Thimbleweed Park

Welcome to Thimbleweed Park. Population: 80 nutcases.
by Βασίλης Καμακάρης on 18 Απριλίου 2017

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο, ένα εγκαταλελειμμένο τσίρκο, ένα καμένο εργοστάσιο μαξιλαριών και ένα πτώμα που βρίσκεται κάτω από μια γέφυρα; Η απάντηση… το αχτύπητο δίδυμο των Ron Gilbert και Gary Winnick, που επιστρέφουν για ακόμη μια φορά να διδάξουν στον κόσμο πώς γίνεται ένα σωστό adventure game μέσα από τον κόσμο του Thimbleweed Park.

Το Thimbleweed Park είναι ένα δημιούργημα της Terrible Toybox και συγκεκριμένα των Ron Gilbert και Gary Winnick, δύο ατόμων που αποτελούν βετεράνους στο είδος των point & click adventures, καθώς σημάδεψαν μια εποχή και μια αυτοκρατορία για την LucasArts Games με τίτλους όπως Monkey Island, Maniac Mansion, Day of the Tentacle και πολλά ακόμα.  Ο τίτλος είχε αρχικά εμφανιστεί στο Kickstarter ζητώντας τη χρηματοδότηση του από το κοινό, λαμβάνοντας άμεσα την αγάπη αυτού, καθώς το παιχνίδι είναι μια αναβίωση των παλιών και κάλων point & click adventure games.

Το παιχνίδι στον πυρήνα του είναι ένα old-school point & click adventure. Σε αυτό οι παίκτες απλώς πατούν σε διάφορα αντικείμενα ή χαρακτήρες για να μιλήσουν με αυτούς, να συλλέξουν αντικείμενα ή να μετακινηθούν μέσα στην περιοχή. Η διάφορα πάντως με τα πιο σύγχρονα adventures, όπως για παράδειγμα της Telltale, είναι πως τα παιχνίδια της παλιάς σχολής είχαν περισσότερες εντολές να πράξουμε σε μια πιθανή ενέργεια από το να πατήσουμε απλώς σε ένα αντικείμενο. Εντολές όπως “open, close, use, pick-up” και πολλές ακόμα συνοδεύουν την κάθε κίνηση μας. Πρόκειται για ένα interface που χρησιμοποιούσαν στα παλαιότερα adventures, όπως είναι τα πρώτα δύο Monkey Island ή το Indiana Jones and the Fate of the Atlantis. Ήταν το επόμενο βήμα, έπειτα από τα text adventures, όπου έγραφε ο ίδιος ο χρήστης σε μια πρόταση ολόκληρη τον τρόπο που ήθελε να δράσει ο χαρακτήρας του. Σε αυτό το δεύτερο βήμα λοιπόν της εξέλιξης των adventure games, όπου τα ρήματα είναι έτοιμα, βασίζεται το Thimbleweed Park.

Στο 1987, το Thimbleweed Park είναι μια πόλη που ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς. Ξαφνικά ένα πτώμα θα εμφανιστεί μυστηριωδώς κάτω από μια γέφυρα. Την εισαγωγή τους σε αυτόν τον ιδιόρρυθμο κόσμο θα κάνουν οι agent Ray και agent Reyes, που θα κληθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση, ώστε να ανακαλύψουν τον πραγματικό δολοφόνο, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όσο προχωράμε στους δρόμους του Thimbleweed Park, τόσο θα ανακαλύπτουμε και περισσότερα πράγματα που περιπλέκουν την ιστορία μας. Μέσα σε αυτά είναι και οι χαρακτήρες που θα γνωρίσουμε ή θα χειριστούμε. Κάθε χαρακτήρας είναι ένας και ένας, έχοντας το δικό του backstory, που συνδέεται με την ιστορία, ενώ τονίζεται ο καθένας με τη δική του χαρακτηριστική φωνή.

Η ιστορία του Thimbleweed Park έχει όλα τα εφόδια για να κρατήσει τους παίκτες μαζί της, ακόμα και άτομα που δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με αυτό το είδος παιχνιδιών. Ο τίτλος προσφέρει τόσο casual, όσο και hard επίπεδο δυσκολίας για τους φανατικούς του είδους, με κάθε επίπεδο να διαφοροποιεί τα puzzles σε θέμα δυσκολίας και περιπλοκότητας. Στο κομμάτι της πλοκής, σε κάθε chapter, μαζεύουμε κομμάτια για να ολοκληρώσουμε το κεντρικό puzzle του τίτλου, αλλά παράλληλα μας θέτει ερωτήματα, διαφοροποιώντας τους χαρακτήρες και τα γεγονότα έτσι όπως μας παρουσιάστηκαν ή όπως τα μάθαμε εμείς.

Από την μεριά των puzzles, το Thimbleweed Park σφύζει από αυτά. Κάθε ενέργεια που θα πρέπει να πράξουμε εντός του παιχνιδιού απαιτεί την συλλογή αντικειμένων ή πληροφοριών για την επίλυση ενός puzzle. Θετικό βρίσκουμε και το γεγονός ότι σε ορισμένα από αυτά αλλάζουν αριθμοί, ονόματα και άλλα σε κάθε playthrough, το οποίο βοηθά το replayability του τίτλου. Για τους νέους του είδους, ο τίτλος εκτός από την πλοκή, τους κρατά με την διαδραστικότητα του, μιας και... παίζει μαζί τους. Οι χαρακτήρες ορισμένες φορές στρέφονται προς εμάς και μας μιλάνε, ενώ τα puzzles έχουν πολλά μέρη συνήθως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των puzzles είναι σύνθετο και απαιτεί πάνω από δύο χαρακτήρες για την επίλυση αυτών. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι θα κληθείτε να λάβετε το ρόλο πολλαπλών χαρακτήρων, ενώ θα μπορείτε να εναλλαχθείτε μεταξύ τους από το μενού.

Ακόμα και αυτή η διαδικασία είναι ένα μέρος της πλοκής, βάζοντας μας να σκεφτούμε πώς δύο άγνωστοι χαρακτήρες από διαφορετικά μέρη, μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Σε όλα υπάρχει ο απώτερος σκοπός και το Thimbleweed Park κάνει μια "σούμα" δίνοντας μας μια ενδιαφέρουσα κορύφωση και εμπειρία. Μιλώντας για την εμπειρία, το Thimbleweed Park είναι ένας τίτλος που έλειπε για τους παλαίμαχους του είδους. Όλη η αισθητική του παιχνιδιού φέρνει παλιές αναμνήσεις από τον χειρισμό, μέχρι και τα γραφικά που κάνουν την όλη κατάσταση να μοιάζει με ένα ταξίδι στο παρελθόν. Η εποχή που αγοράζαμε μεγάλα κουτιά που έκρυβαν πολλά floppy disks ή CDs μπορεί να πέρασε, αλλά το πόνημα της Terrible Toybox κρατά το πνεύμα της αληθινό.

Σχετικά με τις αναμνήσεις, το Thimbleweed Park είναι ένα easter egg από μόνο του. Εντός του gameplay, ό,τι εικόνα αντικρίσουμε, ό,τι αντικείμενο βρούμε, ακόμα και οι ατάκες που θα ακούσουμε, κρύβουν στοιχεία από τα παλιότερα διαμάντια της LucasArts Games ή στοιχεία της pop κουλτούρας των 80s. Οι παλιοί γνώριμοι με τους τίτλους της LucasArts θα συγκινηθούν από την νοσταλγία αυτών και για μένα ήταν από τα αγαπημένα μου κομμάτια του παιχνιδιού, με ένα από αυτά τα easter eggs να είναι και ο αείμνηστος Κώστας Τσάκωντας, στο φημισμένο ρόλο του υδραυλικού.

Για τους πιο νεαρούς παίκτες που ίσως δεν έχουν δοκιμάσει παιχνίδια της LucasArts, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο τίτλος δεν το θεωρεί απαραίτητο προσόν να έχει παίξει κάποιος παλιότερα point & click games. Ουσιαστικά, είναι μια αναδρομή στα παλιά τα χρόνια και μια προώθηση του old-school gaming, κάνοντας τους νέους να νιώσουν μια οικειότητα γι' αυτό το είδος που πλέον έχει χαθεί.. Το σύνολο του Thimbleweed Park είναι αυτό που θα ζητούσε κάποιος από ένα παιχνίδι: μια δυνατή ιστορία, ενδιαφέρον gameplay και μπόλικες ώρες από εξερεύνηση, διαλόγους και puzzles.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Terrible Toybox  για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Thimbleweed Park

Συντάκτης
18 Απριλίου 2017
Developer

Terrible Toybox

Publisher

Terrible Toybox

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

30 Μαρτίου 2017

Είδος

Point & Click Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ένα old-school παιχνίδι δια χειρός Ron Gilbert και Gary Winnick
+ Ενδιαφέρουσα πλοκή
+ Μπόλικα puzzles
+ Μοναδικοί χαρακτήρες
+ Πληθώρα από easter eggs
+ Casual αλλά και hard επίπεδο δυσκολίας με διαφοροποιημένους γρίφους

Αρνητικά

- Δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες το ίδιο ενδιαφέροντες
- Κάποιοι διάλογοι είναι ίδιοι για διαφορετικούς χαρακτήρες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

Με το Thimbleweed Park οι Ron Gilbert και Gary Winnick απλώς άνοιξαν το χρονοντούλαπο της ιστορίας των adventure παιχνιδιών και μας σέρβιραν ένα ποτ πουρί που πρέπει σίγουρα ένας gamer να παίξει. Το πόνημα της Terrible Toybox το μόνο που δεν προσφέρει είναι να κάποιο κουτί με τις δισκέτες ή CD, για να βιώσουμε στο έπακρο την retro εμπειρία.

Το Thimbleweed Park είναι ένα πραγματικό διαμάντι, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με έξυπνους χαρακτήρες, χιούμορ, references από τα παλιά και πολλά ακόμα. Επίσης αποτελεί απόδειξη πως όσα χρόνια και να περάσουν, τα καλά point & click adventures θα συναρπάζουν,

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1