The Surge

Όταν το Dark Souls φόρεσε Mech Suit
by Βασίλης Καμακάρης on 14 Ιουνίου 2017

Η Focus Home Interactive αν και είναι από τις εταιρείες που δεν διαθέτουν το υπόβαθρο των ελίτ, διαθέτει στην “φαρέτρα” της μια μεγάλη ποικιλία από αξιόλογους τίτλους, προσπαθώντας πάντα να αυξήσει το εύρος της σε genres. Όπως και άλλες του χώρου, έτσι και η Focus Home σαγηνευτηκέ από το άρωμα της From Software, θέλοντας να δημιουργήσει το δικό της Dark Souls και κάπως έτσι γεννήθηκε το Lords of the Fallen (2014) και πλέον σε sci-fi περιβάλλον, το The Surge.

Το The Surge είναι ένας Action RPG τίτλος, που θέλει να γίνει το Souls-like του μέλλοντος, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Η ιστορία του παιχνιδιού, ακολουθεί τον Warren, το “νέο αίμα” στο ανθρώπινο δυναμικό της CREO, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη του μέρα στην δουλειά. Για όλους μας η πρώτη μέρα είναι συνήθως το “ψάρι έξω από το νερό,” ωστόσο τα πράγματα για τον Warren διαφέρουν και θα ήλπιζε να είναι έτσι.

Ο πρωταγωνιστής μας θα βρεθεί αναίσθητος και θα ξυπνήσει σε ένα χάος, όπου όλα έχουν καταστραφεί γύρω του, με τους εργαζομένους της CREO να έχουν χάσει τα λογικά τους και πλέον χρησιμοποιούν ζωώδη ένστικτα, σκορπώντας τον θάνατο. Σε αυτή την πλέον μεταλλική κόλαση, ο Warren θα προσπαθήσει να βρει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα και φυσικά να αποδράσει από αυτήν, με κάθε κόστος.

Το The Surge μας μεταφέρει σε ένα πλήρως διαφοροποιημένο περιβάλλον από αυτό που μας έχουν “καλομάθει” τόσο τα Dark Souls, όσο και λοιπά souls-like παιχνίδια, αφήνοντας το μεσαιωνικό σκηνικό πίσω του. Πλέον βλέπουμε ένα πιο futuristic περιβάλλον, με τα mech suits και τις μηχανές να ποζάρουν με άγριες διαθέσεις. Οι παίκτες θα αντιμετωπίσουν μια σχετικά μικρή ποικιλία από εχθρούς τόσο επί γης, όσο και ιπτάμενους, καθώς και δυνατά bosses με τη δυσκολία να αγγίζει το κόκκινο. Για να σταθούμε ισχυροί απέναντι σε κάθε δυνατή απειλή, θα πρέπει θα αυξήσουμε τις δυνατότητες του χαρακτήρα, τόσο σε ενέργεια και ζωή, όσο και στο gear. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να κερδίσουμε από κάθε ηττημένο αντίπαλο κάποιο όπλο ή κομμάτι πανοπλίας, καθώς και scraps.

Τα scraps είναι το ανάλογο των souls του Dark Souls, δηλαδή το in-game currency, με το οποίο ανεβάζουμε την ισχύ του παίκτη μας, μέσω των ειδικών safe points που είναι διαθέσιμα σε κάθε περιοχή. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφοροποίηση, με ένα αρκετά έντονο πλεονέκτημα για τα scraps. Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα, αν έχουμε μαζέψει αρκετά scraps και φοβόμαστε ότι θα τα χάσουμε, να τα αποθηκεύσουμε στα safe points και να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Από την άλλη, αν δεν σταθούμε τυχεροί και τα χάσουμε, θα πρέπει να τα ανακτήσουμε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, καθώς αν μηδενιστεί ο χρόνος, μηδενίζονται και όσα scraps έχουμε συλλέξει.

Με την βοήθεια των scraps θα αυξήσουμε το level του core power consumption που όσο μεγαλώνει μάς επιτρέπει να έχουμε περισσότερα slots για να τοποθετήσουμε τα κατάλληλα implants στο παίκτη. Τα implants προσφέρουν κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως περισσότερη ζωή ή ενέργεια, γρήγορη επαναφορά και πολλά ακόμα. Παράλληλα, η δύναμή μας αυξάνεται και με το gear που εξοπλίζουμε τον Warren. Εντός του gear υπάρχει μια ικανοποιητική ποικιλία από πανοπλίες και όπλα, δίνοντάς μας ένα μεγάλο εύρος συνδυασμών. Τα όπλα και το armor αναβαθμίζονται με τη χρήση scrap και με αλλά resources που βρίσκουμε εντός της μάχης.

Οι μάχες και γενικά το gameplay στοιχείο πρέπει να είναι το “α και το ω” σε παιχνίδια όπως το Surge και εδώ η Deck 13 δεν απογοητεύει καθόλου. Στο γενικό κομμάτι του gameplay, αλλά κυρίως του combat system, το The Surge έχει ίσως το καλύτερο σύστημα μάχης που έχουμε δει μέχρι τώρα σε souls-like τίτλο. Στο The Surge έχουμε ένα αρκετά στιβαρό σύστημα μάχης που ικανοποιεί τον παίκτη. Με την δυσκολία να δίνει το απαραίτητο βάρος που χρειάζεται, κάθε κίνηση είναι ρευστή και έχει μια ωραία αίσθησηι, που ολοκληρώνεται με τα ειδικά executions. Τα executions αποτελούν παράλληλα και το εισιτήριό μας για τα κομμάτια από τις πανοπλίες που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι, με το κομμάτι που αφαιρούμε από τον χαρακτήρα να αντιστοιχεί σε ένα part ενός set.

Η γενική αισθητική που κουβαλά ο τίτλος σε art και sound design δίνουν το απαραίτητο συστατικό, για να αποκτήσει την δική του ολοκληρωμένη ταυτότητα. Αν και οι φανατικοί του είδος θέλουν να μάχονται με δράκους και μυθολογικά θηρία, το φουτουριστικό περιβάλλον φέρνει κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς όμως μένει ανεκμετάλλευτο σε θέμα πλοκής. Η ιστορία του παιχνιδιού παρουσιάζει πολλά κενά και δεν δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες στον παίκτη, πέρα από κάποιες αναφορές από τους NPCs που εντοπίζουμε. Κάθε ένας από αυτούς, αν και δεν είναι η εγκυκλοπαίδεια του The Surge, έχουν να μας πουν την δική τους ιστορία και μας ζητούν να βγάλουμε εις πέρα ένα quest.

Το μικρό ελάττωμα της πλοκής καταφέρνει να κρυφτεί πίσω από τη γοητεία του The Surge ενώ βοηθά σε αυτό και ο περίπλοκος κόσμος του. Το περιβάλλον σε κάθε αποστολή είναι καλοδουλεμένο και δίνει τον απαραίτητο τόνο στο σύνολο. Οι περιοχές, αν και φαίνονται κάπως μικρές, σιγά-σιγά μεγαλώνουν και αποκαλύπτουν πιο πολλά περάσματα και κρυφά δωμάτια για να εξερευνήσουμε. Ένα αρνητικό στοιχείο ίσως αποτελούν τα μικρά περάσματα που συνδέουν όλες τις περιοχές. Παρότι θαυματουργά, αφού εξυπηρετούν ιδιιαίτερα, δυστυχώς προκαλούν μια σύγχυση στον παίκτη, μπερδεύοντάς τον κατά την πορεία του.

Μιλώντας τώρα σε γενικά πλαίσια, το The Surge είναι μια δυνατή επιλογή. Αν και σίγουρα δεν μιλάμε για επίπεδο Dark Souls, μιλάμε ίσως για ένα από τα καλύτερα souls-like παιχνίδια στην κατηγορία του. Η Deck13 με την απαραίτητη γνώση από το Lords of the Fallen, κράτησε τις κατάλληλες σημειώσεις και προσέφερε κάτι δυνατό, τόσο για αυτήν, όσο και για την Focus Home Interactive προσθέτοντας ένα ακόμα διαμάντι στην συλλογή της ως publisher.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Focus Home Interactive  για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Surge

Συντάκτης
14 Ιουνίου 2017
Developer

Deck13 Interactive

Publisher

Focus Home Interactive

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

16 Μαΐου 2017

Είδος

Action RPG

PEGI

18

Θετικά

+ Εθιστικό gameplay
+ Στιβαρό σύστημα μάχης
+ Δυνατή πρόκληση
+ Πανέμορφο art και sound design
+ Ποικιλία σε όπλα και armors

Αρνητικά

- Ανεκμετάλλευτη πλοκή
- Μικρο περιεχόμενο σε enemies και bosses
- Ενοχλητικά μέρη που θα μπερδέψουν τον παίκτη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
7.9
Συνοψίζοντας

Αν και "Β" κατηγορίας, μπορεί το The Surge να μην στέκεται μαζί με την αφρόκρεμα της From Software, ωστόσο στο βάθρο των υπολοίπων Souls-like παιχνιδιών, μιλάμε για έναν από τους καλύτερους τίτλους του είδους που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η Deck 13 έχουσα την απαραίτητη εμπειρία μετά το Lords Of The Fallen, ξεπέρασε τον εαυτό της με το The Surge, φέρνοντας όσα θα ζητούσε ένας πραγματικός fan: δυνατή πρόκληση και μπόλικες σφαγές.

8.0
Βαθμός
7.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1