The Shattering

Ενδιαφέρουσα horror προσέγγιση σε μορφή walking sim
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 26 Απριλίου 2020

Δείτε το video review: 

Τα έχουμε ξαναπεί: όσο κι αν ο όρος walking simulator δεν μας αρέσει, είναι πλέον βολικός για να περιγράψουμε παιχνίδια της κατηγορίας αυτής. Εκτός από τα χαρακτηριστικά του gameplay τους, πολλά από αυτά τείνουν να μοιράζονται και συγκεκριμένα στοιχεία του ύφους, αλλά και μεθόδους αφήγησης. Συχνά βλέπουμε σουρεάλ σκηνικά και ιστορίες με σκοτεινές πλευρές σε τέτοια παιχνίδια. Το The Shattering, λοιπόν, είναι μια περιπέτεια πρώτου προσώπου που βασίζεται κυρίως στην αφήγηση και διατηρεί πολλά από τα γνωρίσματα των walking simulators, εισάγοντας παράλληλα και λίγο παραπάνω horror.

Στην ουσία, όλη η ιστορία του The Shattering εκτυλίσσεται στο μυαλό του πρωταγωνιστή, του Τζον, ο οποίος έχει καταπιέσει διάφορες σκοτεινές αναμνήσεις του και προσπαθεί να τις επαναφέρει στην επιφάνεια με τη βοήθεια του ψυχιάτρου του. Για την ακρίβεια, παίζουμε στις μνήμες του Τζον, αφού τον έχει υπνωτίσει ο γιατρός, και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβη στο ταραγμένο του παρελθόν.

Έτσι, το setting δίνει χώρο για σουρεαλιστικές απεικονίσεις και συμβολισμούς. Σε κάποια σημεία, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και βλέπουμε πολύ πετυχημένες, έξυπνες και φρέσκιες αφηγηματικές μεθόδους. Μερικές σκηνές είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες και στημένες με τρόπο που σπάνια βλέπουμε σε παιχνίδια. Δυστυχώς, σε άλλα σημεία, κυριαρχούν τα κλισέ και εμφανίζονται διαδοχικά πολλοί συμβολισμοί, με αποτέλεσμα να κουράζουν, ενώ μερικοί δεν είναι καν εμπνευσμένοι.

Η ιστορία δεν έχει πολλά να προσφέρει και είναι χιλιοειπωμένη, ενώ οι ανατροπές της έρχονται από το πουθενά. Ωστόσο, η παρουσίαση διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος, που έρχεται σε τέσσερις ώρες περίπου. Μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο τουλάχιστον, γιατί εκεί σπάει αρκετά ο ρυθμός, αφού το chapter αυτό διαρκεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε και εξελίσσεται πολύ αργά, ενώ είναι και γεμάτο υπερβολές. Κάθε κεφάλαιο περιγράφει μία περίοδο της ζωής του Τζον και υπάρχουν αρκετές δυνατές στιγμές, όμως τελικά η αφήγηση δεν καταφέρνει να δώσει μια δεμένη και ολοκληρωμένη ιστορία, παρά μόνο αποσπάσματα που δεν συνδέονται επαρκώς.

Το gameplay είναι πολύ απλό, χωρίς μηχανισμούς, γρίφους ή κάτι παρόμοιο. Απλώς περπατάμε και αλληλεπιδρούμε με αντικείμενα για να ενεργοποιήσουμε την επόμενη σκηνή και να πάμε παρακάτω. Ανεξήγητα, υπάρχουν σκηνές στις οποίες, αν αποτύχουμε, χάνουμε και ξεκινάμε ξανά, χωρίς λόγο ή προειδοποίηση. Τα fail states αυτά είναι κακή επιλογή από κάθε άποψη, αφού αλλάζουν όσα ήξερε ο παίκτης μέχρι εκείνο το σημείο και πραγματικά δεν προσφέρουν κάτι, ενώ είναι και πολύ εύκολο να τα αποφύγουμε, αρκεί πρώτα να χάσουμε μία φορά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Πού και πού η δομή προσπαθεί να γίνει πιο περίπλοκη και να εισάγει μίνι γρίφους, όμως περισσότερο κουράζει παρά ιντριγκάρει. Η καθοδήγηση παραείναι προφανής, αφού επιστρατεύει χρώματα, τριαντάφυλλα, ακόμα και τεράστιες λάμπες για να μας δείξει τον δρόμο στους ασπρόμαυρους χώρους. Παρ΄ όλα αυτά, πολλές φορές καταλήγουμε σε μάταιο ψάξιμο και pixel hunting, χάρη στην έλλειψη χρωμάτων και σε αστοχίες στη δομή. Φαίνεται πως η εταιρεία δεν είχε κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο στιλ gameplay και έβαλε χαρακτηριστικά που πάνε κόντρα μεταξύ τους, αλλοιώνοντας έτσι το σύνολο. Σαφέστατα θα ήταν προτιμότερο να είχε μείνει σε απλοϊκό gameplay, σαν αυτό που συνηθίζεται σε παιχνίδια του είδους.

Ο τρόμος του The Shattering έχει αρκετό ενδιαφέρον. Δεν περιλαμβάνει τέρατα, επιβίωση, σκοτεινά μονοπάτια και jumpscares. Ο τρόμος του The Shattering είναι ψυχολογικός· είναι πίεση, φοβίες και άγχος. Βασίζεται σε ανθρώπινα συναισθήματα, μακριά από το άγνωστο και το μεταφυσικό, παρά τις σουρεάλ εικόνες. Δεν μας τρομάζουν τεράστιες αράχνες και κλόουν, αλλά το bullying των συμμαθητών, η μοναξιά, η απαιτητική εργασία σε ψυχρό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε, λες και δεν τα φοβόμασταν ήδη όλα αυτά, βάλε και λίγη αυτοκτονία, ένα κομμάτι αλκοολισμού και φυσικά τραυματικά παιδικά χρόνια. Πάντως, παρά την αχρείαστη υπερβολή, αρκετά σημεία είναι αληθινά τρομακτικά και στημένα με εύστοχο τρόπο. Η απεικόνιση του άγχους ειδικά είναι πολύ άμεση και εφιαλτική. Αυτό το είδος τρόμου είναι σίγουρα σωστή επιλογή για μία τέτοια ιστορία και δίνει το κάτι παραπάνω στο παιχνίδι για να ξεφύγει από την κλασική και κορεσμένη σουρεάλ αφηγηματική δομή.

Δυστυχώς, πολλά από τα σκοτεινά χαρακτηριστικά δεν αξιοποιούνται καθόλου, σε σημείο που η εισαγωγή τους τελικά ενοχλεί. Για παράδειγμα, η κατάχρηση του αλκοόλ εμφανίζεται σε συγκεκριμένες στιγμές και οδηγεί την πλοκή εκεί που θέλει, όμως δεν γίνεται ποτέ βαθύ γνώρισμα του χαρακτήρα και μένει ως απλός σεναριακός μοχλός που ξεχνιέται αργότερα.

Το περιβάλλον είναι φωτεινό και περιλαμβάνει συνήθως καθημερινές τοποθεσίες, επαρκώς ρεαλιστικές. Τα αντικείμενα είναι καλοσχεδιασμένα και αληθοφανή και γενικά η εικόνα δεν απογοητεύει. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες πολύ όμορφες σκηνές που αλλάζουν τον χώρο μπροστά στα μάτια μας.

Η ατμόσφαιρα ταιριάζει στην αφήγηση και η μελαγχολική μουσική βοηθάει, αν και το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει ενίοτε με κολάζ από έργα παρόμοιας θεματολογίας. Κάθε μέρος δείχνει πολύ καθαρό και το λευκό χρώμα κυριαρχεί συχνά, ενώ, παρ’ όλο που αρκετά backgrounds είναι άδεια και χωρίς λεπτομέρειες, ποτέ δεν δείχνουν πρόχειρα και «φθηνά». Οι λίγοι ηθοποιοί που παίζουν δίνουν αξιόλογες ερμηνείες συνήθως, με μικρές εξαιρέσεις, για τις οποίες περισσότερο ευθύνεται η βιαστική και μη εκτενής ανάπτυξη των χαρακτήρων.

Τελικά, το The Shattering είναι πιο ενδιαφέρον ως παιχνίδι τρόμου, παρά ως αφηγηματική περιπέτεια. Οι πολλές έξυπνες ιδέες του επισκιάζονται από την υπερβολή στους συμβολισμούς, το ανέμπνευστο τελευταίο κεφάλαιο, την αδύναμη πλοκή και τα κλισέ. Ωστόσο, προτείνεται και πάλι στους fans του είδους, καθώς οι δυνατές του στιγμές είναι πράγματι αξιοπρόσεκτες.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Shattering

Συντάκτης
26 Απριλίου 2020
Developer

Super Sexy Software

Publisher

Deck13

Πλατφόρμες

PC

Κυκλοφορία

21 Απριλίου 2020

Είδος

Adventure / Horror

Θετικά

+ Μερικές πολύ δυνατές και αξιομνημόνευτες ιδέες
+ Πετυχημένη προσέγγιση στο κομμάτι του τρόμου
+ Αξιόλογη παρουσίαση

Αρνητικά

- Αρκετά κλισέ και υπερβολική χρήση συμβολισμών
- Το gameplay έχει άνισο στήσιμο
- Αδύναμο σενάριο και ανέμπνευστο τελευταίο κεφάλαιο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
7.0
Συνοψίζοντας

Τελικά, το The Shattering είναι πιο ενδιαφέρον ως παιχνίδι τρόμου, παρά ως αφηγηματική περιπέτεια. Οι πολλές έξυπνες ιδέες του επισκιάζονται από την υπερβολή στους συμβολισμούς, το ανέμπνευστο τελευταίο κεφάλαιο, την αδύναμη πλοκή και τα κλισέ. Ωστόσο, προτείνεται και πάλι στους fans του είδους, καθώς οι δυνατές του στιγμές είναι πράγματι αξιοπρόσεκτες.

6.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1