The Shapeshifting Detective

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 6 Νοεμβρίου 2018

Πριν λίγο καιρό παίξαμε το πολύ αξιόλογο FMV παιχνίδι, The Infectious Madness of Doctor Dekker. Το κεντρικό concept ήταν εμπνευσμένο από το έργο του συγγραφέα H. P. Lovecraft και μάλιστα ήταν μία από τις πολύ πετυχημένες περιπτώσεις λαβκραφτιανής ιστορίας. Η D’Avekki Studios κυκλοφόρησε το επόμενο παιχνίδι της, το The Shapeshifting Detective, σε αρκετά διαφορετικό ύφος αυτή τη φορά και από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής του, μας έτρωγε η περιέργεια. Θέλαμε να δούμε πώς θα διαχειριστή η εταιρεία το υπερφυσικό στοιχείο. Επίσης, ανυπομονούσαμε να δούμε αν διορθώθηκαν τα λάθη που είδαμε στο storytelling του Dr. Dekker. Τώρα πια, έχουμε απαντήσεις.

Αν κάτι ξέρει να κάνει η D’Avekki με μαεστρία, είναι να δημιουργεί αλλόκοτους κόσμους. Στο Dr. Dekker, αλλά και στο Shapeshifting Detective, ως setting έχουμε φαινομενικά ρεαλιστικούς κόσμους. Παρόλα αυτά, παντου είναι διάχυτο το υπερφυσικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζεται ως κάτι υπαρκτό, παρόλο που, συνήθως, δεν το βλέπουμε άμεσα. Όλοι οι χαρακτήρες φαίνεται να ακροβατούν μεταξύ λογικής και τρέλας (της Τρέλας του Λαβκραφτ, συνήθως). Το στήσιμο του κόσμου το Shapeshifting Detective είναι για άλλη μία φορά πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο.

Στο Shapeshifting Detective, το υπερφυσικό υπάρχει όντως και βρίσκεται στο επίκεντρο, φαινομενικά. Ο πρωταγωνιστής μας είναι shapeshifter. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αρχική του μορφή. Ξεκινάμε το παιχνίδι πηγαίνοντας στην πόλη August για να διελευκάνουμε τον φόνο μιας τσελίστριας. Η αρχική μας μορφή είναι ακαθόριστη, καθώς δεν την βλέπουμε ποτέ. Στη συνέχεια, μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε διάφορους ανθρώπους, επιλέγοντας από αυτούς που συναντάμε στη διάρκεια της έρευνάς μας. Η μεταμόρφωση είναι ολοκληρωτική και περιλαμβάνει και απόλυτη μίμηση της φωνής. Το concept έχει πολύ ενδιαφέρον και αρκετές προοπτικές, ιδίως όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι με ντετεκτιβική έρευνα.

Αυτό που είναι εμφανές αμέσως, είναι η μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με το Dr. Dekker. Στο Shapeshifting Detective βλέπουμε διάφορους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς και η μουσική είναι πιο πολύπλοκη από απλούς, επαναλαμβανόμενους ambient ήχους. Οι χαρακτήρες είναι και πάλι αρκετοί και αυτή τη φορά μπορούμε να πάρουμε τη θέση όλων. Οι διάλογοι είναι διαφορετικοί, καθώς δεν υπαγορεύουμε ερωτήσεις πληκτρολογώντας τες. Το νέο σύστημα μάς δίνει μερικές διαθέσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, σε γνωστό από τα RPG παιχνίδια μοτίβο. Το σύστημα του Dekker είχε ενδιαφέρον, όμως ήταν δύσκολο να ξεπεράσει μερικά βασικά προβλήματά του. Αυτή τη φορά, ακολουθείται μία πιο ασφαλής μέθοδος. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό, χωρίς να ταράσσει τα νερά, βέβαια. Δεν εντυπωσιάζει, όμως κάνει τη δουλειά του. Υπάρχει και μία νέα δυνατότητα, αυτή της διαγραφής των ερωτήσεών μας, που δεν εξηγείται ποτέ σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά έχει τις χρήσεις της.

Και αυτή τη φορά, το παιχνίδι χωρίζεται σε chapters (κάθε ένα είναι μία ώρα, αντί των ημερών του Dekker). Σε κάθε ένα, μπορούμε να μιλήσουμε σε όλα τα διαθέσιμα πρόσωπα, ώστε να πάρουμε πληροφορίες για τη δολοφονία. Αφού τελειώσουμε με όλους τους χαρακτήρες, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία, παριστάνοντας κάποιον άλλο. Έτσι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να ξεγελάσουμε τους υπόπτους ώστε να ανοιχτούν περισσότερο. Δυστυχώς, ο όγκος του διαλόγου που έχει γραφτεί για κάθε περίπτωση μεταμόρφωσης, δεν είναι επαρκής και αρκετές φορές οι χαρακτήρες απλώς λείπουν, ή δεν μιλάνε πολύ.

Να σημειωθεί πως δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε ιδιαιτέρως με το Shapeshifting κομμάτι του παιχνιδιού. Μπορούμε να ενεργήσουμε και ως συμβατικός detective. Βέβαια, το "The Shapeshifting Detective" σίγουρα ακούγεται καλύτερο από το "The Detective". Αν ασχοληθούμε, θα βρούμε πολύ περισσότερα στοιχεία και θα καταλήξουμε σε κάποιον ύποπτο πολύ πιο εύκολα. Το σύστημα του shapeshifting είναι ενδιαφέρον ως ιδέα και η υλοποίηση είναι ικανοποιητική, όμως πολλές δυνατότητές του μένουν ανεκμετάλλευτες. Θα θέλαμε να είναι πιο ελεύθερο και να μας επιτρέπει περισσότερη αλληλεπίδραση με τους χαρακτήρες, ώστε να εκμεταλλευτούμε όσα μαθαίνουμε από αυτούς. Αρκετές φορές, μαθαίνουμε μία πληροφορία για συγκεκριμένο χαρακτήρα και όταν επιστρέψουμε φορώντας το πρόσωπό του, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό.

Σίγουρα δεν απογοητευτήκαμε από το κομμάτι των μεταμορφώσεων και μάλιστα δεν βρίσκονται αναγκαστικά στο επίκεντρο. Όπως φαίνεται ότι αρέσει στην εταιρεία, για άλλη μια φορά πυρήνας της εμπειρίας είναι οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους. Στο Shapeshifting Detective, οι διάφορες προσωπικότητες που συναντάμε δεν είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με εκείνες του Dekker. Για αυτό, ενδεχομένως ευθύνεται το γεγονός ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες και αυτοί που έχουν τον περισσότερο χρόνο, ανήκουν στην ίδια ομάδα και μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. Το concept περιορίζει λίγο τις δυνατότητες, όμως η D’ Avekki δεν μας απογοητεύει ούτε και εδώ. Οι χαρακτήρες έχουν μια ανέμελη αντιμετώπιση προς κάθε τι παράδοξο και όλοι μοιάζουν εν δυνάμει ένοχοι. Οι ιστορίες τους είναι ενδιαφέρουσες, απλώς αυτή τη φορά μοιάζουν περισσότερο με μέρος ενός συνόλου και δεν κλέβουν μεμονωμένα την παράσταση.

Βέβαια, το σύνολο παρουσιάζει αρκετή βελτίωση. Ο ρυθμός, η ατμόσφαιρα και η παρουσίαση βρίσκονται σε ξεκάθαρα καλύτερο επίπεδο. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και πολύ μυστήρια, με αρκετές νότες παράξενου χιούμορ. Η μουσική βοηθάει αρκετά χωρίς να κλέβει ποτέ το spotlight. Επίσης, ένα νέο χαρακτηριστικό έχει πολύ πετυχημένο ρόλο: αυτή τη φορά μπορούμε να κινούμαστε από και προς διάφορους χώρους όποτε θέλουμε (όχι κυριολεκτική κίνηση, καθώς παίζουμε FMV παιχνίδι –απλώς μεταφερόμαστε από τον ένα χώρο στον άλλο). Στο ενδιάμεσο της μετακίνησής μας και στις μικρές ενδιάμεσες παύσεις, ακούμε (προαιρετικά) ραδιοφωνικές εκπομπές που χτίζουν πολύ όμορφα την ατμόσφαιρα.

Το κεντρικό σενάριο είναι ενδιαφέρον και ο ρυθμός αφήγησης πετυχημένος. Κρατάει λιγότερο από το Dr. Dekker· ένα playthrough μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από δύο ώρες, αν δεν ψάξουμε καθόλου τους μηχανισμούς και τις παράπλευρες ιστορίες του παιχνιδιού (κάτι που δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση). Το μικρό μέγεθος κρίνεται ταιριαστό, καθώς επιτρέπει επαναλήψεις και τα randomly generated στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να βαρεθούμε. Επίσης, η σύντομη διάρκεια βοηθάει πολύ στην αποφυγή φλυαρίας και σφαλμάτων. Αντίθετα με το τέλος του Dr. Dekker, αυτό (αυτά για την ακρίβεια) του Shapeshifting Detective είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Βλέπουμε πως η D’Avekki μελέτησε τι δούλεψε και τι όχι στο προηγούμενό της παιχνίδι και προσπάθησε να διορθώσει τα ατοπήματά του, με επιτυχία ευτυχώς.

Θετικό βρίσκουμε το γεγονός πως προτιμήθηκε διαφορετικό ύφος και κλίμα αυτή τη φορά και όχι η λαβκραφτιανή οδός. Γενικότερα, ο τρόπος αφήγησης και οι ιστορίες των χαρακτήρων, παρότι συνεχίζουν να έχουν τη σφραγίδα της D’Avekki, πάνε σε άλλα μονοπάτια. Η ιστορία και το κλίμα μάς έφερε στο μυαλό τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και το κόμικ The Sandman, με λίγο campy fun και noir ατμόσφαιρα. Το writing είναι αρκετά περίεργο σε σημεία και πετυχημένο στο σύνολό του.

Οι ηθοποιοί είναι νέα πρόσωπα αυτή τη φορά, εκτός από την Aislinn De’Ath, προσωπική αγαπημένη μας στο Doctor Dekker, ως Marianna. Για άλλη μια φορά, οι ερμηνείες είναι πολύ αξιόλογες και καταφέρνουν να αποδώσουν πετυχημένα τους παράδοξους κατοίκους του ημι-παραφυσικού κόσμου του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες, λόγω του περιορισμένου χρόνου ανάπτυξής τους δεν επιτρέπουν στους ηθοποιούς να ξεδιπλωθούν πολύ, όμως δεν έχουμε παράπονο από καμία ερμηνεία. Όσον αφορά την De’Ath που εμφανίζεται για δεύτερη φορά, έχει καταφέρει να ενσαρκώσει τη νέα χαρακτήρα της με τρόπο οικείο και καινούριο ταυτόχρονα, κάτι που ήταν και το ζητούμενο λόγω της φύσης του παιχνιδιού.

Οπτικά, το Shapeshifting Detective είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Η εικόνα είναι πεντακάθαρη, όπως και το interface. Τα χρώματα και οι εναλλαγές τους βοηθούν πολύ την ατμόσφαιρα. Τα loading screens μεταξύ των chapters είναι πολύ πετυχημένα και δεν μας βγάζουν καθόλου εκτός κλίματος. Σε ορισμένα σημεία, υπάρχει και κίνηση του χαρακτήρα μας σε πρώτο πρόσωπο, με θετικά αποτελέσματα.

Το The Shapeshifting Detective, η νέα προσπάθεια της D’Avekki Studios, είναι ένα FMV παιχνίδι μυστηρίου που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το προηγούμενο της εταιρείας, αλλά πολλά νέα και δική του ταυτότητα. Έγιναν οι απαραίτητοι πειραματισμοί με το μέγεθος, την αλληλεπίδραση και τον ρυθμό αφήγησης, διορθώθηκαν μερικά λάθη και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους fans του είδους. Για τους νεοφερμένους, είναι ένα πολύ καλό σημείο εισόδου, καθώς είναι πιο γρήγορο και σύντομο από το Dekker. Μπορεί το concept και οι χαρακτήρες του Doctor Dekker να κέρδιζαν πιο εύκολα τις εντυπώσεις, όμως το Shapeshifting Detective είναι βελτιωμένο τεχνικά και ρέει πιο αβίαστα. Η D’Avekki είναι μία εταιρεία που σίγουρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στο μέλλον.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Shapeshifting Detective

Συντάκτης
6 Νοεμβρίου 2018
Developer

D'Avekki Studios / Wales Interactive

Publisher

Wales Interactive

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Switch / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

6 Οκτωβρίου 2018

Είδος

FMV, Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Βελτιωμένο τεχνικά και σε ρυθμό αφήγησης
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία και πετυχημένη παρουσίαση
+ Ο τρόπος διαχείρισης του παραφυσικού
+ Αξιόλογες ερμηνείες

Αρνητικά

- Ο περιορισμένος χρόνος δεν επιτρέπει στο σενάριο και τους χαρακτήρες να αναπτυχθούν όσο θα θέλαμε
- Οι δυνατότητες του κεντρικού concept δεν αξιοποιούνται πλήρως
- Αποκομμένες από το κεντρικό σενάριο, οι ιστορίες των χαρακτήρων δεν ξεδιπλώνονται αρκετά

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το The Shapeshifting Detective, η νέα προσπάθεια της D’Avekki Studios, είναι ένα FMV παιχνίδι μυστηρίου που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το προηγούμενο της εταιρείας, αλλά πολλά νέα και δική του ταυτότητα. Έγιναν οι απαραίτητοι πειραματισμοί με το μέγεθος, την αλληλεπίδραση και τον ρυθμό αφήγησης, διορθώθηκαν μερικά λάθη και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους fans του είδους. Για τους νεοφερμένους, είναι ένα πολύ καλό σημείο εισόδου, καθώς είναι πιο γρήγορο και σύντομο από το Dekker. Μπορεί το concept και οι χαρακτήρες του Doctor Dekker να κέρδιζαν πιο εύκολα τις εντυπώσεις, όμως το Shapeshifting Detective είναι βελτιωμένο τεχνικά και ρέει πιο αβίαστα. Η D’Avekki είναι μία εταιρεία που σίγουρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στο μέλλον.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1