The Technomancer

by Νίκος Λυμπέριος on 28 Ιουνίου 2016

H Spiders αποτελεί ένα αρκετά μικρό studio με έδρα την Γαλλία. Είναι κυρίως γνωστή για τις μεταφορές κάποιων παιχνιδιών Sherlock Holmes στις κονσόλες, αλλά και για την δημιουργία του παιχνιδιού ρόλων Bound by Flame. Αποτελεί studio που δημιουργεί κυρίως παιχνίδια χαμηλού κόστους προσπαθώντας όμως να περάσει εμπειρίες που συναντάμε σε μεγάλες AAA κυκλοφορίες. Τέτοιας φιλοσοφίας είναι και η πιο πρόσφατη δημιουργία της, το νέο παιχνίδι Action RPG, The Technomancer, πνευματικός διάδοχος του Mars: War Logs, που λαμβάνει χώρα στο ίδιο σύμπαν.

Στα χαρτιά το σενάριο του παιχνιδιού φαίνεται πολλά υποσχόμενο και δείχνει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας αξιομνημόνευτης περιπέτειας. Δυστυχώς η πράξη απέχει πολύ από το ζητούμενο αλλά και την επιθυμία του παίχτη.

το VG24 λέει

Η ιστορία του The Technomancer ξεκινά αρκετά υποσχόμενη και διαδραματίζεται κατά την περίοδο του πολέμου για το νερό στον Άρη. Μια περίοδος που ξεκίνησε πολλές δεκαετίες μετά την αποίκηση του ανθρώπου στον Άρη και είχε ως έναρξη μια απρόσμενη καταστροφή στο ηλιακό σύστημα που οδήγησε τον Άρη να φύγει από την τροχιά του και να πλησιάσει αρκετά τον ήλιο, σκορπώντας την καταστροφή στον κόκκινο πλανήτη και το θάνατο στις αποικίες που είχαν αρχίσει να ευδοκιμούν. Όσοι δε σκοτώθηκαν από την υψηλή ραδιενέργεια, είχαν την ατυχία να μεταλλαχτούν και όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν στριμώχτηκαν στις μεγάλες πόλεις που προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου. Η επαφή με τη Γη διεκόπη και οι ελάχιστες προμήθειες υλικών αγαθών πλέον προέρχονται από την ανακύκλωση. Το χειρότερο όμως ήταν η έλλειψη των αποθεμάτων νερού, όπου οι ελάχιστες εγκαταστάσεις παραγωγής του, έπεσαν θύματα αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο του βασικότερου συστατικού για την επιβίωση. Όπως λένε μεταξύ τους οι κάτοικοι του κόκκινου πλανήτη, αυτός που ελέγχει το νερό, ελέγχει και τον Άρη. Στο The Technomancer οι κυρίαρχες δυνάμεις που θα μας απασχολήσουν είναι οι ακόλουθες:

Αποτελούν ουσιαστική τη μυστική υπηρεσία της Abundance. Μια υπηρεσία που έχει ως σκοπό την κατασκοπία των άλλων εταιρειών αλλά και την εύρεση και γρήγορη εξολόθρευση όσων θέλουν την αποσταθεροποίηση της Abundace. (Η Abandunce είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες στον Πλανήτη Άρη που μετά την καταστροφή άλλαξε την λειτουργία της σε κυβερνητικό καθεστώς).

Αποτελεί την δεύτερη μεγάλη οργάνωση που βρίσκεται στον Άρη και αυτή κινεί τα νήματα όλων εγκληματικών δραστηριοτήτων του πλανήτη.

Από τις πιο παλιές υποδομές πάνω στον Άρη, ο στρατός της Abundance έχει πρόσβαση στα πιο πιο σύγχρονα όπλα και λειτουργεί με απόλυτη πειθαρχία.

Μια αρχαία μονάδα γενναίων πολεμιστών που μπορούν να χειριστούν ισχυρές ηλεκτρικές δυνάμεις. Πριν την μεγάλη καταστροφή αποτελούσαν τους φύλακες της γνώσης και της τεχνολογίες. Κατέληξαν όμως υποχείρια των εταιρειών ως πρώτη γραμμή στα πεδία της μάχης, στον πόλεμο για την κατάκτηση του νερού.

Μια νέα οργάνωση που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της ASC και την επιστροφή της γαλήνης και της ελευθερίας στους κατοίκους του Άρη.

Οι άτυχοι που επέζησαν της ισχυρής ακτινοβολίας του ηλίου έχουν δημιουργήσει τη δική τους κλειστή κοινωνία. Μια κοινωνία μεταλλαγμένων που αποτελούν το αντικείμενο χλευασμού των φυσιολογικών ανθρώπων και πέφτουν συνεχώς θύματα σκλαβιάς και κακομεταχείρισης από τις εταιρείες.

Φήμες λένε ότι προέρχονται από μια ουτοπία με την ονομασία Noctis. Μια πόλη με ελεύθερο καθεστώς και ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους του Άρη. Χάρις σε αυτούς διατηρείτε ακόμα ζωντανή η μετακίνηση αγαθών μεταξύ των ελάχιστων πόλεων. Βασικό τους γνώρισμα ότι δεν ανήκουν και δεν υπακούν σε καμία κυβέρνηση και εταιρεία.

Στα χαρτιά το σενάριο του παιχνιδιού φαίνεται πολλά υποσχόμενο και δείχνει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας αξιομνημόνευτης περιπέτειας. Δυστυχώς η πράξη απέχει πολύ από το ζητούμενο αλλά και την επιθυμία του παίχτη. Αρχικά η παρουσίαση του χαρακτήρα μας γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και αφορά την μεταμόρφωση μας από μαθητή σε Technomancer και την μετέπειτα ενασχόλησή του με τις δουλειές - αγγαρείες που πρέπει να κάνει για την Abundance, μιας ενάρετης οργάνωσης όπως μας παρουσιάζει η ιστορία στην αρχή και που ανατρέπει αργότερα με τον πιο άσχημο τρόπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού αναφορικά με τις δυνάμεις που δρουν στο παιχνίδι, αλλά και συνολικά με την ιστορία που αυτό θέλει να διηγηθεί είναι ότι παρουσιάζονται στο παίχτη με τέτοιο τρόπο σαν να είναι δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες δεν αντλήθηκαν από το ίδιο το παιχνίδι, αλλά από έρευνά μας που έγινε με τη χρήση του διαδικτύου και αυτό γιατί το παιχνίδι απλά αναφέρει όλα τα παραπάνω ονομαστικά, χωρίς να εμβαθύνει.

Την αδυναμία του σεναρίου έρχεται να σώσει το gameplay του παιχνιδιού ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να σώσει, με το σύστημα μάχης, το σύστημα αναβάθμισης και το σύστημα crafting του. Πράγματι στον βασικό τομέα των Role Playing στοιχείων η Spiders έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το The Technomancer.

το VG24 λέει

Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο από την έλλειψη στοιχειωδών αφηγηματικών στοιχείων, όπως η συγκέντρωση βιβλίων, που να εξηγούν τις υπάρχουσες κοινότητες του παιχνιδιού, την ιστορία του πολέμου του νερού αλλά και πληροφορίες για το ατύχημα που οδήγησε σε όλη αυτή την αποσταθεροποίηση. Την κατάσταση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο οι αδιάφοροι χαρακτήρες που περιστοιχίζουν το σενάριο, ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή μέχρι και τον τελευταίο μεταλλαγμένο που θα συναντήσουμε. Σε αυτό συνάδουν η έλλειψη σωστού πλαισιώματος της ιστορίας τους, το κακό σενάριο και η αδιάφορη ηθοποιία των χαρακτήρων που δε πείθει ούτε αναφορικά με το voice acting, αλλά ούτε και με την εκφραστικότητα τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η ροή της ιστορίας είναι ανύπαρκτη και συνεχώς βρισκόμαστε θύματα των περιστάσεων που δε μπορούμε να κατανοήσουμε και τελικώς δε θέλουμε να κατανοήσουμε, αφού τα όσα μας παρουσιάζονται δεν αποτελούν κάποια γερή και ουσιαστική κινητήριο δύναμη του ενδιαφέροντος μας.

Η δύναμη που έχουν τα παιχνίδια ρόλων είναι ότι δίνουν στο παίκτη τη δύναμη της επιλογής. Στο Technomancer δυστυχώς η επιλογή αποτελεί μια ψευδαίσθηση αφού οι περισσότερες από τις αποφάσεις μας δεν έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και επηρεάζουν μόνο τις επιμέρους σχέσεις μας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του παιχνιδιού, για τις οποίες δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον, αφού το σενάριο αδυνατεί να δημιουργήσει δυνατούς δεσμούς. Τέλος αναφορικά με το σενάριο, προβληματικός είναι και ο ρυθμός σε πολλές από τις αποστολές, αφού το παιχνίδι διαθέτει μόνο τρεις βασικές τοποθεσίες με αποτέλεσμα το δεύτερο μισό του παιχνιδιού να κουράζει αρκετά με τις πολλές και επαναλαμβανόμενες μάχες που συμβαίνουν στα ίδια ακριβώς σημεία, καθώς οι εχθροί δεν εμφανίζονται τυχαία, αλλά προκαθορισμένα.

The Technomancer_20160625205137

Την αδυναμία του σεναρίου έρχεται να σώσει το gameplay του παιχνιδιού ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να σώσει, με το σύστημα μάχης, το σύστημα αναβάθμισης και το σύστημα crafting του. Πράγματι στον βασικό τομέα των Role Playing στοιχείων η Spiders έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το The Technomancer. Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι πραγματικού χρόνου και αποτελεί κράμα μεταξύ των παιχνιδιών Mass Effect και Dark Souls. Διαθέτουμε τρία βασικά κουμπιά για την έκβαση των μαχών με το τετράγωνο να είναι αυτό της επίθεσης, το τρίγωνο αυτό του σπασίματος της άμυνας και τον κύκλο να χρησιμοποιείται ως αποφυγή. Δευτερεύοντα ρόλο έχουν τα R1/R2 και L1/L2 που η χρήση τους ανοίγει επιπλέον επιλογές όπως οι δυνάμεις του Technomancer, η χρήση γιατρικών και η αλλαγή του στυλ μάχης του χαρακτήρα μας. Ο χαρακτήρας μας διαθέτει τρία στυλ μάχης με το καθένα από αυτά να διαφοροποιείτε στα όπλα που ο χαρακτήρας μας χρησιμοποιεί και στον τρόπο με τον οποίο αμύνεται. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έξυπνη προσθήκη, που όμως δε βρίσκει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, αφού οι ελάχιστοι κακοί του παιχνιδιού και οι ακόμα λιγότεροι αρχηγοί δεν απαιτούν τη χρήση πολλών στρατηγικών και αξιοποίησης των στυλ αυτών. Το κάθε στυλ μάχης έχει χτισμένο από πίσω του το δικό του skill tree.

Με κάθε level που ο χαρακτήρας μας κερδίζει παίρνει και έναν πόντο που μπορεί να τον αφιερώσει σε ένα από τα στυλ αυτά βελτιώνοντας έτσι την απόδοση του χαρακτήρα μας. Επιπλέον το δικό της δέντρο διαθέτει και η ιδιότητά μας ως Technomancer, όπου κάθε πόντος που της αφιερώνουμε ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ηλεκτρικές μας δυνάμεις. Προσωπική συμβουλή είναι η αποφυγή της ενίσχυσης της κλάσης αυτής, αφού οι περισσότεροι από τους κακούς δείχνουν να αντέχουν τον ηλεκτρισμό. Πέρα από τους πόντους για την βελτίωση των κλάσεων μας κερδίζουμε και πόντους που μπορούμε να τους αφιερώσουμε στις "παθητικές" δυνάμεις του παίχτη μας, όπως η ευφυΐα, το χάρισμα, το lockpicking και το crafting. Αναφορικά με το crafting δεν δίνεται η επιλογή δημιουργίας όπλων αλλά η ενίσχυσή τους με αντικείμενα που αλλάζουν τις ιδιότητες των όπλων. Αναλόγως του όπλου μπορούμε να προσθέσουμε μέχρι και 3 αναβαθμίσεις. Τέλος μαζί μας στις αποστολές μπορούμε να έχουμε μέχρι 2 ακόμα χαρακτήρες που πρακτικά δε τους ελέγχουμε αλλά μπορούμε να τους δίνουμε κάποιες εντολές και να τους αλλάζουμε τον εξοπλισμό. Στο σύνολό τους είναι 5 και είναι οι Neisha, Phobos, Scott, Amelia και Andrew.

Στα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται το σύστημα αξιολόγησης των πράξεών μας, που ουσιαστικά μας δίνει αρνητικούς πόντους βάσει των κακών πράξεων που κάνουμε. Οι πράξεις αυτές περιορίζονται στο αν θα σκοτώσουμε τους εχθρούς μας μετά από μια μάχη (τους ανθρώπους). Μετά το τέλος κάθε μάχης, στους πεσμένους κακούς υπάρχει η επιλογή της αναζήτησης για αντικείμενο και της άντλησης (Drain) για Serum που αποτελεί και τη μονάδα χρήματος του παιχνιδιού. Οι καλές ή κακές πράξεις μας επηρεάζουν αποκλειστικά τις σχέσεις που έχουμε με τους συντρόφους μας και δεν αφορούν την έκβαση της ιστορίας, αλλά το αν θα δημιουργήσουμε κάποιου είδους σχέση με αυτούς ή αν θα μπορέσουμε να αναλάβουμε κάποια αποστολή εξυπηρέτησης από αυτούς με σκοπό το ξεκλείδωμα ενός τροπαίου που ζητάει την ολοκλήρωση όλων των αποστολών που θα πάρουμε από τους συντρόφους μας.

The Technomancer_20160624004628

Τεχνικά ο τίτλος δεν έχει να δείξει κάτι καινοτόμο στον οπτικό τομέα, κρίνεται όμως ικανοποιητικός αναφορικά με την απεικόνιση του κόσμου. Η ανάλυση του παιχνιδιού βρίσκεται στα 1080p και το παιχνίδι τρέχει με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στο 95% του παιχνιδιού διατηρεί το στόχο αυτό και φαίνεται ότι η ομάδα ανάπτυξης έκανε καλή δουλειά στο κομμάτι της βελτιστοποίησης του τίτλου. Ευχάριστο είναι και το γεγονός των μικρών χρόνων φορτώματος από περιοχή σε περιοχή. Απογοητευτικός είναι ο τομέας του ήχου σε όλα τα μέρη του. Από την ηχητική επένδυση περιοχών και μαχών μέχρι και το Voice Acting των χαρακτήρων. Τέλος παρατηρήθηκε μια μικρή καθυστέρηση στην απόκριση του χειρισμού κατά την διάρκεια των μαχών, χωρίς όμως να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στην διεκπεραίωση αυτών. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα με τον τίτλο στην διάρκεια της ενασχόλησης μας με αυτόν.

Δυστυχώς το The Technomancer της Spiders ενώ ξεκινάει με τον πιο δυνατό τρόπο, γρήγορα καταφέρνει να κουράσει και να απομακρύνει τον παίχτη που θα θελήσει να ασχοληθεί μαζί του. Τα βασικά του προβλήματα είναι και τα πιο ουσιώδη και αφορούν την κακή ιστορία, τις λίγες πόλεις και την αδυναμία προσφοράς ενός καλού κινήτρου για καλή αξιοποίηση του συστήματος μάχης του. Επιπλέον το κόστος αγοράς του το καθιστά σχετικά απαγορευτική επιλογή, ειδικότερα από τη στιγμή που την περίοδο αυτή υπάρχουν αρκετά και αξιόλογα παιχνίδια στο είδος αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι ο τίτλος της Spiders είναι κακός και δε θα βρει υποστηρικτές, αποτελεί όμως παιχνίδι για λίγους και κυρίως για όσους αρέσκονται στα παιχνίδια ρόλων ανεξαρτήτως σεναρίου και ποικιλίας σε τοποθεσίες.


Το The Technomancer διαθέτει 41 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 5/10
Platinum trophy
Win all of the trophies in The Technomancer
It's a secret
Finish The Technomancer's prologue.
Treason
Finish Chapter 1.
On the run
Finish Chapter 2.
The fall
Finish Chapter 3.
Hello, Earth?
Finish Chapter 4.
Traveler
Finish the game on normal difficulty.
Tough to beat
Finish the game on hard difficulty.
Extreme survivor
Finish the game on extreme difficulty.
Best friend
Finish all of the companion quests.
Soulmate
Enter into a romance with Andrew
The spy who loved me
Enter into a romance with Niesha
A clockwork heart
Enter into a romance with Amelia
Obliging
Finish 20 secondary quests.
Champion!
Complete the arena championship at the Curiosity's.
Bad Karma
Having bad Karma
You have to start somewhere
Upgrade a skill
Technomancer
Unlock the entire technomancer skill tree.
Rogue
Unlock the entire rogue skill tree.
Warrior
Unlock the entire warrior skill tree.
Guardian
Unlock the entire guardian skill tree.
Burglar
Pick 50 locks
Trapper
Skin 100 creatures.
Expert
Unlock the 3 levels of a talent
Ace of staves
Hit enemies 200 times using a staff.
Sharpshooter
Hit enemies 200 times using a pistol.
Without fail
Parry 200 attacks with the shield
Like lightning
Electrocute enemies 200 times
Monster hunter
Kill 60 creatures.
Lightweight
Knock out 50 humanoids
Middleweight
Knock out 100 humanoids
Heavyweight
Knock out 200 humanoids
Raider
Ransack 40 chests.
DIY freak
Make 100 equipment upgrades.
Κρυφά Trophies
The Godfather
Ally with the Vory
With my captain
Ally with the Ophir army.
Noctis merchants
Ally with the Noctis merchants.
Opponents of the regime
Ally with the opposition in Ophir.
Grand Master of the secret
Decide to return to Abundance.
Goodbye paradise.
Decide to join Noctis.
Martian forever...
Decide to join Mutant Valley.
Το The Technomancer διαθέτει 40 Achievements
Βαθμός δυσκολίας για το 1000: 5/10
Bad Karma 10
Having bad Karma
DIY freak 15
Make 100 equipment upgrades.
Champion! 20
Complete the arena championship at the Curiosity's.
Treason 30
Finish Chapter 1.
On the run 30
Finish Chapter 2.
The fall 110
Finish Chapter 3.
Hello, Earth? 110
Finish Chapter 4.
Best friend 30
Finish all of the companion quests.
Extreme survivor 110
Finish the game on extreme difficulty. (4)
Tough to beat 30
Finish the game on hard difficulty.
Traveler 30
Finish the game on normal difficulty.
It's a secret 15
Finish The Technomancer's prologue.
Obliging 30
Finish 20 secondary quests. (2)
You have to start somewhere 10
Upgrade a skill
Guardian 15
Unlock the entire guardian skill tree.
Rogue 15
Unlock the entire rogue skill tree.
Technomancer 15
Unlock the entire technomancer skill tree.
Warrior 15
Unlock the entire warrior skill tree.
Trapper 10
Skin 100 creatures. (1)
Sharpshooter 15
Hit enemies 200 times using a pistol. (1)
Like lightning 15
Electrocute enemies 200 times (1)
Ace of staves 15
Hit enemies 200 times using a staff. (1)
Monster hunter 15
Kill 60 creatures.
Lightweight 15
Knock out 50 humanoids
Middleweight 15
Knock out 100 humanoids
Heavyweight 15
Knock out 200 humanoids
Raider 15
Ransack 40 chests.
Without fail 15
Parry 200 attacks with the shield (1)
A clockwork heart 30
Enter into a romance with Amelia
Soulmate 30
Enter into a romance with Andrew
The spy who loved me 30
Enter into a romance with Niesha
Expert 10
Unlock the 3 levels of a talent
Burglar 10
Pick 50 locks
Κρυφά Achievements
Grand Master of the secret 15
Decide to return to Abundance. (1)
Goodbye paradise. 15
Decide to join Noctis.
Martian forever... 15
Decide to join Mutant Valley.
The Godfather 15
Ally with the Vory
Noctis merchants 15
Ally with the Noctis merchants.
Opponents of the regime 15
Ally with the opposition in Ophir.
With my captain 15
Ally with the Ophir army.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Focus Home Interactive για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Technomancer

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Spiders

Publisher

Focus Home Interactive

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Ιουνίου 2016

Είδος

Action RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Στιβαρά συστήματα RPG (Skill Tree, Crafting, Party)
+ Διασκεδαστικό σύστημα μάχης...

Αρνητικά

- ...που όμως γίνεται επαναλαμβανόμενο λόγω έλλειψης περιοχών και κακών
- Λίγες περιοχές για παιχνίδι RPG
- Κακή, ελλιπής ηχητική υποστήριξη
- Αδιάφοροι χαρακτήρες με ανέκφραστους διαλόγους
- Τετριμμένη εξέλιξη σεναρίου
- Έλλειψη αφηγηματικών στοιχείων (βιβλία, πληροφορίες για το περιβάλλον)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.5
Συνοψίζοντας

Το The Technomancer της Spiders ξεκινά ως ένα πολλά υποσχόμενο RPG που προσπαθεί να κλέψει λίγο από τη σπίθα και τη λάμψη μεγάλων τίτλων αντίστοιχης θεματολογίας. Δυστυχώς το γεγονός ότι πρόκειται για έναν τίτλο χαμηλού budget φαίνεται μετά από λίγη ώρα ενασχόλησής μας με το παιχνίδι από το αδιάφορο σενάριο και την κακή υποκριτική των χαρακτήρων μέχρι την αδιάφορη μουσική επένδυση του τίτλου. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα συναντήσει ο τίτλος είναι το ακριβό της τιμής του σε σχέση με το προσφερόμενο πακέτο, που για παιχνίδι ρόλων δε προσφέρει ούτε την αναμενόμενη διάρκεια, ούτε το βάθος που θα θέλαμε από τους χαρακτήρες, αλλά και τον κόσμο του παιχνιδιού.

5.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1