλλάξει, έχει βελτιωθεί και έχει εμπλουτιστεί με νέο περιεχόμενο ουκ ολίγες φορές. Το γιγάντιο MMORPG πλέον μετράει δεκάδες updates και DLCs, ενώ κάθε χρόνο προσφέρει και από ένα μεγάλο expansion (επί πληρωμή). Στο μοντέλο που έχει υιοθετήσει η ZeniMax Online Studios τα expansions ισούνται με το μεγάλο content drop του έτους, φέρνοντας νέες περιοχές, νέα plotlines και σημαντικές προσθήκες στο παιχνίδι, μεταξύ άλλων. Το 2021, λοιπόν, είναι η χρονιά του Blackwood, του πέμπτου expansion το οποίο έχει κάτι από The Elder Scrolls IV: Oblivion.

Η πλοκή του Blackwood ουσιαστικά ξεκίνησε με το Flames of Ambition DLC και αφορά τον Daedric Prince, Mehrunes Dagon και τη συμφωνία που φαίνεται να είχε συνάψει με μια ισχυρή οργάνωση. Σεναριακά, το expansion προσφέρει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα expansion του ESO, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. Μια φιλόδοξη αίρεση επιχειρεί να αποκτήσει δυνάμεις που δεν κατανοεί, μια αθάνατη οντότητα προσπαθεί να κατακτήσει την Tamriel, ηγετικά πρόσωπα δολοπλοκούν και εσείς, οι ήρωες της ιστορίας, πρέπει να σταματήσετε τη σκοτεινή μαγεία που πηγάζει από μια παράλληλη διάσταση...

Είναι ένα ευχάριστο νέο κεφάλαιο για το παιχνίδι με ίντριγκα και εντυπωσιακές τοποθεσίες, που σας επιτρέπει να κάνετε για λίγο τον ντετέκτιβ, ενώ σας πλαισιώνουν μερικοί αρκετά ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Συγκριτικά με το προηγούμενο expansion, το Greymoor, η φετινή κυκλοφορία έχει μια καλύτερη βασική ιστορία για να “πατήσει”, όμως ίσως έχει έρθει η ώρα για τη ZeniMax να εξελίξει περαιτέρω τη φόρμουλά της, καθώς φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι κάθε χρονιά, προσφέροντας πάνω, κάτω την ίδια ποσότητα περιεχομένου, στην ίδια πάντα φιλοσοφία.

Τι εννοούμε; Η βασική πλοκή του Blackwood αποτελείται από επτά quests και συνοδεύεται από μια νέα περιοχή (αυτή του Blackwood), μερικά side quests και world bosses, ένα trial, νέες προσθήκες στις γνωστές δευτερεύουσες δραστηριότητες (delves, public dungeons και skyshards) και φυσικά, τα αναμενόμενα και απαραίτητα νέα rewards (έξι gear sets και άλλα). Η ZeniMax ακολουθεί το ίδιο ασφαλές μοτίβο κάθε χρονιά γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αυτόματα σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εκπλήξεις και περαιτέρω εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχέδια του Mehrunes Dagon μπορεί να έχουν ενδιαφέρον και να αποτελούν τον πρόλογο του The Elder Scrolls IV: Oblivion, αλλά οι ερμηνείες που πλαισιώνουν το σενάριο είναι μέτριες στην καλύτερη και οριακά κωμικές στη χειρότερη. Το voice acting και τα animations των χαρακτήρων αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα και μετά από τόσα χρόνια η κακή τους ποιότητα έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ESO με έναν κωμικοτραγικό τρόπο, μιας και η ZeniMax (και η Bethesda) δεν κάνει κάτι για αυτό.

Προς έκπληξη κανενός, τα side quests αν και διασκεδαστικά δεν θα σας μείνουν αξέχαστα. Κάποια εξ αυτών είναι αρκετά καλά και δένουν έξυπνα με το βασικό σενάριο, όμως τα υπόλοιπα υπάρχουν απλά για το loot και το χιούμορ, το οποίο ίσως να βρείτε πετυχημένο, ίσως και όχι. Από την άλλη, τα world bosses του Blackwood αποτελούν ένα από τα θετικά στοιχεία του, μιας και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους και αποτελούν μια διασκεδαστική πρόκληση. Μιλώντας για προκλήσεις, η μεγαλύτερη είναι αυτή του νέου trial (raid), του Rockgrove, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι και 12 παίκτες. Για αρχή, σας προτείνουμε να βρείτε μια ομάδα για να μπείτε, μιας και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο να βγει χωρίς μια ολοκληρωμένη δωδεκάδα και σίγουρα είναι ένα activity που αξίζει τον κόπο.

Όσον αφορά στο gameplay, η μεγαλύτερη προσθήκη φέτος είναι αυτή των companions. Το Blackwood φέρνει δύο χαρακτήρες που μπορείτε να έχετε συνέχεια μαζί σας και σας συντροφεύουν στις περιπέτειές σας. Για να τους αποκτήσετε πρέπει πρώτα να κάνετε ένα quest για τον κάθε ένα. Οι επιλογές σας είναι ο Bastian Hallix, που είναι μάγος και η Mirri Elendis, που είναι assassin.

Οι παραπάνω χαρακτήρες έχουν τον δικό τους εξοπλισμό που μπορείτε να αναβαθμίσετε, ενώ ανεβαίνουν levels κανονικά, ξεκλειδώνοντας διαφορετικά skills ώστε να τους διαμορφώσετε εσείς όπως θέλετε. Όσο βρίσκονται μαζί σας θα σχολιάζουν διάφορα περιστατικά και μάλιστα, ανάλογα τις πράξεις και τις επιλογές σας θα σας συμπαθούν ή αντιπαθούν περισσότερο (rapport). Παρ' όλα αυτά, το παραπάνω σύστημα είναι αρκετά επιφανειακό και κάτι που μπορείτε να ελέγξετε αρκετά εύκολα.

Η AI των companions αποδίδει ικανοποιητικά, αν και οι πιο απαιτητικές μάχες “μαρτυρούν” πως δεν υπάρχει μεγάλο βάθος ούτε και σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, σε μια μάχη που το boss βρισκόταν μακριά και ο Bastian δεν μπορούσε να το χτυπήσει, η AI αποφάσισε πως το καλύτερο που μπορούσε να κάνει ήταν να στέκεται τρία βήματα έξω από την προστατευτική ασπίδα και να... τρώει απροκάλυπτα όλες τις επιθέσεις του εχθρού στη μούρη. Αν, λοιπόν, ελπίζετε ότι οι companions θα αντικαταστήσουν επάξια έναν κανονικό συμπαίκτη, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε όταν έρθουν τα δύσκολα.

Εν αντιθέσει με τα κάπως απαρχαιωμένα μοντέλα των χαρακτήρων, η περιοχή του Blackwood είναι όμορφη και για αυτούς που έχουν ασχοληθεί με το The Elder Scrolls IV: Oblivion, είναι και σχετικά γνώριμη. Συγκεκριμένα, η πόλη της Leyawiin, την οποία αρχικά είχαμε δει το 2006 στο Oblivion, επιστρέφει γεμάτη ζωντάνια και αναφορές στον εν λόγω τίτλο της σειράς, δημιουργώντας την αίσθηση πως πρόκειται για prequel και όχι απλά για ένα ακόμα κεφάλαιο του ESO. Την παλέτα συμπληρώνουν τοποθεσίες όπως οι βαλτότοποι του Shadowfen, η “κόλαση” των Deadlands και το παλιό οχυρό της Gideon, που αποτελεί καταφύγιο για την κάθε φυλή. Το Blackwood είναι μια περιοχή με ποικιλία και εντυπωσιακά τοπία, παρ' όλα αυτά, μόλις απομακρυνθείτε από τις πόλεις, όλες αυτές οι τοποθεσίες είναι άδειες.

Tamriel Truly Unlimited

Παράλληλα, λίγες μέρες μετά από την κυκλοφορία του Blackwood, έγινε διαθέσιμη και η έκδοση του The Elder Scrolls Online για τη νέα γενιά κονσολών. Το ESO: Console Enhanced αφορά τα PlayStation 5, Xbox Series X και Xbox Series S και προσφέρει δύο διαφορετικά modes. Το performance mode δίνει έμφαση στο frame rate και το fidelity mode εστιάζει στην ανάλυση.

Πιο αναλυτικά, το performance mode προσφέρει native 1440p ανάλυση και 60 fps στα PlayStation 5 και Xbox Series X και native 1080p ανάλυση με 60 fps στο Xbox Series S. Παράλληλα, το fidelity mode προσφέρει native 4K ανάλυση και 30 fps στα PlayStation 5 και Xbox Series X και native 1440p ανάλυση με 30 fps στο Xbox Series S. Ανεξαρτήτως mode, στο PlayStation 5 παρατηρήσαμε μικρά frame drops όταν υπήρχαν πολλοί παίκτες, εχθροί και εφέ στην οθόνη.

Επιπλέον, εκτός από τα προαναφερόμενα modes, το ESO: Console Enhanced προσφέρει, μεταξύ άλλων, βελτιωμένα textures, draw distance, antialiasing, αντανακλάσεις, depth of field, σκιές και loading times. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ποιότητα των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι χαμηλότερη στο Xbox Series S καθώς δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση και τα καρέ.

Η νέα έκδοση του παιχνιδιού είναι διαθέσιμη δωρεάν για όσους έχουν ήδη το ESO στην κατοχή τους είτε στο PlayStation 4, είτε στο Xbox One. Γενικά, οι βελτιώσεις που έχουν γίνει είναι αισθητές και καλοδεχούμενες, αλλάζοντας δραστικά τη συνολική εμπειρία προς το καλύτερο, οπότε αν έχετε στην κατοχή σας μια κονσόλα νέας γενιάς αξίζει να μπείτε στον κόπο να κατεβάσετε το παιχνίδι εκ νέου.

Σίγουρα, το Blackwood αποτελεί βελτίωση συγκριτικά με το περσινό expansion του The Elder Scrolls Online. Σεναριακά, βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από άποψη ενδιαφέροντος και ποιότητας. Η νέα περιοχή προσφέρει ποικιλία και εντυπωσιακά τοπία (ακόμα και αν σε πολλές περιπτώσεις είναι άδεια) και οι companions είναι μια ουσιώδης προσθήκη που δίνει μια νέα διάσταση στο gameplay.

Παρ' όλα αυτά, το νέο κεφάλαιο του γνωστού MMORPG ίσως να ξενίσει μερικούς αφού προετοιμάζει το έδαφος για τις περιπέτειες που θα φέρει η υπόλοιπη χρονιά και δεν αποτελεί την κορύφωση του πιο πρόσφατου σεναρίου, αλλά ένα ενδιάμεσο επεισόδιο. Παράλληλα, το voice acting και τα μοντέλα των χαρακτήρων παραμένουν το ίδιο τραγελαφικά, συμβάλλοντας στην απογοήτευση μαζί με τα κοινότυπα quests και την προβλέψιμη, ασφαλή προσέγγιση της ZeniMax Online Studios όσον αφορά στο σύνολο του expansion.

Ακόμα και με όλα αυτά τα προβλήματα, η επιστροφή στα “λημέρια” του The Elder Scrolls IV: Oblivion έγινε με έξυπνο τρόπο και η θέα των γνωστών περιοχών είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ειδικά για τους παλιούς φίλους του franchise. Το update για τις κονσόλες της νέας γενιάς καταφέρνει μόνο να εντείνει αυτό το συναίσθημα και να βελτιώσει αρκετά τη συνολική εμπειρία.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Elder Scrolls Online: Blackwood - Review

Συντάκτης
21 Ιουνίου 2021
Developer

ZeniMax Online Studios

Publisher

Bethesda Softworks

Διανομή

AVE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S / Google Stadia

Tested on

PlayStation 5 (έκδοση PS5 και PS4)

Κυκλοφορία

1 Ιουνίου 2021 (PC)
8 Ιουνίου 2021 (κονσόλες)

Είδος

Massively multiplayer online role-playing

PEGI

18

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα βασική πλοκή
+ Η εισαγωγή των companions
+ Επιστροφή στα “λημέρια” του Oblivion
+ Πληθώρα από νέα πράγματα για να αποκτήσετε
+ Το update για τη νέα γενιά κονσολών

Αρνητικά

- Αποτελεί ενδιάμεσο κεφάλαιο και όχι κορύφωση του πιο πρόσφατου σεναρίου
- Οι τραγελαφικές ερμηνείες και τα απαρχαιωμένα μοντέλα των χαρακτήρων
- Αρκετά side quests είναι κοινότυπα και βαρετά
- Τα άδεια περιβάλλοντα έξω από τις πόλεις
- Η AI των companions απογοητεύει στα δύσκολα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Σίγουρα, το Blackwood αποτελεί βελτίωση συγκριτικά με το περσινό expansion του The Elder Scrolls Online. Σεναριακά, βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από άποψη ενδιαφέροντος και ποιότητας. Η νέα περιοχή προσφέρει ποικιλία και εντυπωσιακά τοπία (ακόμα και αν σε πολλές περιπτώσεις είναι άδεια) και οι companions είναι μια ουσιώδης προσθήκη που δίνει μια νέα διάσταση στο gameplay.

Παρ' όλα αυτά, το νέο κεφάλαιο του γνωστού MMORPG ίσως να ξενίσει μερικούς αφού προετοιμάζει το έδαφος για τις περιπέτειες που θα φέρει η υπόλοιπη χρονιά και δεν αποτελεί την κορύφωση του πιο πρόσφατου σεναρίου, αλλά ένα ενδιάμεσο επεισόδιο. Παράλληλα, το voice acting και τα μοντέλα των χαρακτήρων παραμένουν το ίδιο τραγελαφικά, συμβάλλοντας στην απογοήτευση μαζί με τα κοινότυπα quests και την προβλέψιμη, ασφαλή προσέγγιση της ZeniMax Online Studios όσον αφορά στο σύνολο του expansion.

Ακόμα και με όλα αυτά τα προβλήματα, η επιστροφή στα “λημέρια” του The Elder Scrolls IV: Oblivion έγινε με έξυπνο τρόπο και η θέα των γνωστών περιοχών είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ειδικά για τους παλιούς φίλους του franchise. Το update για τις κονσόλες της νέας γενιάς καταφέρνει μόνο να εντείνει αυτό το συναίσθημα και να βελτιώσει αρκετά τη συνολική εμπειρία.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1