The Medium - Review (PS5)

Ένα αξιόλογο παιχνίδι γίνεται λίγο καλύτερο
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 6 Σεπτεμβρίου 2021

Το The Medium, γνωστός πια τίτλος της Bloober Team, αρχικά κυκλοφόρησε μόνο σε PC και Xbox Series X|S, με αποτέλεσμα, μιας και χρειαζόταν μάλιστα δυνατό υπολογιστή για να το τρέξει, να υπάρχει μεγάλο μέρους του κοινού που ακόμα δεν έχει το έχει παίξει. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς το The Medium, το ιδιαίτερο παιχνίδι τρόμου/περιπέτειας, κυκλοφορεί πια και σε PS5, και ανοίγεται σε μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου.

Το είδαμε και τότε, τα είπαμε και τότε, αλλά με την ευκαιρία ας δούμε πώς είναι να παίζεις σήμερα το The Medium, όντας στο target group της νέας έκδοσης, στο μέρος του κοινού δηλαδή που δεν έπαιξε τον τίτλο μέχρι σήμερα, αλλά έχει ακούσει και διαβάσει σίγουρα διάφορα.

Αρχικά, αρκετός κόσμος είχε στην αρχή την εντύπωση πως θα παίξει μία εμπειρία τύπου Silent Hill, κάτι που τελικά δεν έγινε πραγματικότητα, αφού το The Medium δεν έχει μάχες, ούτε είναι βαθιά τρομακτικό, και στο σύνολό του στέκεται περισσότερο στους απλούς γρίφους και στην εξερεύνηση, παρά σε άλλους μηχανισμούς που μπορεί να βλέπαμε σε άλλου τύπου παιχνίδια τρόμου.

Συγκεκριμένα, στο The Medium παίρνουμε τον ρόλο της Marianne, μιας γυναίκας που μπορεί να επικοινωνεί με μία άλλη διάσταση, γεμάτη με τις ψυχές των νεκρών, με τις οποίες εκείνη επικοινωνεί και τελικά στέλνει στην ηρεμία, στην «άλλη πλευρά». Μία ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Marianne κανονίζει την ταφή του θετού πατέρα της, χτυπά το τηλέφωνό της και από την άλλη πλευρά του ακουστικού μιλά ένας άγνωστος άνδρας, που της λέει πως γνωρίζει για τις δυνάμεις της, τις ικανότητές της, και μπορεί να τη βοηθήσει να μάθει περισσότερα. Βασανισμένη από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη, η Marianne δέχεται να συναντήσει τον μυστηριώδη άνδρα και εκεί ξεκινά το ταξίδι της σε επίγειες τοποθεσίες αλλά και απόκοσμα μέρη, το οποίο τελικά στήνει μία άκρως ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη ιστορία, με κάποια προβλήματα όμως στη ροή της αφήγησης.

Το πρώτο μέρος της πλοκής, παρότι ενδιαφέρον όσον αφορά τα εναύσματα που δίνει, συνεχίζει για ένα μεγάλο διάστημα γεμάτο αοριστία και κλισέ τρόμου, πετώντας εδώ κι εκεί ξεχωριστές σκηνές με πνεύματα, μάσκες και πλοκάμια, χωρίς να συνδέει τίποτα επαρκώς ώστε να διατηρεί την προσοχή. Στη συνέχεια, όμως, αυτό αλλάζει, όταν η ιστορία «βουτά» σε γεγονότα του πραγματικού κόσμου, όπως αυτός ορίζεται στο σύμπαν του παιχνιδιού, και κάθε χαρακτήρας, ζωντανός ή νεκρός, αποκτά δικές του προεκτάσεις που οδηγούν σε σκοτεινά αλλά ενδιαφέροντα αφηγηματικά τμήματα.

Εξαιρετική βοήθεια αποτελούν οι ερμηνείες των ηθοποιών και η απόλυτα ταιριαστή και έντονη μουσική (με συνθέσεις Akira Yamaoka), αλλά και τα σωστά σκηνοθετημένα cutscenes και τα εξαίσια visuals. Δυστυχώς, η αφήγηση βασίζεται και σε μερικές μεθόδους που δεν είναι ιδανικές: μερικές φορές το παιχνίδι μάς βάζει απλώς να περπατάμε σε ένα σπίτι και να ακούμε διαλόγους, χωρίς να προκύπτουν αντιδράσεις από τον χαρακτήρα μας, ενώ κάποιες άλλες μαθαίνουμε σημαντικά γεγονότα απλώς κοιτώντας αντικείμενα του χώρου και ακούγοντας αναμνήσεις. Στο σύνολο, πάντως, η ίδια η ιστορία αλλά και ο τρόπος αφήγησής της, κερδίζουν το ενδιαφέρον και το κρατούν μέχρι το τέλος.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης στο στήσιμο του κόσμου του The Medium, με εικονοπλασία που κλέβει την παράσταση, με επιβλητικές τοποθεσίες και πλάσματα που κόβουν την ανάσα, αλλά και γενικότερο σχεδιασμό χαρακτήρων που είναι αποδοτικός. Το σύμπαν που έφτιαξε η Bloober είναι άριστης ποιότητας και ανεβαίνει περισσότερα επίπεδα μέσω του βασικού «κόλπου», της κεντρικής ιδέας του παιχνιδιού, που είναι η διπλή πραγματικότητα. Η Marianne μπορεί να ζει και να κινείται ταυτόχρονα στον πραγματικό κόσμο αλλά και στην άλλη διάσταση, και αυτό μεταφράζεται πάρα πολύ τολμηρά με έναν διαχωρισμό σε split screen, με μία εκδοχή της πρωταγωνίστριας σε κάθε ξεχωριστό κόσμο, τις οποίες ελέγχουμε ταυτόχρονα.

Πρόκειται για μία από τις πιο φρέσκιες ιδέες σε παιχνίδι τρόμου εδώ και καιρό, μοναδική και εμπνευσμένη, και ευτυχώς δοσμένη με πετυχημένο τρόπο. Εκτός από τα σημεία που εντυπωσιάζουν τεχνικά (παρά τα framedrops εδώ κι εκεί), με το διπλό render και τις εναλλαγές, η απόφαση αυτή της εταιρείας «χρωματίζει» το παιχνίδι της και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αμέσως. Φυσικά, δεν παίζουμε όλη την ιστορία (διάρκειας 6-8 ωρών) σε split screen, αφού για κάποια διαστήματα παίζουμε μόνο στον έναν κόσμο, για άλλα στον άλλον και ενίοτε και στους δύο μαζί. Όσον αφορά το gameplay, οι μεταβάσεις επιχειρούν να στήσουν γρίφους και περίπλοκη εξερεύνηση και, ως επί το πλείστον, τα καταφέρνουν, με κάποια «αγκάθια» όμως, αφού τα παζλ παραείναι απλοϊκά και πολλές φορές δεν σχετίζονται καν με τη διπλή πραγματικότητα, ενώ η εξερεύνηση περιλαμβάνει αρκετό backtracking σε αναίτια μεγάλους και άδειους χώρους και ο χειρισμός είναι απότομος, ειδικά στις εναλλαγές των fixed σημείων θέασης. Στην πορεία, συναντάμε και κάποια πανεύκολα stealth τμήματα, τα οποία πάντως είναι τρομακτικά και ανατριχιαστικά. Σε γενικές γραμμές, αν σας αρέσουν οι γρίφοι τύπου point and click adventure με στοιχεία από κλασικά παιχνίδια τρόμου, το The Medium έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες και δεν το παρακάνει ούτε με αυτές, ούτε με τη διάρκειά του.

Τώρα, η νέα έκδοση του PS5 είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που είχε ήδη κυκλοφορήσει σε PC και Xbox Series X|S, όσον αφορά το περιεχόμενό της, και διαφοροποιείται μόνον στη χρήση του χειριστηρίου, DualSense, που επιχειρεί να βελτιώσει την εμπειρία και να αυξήσει το immersion. Για να τα κάνει όλα αυτά, το χειριστήριο της Sony επιστρατεύει κάθε του λειτουργία: το trackpad περιστρέφει αντικείμενα όταν τα εξετάζουμε, ο αισθητήρας της κίνησης κινεί την κάμερα σε first-person τμήματα όπου ελέγχουμε τον χώρο, το φως τρεμοπαίζει ανάλογα με το τι συμβαίνει, οι σκανδάλες σκληραίνουν όταν χρησιμοποιούμε κάποιες δυνάμεις της Marianne και η απτική ανάδραση επιχειρεί να μας δώσει την αίσθηση που πρέπει μέσω των χεριών μας. Επίσης, μέσα από το ακουστικό του χειριστηρίου ακούμε ορισμένους διαλόγους αλλά και ήχους.

Σε γενικές γραμμές, το εγχείρημα είναι επιτυχημένο και πράγματι βάζει τον παίκτη ή την παίκτρια πιο «μέσα» στην εμπειρία, όμως μπορούσε καλύτερα σε κάποια σημεία. Για παράδειγμα, το trackpad, παρόλο που υπάρχει ως επιλογή, δεν είναι ιδανικό και ο μοχλός είναι πάντοτε προτιμότερος, η αίσθηση της δόνησης δεν μεταφέρει τα πάντα, αφού δεν αλλάζει όταν βρέχει ή όταν αλληλεπιδρούμε με διαφορετικά μεταξύ τους υλικά. Επίσης, οι σκανδάλες σκληραίνουν κάπως άκομψα εδώ κι εκεί, με αποτέλεσμα να τις πατάμε σε cutscenes και να είναι σκληρές χωρίς λόγο, ενώ ας πούμε στο τρέξιμο δεν προσφέρουν πολλά. Ωστόσο, σε άλλες στιγμές, όπως όταν καίμε ένα σμήνος από πεταλούδες με τη psychic ασπίδα της Marianne, η αίσθηση είναι ιδανική. Βλέποντας συνολικά την υλοποίηση, φαίνεται πως το DualSense πράγματι βελτιώνει την εμπειρία, όχι όμως σε βαθμό που να γίνεται εντελώς απαραίτητο για να την απολαύσουμε στο έπακρο.

Τελικά, αν έχετε ξαναπαίξει το The Medium δεν υπάρχει λόγος επιστροφής, το χειριστήριο και τα κόλπα του δεν αρκούν για να ανανεώσουν τόσο την εμπειρία, όμως καταφέρνουν να τη βελτιώσουν αρκετά ώστε για νεοφερμένους να είναι στην καλύτερη εκδοχή της ως τώρα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό μόνο και μόνο το γεγονός ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος προς περισσότερο κοινό για να παίξει αυτό το πολύ αξιόλογο παιχνίδι. Αν σας αρέσουν οι fixed κάμερες, οι γρίφοι και η εξερεύνηση, και αν θέλετε να δείτε ένα από τα πιο εμπνευσμένα σύμπαντα τρόμου να πλαισώνει μία καλογραμμένη ιστορία, επενδύστε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Medium - Review (PS5)

Συντάκτης
6 Σεπτεμβρίου 2021
Developer

Bloober Team

Publisher

Bloober Team SA

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X|S

Tested on

PS5

Κυκλοφορία

3 Σεπτεμβρίου 2021 (PS5)
28 Ιανουαρίου 2021 (Xbox Series X|S)

Είδος

Psychological horror

PEGI

18

Θετικά

+ Το DualSense βελτιώνει ελαφρώς την εμπειρία
+ Δυνατή ιστορία, τρομερή ατμόσφαιρα
+ Εξαιρετική οπτικοακουστική παρουσίαση
+ Αρκετές έυστοχες ιδέες
+ Η διπλή πραγματικότητα είναι φοβερή

Αρνητικά

- Κάπως αργό ξεκίνημα
- Απότομος χειρισμός
- Απλοϊκά puzzles που δεν αξιοποιούν όλες τις ιδέες, backtracking
- Οι έξι-οκτώ ώρες διάρκειας δεν θα είναι αρκετές για όλους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
7.2
Συνοψίζοντας

Αν έχετε ξαναπαίξει το The Medium δεν υπάρχει λόγος επιστροφής, το χειριστήριο και τα κόλπα του δεν αρκούν για να ανανεώσουν τόσο την εμπειρία, όμως καταφέρνουν να τη βελτιώσουν αρκετά ώστε για νεοφερμένους να είναι στην καλύτερη εκδοχή της ως τώρα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό μόνο και μόνο το γεγονός ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος προς περισσότερο κοινό για να παίξει αυτό το πολύ αξιόλογο παιχνίδι. Αν σας αρέσουν οι fixed κάμερες, οι γρίφοι και η εξερεύνηση, και αν θέλετε να δείτε ένα από τα πιο εμπνευσμένα σύμπαντα τρόμου να πλαισώνει μία καλογραμμένη ιστορία, επενδύστε.

8.0
Βαθμός
7.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1