The Wizards - Enhanced Edition

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 12 Μαρτίου 2019

Η τεχνολογία VR έχει πλέον ενταχθεί στα video games για τα καλά. Έτσι, κυκλοφορούν αρκετοί τίτλοι που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του μέσου με ενδιαφέροντες τρόπους. Ένας τέτοιος τίτλος είναι το The Wizards - Enhanced Edition.

Όσοι ονειρεύονται να γίνουν πανίσχυροι μάγοι σε fantasy setting, στο The Wizards θα βρουν όσα ψάχνουν. Το σενάριο είναι πολύ απλό, σε σημείο που δεν τραβάει καν την προσοχή του παίκτη. Εχθρικά πλάσματα, ορκς, δράκοι και λοιπά, κλασικά τέρατα, επιτίθονται κάπου, για κάποιον λόγο και εμείς πρέπει να τα εμποδίσουμε. Η ιστορία και η παρουσίασή της, που γίνεται μέσω της εξιστόρησης με τη φωνή ενός επαρκώς αστείου αφηγητή, θυμίζουν εκείνες τις έτοιμες D&D campaigns. Η αδιάφορη πλοκή δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα, καθώς δεν είναι ποτέ το σημείο εστίασης του The Wizards και απλώς υπάρχει ως υπόβαθρο και για να στήσει την ατμόσφαιρα του κόσμου.

Η ατμόσφαιρα είναι πετυχημένη. Ταξιδεύουμε σε σπηλιές, ερήμους, μεσαιωνικούς πύργους και ό,τι άλλο αρμόζει σε τέτοιο setting. Βέβαια, η εξαιρετικά μικρή διάρκεια πλήττει το σύνολο, καθώς θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με περισσότερο σενάριο, με πιο πολλές τοποθεσίες, ενδεχομένως με χωριά και NPCs, ή ό,τι άλλο φαντάζονταν οι developers. Επίσης, σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερα μαγικά.

Όσα ξόρκια υπάρχουν, είναι εξαιρετικά. Ξεκινάμε έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργούμε και να εξαπολύουμε απλές, μικρές πυρόμπαλες. Η διαδικασία επίκλησης των μαγικών είναι πάντοτε ευφάνταστη, απλή και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, οι απλές μπάλες φωτιάς δημιουργούνται με ένα τίναγμα του χεριού μας (του PS Move χειριστηρίου, για την ακρίβεια) και η εκτίναξή τους πραγματοποιείται με ρεαλιστικό τρόπο, σαν να εκτοξεύουμε κάτι με το πραγματικό χέρι μας. Στη συνέχεια, αποκτούμε περισσότερα ξόρκια και upgrades αυτών και όλα είναι εξίσου καλοστημένα. Τα πιο πολύπλοκα μαγικά μάς ζητούν να κάνουμε πιο περίπλοκες χειρονομίες, όπως να περάσουμε το ένα μας χέρι πάνω από το άλλο· ποτέ όμως δεν γίνονται πολύ δύσκολες και δεν χάνουν τα διασκεδαστικά τους χαρακτηριστικά -αντιθέτως μάλιστα.

Ο χειρισμός είναι, με τη σειρά του, επίσης απλός. Αυτό, είναι πολύ θετικό, καθώς οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε απαιτούν αρκετό multitasking. Σπάνια μπερδέψαμε τα κουμπιά ή τα χάσαμε εν μέσω μάχης, εξαιτίας του χειρισμού. Οι μάχες είναι το κύριο στοιχείο του gameplay. Οι τύποι εχθρών που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πολύ, ούτε έχουν πολύ έντονες διαφορές. Ευτυχώς, οι μάχες δεν είναι στατικές και πρέπει να κινούμαστε συνεχώς, αναζητώντας κάθε φορά τη σωστή τοποθέτηση, ώστε να αποφεύγουμε τα πυρά των εχθρών και διάφορους κινδύνους στο περιβάλλον. Όταν μάθουμε το σύστημα καλά, γινόμαστε ο πανίσχυρος μάγος που ονειρευόμασταν: περπατάμε αργά και σταθερά, εξαπολύοντας ξόρκια δεξιά και αριστερά, αποφεύγοντας τους εχθρούς με teleports (τα οποία, εν μέσω μάχης, λειτουργούν με stamina και έτσι δεν μπορούμε να τα σπαμάρουμε) και αποκρούοντας επιθέσεις με τη μαγική ασπίδα μας.

Η κίνηση του χαρακτήρα μας γίνεται με πολύ άνετο τρόπο, μέσω της παραμετροποίησης του χειρισμού σε VR περιβάλλον. Συνδυάζονται με εύστοχο και θεματικά αρμόζων τρόπο η φυσική κίνηση και τα teleports και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Δυστυχώς, δεν είναι εξίσου πετυχημένες όλες οι πτυχές του χειρισμού. Η περιήγηση των μενού είναι δύσχρηστη και το tracking του VR δεν αποδίδει. Είναι πολλές οι φορές που χάθηκε το κεντράρισμα μέσα σε μία μάχη, με αποτέλεσμα να χάσουμε. Είναι κρίμα γιατί, όταν το tracking λειτουργεί, οι μάχες είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές. Αποκορύφωμα είναι τα τεράστια και επιβλητικά bosses τα οποία, όπως πολλά άλλα στοιχεία του παιχνιδιού, είναι λίγα.

Τα μαγικά μπορεί να είναι πετυχημένα, όμως είναι περιορισμένα σε αριθμό. Για την ακρίβεια, δεν είναι λίγα, όμως θα έπρεπε να είναι περισσότερα. Για τις 3 ώρες περίπου που διαρκεί το The Wizards, τα spells είναι αρκετά. Όμως, θα θέλαμε να δούμε πιο πολλά και περισσότερους τύπους μαγικών, όπως για παράδειγμα μη επιθετικά ξόρκια. Υπάρχει μαγεία άμυνας, όμως αν η διάρκεια ήταν αυξημένη και οι δραστηριότητες είχαν περισσότερη ποικιλία, ίσως μπορούσαμε να δούμε πιο ιδιαίτερα μαγικά. Εκτός από μάχες, στο The Wizards καλούμαστε να εξερευνήσουμε γραμμικά (και κάπως χαοτικά σχεδιασμένα) επίπεδα και να λύσουμε μερικούς απλούς γρίφους. Ενδιάμεσα από τα επίπεδα, επισκεπτόμαστε το hub, όπου ξοδεύουμε πόντους για upgrades και “φοράμε” τις κάρτες που συλλέγουμε, προσδίδοντας διάφορα χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα και τον κόσμο, όπως για παράδειγμα δυσκολότερους εχθρούς-περισσότερους πόντους.

Έτσι, επιχειρείται η αύξηση της διάρκειας μέσω high scores, collectibles και καρτών. Ακόμα, υπάρχει ένα δεύτερο mode, το οποίο περιέχει wave clearing challenges σε arena. Πρόκειται για ένα απλό mode, το οποίο είναι διασκεδαστικό, όμως για λίγο, καθώς δεν έχει πολλή ποικιλία. Το μεγαλύτερο ελάττωμα του The Wizards, παρότι αρνητικό συνολικά, περιέχει και θετικό πρόσημο: η διάρκεια είναι μικρή και το παιχνίδι τελειώνει όταν έχουμε πια μπει αρκετά μέσα του και θα θέλαμε σαφέστατα κι άλλο, καθώς, όσο διαρκεί, είναι εξαιρετικό.

Τα γραφικά του The Wizards είναι ικανοποιητικά. Οι τοποθεσίες δείχνουν επαρκώς όμορφες και ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι κατώτερα ποιοτικά, όμως δεν απογοητεύουν εντελώς. Τα χέρια του χαρακτήρα μας είναι καλοσχεδιασμένα και λειτουργούν ως health bar, με θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, εμφανίζονται μερικά τεχνικά προβλήματα. Μερικές φορές, στις μεγάλες μάχες κυρίως, πέφτουν τα frames. Επίσης, συναντήσαμε μερικά bugs και glitches, όπως κολλήματα σε σημεία του περιβάλλοντος, εχθρούς των οποίων το hitbox εξαφανίστηκε και τοποθεσίες εκτός της πραγματικής πίστας, στις οποίες μπήκαμε καταλάθος και μετά δεν μπορούσαμε να βγούμε από μέσα τους για να συνεχίσουμε. Επίσης, υπάρχουν κάποια στοιχεία του level design που, αν και σαν ιδέες είναι εντάξει, στην πράξη μοιάζουν με bugs. Για παράδειγμα, συναντάμε κάποια portals, με τα οποία ταξιδεύουμε σε άλλη διάσταση και περνάμε εμπόδια, προτού επιστρεψουμε στον πραγματικό κόσμο. Η διαδικασία αυτή δεν εξηγείται επαρκώς, λειτουργεί άγαρμπα και δεν υπάρχουν αρκετά σημάδια στον χώρο ώστε να την κατανοήσουμε.

Παρά τα προβλήματά του και τις ελλείψεις του, το The Wizards: Enhanched Edition για το PS4, προτείνεται σε όσους κατόχους VR βρίσκουν ελκυστικό το θέμα του. Οι ιδέες του είναι πολύ ενδιαφέρουσες και η υλοποίησή τους, παρόλο που θα μπορούσε να είναι καλύτερη -κυρώς τεχνικά, αποκλείεται να μην σας διασκεδάσει.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Wizards - Enhanced Edition

Συντάκτης
12 Μαρτίου 2019
Developer

Carbon Studio

Publisher

Carbon Studio

Πλατφόρμες

PC / PS4 (απαιτείται PSVR)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

12 Μαρτίου 2019

Είδος

Action-adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Πετυχημένες ιδέες όσον αφορά τις μάχες και τα ξόρκια
+ Ικανοποιητικός οπτικοακουστικός τομέας
+ Πολύ διασκεδαστικό gameplay

Αρνητικά

- Μερικά τεχνικά προβλήματα και μέτριο tracking
- Έλλειψη ποικιλίας στους τύπους εχθρών
- Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Παρά τα προβλήματά του και τις ελλείψεις του, το The Wizards: Enhanched Edition για το PS4, προτείνεται σε όσους κατόχους VR βρίσκουν ελκυστικό το θέμα του. Οι ιδέες του είναι πολύ ενδιαφέρουσες και η υλοποίησή τους, παρόλο που θα μπορούσε να είναι καλύτερη -κυρώς τεχνικά, αποκλείεται να μην σας διασκεδάσει.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1