Thronebreaker: The Witcher Tales

Το Gwent πολλά επίπεδα πιο πάνω
by Άρης Φουρναράκης on 12 Απριλίου 2019

Την CD Projekt Red όλοι τη γνωρίζετε ή τουλάχιστον την έχετε ακουστά από την επική τριλογία των The Witcher παιχνιδιών. Για εσάς που ζείτε κάτω από κάποιο γιγάντιο βράχο τα τελευταία χρόνια, η CD Projekt Red είναι μια πολωνική εταιρία ανάπτυξης παιχνιδιών με έδρα της Βαρσοβία. Το έτος ίδρυσης της πάει πίσω στο 1994, ενώ ο πρώτος τίτλος που δόθηκε στην αγορά από την εταιρία, ήταν το The Witcher, το 2007.

Έκτοτε, ακολούθησαν δυο ακόμη The Witcher τίτλοι, αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις, τόσο για τα παιχνίδια, όσο και για την ίδια την εταιρία. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρίας ακούει στο όνομα Cyberpunk 2077 και το αναφέρουμε σαν στοίχημα επειδή θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο της εταιρίας που θα βρίσκεται εκτός του σύμπαντος του The Witcher και σίγουρα θα θέλει να μας αποδείξει ότι ξέρει να δουλεύει και σε διαφορετικά στιλ/παιχνίδια.

Μέχρι να κυκλοφορήσει το Cyberpunk 2077 όμως, η CD Projekt Red μας παρουσιάζει έναν ακόμα τίτλο στο σύμπαν του The Witcher, ο οποίος περιέχει όλα τα στοιχεία που μας έχουν κάνει να αγαπήσουμε τους ομώνυμους τίτλους, αλλά προσφέρει λίγο διαφορετικό gameplay. Ο λόγος για το Thronebreaker: The Witcher Tales, που αποτελεί το single-player κομμάτι του Gwent: The Witcher Card Game και είναι spin-off του The Witcher 3: Wild Hunt που επικεντρώνεται στο Gwent.

Το Thronebreaker: The Witcher Tales αποτελεί prequel της τριλογίας των The Witcher παιχνιδιών και σας βάζει στον ρόλο της βασίλισσας Meve, η οποία βασιλεύει στις περιοχές των Lyria και Rivia, τον καιρό της μεγάλης εισβολής των στρατευμάτων του Nilfgaard. Γυρνώντας στο σπίτι της μετά από έναν εξουθενωτικό πόλεμο, η Meve και ο στρατός της έρχονται αντιμέτωποι με την εισβολή του Nilfgaard στο βασίλειό της. Μετά από μια ακόμη πιο εξουθενωτική μάχη, η Meve καταφέρνει να φτάσει στο κάστρο της, όπου διαπιστώνει ότι έχει προδοθεί από άτομα που τα θεωρούσε έμπιστα και καταλήγει στη φυλακή με σκοπό να εκτελεστεί. Λίγο πριν την εκτέλεσή της όμως, τη βοηθούν να δραπετεύσει και έτσι από βασίλισσα γίνεται καταζητούμενη σε όλα τα μήκη και πλάτη του βασιλείου της. Μην μπορώντας να εμπιστευτεί κανέναν πλέον, ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο προδοσία, οργή, αλλά και ελπίδα ότι θα καταφέρει να ανακτήσει τον θρόνο της και να διώξει μια και καλή τους εισβολείς από το βασίλειό της.

Πιστή για ακόμη μια φορά στις αρχές της, η CD Projekt Red μας παραδίδει ένα σενάριο υψηλού επιπέδου, γεμάτο ανατροπές, δολοπλοκίες, νέους ενδιαφέροντες και καλογραμμένους χαρακτήρες και πολλές επιλογές τις οποίες θα πρέπει να σκεφτείτε πριν τις κάνετε. Κάθε τι που κάνετε στον κόσμο του Thronebreaker: The Witcher Tales έχει είτε άμεσο, είτε έμμεσο, αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας του παιχνιδιού. Ακόμα και αν διαλέξετε να αποφύγετε ορισμένες καταστάσεις, αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στη συνέχεια, καθώς θα ξετυλίγεται το "κουβάρι" του σεναρίου. Για παράδειγμα, μπορείτε να χάσετε μέχρι και κάποιον πολύ έμπιστο χαρακτήρα του στρατού σας, αν διαφωνεί με τις ενέργειές σας, οπότε χρειάζεται αρκετή προσοχή στις επιλογές σας.

Η διάρκεια του Thronebreaker: The Witcher Tales φτάνει τις 25-30 ώρες, ανάλογα τη δυσκολία που θα επιλέξετε, μια διάρκεια που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, καθώς ο τίτλος τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που πρέπει και λίγο πριν αρχίσει να γίνεται κουραστικός. Παρόλο που οι μάχες ήταν αρκετές, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν βαρεθήκαμε, ούτε κουραστήκαμε, δευτερόλεπτο.

Το Thronebreaker: The Witcher Tales είναι ένα κλασικό RPG, με την ιστορία να εξελίσσεται κυρίως μέσω της αφήγησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι μάχες γίνονται μόνο μέσω του Gwent συστήματος. Ελέγχετε τη Meve σε σχεδόν top-down οπτική, έχετε τη δυνατότητα να συνομιλήσετε με NPCs, να εξερευνήσετε τις περιοχές και να δώσετε λύση στα προβλήματα του λαού σας. Μόλις όμως συναντήσετε κάποιον εχθρό, η οπτική του παιχνιδιού αλλάζει και γυρνάει στη γνωστή Gwent μορφή του.

Για όσους δεν έχετε παίξει Gwent, πρόκειται για ένα card game και το γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο The Witcher 3: Wild Hunt. Διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα card games, που πιθανώς γνωρίζετε, τα οποία έχουν κατά κύριο λόγο κάποιο summoning στοιχείο, είτε αυτό είναι mana, είτε κάτι άλλο. Στο Gwent ο νικητής αναδεικνύεται στις δυο νίκες και σκοπός σας είναι μόλις κάνει ο αντίπαλος ή εσείς pass (δηλαδή όταν έχετε τελειώσει τις κινήσεις σας ή τις έχει τελειώσει αυτός) να έχετε περισσότερους πόντους από αυτόν. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από κάρτες για να επιλέξετε, με διαφορετικά abilities και περισσότερους πόντους η κάθε μια. Επίσης, υπάρχουν αρκετές unique κάρτες, που συνήθως απεικονίζουν και NPCs με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε στο camp σας, όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Από την άλλη, υπάρχει μόνο ένας αρχηγός, η Meve, οπότε και η βασική leader attack περιορίζεται στις δικές της. Στο The Witcher 3: Wild Hunt υπήρχε μια πληθώρα από decks που μπορούσαμε να φτιάξουμε, με διαφορετικούς αρχηγούς και τακτικές, κάτι το οποίο στο Thronebreaker: The Witcher Tales δεν συμβαίνει και είναι λογικό καθώς χειριζόμαστε έναν χαρακτήρα και τον στρατό του.

Οι μονομαχίες δεν διαφέρουν από τις Gwent μάχες του The Witcher 3: Wild Hunt, οπότε όσοι έχετε ασχοληθεί δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου. Για εσάς που δεν είστε τόσο εξοικειωμένοι υπάρχει αναλυτικό tutorial το οποίο θα σας καθοδηγήσει, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι μάχες, παρόλο που ήταν αρκετές, ήταν αρκετά εύκολες ακόμα και στο δυσκολότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, μόνο δυο μάχες μας δυσκόλεψαν αρκετά, με τη μια να είναι η τελική.

Τριγυρίζοντας στον κόσμο του παιχνιδιού θα βρεθείτε αντιμέτωποι με διάφορα side quests, τα οποία συνήθως θα έχουν να κάνουν είτε με την επίλυση κάποιου σοβαρού ζητήματος σε κάποιο χωρίο ή πόλη, είτε με κάποιο πολύ δυνατό τέρας το οποίο τρομοκρατεί τον λαό σας και θα πρέπει να σκοτώσετε. Εκτός από τα side quests, θα βρείτε και αρκετά puzzles που θα πρέπει να λύσετε πάλι σε μάχες Gwent, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Συνήθως θα έχετε προκαθορισμένες κάρτες και κινήσεις και θα πρέπει αξιοποιώντας αυτές να κερδίσετε τη μάχη. Οι συγκεκριμένες μάχες έχουν ειδικούς κανόνες (συνήθως διαρκούν έναν γύρο, πρέπει να σκοτώσετε συγκεκριμένα άτομα ή δεν πρέπει να πεθάνει κανείς δικό σας και ούτω καθεξής) και παρουσιάζουν αρκετά αυξημένο επίπεδο πρόκλησης.

Διάσπαρτα στον κόσμο θα βρείτε επίσης και resources, όπως wood και gold, με τα οποία μπορείτε να μεγαλώσετε τον στρατό σας, να φτιάξετε νέες κάρτες για το deck σας (crafting) ή και να αναβαθμίσετε κάποιες λειτουργίες του στρατού σας. Όλα αυτά γίνονται στο ειδικά διαμορφωμένο camp σας, το οποίο ανοίγετε με το πάτημα ενός κουμπιού. Μέσα σε αυτό θα βρείτε το workshop, στο οποίο αναβαθμίζετε το camp σας και τις λειτουργίες του, το command tend, στο οποίο διαχειρίζεστε το deck σας και φτιάχνετε τις νέες κάρτες, τα training grounds, όπου μπορείτε να πολεμήσετε ενάντια στη CPU, το royal tent, στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε όλα τα lore items και το mess tent, που αποτελεί την ταβέρνα του camp σας και σας επιτρέπει να συνομιλήσετε με όλους τους special χαρακτήρες που βρίσκονται στο deck σας, ώστε να μάθετε τις απόψεις τους. Καθένας από αυτούς έχει το δικό του background και άποψη και πολλές φορές θα διαφωνούν μεταξύ τους, με εσάς να πρέπει να πάρετε τη δύσκολη απόφαση που θα δυσαρεστήσει κάποιον από τους δυο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάποιοι χαρακτήρες είναι αρκετά ισχυρογνώμονες και μπορεί να φύγουν αν δεν τους αρέσουν οι πράξεις σας.

Ο οπτικός τομέας του Thronebreaker: The Witcher Tales βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αν και χρησιμοποιείται η cel-shaded τεχνική. Τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες είναι πανέμορφοι, ενώ και τα εφέ που χρησιμοποιούνται στις Gwent μάχες είναι αρκετά όμορφα. Μας άρεσε πάρα πολύ που είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε γνωστές περιοχές του σύμπαντος του The Witcher από μια διαφορετική οπτική.

Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκεται και ο ηχητικός τομέας του τίτλου, με το soundtrack να ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού, ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών κλέβουν την παράσταση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Thronebreaker: The Witcher Tales

Συντάκτης
12 Απριλίου 2019
Developer

CD Projekt Red

Publisher

CD Projekt Red

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

23 Οκτωβρίου 2018 (PC)
4 Δεκεμβρίου 2018 (PS4 / Xbox One)

Είδος

Role-playing, digital card game

PEGI

16

Θετικά

+ Κορυφαίο σενάριο, γεμάτο με ανατροπές και επιλογές που το επηρεάζουν
+ Καλογραμμένοι χαρακτήρες
+ Υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικός τομέας
+ Ικανοποιητική διάρκεια
+ Έξυπνη χρήση του Gwent ώστε να μην γίνεται βαρετό
+ Εξαιρετική προσθήκη στο σύμπαν του The Witcher

Αρνητικά

- Η πλειοψηφία των μαχών είναι αρκετά εύκολη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.1
Συνοψίζοντας

Το Thronebreaker: The Witcher Tales παίρνει το Gwent και το τυλίγει σε έναν μαγικό single-player κόσμο, με καταπληκτικό σενάριο, καλογραμμένους χαρακτήρες και πανέμορφο οπτικοακουστικό τομέα. Αν σας αρέσει το Gwent, ή γενικά τα card games και θέλετε να ζήσετε μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία, καθώς και να μάθετε λεπτομέρειες για τον κόσμο που γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Gerald ή και για τον ίδιο τον Gerald, τότε αγοράστε το με κλειστά τα μάτια. Δεν θα σας απογοητεύσει, όπως δεν έκανε και κανένας τίτλος της CD Projekt Red άλλωστε.

9.0
Βαθμός
9.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1