TMNT III: The Manhattan Project

Cowabunga, dudes!
by Κώστας Διγώνης on 30 Ιανουαρίου 2015

Μπορεί τα beat 'em up games να έχουν πρακτικά εκλείψει ως είδος αλλά θα έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά των παλιών gamers αφού είχαν περίοπτη θέση τόσο στα arcades όσο και στις κονσόλες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Μια από τις αγαπημένες σειρές παιχνιδιών του είδους είναι αναμφίβολα η σειρά παιχνιδιών της Konami η οποία βασιζόταν στα Χελωνονιντζάκια, τη δημοφιλέστατη σειρά κινουμένων σχεδίων των 80s.

Η ιαπωνική εταιρία κατέχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για την έκδοση παιχνιδιών βασισμένων στη σειρά κυκλοφόρησε το 1989 ένα platform game με τον τίτλο Teenage Mutant Ninja Turtles, εν συντομία TMNT, για το NES. Αν και το παιχνίδι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο γνώρισε τεράστια επιτυχία και έτσι η Konami αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά ένα arcade beat 'em up υπό τον ίδιο τίτλο και πάλι με μεγάλη επιτυχία. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε αργότερα και στο NES με το όνομα TMNT ΙΙ: The Arcade Game. Το 1991 ακολούθησε το ακόμα πιο επιτυχημένο TMNT: Turtles in Time το οποίο μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά και στο Super NES υπό τον τίτλο TMNT IV: Turtles in Time. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος το λόγο για τον οποίο η Konami αρίθμησε το τρίτο παιχνίδι με τον αριθμό τέσσερα. Η απάντηση είναι ότι η ιαπωνική εταιρία είχε εκδώσει στο διάστημα ανάμεσα στις Arcade και Home κυκλοφορίες του Turtles in Time άλλο ένα παιχνίδι, αποκλειστικά για το NES, με τίτλο TMNT III: The Manhattan project.

tmnt3-nes-us-coverΤο εξώφυλλό του παιχνιδιού (όποιος ξέρει ποιος/τι είναι αυτός ο ανθρωπόμορφος Τρικεράτωψ ας μου πει και εμένα)

Σενάριο

Το παιχνίδι έχει πρωτότυπη πλοκή και δεν βασίζεται στην τηλεοπτική σειρά ή τις ταινίες. Οι χελώνες βρίσκονται σε διακοπές στη Φλόριντα οι οποίες όπως φαντάζετε δεν θα κρατήσουν για πολύ. Ο Shredder όχι μόνο έχει μεταφέρει ολόκληρο το νησί του Manhattan στον ουρανό αλλά έχει απαγάγει και την April O’Neil και οι χελώνες πρέπει άμεσα να αναλάβουν δράση και να σώσουν την κατάσταση! Στο δρόμο τους συναντούν ως bosses πληθώρα γνώριμων χαρακτήρων από το κινούμενο σχέδιο και όχι μόνο αφού περιλαμβάνονται και τρία bosses που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στην ταινία TMNT II: The Secret of the Ooze οποία προβλήθηκε λίγο πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Gameplay

Το gameplay δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με την πετυχημένη συνταγή του προηγούμενου παιχνιδιού της σειράς. Οι παίχτες διαλέγουν μία από τις τέσσερις χελώνες νίντζα και ξυλοφορτώνουν ατελείωτους αντιπάλους πριν αντιμετωπίσουν το boss του εκάστοτε επιπέδου.

Η κάθε μία από τις τέσσερις χελώνες έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Leonardo είναι ο πιο ανθεκτικός, ο Raphael ο πιο γρήγορος, ο Michelangelo ο πιο δυνατός και ο Donatello έχει το μακρύτερο όπλο. Επίσης ο κάθε χαρακτήρας έχει από μία μοναδική special κίνηση. Γενικά πάντως υπάρχει ισορροπία μεταξύ των χαρακτήρων και δεν υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζει.

seleccion de personajesΗ οθόνη επιλογής χαρακτήρα

Οι εχθροί που θα βρείτε στο διάβα σας περιλαμβάνουν κυρίως Foot Soldiers και Stone Warriors διαφόρων χρωμάτων και οπλισμών. Επίσης υπάρχουν Mousers και διάφορα άλλα ρομπότ προσφέροντας συνολικά μια αρκετά μεγάλη ποικιλία αντιπάλων. Τέλος ας μην ξεχνάμε τα 12 συνολικά bosses: Rocksteady, Groundchuck, Slash, Bebop, Dirtbag, Mother Mouser, Leatherhead, Rahzer, Shredder, Tokka, Krang και Super Shredder.

Εκτός από το single player υπάρχει και η δυνατότητα για coop με κάποιον φίλο. Υπάρχει μάλιστα επιλογή για το αν θα επιτρέπεται να χτυπάτε ο ένας τον άλλο. Προσωπικά πάντως δεν θα σας συμβούλευα να ενεργοποιήσετε το εν λόγω feature αφού έχει χαλάσει ουκ ολίγες φιλίες…

Επίσης οι παίχτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν χαρακτήρα κάθε φορά που πεθάνουν. Αυτό τους επιτρέπει να διαλέγουν την κατάλληλη χελώνα για να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες του κάθε επιπέδου αφού συγκεκριμένα specials ή μακρύτερα όπλα μετατρέπουν φαινομενικά δύσκολα σημεία σε παιχνιδάκι. Αυτό προσθέτει μια νότα στρατηγικής στο gameplay η οποία απουσίαζε από τον προκάτοχο του.

Για να αναπληρώσετε το lifebar σας πρέπει να περάσετε σε επόμενο επίπεδο ή να βρείτε κάποιο κομμάτι πίτσας, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Πάντως με βάση του αντιπάλους που σκοτώνετε και το χρόνο που κάνατε να περάσατε κάθε επίπεδο κερδίζεται βαθμούς οι οποίοι σας δίνουν επιπλέον ζωές.

gfs_29048_2_5Αντιμετωπίζοντας τον Shredder

Χειρισμός

Από πλευράς χειρισμού το παιχνίδι δεν απογοητεύει. Οι χελώνες ανταποκρίνονται στις εντολές άμεσα και με ακρίβεια αποφεύγοντας προβλήματα που συναντώνται σε αρκετούς τίτλους του NES. Η κίνηση στο χώρο γίνεται με το D-Pad με το κουμπί Α του χειριστηρίου να χρησιμοποιείται για το άλμα και το Β για την βασική επίθεση. Επίσης πατώντας Β την ώρα που είσαστε στον αέρα πραγματοποιείται μια κλωτσιά.

Με μια πρώτη ματιά τα πράγματα είναι ίδια και απαράλλαχτα με το TMNT II: The Arcade Game, έπεται όμως συνέχεια! Πλέον, πατώντας Β και κάτω ταυτόχρονα οι χελώνες χρησιμοποιούν το όπλο τους για να πετάξουν τον αντίπαλο πάνω από το κεφάλι τους. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται με instant kill για τους περισσότερους αντιπάλους ενώ κάνει και ζημιά σε τυχών αντιπάλους που κινούνται πίσω σας κάτι που τη καθιστά πάρα πολύ χρήσιμη. Σημειώστε πάντως ότι ξεπαστρεύοντας αντιπάλους με αυτή την κίνηση κερδίζεται λιγότερους βαθμούς και άρα λιγότερες έξτρα ζωές.

Τέλος, υπάρχουν οι special κινήσεις οι οποίες εκτελούνται με το ταυτόχρονο πάτημα του Α και του Β. Η κάθε χελώνα μάλιστα έχει διαφορετικό special. Με τη χρήση special μπορείτε να ξεπαστρέψετε αρκετούς αντίπαλους ταυτόχρονα αλλά με κάθε εκτέλεση του χάνεται μια μονάδα από τη μπάρα ζωής σας. Βέβαια αν έχετε μείνει μόνο με μια μονάδα το παιχνίδι σας επιτρέπει να εκτελέσετε special χωρίς να πεθάνετε.

tmnt3
Διαφημιστικό της εποχής που εστιάζει στις special κινήσεις των TMNT

Γραφικά / Ήχος

Από άποψη γραφικών το TMNT III είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων του NES πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι κυκλοφόρησε αρκετά αργά στη διάρκεια ζωής της κονσόλας.

Το πολύ όμορφο animation και η προβολή  αρκετών sprites ταυτόχρονα στην οθόνη πραγματικά στρώνουν την 8-bit κονσόλα της Nintendo στα όρια της. Σε μερικά σημεία μάλιστα το frame rate πέφτει λόγο του αριθμού των εχθρών στην οθόνη με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο συχνό όταν παίζουν δύο παίχτες ταυτόχρονα. Η συχνότητα πάντως δεν είναι τέτοια που να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην όλη εμπειρία.

Τα επίπεδα είναι όμορφα σχεδιασμένα με ζωντανά χρώματα και πολλές λεπτομέρειες ενώ είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους εξασφαλίζοντας ότι ο παίχτης δεν θα βαρεθεί εύκολα. Περιλαμβάνουν κατά σειρά: παραλία, υποβρύχιο, γέφυρα του Brooklyn, δρόμοι, υπόνομοι, Technodrome, ταράτσες και τέλος ένα διαστημόπλοιο!

Άξια μνείας είναι και τα σύντομα cut scenes ανάμεσα στα επίπεδα τα οποία είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα και συμβάλουν στην όλη εμπειρία.

 

Και στον τομέα του ήχου το παιχνίδι παίρνει άριστα αφού διαθέτει πληθώρα ηχητικών εφέ και διαφορετική μουσική για το κάθε επίπεδο. Μάλιστα ο ρυθμός της μουσικής γίνεται γρηγορότερος όσο πλησιάζει κάποιο boss fight. Σε συγκεκριμένα σημεία οι χελώνες πετάνε ατάκες από τη σειρά πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο στο NES όπου η ομιλία ήταν πολυτέλεια. Τέλος το παιχνίδι παίρνει επιπλέον πόντους λόγο της παρουσίας του κλασικού πλέον theme song από το κινούμενο σχέδιο. Σίγουρα από τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας στον τομέα του ήχου!

Unofficial remake στα σκαριά

Τα τελευταία δύο χρόνια fans της σειράς αναπτύσσουν ένα remake του TMNT III: Manhattan Project με τίτλο TMNT: Shell Shocked το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τα παιχνίδια της σειράς προσθέτοντας μάλιστα ακόμα περισσότερα features! Δείτε χαρακτηριστικά τα screenshots από τη μεταφορά του πρώτου επιπέδου από τα 8 στα 16 bits παρακάτω.

Η νεότερη έκδοση του TMNT: Shell Shocked είναι διαθέσιμη για κατέβασμα δωρεάν από εδώ.

Shell ShockedΣύγκριση γραφικών μεταξύ original TMNT III και του remake

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

TMNT III: The Manhattan Project

Συντάκτης
30 Ιανουαρίου 2015
Developer

Konami

Publisher

Konami

Πλατφόρμες

NES

Tested on

NES

Κυκλοφορία

Δεκέμβριος 1991 (Ιαπωνία)
Φεβρουάριος 1992 (ΗΠΑ)

Είδος

Beat 'em up

Θετικά

+ Απολαυστικό ξύλο
+ Πολύ δυνατό coop
+ Κορυφαία γραφικά
+ Άψογος ήχος
+ Αξέχαστο soundtrack

Αρνητικά

- Κάποια slowdowns
- Θέλαμε δυνατότητα τέσσερις παίχτες ταυτόχρονα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.5
Συνοψίζοντας

Το παιχνίδι παίρνει την πετυχημένη συνταγή του προκατόχου του και βελτιώνει σχεδόν τα πάντα ωθώντας την κονσόλα στα όρια της. Δύσκολα θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι καλύτερο για το συγκεκριμένο hardware. Ειδικά αν παίξετε διπλό με κάποιον φίλο δεν θα σας απογοητεύσει. Ένα πραγματικό διαμάντι που δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε.

8.5
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
43%
Cheers
29%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
29%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1