Opinion: Η μόδα του Season Pass

by Σταύρος Ζήσης on 20 Οκτωβρίου 2015

Είναι πλέον της μόδας με τα νέα παιχνίδια, όπως ακριβώς κάνεις προ-παραγγελία στα φυσικά αντίγραφα έτσι ακριβώς να κάνεις και προ-παραγγελία στα DLCs με τα season pass. Υπάρχουν κάποια που συμφέρουν και κάποια που είναι κυριολεκτικά "αρπαχτή" (γκουχ...Arkham...γκουχ...Kn...γκουχ...ight). Οι απόψεις γι αυτά είναι εξίσου διιστάμενες από τη μεριά των gamers, αλλά σε αυτό το άρθρο θα αφήσω τον φίλο και συνάδερφο gamer Γιάννη “ ThatWeirdGuyGR ” Παλληκαρά να μας πει την εμπεριστατωμένη του άποψη γι αυτό το θέμα.

Όσοι από εμάς δοκιμάσαμε την beta έκδοση του Star Wars Battlefront, του επερχόμενου τίτλου της EA και της Dice, σίγουρα είμαστε εντυπωσιασμένοι από τα γραφικά και τα physics του παιχνιδιού. Κάποιοι εξ υμών, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε ήδη κάνει pre-order τον τίτλο και εναγωνίως περιμένουμε την επίσημη κυκλοφορία του. Ενώ 9 εκατομμύρια περίπου beta testers/gamers δοκιμάζαμε το νέο παιχνίδι, η EA έκανε μία ανακοίνωση σχετικά με το Season Pass του παιχνιδιού. 50$ κύριοι! Ναι, ναι 50$. Και δανειζόμενος την φράση από την κλασσική ελληνική ταινία “ Λόλα “ , πρέπει να παραδεχτώ:  “Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη !”

pennies

Προσωπικά δεν είμαι καθόλου fan των Season Passes ούτε και του DLC. Αν κάποια εταιρεία θέλει μετά την αγορά του παιχνιδιού να μου δώσει δωρεάν επιπλέον χάρτες ή αποστολές, θα είναι χαρά μου να τα κατεβάσω και να ασχοληθώ μαζί τους.  Σπάνια όμως κάποιο DLC Pack ή Season Pass θα μου “γυαλίσει” τόσο ώστε να προχωρήσω στην αγορά του. Δυστυχώς όμως όταν μιλάμε για ένα Multiplayer Only Game, η αγορά ενός Season Pass, φαίνεται μονόδρομος. Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε η EA και να προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση.

swbseason

Το θέμα μας όμως δεν είναι η EA και το Star Wars Battlefront αλλά η στάση των διαφόρων Publishers απέναντι στον gamer/ καταναλωτή. Όταν ένα παιχνίδι κοστίζει 70€ και χρειάζεσαι άλλα 50€ για να αγοράσεις το Season Pass ώστε να παίζεις στους νέους χάρτες ή  τα νέα modes με τους φίλους σου τότε προσωπικά πιστεύω ότι το πράγμα καταντάει γελοίο. Ας μας έλεγαν ότι το παιχνίδι είναι δωρεάν αλλά έχει μία μηνιαία συνδρομή. Θα το δεχόμουν. Ας ήταν free to play και ας καταντούσε pay to win. Θα το καταλάβαινα.  Ναι, οι Publishers είναι εταιρείες. Ναι, πρέπει έχουν κέρδη για να λειτουργούν. Ναι, έχουν μετόχους που δεν έχουν ιδέα από gaming αλλά θέλουν να κερδίζουν από την επένδυση τους. Ας τους εξηγήσει όμως επιτέλους κάποιος πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να κερδίζουν και να μην δίνουν την εντύπωση ότι εξαπατούν.

Και αφού έχω ήδη ανοίξει το κουτί της Πανδώρας ας συζητήσουμε λίγο για το Multiplayer Only των παιχνιδιών σε συνδυασμό πάντα με το κόστος του Season Pass.

lanoirepass

Τα τελευταία δύο χρόνια, είδαμε κυκλοφορίες παιχνιδιών όπως το TitanFall και το Evolve τα οποία ήταν Multiplayer Only. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι, τιμολογούνταν κανονικά στα 60€ - 70€, και δυστυχώς δεν παρείχαν Single Player Mode. Βεβαίως αν ο παίκτης ήθελε μπορούσε να αγοράσει Season Pass και ειδικά στην περίπτωση του Evolve, για το οποίο έχω και προσωπική άποψη, το Season Pass παρείχε πάρα πολλά πράγματα για τον τελικό καταναλωτή. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά….. 4 ή 5 μήνες μετά την κυκλοφορία των παιχνιδιών πάσχιζες να βρεις κάποιους για να παίξεις και όταν πλέον έβρισκες κάποιο game για να μπεις το matchmaking ήταν το λιγότερο άθλιο. Άξιζαν λοιπόν τα παιχνίδια αυτά τα λεφτά τους σε συνδυασμό με την αγορά του Season Pass?

Για να κάνω βέβαια το δικηγόρο του διαβόλου, και το Call Of Duty κανείς δεν το αγοράζει για το Single Player ή αν το αγοράζει γι αυτό κάνει μέγα σφάλμα. Η Activision ωστόσο σεβόμενη κατά κάποιο τρόπο τον καταναλωτή της προσφέρει ΚΑΙ αυτή την εμπειρία. Ναι, ναι. Το Single Player της σειράς Call Of Duty είναι πλέον πάρα πολύ μικρό και τρομερά εύκολα. Το ξέρω! Πρέπει όμως να αναγνωρίζουμε τουλάχιστον ότι είναι εκεί για όποιον θέλει να ασχοληθεί! Δυστυχώς βέβαια το νέο Call Of Duty θα κυκλοφορήσει σε PS3 και Xbox 360 χωρίς Single Player αλλά η Activision το κυκλοφορεί ενώ άλλες εταιρείες έχουν πλέον παρατήσει την προηγούμενη γενιά κονσόλων.

Η απόφαση για εμένα έχει πλέον παρθεί. Δεν θα αγοράσω το Season Pass του Star Wars Battlefront. Δεν λέω βέβαια ότι και οι αναγνώστες μου πρέπει να κάνουν το ίδιο. Μπορεί να κάνω και λάθος. Αν όντως κάνω λάθος θα το παραδεχτώ! Σε αυτή τη φάση όμως πρέπει να παραδεχτώ αν πρέπει να ακυρώσω το Pre Order του παιχνιδιού.

Εσείς, τι θα κάνετε? Πόσοι από εσάς θα αγοράσουν το Star Wars Battlefront? Θα αγοράσετε το Season Pass? Ποια η άποψη σας για τα Season Passes? Περιμένω τις απαντήσεις σας στα comments.

- Από τον Γιάννη “ ThatWeirdGuyGR ” Παλληκαρά

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
80%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
20%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1