The Little Acre

by Γιώργος Νανάκης on 6 Μαρτίου 2017

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο γεγονός ότι απουσιάζουν από τον χώρο των video games καθαρόαιμα παιχνίδια περιπέτειας (adventure games). Αρκετές φορές γίνονται αξιότιμες προσπάθειες από μεμονωμένα studio να μας δώσουν παραγωγές αντάξιες των προσδοκιών μας και τίτλους αντιπροσωπευτικούς του είδους. Παρόλα αυτά όμως, το συγκεκριμένο είδος  έχει υποστεί αμέτρητες μεταλλάξεις και δεχθεί αρκετές προσμίξεις στο gameplay από άλλα είδη παιχνιδιών, που αποξενώνουν και αλλοιώνουν τον αρχικό χαρακτηρισμό του τίτλου ως ‘’adventure game’’. Σαφώς οι πειραματισμοί και οι καινοτομίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες και επιθυμητές για τους gamers -εξάλλου όλοι στην τελική θέλουμε να ασχοληθούμε με ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο παιχνίδι- αλλά όταν ο τίτλος καταλήγει να είναι ένα κράμα διαφορετικών gameplay και χαρακτηρίζεται ως “adventure game”, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Μία ευχάριστη έκπληξη, και τρανή εξαίρεση των παραπάνω, αποτελεί το “The Little Acre”. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Pewter Studio με publisher την Curve Digital και Executive Producer τον Charles Cecil (Broken Sword).

The Little Acre_20170116231715

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Ιρλανδία περίπου το 1950 και η ιστορία επικεντρώνεται στον Aiden και στην κόρη του Lily. Ο Aiden ψάχνει να βρει τα ίχνη του πατέρα του που έχει εξαφανιστεί και στην προσπάθεια αναζήτησής του καταλήγει σε έναν άλλον κόσμο. Παράλληλα, η μικρή Lily αναζητά και αυτή με τη σειρά της τον πατέρα της και τον παππού της και καταλήγει και η ίδια «παγιδευμένη» στον άλλο κόσμο. Ο παίκτης ελέγχει εναλλάξ τον Aiden και την Lily που προσπαθούν να ρίξουν φως στην εξαφάνιση του παππού, αλλά και να αποδράσουν από τον φαινομενικά αφιλόξενο και αλλόκοτο κόσμο.

Τα γραφικά του παιχνιδιού αποτελούνται από animation που είναι ζωγραφισμένα με το χέρι. Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιείται είναι η UNITY. Οι ήρωες είναι τόσο οικείοι και καλοσχεδιασμένοι που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από κάποια ταινία της Disney. Γενικότερα, η όλη ατμόσφαιρα που αποπνέει ο τίτλος παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές ένδοξων παιχνιδιών περιπέτειας, όπως τα θρυλικά King’s Quest 7 και Torin’s Passage της Sierra Interactive.

Το “The Little Acre” ακολουθεί τη γνωστή συνταγή των κλασσικών παιχνιδιών περιπέτειας, όπου συγκεντρώνοντας αντικείμενα, τα χρησιμοποιείτε μεταξύ τους ή με άλλα αντικείμενα στον χώρο για να προχωρήσετε την εξέλιξη της ιστορίας.  Οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε δεν είναι δύσκολοι και πολλές φορές είναι εξαιρετικά απλοί στην λογική τους, γεγονός που αποτελεί ένα  από τα αρνητικά του τίτλου. Το παιχνίδι διαθέτει και ενσωματωμένο σύστημα βοήθειας σε περίπτωση που κολλήσετε κάπου, αλλά πραγματικά δεν θα χρειαστεί να καταφύγετε καθόλου στη χρήση του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι παίζουν παιχνίδια περιπέτειας σε κονσόλα είναι αυτό του χειρισμού. Και αυτό γιατί τα παιχνίδια περιπέτειας μεταφέρονται από υπολογιστή, όπου κυρίαρχη θέση έχει το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Πολλές φορές η μεταφορά από το ποντίκι στο χειριστήριο είναι επώδυνη. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι – χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την αντίστοιχη έκδοση για υπολογιστή- ο χειρισμός είναι άψογος και καθόλου εκνευριστικός. Όταν πλησιάζετε αντικείμενα με τα οποία μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε, αυτόματα εκείνα αποκτούν επάνω τους το αντίστοιχο κουμπί από το χειριστήριο – είτε αυτό είναι το «Χ» είτε το «Ο» κτλ. Με εξαίρεση το τρίγωνο που μόλις το πατήσετε ανοίγει το inventory σας. Παράλληλα, με τον μοχλό, κινείτε τον χαρακτήρα επί της οθόνης χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κλικ όλη την ώρα για την μετακίνησή του. Έτσι έχετε και την ελευθερία του μοχλού αλλά και την διευκόλυνση των κουμπιών όπου χρειάζεται.

Οι μουσικές συνθέσεις, καθώς και οι ερμηνείες των ηθοποιών που δίνουν ζωή στους ήρωες του παιχνιδιού, εναρμονίζονται πλήρως με τον τίτλο. Έτσι, η μουσική δεν είναι ούτε κουραστική, ούτε επαναλαμβανόμενη και όλοι οι χαρακτήρες έχουν αποδοθεί όπως θα έπρεπε. Σε αρκετά σημεία, η μουσική μαγεύει και ταξιδεύει τον παίκτη καθώς έχουμε διάφορες συνθέσεις με κυρίαρχο το κέλτικο στοιχείο.

Στα αρνητικά του τίτλου, πέραν της απλότητας των γρίφων, πρέπει να συνυπολογιστεί και η μικρή του διάρκεια. Το παιχνίδι μετά βίας ξεπερνάει την μία ώρα καθαρού gameplay (υπάρχει και σχετικό trophy για κάποιον που θα το τελειώσει σε λιγότερο από ώρα). Ακόμα και για κάποιον που θα ασχοληθεί μαζί του για πρώτη φορά και δεν θα γνωρίζει τι να συνδυάσει με τι, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μια ώρα και κάτι καθώς η απλότητα των γρίφων συμβάλlει στη γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας χωρίς να παιδεύει ιδιαίτερα τους παίκτες με την επίλυσή τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για τους μικρούς μας φίλους που αγαπούν τα παιχνίδια περιπέτειας, ενώ παράλληλα αποτυγχάνει να ικανοποιήσει πιο έμπειρους παίκτες που αγαπούν την κατηγορία αυτή.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Curve Digital για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Last Acre

Συντάκτης
6 Μαρτίου 2017
Developer

Pewter Studio

Publisher

Curve Digital

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

13 Δεκεμβρίου 2016

Είδος

Point 'n click / Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και γύρω περιβάλλοντα / εξαιρετικό animation
+ Χιουμοριστικός και διασκεδαστικός τίτλος χωρίς να κουράζει
+ Voice Acting που εναρμονίζεται με το ύφος του παιχνιδιού
+ Θυμίζει παλιά καλά adventure παιχνίδια
+ Χαμηλή τιμή

Αρνητικά

- Εξαιρετικά μικρή διάρκεια
- Απλότητα στους γρίφους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Tο «The Little Acre» είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι περιπέτειας που λόγω της απλότητας των γρίφων του ίσως να απευθύνεται λίγο περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό το μετατρέπει αυτόματα σε ένα εξαιρετικό και απλό family adventure game, αλλά την ίδια στιγμή ίσως απογοητεύσει πιο έμπειρους και απαιτητικούς παίκτες.

Αδιαμφισβήτητα όμως θα τους κερδίσει όλους με τα όμορφα γραφικά του και το gameplay του και ίσως να αποτελέσει μια καλή αρχή για κάτι μεγαλύτερο μελλοντικά, είτε σε επίπεδα sequel, είτε με άλλον αντίστοιχο adventure τίτλο από την ίδια εταιρία. Παρόλα αυτά δεν παύει σαν τίτλος να αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια και άξιο εκπρόσωπο των κλασικών adventure games.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1