theHunter: Call of the Wild

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 29 Δεκεμβρίου 2017

Τα παιχνίδια εξομοίωσης αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία, αφού συνήθως έχουν στοιχεία από πιο συμβατικά παιχνίδια και φαινομενικά μοιάζουν ίδια με αυτά. Όμως στον πυρήνα τους, οι εξομοιωτές έχουν το στοιχείο του ρεαλισμού και στόχος είναι η αποτύπωση πραγματικών καταστάσεων με μηχανισμούς video game. Έχουμε δει διαφόρων ειδών τίτλους της κατηγορίας, όπως εξομοιωτές αεροπορικών πτήσεων ή χειρισμού πολεμικού υποβρυχίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιχνίδια αυτά κυλούν αργά, θέλουν προγραμματισμό και υπολογισμούς και διαφέρουν από την κλασική, γρήγορη διασκέδαση που περιμένουν οι περισσότεροι.Εκτός από πολεμικούς εξομοιωτές και εξομοιώσεις οδήγησης και πτήσης, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, διαφόρων ειδών, όπως αυτή του κυνηγιού. Το theHunter: Call of the Wild αποτελεί αυτό ακριβώς, έναν εξομοιωτή κυνηγιού όπως όλοι το φανταζόμαστε: βουνά, δάση, αρκούδες, ελάφια και καραμπίνες.

Καταρχάς, αν κάποιος παίξει το Call of the Wild περιμένοντας γρήγορο gameplay με ελιγμούς, μονομαχίες με ζώα και αρκετούς πυροβολισμούς, θα απογοητευτεί. Το παιχνίδι στοχεύει στη ρεαλιστική απόδοση του κυνηγιού και έτσι έχουμε παρακολούθηση ζώων, αναζήτηση για πατημασιές και διάφορα ίχνη τα οποία θα μας οδηγήσουν στο θήραμα και στο τέλος τον πυροβολισμό, που ελπίζουμε να είναι μόνο ένας. Κυκλοφορώντας στο δάσος, στις λίμνες ή στα βουνά που μας παρέχει ως setting ο τίτλος, βρίσκουμε χνάρια ή περιττώματα από ζώα όπως ελάφια, ταράνδους, κογιότ ή αρκούδες. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε κάθε ζώο που συναντάμε -έχουμε τη δυνατότητα να σκοτώσουμε κυρίως τα μεγάλα ζώα. Τα ίχνη τους έχουν υποστεί επισήμανση με συμβατικούς gameplay μηχανισμούς, χάριν ευκολίας (οι επισημάνσεις μπορούν να απενεργοποιηθούν κάνοντας το παιχνίδι πιο δύσκολο αλλά περισσότερο ρεαλιστικό).

Μόλις εντοπίσουμε τα χνάρια, αρχίζουμε να τα ακολουθούμε, αφού πρώτα σκύψουμε η συρθούμε στο έδαφος για να μη μας ακούσει το ζώο. Στο τέλος, το πλησιάζουμε και το πυροβολούμε. Αν πετύχουμε ζωτικά σημεία, ο θάνατός του είναι ακαριαίος και η ζωή μας πιό εύκολη. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την ποσότητα αίματος που χάνει. Ακολουθώντας τα σημάδια από την αιμορραγία του, συνεχίζουμε να το κυνηγούμε, μέχρι να το αποτελειώσουμε. Η διαδικασία αυτή ακούγεται απλή και άμεση, όμως στην πραγματικότητα απαιτεί πολλή υπομονή, αντανακλαστικά, και παρατηρητικότητα.

Τα υποψήφια θηράματα διαθέτουν ιδιαίτερα ακονισμένες αισθήσεις, αφού μπορούν να μας ακούσουν πανεύκολα και να τρέξουν να φύγουν, αφού πρώτα κραυγάσουν απειλητικά προς το μέρος μας. Ο εντοπισμός ενός ζώου που έχουμε ήδη χάσει μία φορά είναι ακόμα πιο δύσκολος και έτσι καταλήγουμε να σερνόμαστε πολύ αργά, προσέχοντας παράλληλα να μην αγγίζουμε τις φυλλωσιές που συναντάμε, γιατί έτσι ο θόρυβος είναι αναπόφευκτος. Εκτός από τους ήχους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως τον αέρα και την κατεύθυνσή του που μπορεί να διευκολύνει μερικά ζώα ενώ δυσκολεύει το στόχο μας με το όπλο, ή  την επιλογή του όπλου και των σφαιρών που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με το θήραμα. Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τη χρήση των όπλων είναι οι σφυγμοί της καρδιάς που αυξομειώνονται ανάλογα αν τρέχουμε ή κινούμαστε αργά, κάνοντας τη στόχευση με το όπλο δυσκολότερη όταν είναι αυξημένοι. Πρέπει να τονιστεί πως το παιχνίδι δεν είναι για όλους, και δη για τους fans της δράσης, γιατί η ροή του gameplay είναι πραγματικά πολύ αργή.

Για όσους ξέρουν τι να περιμένουν, το TheHunter κάνει αρκετά πράγματα σωστά. Η παρακολούθηση, η αναζήτηση και αναγνώριση των ζώων, σε όλα τους τα στάδια λειτουργούν ικανοποιητικά και η εμπειρία είναι ευχάριστη, ατμοσφαιρική και κάνει σωστά τη δουλειά της ώστε να βάλει τον παίκτη στον κόσμο του παιχνιδιού. Εκτός από το κυνήγι τυχαίων ζώων, υπάρχουν και μερικές αποστολές εν είδη campaign και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που μπορούμε να ανακαλύψουμε στο χάρτη ώστε το παιχνίδι να γίνει πιο ελκυστικό. Σε γενικές γραμμές οι αποστολές είναι απλές και καλοδεχούμενες, μιας και μας εισάγουν στους μηχανισμούς του παιχνιδιού και μας δίνουν έναν καθορισμένο στόχο. Έχουμε δύο χάρτες για να επιλέξουμε που θα παίξουμε και το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο, όπως και η ποικιλία στις τοποθεσίες τους. Σκοτώνοντας διάφορα άγρια ζώα μαζεύουμε λεφτά -η ποσότητα των οποίων εξαρτάται κάθε φορά από τις διάφορες παραμέτρους- και μπορούμε να αποκτήσουμε αναβαθμίσεις στα όπλα αλλά και στο χαρακτήρα μας ανεβάζοντας levels. Η περιήγηση στο χώρο γίνεται είτε με τα πόδια, είτε με fast travel, είτε με κάποια οχήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Υπάρχει και η επιλογή multiplayer όπου μπορούμε να συνεργαστούμε ή να ανταγωνιστούμε μέχρι και 8 άτομα ταυτόχρονα, εκπληρώνοντας διάφορες προκλήσεις.

Αυτό που το theHunter: Call of the Wild αποδίδει με εντυπωσιακό τρόπο, είναι οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους ταξιδεύουμε. Τα γραφικά κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η απεικόνιση της φύσης. Τα δέντρα, τα βουνά, τα χορτάρια, οι κινήσεις τους, ο φωτισμός, όλα δείχνουν καταπληκτικά και απολύτως αληθινά. Η απεικόνιση των καιρικών συνθηκών πάει το αποτέλεσμα ακόμη παραπέρα και η ατμόσφαιρα συνολικά κόβει την ανάσα. Η εναλλαγή ημέρας- νύχτας διαρκεί αρκετή ώρα μέχρι να κάνει έναν πλήρη κύκλο και έτσι η εκάστοτε ώρα της ημέρας κρατάει τόσο ώστε να προλάβουμε να την απολαύσουμε. Τα παραπάνω, επίσης, δεν προσθέτουν μόνο στο αισθητικό κομμάτι του παιχνιδιού· όταν, για παραδειγμα, βρέχει, μπορούμε να κινηθούμε με περισσότερη άνεση εφόσον η βροχή καλύπτει τον ήχο των βημάτων μας, ενώ τη νύχτα, η όρασή μας περιορίζεται και χρειαζόμαστε φακό ώστε να εντοπίσουμε τα χνάρια των ζώων, με κίνδυνο πάντα να μας δούνε πρώτα εκείνα και να τα χάσουμε μέσα στο σκοτάδι.

Εκτός από την εξαιρετική οπτική απεικόνιση, στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας βοηθάει πάρα πολύ και ο ηχητικός τομέας. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ πειστική και ιδιαιτέρως κοντά στην πραγματικότητα. Τα δάση αποκτούν ζωή, ο αέρας ‘’ξυρίζει’’ τα βράχια και οι ήχοι των ζώων παραμονεύουν σε κάθε γωνιά κάνοντας τον κόσμο συνολικά να δείχνει και να ακούγεται οργανικός. Μουσική επένδυση δεν υπάρχει, εκτός από μερικές διάσπαρτες νότες σε συγκεκριμένα σημεία και αυτό είναι θετικό, γιατί οι ήχοι της φύσης είναι τόσο πετυχημένοι που θα τους επισκίαζε.

Στα αρνητικά του τίτλου, αρχικά έχουμε κάποια θέματα με την ανταπόκριση του χειρισμού και ειδικά στην οδήγηση. Επίσης, παρά την προσεγμένη απεικόνιση, παρατηρούνται πολλά προβλήματα, όπως κομμάτια του δαπέδου να εξαφανίζονται, ή στιγμές με τον χαρακτήρα να κατεβαίνει κάτω από το επίπεδο του εδάφους και να αιωρείται. Τα χειρότερα προβλήματα, όμως, τα συναντάμε στη συμπεριφορά των ζώων. Πολλές είναι οι φορές που πυροβολάμε ένα ζώο και δε βλέπουμε καμία αντίδραση εκ μέρους του, που κινείται σπασμωδικά και εμφανίζεται λίγο πιο διπλά σα να τηλεμεταφέρεται ή που ξεπηδάει από πίσω μας χωρίς καμία προειδοποίηση. Επίσης, συχνά πυροβολούμε με την καραμπίνα ένα ζώο το οποίο βρίσκεται μέσα σε κοπάδι, αλλά τα υπόλοιπα δεν αντιδρούν στον ήχο της εκπυρσοκρότησης του όπλου. Τα bugs και τα προβλήματα στην ΑΙ των ζώων είναι τόσο συχνά και έντονα που το συνολικό αποτέλεσμα χαλάει αρκετά και ειδικά όταν μιλάμε για θέματα που επηρεάζουν το κεντρικό τμήμα του παιχνιδιού, το κυνήγι.

Το TheHunter: Call of the Wild είναι ένας εξομοιωτής κυνηγιού που έχει πολλές καλές στιγμές, υπέροχη οπτικοακουστική απεικόνιση της φύσης και όταν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, προσφέρει μία άκρως ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Δυστυχώς, τα τεχνικά του προβλήματα είναι πολλά και μη αμελητέα και σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους, αφού η αργή ροή του gameplay θα απωθήσει πολλούς παίκτες. Αν πάντως θέλετε να πάτε εκδρομή στη φύση χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας, το theHunter: Call of the Wild είναι μια πολύ καλή λύση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Avalanche Studios για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

theHunter: Call of the Wild

Συντάκτης
29 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Expansive Worlds

Publisher

Avalanche Studios

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

2 Οκτωβρίου 2017

Είδος

First-person hunting

PEGI

16

Θετικά

+ Εκπληκτική οπτικοακουστική απεικόνιση της φύσης
+ Ενδιαφέροντα mechanics
+ Ατμοσφαιρική εμπειρία κυνηγιού

Αρνητικά

- Πολύ αργό gameplay
- Πολυάριθμα και σοβαρά τεχνικά προβλήματα
- Μέτριος χειρισμός

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
10
Συνοψίζοντας

Όσοι ξέρουν τι ψάχνουν, σίγουρα θα περάσουν μερικές καλές στιγμές με το TheHunter: Call of the Wild, τον εξομοιωτή κυνηγιού που δεν κάνει εκπτώσεις στον ρεαλισμό του, παρά μόνο σε κάποια εύστοχα σημεία για τη διευκόλυνση του παίκτη. Η εμπειρία είναι χαλαρωτική, δείχνει και ακούγεται εκπληκτικά, είναι όμως πιο αργή από ό,τι θα έπρεπε και τα τεχνικά προβλήματα χαλάνε πάρα πολύ το σύνολό της.

6.0
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1