The Raven Remastered

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος
by Βασίλης Καμακάρης on 2 Απριλίου 2018

Το The Raven: Legacy of a Master Thief εμφανίστηκε στο σύμπαν των point-and-click adventure παιχνιδιών τον Ιούλιο του 2013 από τα χέρια της King Art Games, που μας έχει χαρίσει τίτλους όπως τα The Dwarves και The Book of Unwritten Tales. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με ιδιαίτερο σενάριο, εμπνευσμένο από ιστορίες μυστηρίου στο ύφος των Agatha Christie και Arthur Conan Doyle. Είναι ένα άρτιο παιχνίδι του είδους, που αποτελεί μια must επιλογή για τους fans της εξερεύνησης.

Πλέον, η King Art Games φέρνει τον θρύλο του μεγαλοπρεπή κλέφτη στην εποχή μας, με τη remastered έκδοση του The Raven: Legacy of a Master Thief.

Για τους νεοεισαχθέντες παίκτες, η πλοκή του The Raven: Legacy of a Master Thief μάς μεταφέρει χρονολογικά στο 1964. Βλέπουμε έναν άγνωστο άντρα που με τη μάσκα του The Raven κλέβει ένα από τα ρουμπίνια, γνωστά ως Eyes of the Sphinx, που φυλασσόταν στο Βρετανικό Μουσείο. Παράλληλα, το δεύτερο ρουμπίνι βρίσκεται σε μια ασφαλή τοποθεσία και μεταφέρεται στο μουσείο του Καΐρου.

Στο τρένο που βρίσκεται το δεύτερο ρουμπίνι, θα γνωρίσουμε και τους πρωταγωνιστές μας και συγκεκριμένα τον χαρακτήρα που θα χειριστούμε στο παιχνίδι, τον Anton Jakob Zellner. Είναι ένας Ελβετός μεσήλικας αστυνομικός που θα βρεθεί μπλεγμένος στην υπόθεση των Eyes of the Sphinx, την οποία έχει αναλάβει ο επιθεωρητής Nicolas Legrand, ένας νεαρός άντρας με πάθος και εμμονή γύρω από τον θρύλο του Raven. Έχοντας γνώσεις στην εξιχνίαση υποθέσεων από τις νουβέλες που διαβάζει, ο Zellner θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Nicolas Legrand στην προστασία του ρουμπινιού, καθώς και στην απάντηση του μεγαλύτερου ερωτήματος: Ποιος είναι ο πραγματικός Raven;

Ο τίτλος της King Art Games διατηρεί τον επεισοδιακό χαρακτήρα του αρχικού τίτλου και χωρίζεται σε τρία επεισόδια. Κάθε ένα μας μεταφέρει σε διαφορετικές τοποθεσίες, όπως το τρένο στο οποίο έχουμε επιβιβαστεί, ένα καράβι που ταξιδεύει προς την Αίγυπτο και το μουσείο του Καΐρου. Οι κλειστοί χώροι, σε κάθε επεισόδιο του Raven, έχουν μεγάλο νόημα για το παιχνίδι, καθώς εντείνουν τη σύγκρουση των χαρακτήρων, η οποία εκτός από τους γρίφους που θα λύσουμε, είναι το κυρίαρχο στοιχείο του παιχνιδιού.

Οι χαρακτήρες στο σύνολο τους δεν διαφέρουν πολύ από αυτούς που θα συναντούσαμε σε ένα αντίστοιχο μυθιστόρημα ή μια ταινία. Τα κίνητρα μερικών από αυτούς δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και αργούν να μας αποκαλύψουν ποιοί πραγματικά είναι. Κάθε άτομο που θα συναντήσουμε στο ταξίδι μας έχει τις δικές του προθέσεις, καλή ή κακή βούληση και θα μας δώσει τη βοήθεια που θέλουμε για να διερευνήσουμε την υπόθεση. Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η ιστορία του παιχνιδιού μάς επιφυλάσσει πολλές ανατροπές, κρατώντας το ενδιαφέρον μας και γεμίζοντάς μας ερωτήματα.

Στο gameplay του, το The Raven ακολουθεί την κλασική συνταγή των point-and-click adventures, με τον παίκτη να κατευθύνει τον Zellner στους χώρους του παιχνιδιού αναζητώντας στοιχεία και αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσει μετέπειτα. Κάθε αντικείμενο που αποκτάμε είναι διαθέσιμο για να το χρησιμοποιήσουμε ή να το συνδυάσουμε με άλλα ώστε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο.

Τα puzzles δεν παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία και στηρίζονται κυρίως στη συλλογή και τη χρήση αντικειμένων, με κάποια από αυτά να μας θυμίζουν mini-games. Θα δημιουργήσουμε ένα αντικλείδι, θα αναμείξουμε χημικά στοιχεία και θα συνδυάσουμε εικόνες για να ανοίξουμε μία πόρτα.

Τώρα, αν οι ικανότητες μας ως ντετέκτιβ έχουν σκουριάσει, το παιχνίδι είναι εδώ για να μας δώσει ένα χέρι βοηθείας. Τα διάφορα hints δίνονται μέσω της ένδειξης του μεγεθυντικού φακού ή των notes μας που μας δίνουν αναλυτικές οδηγίες για τις επόμενές μας κινήσεις. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πόσο συχνά αξιοποιούμε αυτά τα hints, καθώς κάθε χρήση τους στοιχίζει πόντους, τους οποίους συλλέγουμε μετά από την ολοκλήρωση του κάθε chapter για τον σχηματισμό μια τελικής βαθμολογίας, με βάση τις επιδόσεις μας.

Το remaster σαν έκδοση δεν προσφέρει νέο, επιπλέον περιεχόμενο, αλλά έρχεται να μας φέρει έναν επιφανειακά καλογυαλισμένο τεχνικό τομέα. Ο τεχνικός τομέας του τίτλου είναι πιο φωτεινός και δίνει περισσότερη ζωντάνια στους χαρακτήρες. Τα χρώματα που παρατηρούμε είναι έντονα και τονίζουν τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα των χαρακτήρων και στα αντικείμενα στο περιβάλλον. Η κίνηση, με περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο αυτή τη φορά, δίνει ευχάριστη αίσθηση, χρειαζόταν όμως λίγη παραπάνω φροντίδα από την πλευρά της KING Art. Κάνοντας μια σύγκριση με την αρχική έκδοση του παιχνιδιού, είναι φανερό πως έχει ορισμένα πλεονεκτήματα απέναντι στην remastered έκδοση· οι σκοτεινές περιοχές και σκηνές απεικονίζονται καλύτερα στην αρχική έκδοση. Επίσης, εμφανίζονται ορισμένα glitches στην κίνηση των χαρακτήρων, τα assets πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο και το loop δεν ανανεώνεται σωστά σε κάποια collisions (κυρίως την ώρα που ο Matthew παίζει με έναν από τους δίσκους στο shuffleboard).

Φυσικά πέρα από τα διάφορα ψεγάδια, σαν σύνολο το remaster του Raven εντυπωσιάζει. Αν δεν έχετε παίξει το πρωτότυπο και λατρεύετε τα point-and-click adventures, είναι μια εξαιρετική πρόταση, που θα σας κρατήσει συντροφιά για 7-8 ώρες. Τώρα, για τους παλιούς fans των περιπετειών του Zellner, μία επιστροφή στις παλιές αναμνήσεις δεν είναι κακή ιδέα και ειδικά μιας και οι κάτοχοι της αρχικής έκδοσης του παιχνιδιού στο Steam μπορούν να λάβουν το Raven Remastered εντελώς δωρεάν.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Raven Remastered

Author

Βασίλης Καμακάρης

Developer

KING Art Games

Publisher

THQ Nordic

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

13 Μαρτίου 2018

Είδος

Point and Click Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Το Raven που λατρέψαμε
+ Ενδιαφέρον σενάριο
+ Ποικιλομορφία χαρακτήρων
+ Ικανοποιητική διάρκεια
+ Εύκολα puzzles

Αρνητικά

- Για remastered, ο τεχνικός τομέας χρειάζεται παραπάνω φροντίδα
- Αραιά Glitches
- Δεν προσφέρει κάτι καινούριο, πέρα από το αρχικό παιχνίδι "καλογυαλισμένο"

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η KING Art Games ζωντανεύει στην εποχή μας τις φανταστικές περιπέτειες του αστυνόμου Jakob Zellner, γύρω από τον θρύλο του μεγαλόπρεπη Raven, με μία remastered έκδοση.

Για τους νέους παίκτες, ο τίτλος προσφέρει ένα όμορφο σενάριο και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Στους παλιούς fans δίνει το ίδιο παιχνίδι, εξωτερικά καλογυαλισμένο, αλλά είναι εμφανές πως χρειαζόταν λίγη παραπάνω φροντίδα από τα χέρια της εταιρείας για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Παρ' όλ' αυτά, σαν σύνολο, το The Raven είναι ένας πανέμορφος τίτλος μυστηρίου που αξίζει να δοκιμάσετε.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1