The Jackbox Party Pack

Επιτραπέζια για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο
by Παύλος Κρούστης on 24 Νοεμβρίου 2015

Σε ένα μήνα περίπου έρχονται τα Χριστούγεννα και οι γιορτές. Τι πιο ωραίο απ' το να μαζέψετε την παρέα στο σπίτι και να παίξετε επιτραπέζια δίπλα στο τζάκι; Δεν έχετε χώρο; Δεν έχετε επιτραπέζια; Δεν έχετε φίλους; Τα video games είναι εδώ για εσάς. Τώρα με το The Jackbox Party Pack μπορείτε να κάνετε πέρα όλα αυτά τα κουτιά και τα πιόνια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι η κονσόλα σας, το χειριστήριο και αν θέλετε το full πακέτο, άλλους δύο φίλους με τα smartphones τους.

H Jackbox Games, γνωστή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού περισσότερο για το παιχνίδι You Don't Know Jack, ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες προσπαθώντας να φέρει τη διασκέδαση στα trivia games. Το You Don't Know Jack (από την αργκό έκφραση "you don't know jack shit", που σημαίνει σε... ελεύθερη μετάφραση "δεν ξέρεις τίποτα") έγινε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε τηλεοπτικό σόου, αλλά και διάφορα επιτραπέζια με το YDKJ σε διάφορες εκδόσεις, αλλά και νεότερες επιτυχίες, όπως το Fibbage. Το The Jackbox Party Pack είναι μια συλλογή από 5 παιχνίδια της εταιρείας σε προνομιακή τιμή και χρησιμοποιεί τη σημερινή τεχνολογία (όπως θα δούμε παρακάτω) για να σας δώσει εύκολα και γρήγορα την ευκαιρία να χαρείτε αυτά τα επιτραπέζια με τους φίλους σας μέσω των κονσολών.

Κυκλοφόρησε πέρυσι για πρώτη φορά, ενώ φέτος η Jackbox Games σε συνεργασία με την αγαπημένη μας Telltale φέρνει το παιχνίδι σε retail μορφή σε καταστήματα σε όλον τον κόσμο και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να τεστάρουμε και εμείς τον τίτλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη έχει κυκλοφορήσει και The Jackbox Party Pack 2 που κυκλοφορεί ψηφιακά για PC, PS4, PS3, Xbox One και Mac. Περιλαμβάνει 5 διαφορετικά παιχνίδια και μπορείτε να βρείτε το καθένα από τα 2 παιχνίδια στην τιμή των 25€. Ας δούμε πιο αναλυτικά το πακέτο που έχουμε στα χέρια μας όμως.

To The Jackbox Party Pack περιλαμβάνει 5 επιτραπέζια, ενώ το όλο πακέτο είναι λιτό, χωρίς ιδιαίτερα στολισμένα μενού. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η μουσική του, η οποία ναι μεν, θα σας σπάσει τα νεύρα, αλλά θα "καρφωθεί" στο κεφάλι σας. Στο μενού μπορείτε να κινηθείτε ανάμεσα στα παιχνίδια, όπου φαίνεται ένα μικρό απόσπασμα από το παιχνίδι, που βλέπετε περίπου πώς παίζεται, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι οδηγίες με το σκοπό του καθενός, αλλά πόσα άτομα χρειάζονται για να παίξουν. Θα βρείτε τα εξής παιχνίδια: You Don't Know Jack 2015, το Fibbage XL, το Drawful, το Lie Swatter και το Word Spud. Από τα 5, τα 2 θα τα βάλετε μία φορά και τέλος, το άλλο ανάλογα με τις ορέξεις, ενώ τα 2 εναπομείναντα είναι και αυτά που αξίζουν τα χρήματα που κοστίζει το πακέτο. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Πρωταγωνιστής φυσικά είναι το You Don't Know Jack. Το συγκεκριμένο παιχνίδι γεννήθηκε πριν δύο δεκαετίες περίπου όταν η εταιρεία θέλησε να βάλει τη διασκέδαση μέσα σε παιχνίδι ερωτήσεων. Φανταστείτε το Trivial Pursuit μαζί με πολλά αστεία γύρω από τον κόσμο του θεάματος σε ερωτήσεις που συνδυάζουν άσχετα στοιχεία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το παιχνίδι θέλει να τεστάρει τις γνώσεις σας για την μεξικάνικη κουζίνα, ενώ ταυτόχρονα θέλει να πετάξει και ένα αστείο για τον Porky Pig των Looney Toons. Η ερώτηση είναι: "Αν ο Porky Pig πήγαινε σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο και δεν ήθελε να γίνει κανίβαλος, τι θα έτρωγε από τα παρακάτω;" Έτσι, λοιπόν πρέπει να αναρωτηθείτε εσείς σε κάθε ερώτηση, πρώτα από όλα, τι ακριβώς ερώτηση σας γίνεται, ώστε αφού το αποσαφηνίσετε στο κεφάλι σας, να απαντήσετε στην πορεία την πραγματική ερώτηση. Πρόκειται για εξαιρετική ιδέα, που σας ωθεί να σκεφθείτε γρήγορα σε πολλά επίπεδα, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Για όσους δε μιλούν καλά αγγλικά, το παιχνίδι είναι unplayable. Ακόμα και όσοι μιλάτε καλά τη γλώσσα, θα δυσκολευτείτε πολύ μέχρι να συνειδητοποιήσετε το ύφος του παιχνιδιού και τι ακριβώς ζητάει από εσάς. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, όταν χρειάζεται να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν θέματα που είναι γνωστά για παράδειγμα μόνο στην αμερικάνικη τηλεόραση. Θα θέλαμε πολύ να δούμε μια ελληνική έκδοση σε video game, καθώς πιστεύουμε θα είχε μεγάλη απήχηση. Το παιχνίδι έχει πάνω από 50 επεισόδια για να παίξετε, με το καθένα απ' αυτά να έχει στάνταρ ερωτήσεις και να διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ενώ χωρίζεται σε 3 γύρους.

Το YDKJ είναι το ένα παιχνίδι από τα πέντε του πακέτου όμως. Έχουμε άλλα 2 που μας άφησαν παγερά αδιάφορους και άλλα 2 που ευχαριστηθήκαμε δεόντως. Τα 2 πιο βαρετά του πακέτου είναι τα Word Spud και Lie Swatter. Το Lie Swatter είναι playable, αλλά δυστυχώς δεν έχει κανένα βάθος. Το ατού του είναι ότι μπορείτε να παίξετε μέχρι και με 100 άτομα, κάτι το οποίο μπορεί σε μια καφετέρια (για παράδειγμα) να έχει απήχηση. Χωρίζεται και αυτό σε γύρους. Πετάγονται στην οθόνη σας διάφορες δηλώσεις, στις οποίες εσείς δηλώνετε αν τις θεωρείτε αληθείς ή ψευδείς. Το πιο ανούσιο παιχνίδι του πακέτου είναι το Word Spud, όπου συμπληρώνει λέξεις, ο ένας παίκτης μετά τον άλλον, βασιζόμενος στη λέξη του προηγούμενου. Για παράδειγμα: πρωινό, προσθέτει ο επόμενος "καφέ", καθώς ταιριάζει με το πρωινό, και μετά προσθέτει ο τρίτος παίκτης για παράδειγμα "άλογο", καθώς ταιριάζει με το "καφέ". Έτσι έχετε στη σειρά "πρωινό-καφέ-άλογο" και ούτω καθεξής. Κάθε λέξη που γράφει κάποιος παίκτης κρίνεται από τους υπολοίπους. Αυτός με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Όσο ανούσιο ακούγεται, τόσο είναι.

Είναι σίγουρα μια εκπληκτική ιδέα που εξαλείφει οποιαδήποτε ανάγκη για buzzers ή άλλα controllers και ανοίγει ορίζοντες για τη χρήση κινητού με την κονσόλα. Ελπίζουμε να το δούμε και σε άλλα games.

Το VG24 λέει
Στο πακέτο όμως υπάρχουν 2 παιχνίδια, που από μόνα τους αξίζουν την τιμή του πακέτου. Πρόκειται για το Fibbage XL και το Drawful. Το Fibbage XL είναι ένα παιχνίδι, όπου πρέπει να πείσετε τους υπόλοιπους παίκτες με τα ψέμματά σας. Το παιχνίδι παρουσιάζει κάποιες ερωτήσεις και εσείς συμπληρώνετε μια λέξη με την οποία πρέπει να πείσετε τους άλλους ότι είναι αληθής η πρόταση. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο ενδιαφέρον γραπτώς, αλλά πιστέψτε μας, όταν θα τη "φέρετε" σε φίλους σας, ενώ θα νομίζουν εκείνοι ότι σας κορόιδεψαν, η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Το τελευταίο και καλύτερο παιχνίδι της συλλογής είναι το Drawful. Πρόκειται για τις γνωστές μας "σκιτσογραφίες", με μερικά στοιχεία από το Fibbage. Το παιχνίδι σας καλεί να σχεδιάσετε διάφορα πράγματα που σας αναθέτει, μέσω του κινητού σας ή του Tablet. Δεν έχετε γόμα, οπότε πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Ταυτόχρονα, οι άλλοι παίκτες σχεδιάζουν τα δικά τους. Αφού τελειώσουν τα σχέδια, βλέπετε ένα ένα τα σκίτσα και γράφετε με τι σας μοιάζει. Μετά έρχεται η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια με ερώτηση πολλαπλής επιλογής, όπου ανάμεσα στις επιλογές θα βρείτε και τις απαντήσεις των φίλων σας και θα πρέπει να φιλτράρετε τι ισχύει τελικά. Τα δύο παραπάνω παιχνίδια έχουν στοιχεία στρατηγικής ενώ χρησιμοποιούν την τεχνολογία άριστα και μέσα σε όλα αυτά προϋποθέτουν ότι ξέρετε και τους φίλους σας, αλλά και τον τρόπο που απαντούν. Αυτά είναι στοιχεία που φτιάχνουν εξαιρετικά επιτραπέζια games.

Όλα τα παραπάνω φυσικά θα ήταν αδύνατα σε προηγούμενα χρόνια. Ο τίτλος χρησιμοποιεί τα κινητά σας και τα tablets με το πιο απλό και έξυπνο τρόπο που έχουμε δει ως τώρα. Όταν ξεκινήσετε κάποιο παιχνίδι, σας δίνει το "Room Code". Πρόκειται για έναν τετραψήφιο κωδικό, που θα χρησιμοποιήσουν οι παίκτες που θέλουν να παίξουν. Δε χρειάζεται καν να είστε στο ίδιο δίκτυο, αλλά ούτε να κατεβάσετε και κάποια εφαρμογή, όπως θα περιμέναμε. Οι παίκτες αρκεί να έχουν πρόσβαση στο internet μέσω του κινητού ή του tablet τους και να μπουν στην διεύθυνση "jackbox.tv". Εκεί συμπληρώνουν το όνομά τους και τον τετραψήφιο κωδικό και κατευθείαν παίζουν στο παιχνίδι σας. Είναι σίγουρα μια εκπληκτική ιδέα που εξαλείφει οποιαδήποτε ανάγκη για buzzers ή άλλα controllers και ανοίγει ορίζοντες για τη χρήση κινητού με την κονσόλα. Ελπίζουμε να το δούμε και σε άλλα games.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Jackbox Party Pack

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Jackbox Games, Inc.

Publisher

Jackbox Games, Inc. / Telltale Games

Διανομή

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

18 Νοεμβρίου 2014 (digital) / 6 Νοεμβρίου 2015 (retail)

Είδος

Casual, Indie, Strategy

PEGI

12

Θετικά

- Το Drawful είναι οι καλύτερες "Σκιτσογραφίες" που έχετε παίξει
- Η χρήση του κινητού είναι ευφυέστατη
- Άμεση διασκέδαση
- Προνομιακή τιμή

Αρνητικά

- Δεν έχει αξία το πακέτο, αν θέλετε να παίξετε μόνοι σας
- Το Word Spud είναι πραγματικά ανούσιο
- To You Don't Know Jack απευθύνεται κυρίως σε αμερικάνικο κοινό
- Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το The Jackbox Party Pack αποτελεί τη μοναδική ως τώρα, δυστυχώς, πρόταση για trivia/επιτραπέζιο σε videogame. Δυστυχώς δεν είναι Buzz. Αυτό που καταφέρνει όμως είναι να δώσει ποικιλία μέσω 5 παιχνιδιών σε μια εξαιρετική τιμή. Μπορεί τα 2 games να μην τα βάλετε ποτέ ξανά, αλλά τα υπόλοιπα μπορούν να σας χαρίσουν πολλές ώρες διασκέδασης με τους φίλους σας. Η πανέξυπνη χρήση του κινητού επιτρέπει σε οποιονδήποτε να παίξει χωρίς τη χρήση χειριστηρίου ή buzzer και δε χρειάζεται καν να κατεβάσετε εφαρμογή. Βασικά, αξίζει να το αγοράσετε μόνο και μόνο για το εξαιρετικό Drawful.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση για όσους σκοπεύετε να μαζευτείτε σπίτι με φίλους μες στις γιορτές και όχι μόνο.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1