The Park

by Σπύρος Σελλάς on 3 Μαΐου 2016

Τον τελευταίο καιρό είναι εμφανείς οι προσπάθειες πολλών διαφορετικών developers να δημιουργήσουν νέα, εναλλακτικά horror games, τα οποία φέρνουν κάτι φρέσκο και διαφορετικό στο είδος. Πολλά από αυτά τα κατάφεραν, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες λάτρεψαν οι φανατικοί και όχι μόνο. Άλλες φορές, όμως, οι "καινοτόμες" ιδέες δεν αρκούν και ορισμένα παιχνίδια καταλήγουν να επαναλαμβάνουν πράγματα τα οποία έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Στη λίστα αυτή έρχεται να προστεθεί και το The Park, ένα single-player horror game, βασισμένο (spin-off) σε προηγούμενο παιχνίδι της Funcom με τίτλο "The Secret World". Το The Park κυκλοφόρησε το Halloween του 2015 σε PC και μετά την επιτυχία του η εταιρία αποφάσισε πως η κυκλοφορία του στις κονσόλες PlayStation 4 και Xbox One θα έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να το απολαύσουν.

The Park_20160428164719

ΣΕΝΑΡΙΟ

Καθώς νυχτώνει στο Atlantic Island Park, ο Callum, ένα μικρό σε ηλικία αγόρι, ανακαλύπτει πως έχει χάσει το λούτρινο αρκουδάκι του μέσα στο λούνα παρκ και το σκάει, με σκοπό να βρει που είναι. Η μητέρα του, Lorraine, της οποίας τον ρόλο καλείστε να αναλάβετε, τον ακολουθεί προσπαθώντας να τον κάνει να γυρίσει πίσω, χάνοντάς τον τελικά μέσα στο σκοτεινό amusement park. Η ιστορία του The Park ξεδιπλώνεται με την αναζήτηση του χαμένου γιου σας, ανάμεσα σε ανατριχιαστικά μονοπάτια και τρομακτικά παιχνίδια και θεάματα, αντιμετωπίζοντας στιγμές πανικού και παράνοιας.

Ο λόγος ύπαρξης των λούνα παρκ είναι η διασκέδαση μικρών και μεγάλων, προσφέροντας χαρούμενες στιγμές σε παιχνίδια, όπως τα συγκρουόμενα και το roller coaster ή ακόμα και τη μεγάλη ρόδα, όχι όμως στο Atlantic Island Park. Το συγκεκριμένο πάρκο έχει στιγματιστεί από φρικιαστικές δολοφονίες, ατυχήματα και φαντάσματα. Τα παιχνίδια μετατρέπονται σε κόλαση για τη Lorraine που ζει τους χειρότερούς της εφιάλτες και τις πιο άσχημες στιγμές του παρελθόντος, αναζητώντας τον μικρό της γιο στο εφιαλτικό αυτό περιβάλλον.

Αλλά δεν κρύβει μόνο το λούνα παρκ σκοτεινά μυστικά. Η οικογένεια του μικρού Callum έχει υποφέρει από ανατριχιαστικές τραγωδίες, που τους έχουν στιγματίσει, κυρίως τη μητέρα του, Lorraine, η οποία δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Καθώς προσπαθεί να βρει το γιο της μέσα στο μεγάλο πάρκο, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα της τα προβλήματα, κάτι που την κάνει σιγά σιγά να τρελαίνεται. Η αγωνία μιας μητέρας που χάνει το μικρό της παιδί είναι τεράστια, πόσο μάλλον σε ένα μέρος σαν αυτό...

GAMEPLAY

Το The Park έχει πολύ απλή δομή στον τρόπο παιχνιδιού. Καθώς ψάχνετε τον χαμένο γιο σας μέσα στο πάρκο πρέπει να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, κάθε φορά, το οποίο να σας οδηγήσει στο επόμενο παιχνίδι του πάρκου. Εκεί, αφού μπείτε σε κάθε ένα από αυτά και ανακαλύψετε μία νέα ιστορία που σχετίζεται με την Lorraine και τον Callum, θα συνεχίσετε να ακολουθείτε τις φωνές μέσα στα τρομακτικά σκοτεινά μονοπάτια. Μετά από κάθε παιχνίδι ακολουθεί ένας μονόλογος από τον χαρακτήρα σας, που εξηγεί ορισμένα πράγματα για την ιστορία της οικογενείας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημειώματα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που προσθέτουν λεπτομέρειες στην αφήγηση της ιστορίας του The Park. Δυστυχώς, όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούνταν από μεγάλα κείμενα, που πολλές φορές έμοιαζε σαν αγγαρεία να τα διαβάσεις και επιπλέον δεν προσέθεταν πάντα κάτι ενδιαφέρον στα γεγονότα που ήδη ξέραμε.

Όταν τα 5 διαφορετικά παιχνίδια και ο χώρος αναψυχής που θα συναντήσετε, παρουσιάσουν τις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν, το τελευταίο μέρος της περιπέτειας της Lorraine βρίσκεται μέσα στο Σπίτι του Τρόμου. Στο τρομακτικό αυτό, υποτίθεται, μέρος θα περιπλανηθείτε ανάμεσα σε ψεύτικες φιγούρες που εμφανίζονται με σκοπό να τρομάξουν τους επισκέπτες οδηγώντας σας σε ένα υπόγειο με λίγα δωμάτια. Το υπόγειο αυτό θα αναγκαστείτε να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά, μέσω της επανάληψης δωματίων που έγινε γνωστή μέσα από το P.T. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η επανάληψη αυτή είναι το λιγότερο άσκοπη και περιττή, καθώς οι αλλαγές που παρουσιάζονται κάθε φορά είναι λίγες και αδιάφορες.

Ο χειρισμός αποτελείται από τους μοχλούς κίνησης και κάμερας, ενώ επιπλέον υπάρχουν τα κουμπιά για interact με τα αντικείμενα τα οποία βρίσκετε και η δυνατότητα να καλείτε τον γιο σας, ο οποίος σας απαντάει και σας οδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση. Η κίνηση του χαρακτήρα σας δεν είναι ιδιαίτερα φυσική, ενώ η δομή που χρησιμοποιείται για την αφήγηση της ιστορίας μέσω των παιχνιδιών, που ακολουθούνται από μεγάλους μονολόγους και πολλές σημειώσεις σίγουρα χαλάνε την σκοτεινή ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να έχει το παιχνίδι. Επιπλέον, το The Park είναι πολύ μικρής διάρκειας. Χρειαστήκαμε περίπου 2 ώρες, διαβάζοντας κάθε σημείωμα και βλέποντας κάθε φωτογραφία και κάθε αντικείμενο που υπήρχε. Αυτό σημαίνει πως αγνοώντας τα αντικείμενα αυτά, το παιχνίδι θα διαρκέσει οριακά μία ώρα. Αν αφαιρέσουμε και τα cutscenes, είναι κατανοητό πως η ώρα παιχνιδιού είναι ελάχιστη. Τέλος, είναι εμφανές ότι αναφερόμαστε σε ένα ακόμα “walking simulator”, το οποίο όμως δεν μας δίνει την ευχαρίστηση της ανακάλυψης νέων στοιχείων για την αναζήτηση της αλήθειας, ούτε περιέχει έντονες στιγμές τρόμου.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ / ΤΕΧΝΙΚΑ

Ένα στοιχειωμένο, σκοτεινό λούνα παρκ είναι σίγουρα ένα πολύ τρομακτικό μέρος. Η ατμόσφαιρα του The Park είναι ιδανική για την ιστορία του παιχνιδιού. Σκοτεινά μονοπάτια, ερειπωμένα παιχνίδια που υπολειτουργούν, κατεστραμμένα διακοσμητικά αντικείμενα και λάμπες που με το ζόρι ανάβουν είναι κάποια από τα στοιχεία που δίνουν το αίσθημα του φόβου και του άγχους. Οι ψίθυροι και το κλάμα ενός μωρού που ακούγονται κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας σίγουρα μπορούν να σας κάνουν να ανατριχιάσετε και να αναρωτιέστε για το τι μπορεί να σας περιμένει.

Δυστυχώς, όμως, τα πολύ άσχημα γραφικά του παιχνιδιού δεν μας επέτρεψαν να απολαύσουμε το φρικιαστικό αυτό amusement park. Το περιβάλλον όπως και τα αντικείμενα που γύρω σας είναι εξαιρετικά κακοφτιαγμένα, δίνοντας μας την αίσθηση ότι είναι από χαρτόνι, παρόλο που η Funcom χρησιμοποίησε τη μηχανή γραφικών Unreal 4 για να δημιουργήσει το The Park. Ακόμα και οι χαρακτήρες της ιστορίας μας, τους οποίους θα δούμε μέσω των cutscene cinematics, δεν είναι αληθοφανείς από την εμφάνιση μέχρι τις κινήσεις τους. Ο φωτισμός και τα textures του παιχνιδιού δε φτάνουν τα στάνταρντς της εποχής, κάνοντας το πάρκο μοιάζει περίεργο.

The Park_20160428180320

Αλλά δεν είναι τα γραφικά το μόνο πρόβλημα του The Park. Τα jumpscares είναι μία κλασική τεχνική που χρησιμοποιείται για τον αιφνιδιασμό του παίκτη και τη δημιουργία τρόμου και άγχους. Την τεχνική αυτή χρησιμοποίησαν και σε αρκετές στιγμές της ιστορίας του παιχνιδιού, απόλυτα αποτυχημένα όμως. Με μόλις ένα από αυτά να πετυχαίνει το σκοπό του, τα jumpscares του The Park είναι αναμενόμενα και κακοφτιαγμένα, δίχως να σας δίνουν την αδρεναλίνη που προκαλείται από τον αιφνιδιαστικό φόβο. Αντιθέτως, όταν αναμένεις τις συγκεκριμένες ενέργειες, νιώθεις πως το παιχνίδι, το οποίο παίζεις είναι ανούσιο, χάνοντας κάθε ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μας, η ιδέα του The Park είναι εξαιρετική, καθώς ένα στοιχειωμένο, σκοτεινό λούνα παρκ μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό και έχει πολλές δυνατότητες, όσον αφορά τις επιλογές και των developers για να δημιουργήσουν μία άκρως φρικιαστική, μοναδική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό. Αντιθέτως, βρίσκουμε το The Park αρκετά ρηχό, δίχως πρωτοποριακές ιδέες, με πολλά αποτυχημένα jumpscares, κακοφτιαγμένο περιβάλλον και ιστορία που σίγουρα δεν θα σας εντυπωσιάσει.

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Funcom για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Park

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Funcom

Publisher

Funcom

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

27 Οκτωβρίου 2015 (PC)
03 Μαΐου 2016 (PS4 / Xbox One)

Είδος

Adventure / Horror

PEGI

16

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα επιλογή του θεματικού πάρκου
+ Παρουσίαση της ιστορίας μέσω των παιχνιδιών

Αρνητικά

- Πολύ μικρή διάρκεια παιχνιδιού
- Κακοφτιαγμένα γραφικά, φωτισμός και περιβάλλον
- Αδιάφορη ιστορία
- Αποτυχημένα jumpscares
- Έλλειψη πρωτοποριακών ιδεών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.5
Συνοψίζοντας

Το The Park είναι ένα horror game με διάρκεια λίγο περισσότερο από μία ώρα, κάτι το οποίο δεν δικαιολογεί την τιμή των 13€. Η απουσία μίας ενδιαφέρουσας ιστορίας σε συνδυασμό με τα αποτυχημένα jumpscares μας απώθησαν αρκετά, καθώς αποτελεί ένα παιχνίδι άσκοπης περιπλάνησης ανάμεσα σε κακοφτιαγμένους χώρους και άδεια μονοπάτια. Το The Park μπορεί να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία, αλλά είναι το πιο πιθανό είναι να σας αφήσει απογοητευμένους.

4.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1