Toki

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 27 Νοεμβρίου 2018

Τα remakes παλιών τίτλων βρίσκονται στο επίκεντρο της βιομηχανίας. Τα video games μετρούν πλέον αρκετά χρόνια ζωής, οπότε έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που παίξαμε τα κλασικά παιχνίδια παλιότερων εποχών. Το Toki, μας ταξιδεύει παλιότερα από ότι τα τελευταία remakes platform παιχνιδιών που παίξαμε. Το πρωτότυπο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1989 σε arcades και μετά πέρασε σε προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες. Δεν είναι ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια του είδους, έχει διατηρήσει όμως το φανατικό κοινό του.

Το remake του Toki ανακοινώθηκε το 2009 και, μετά από μερικές καθυστερήσεις, κατέληξε στην κατηγορία «vaporware». Δεν φαινόταν πως θα το δούμε σύντομα, αν τελικά κυκλοφορούσε. Παρόλα αυτά, η Microids κατάφερε να επαναφέρει το Toki και να το φέρει αποκλειστικά στο Nintendo Switch.

Το νέο Toki είναι ακριβώς ίδιο με το κλασικό, όσον αφορά το level design, τους εχθρούς, τα mechanics και το gameplay γενικότερα. Αν αυτή η απόλυτη πιστότητα της μεταφοράς είναι θετικό ή αρνητικό στοιχείο, είναι πρωτίστως θέμα προτιμήσεων και αγάπης για το πρωτότυπο. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί παίκτες που χαλούσαν τα κέρματα τους στο arcade Toki με το κιλό και αυτοί ενδέχεται να είναι πολύ χαρούμενοι που το remake είναι ολόιδιο. Εμείς, θα λέγαμε πως μπορούσε να εκσυγχρονιστεί σε κάποιους τομείς και να εμπλουτιστεί με επιπλέον περιεχόμενο.

Ο εξαιρετικά απλός χειρισμός του remake του Toki, συνήθως αποδίδει ικανοποιητικά. Μερικές φορές όμως και σε συγκεκριμένα ιδίως σημεία, παρουσιάζονται μικροπροβλήματα. Το σημείο στο οποίο θεωρούμε πως θα μπορούσε να εκμοντερνιστεί περισσότερο το Toki, είναι το σύστημα του shooting. Έχουμε τη δυνατότητα να πυροβολούμε σε έξι κατευθύνσεις, όσο βρισκόμαστε στο έδαφος και σε ακόμη λιγότερες ενώ κολυμπάμε ή κάνουμε άλματα. Ένα σύστημα που θα μας έδινε τη δυνατότητα να πυροβολούμε όπου θέλουμε θα έκανε θαύματα και θα μας έλυνε τα χέρια. Παρόλα αυτά, κατανοούμε την επιλογή της εταιρείας, καθώς το νέο Τoki δίνει απόλυτα old school αίσθηση. Απλώς, τη δέκατη πέμπτη φορά που πεθαίνουμε επειδή δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε προς κάποια κατεύθυνση, αρχίζουμε να κουραζόμαστε.

Το Toki είναι ένα run’n’gun platformer της arcade νοοτροπίας και έτσι δεν υπάρχουν άπειρες ζωές και ευκαιρίες. Ξεκινάμε από την αρχή και προσπαθούμε να φτάσουμε μέχρι το τελικό boss και να το κερδίσουμε, έχοντας πεπερασμένες ζωές και continues. Αν επιλέξουμε τους υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, οι ευκαιρίες μας είναι ακόμη λιγότερες. Δυστυχώς, ο μόνος λόγος για να συνεχίσουμε αφότου τερματίσουμε το παιχνίδι μια φορά, είναι να το αρχίσουμε από την αρχή σε αυξημένη δυσκολία. Βέβαια, η δυσκολία μπορούσε να παραμετροποιηθεί πιο σωστά, καθώς η μόνη αλλαγή εκτός από τις λιγότερες ζωές, είναι ο αριθμός χτυπημάτων που χρειάζονται οι εχθροί για να νικηθούν. Γενικά, το Toki είναι δύσκολο, σε σημείο που προσφέρει ευχάριστη πρόκληση, αλλά είναι πολύ μικρό σε διάρκεια. Ένα τέλειο run μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μισή ώρα.

Θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερο περιεχόμενο, επιπλέον πίστες ή bonus υλικό (ή ακόμη και το original παιχνίδι), ώστε να κρατήσει τους νέους παίκτες, μιας και στη μορφή που έχει στο Switch, το Toki απευθύνεται κυρίως στους fans του πρωτότυπου και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του gaming. Ακόμη, η συμπεριφορά των εχθρών είναι πολύ βασική και θα μπορούσε να βελτιωθεί και θα θέλαμε να δούμε περισσότερα power ups και, ενδεχομένως, multiplayer. Εξάλλου, στις διάφορες εκδοχές του Toki ανά τα χρόνια, έχουν υπάρξει αλλαγές στη δομή του, όπως η ένταξη του health bar. Στο remake του Switch, χάνουμε με ένα χτύπημα. Σε καμία περίπτωση δεν μας ενόχλησε αυτό, καθώς εξυπηρετεί το στήσιμο του παιχνιδιού, όμως το health bar θα ήταν ευχάριστη προαιρετική προσθήκη.

Βέβαια, να πούμε πως το Toki δεν είναι κακό παιχνίδι. Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε παρά να εντυπωσιαστούμε από το εμπνευσμένο level design και την ποικιλία που προσφέρει ο τίτλος, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από πολλά πασίγνωστα platformers, όπως το Donkey Kong Country. Το παλιού τύπου design κάνει αισθητή την παρουσία του σε ορισμένα σημεία, όμως συνολικά το Toki παίζεται ευχάριστα, παρά τον αργό του ρυθμό. Το χειρότερο σημείο του Toki είναι ένα checkpoint στην τελευταία πίστα, το οποίο θα έπρεπε να είχε αλλάξει καθώς χαλάει πολύ τη ροή (θα καταλάβετε για ποιο μιλάμε, αν το παίξετε…). Το φορητό mode του Switch είναι ιδανικό και το παιχνίδι προσφέρεται για σύντομα runs στο τρένο ή στη στάση του λεωφορείου. Επίσης, σε φορητό ή docked mode, τα πάντα τρέχουν άψογα.

Το πιο ανανεωμένο κομμάτι του Toki, είναι ο οπτικός του τομέας. Η ανανέωση είναι απίθανη. Τα σχέδια είναι εκπληκτικά, είτε μιλάμε για backgrounds, είτε για χαρακτήρες. Οι εχθροί και ειδικά τα bosses, δείχνουν πως οι υπεύθυνοι για αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ ταλαντούχοι, γνωρίζουν πολύ καλά το πρωτότυπο Toki και τα παιχνίδια του είδους γενικά και έκαναν απροσδόκητα καλή δουλειά. Το παλιό Toki, ήταν πολύ όμορφο και ιδιαίτερο όσον αφορά τον σχεδιασμό του και το remake διατήρησε το ύφος του, ανεβάζοντας τον πήχη πολλές κλάσεις πάνω. Τα animations ακολουθούν ποιοτικά και το συνολικό αποτέλεσμα μάς κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ ακολουθούν την ίδια συνταγή, διατηρώντας το ύφος του πρωτότυπου Toki αλλά φέρνοντας τις απαραίτητες ανανεώσεις με πετυχημένο τρόπο.

Το remake του Toki πέτυχε τον σκοπό του. Κατάφερε να αναβιώσει ένα ιστορικό παιχνίδι και να τονίσει τα θετικά στοιχεία του, τα οποία παραδόξως στέκονται και σήμερα. Δυστυχώς, τονίζει και μερικά αρνητικά, με την έλλειψη ανανεώσεων στο gameplay. Πάντως, η δουλειά που έγινε στον οπτικό τομέα είναι εκπληκτική και οι υπεύθυνοι αξίζουν συγχαρητήρια. Τελικά, οι fans του Toki σίγουρα θα το ευχαριστηθούν, ενώ οι νέοι παίκτες, αν ψάχνουν ένα δύσκολο arcade platformer παλιάς σχολής, θα περάσουν ένα διασκεδαστικό απόγευμα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Toki

Συντάκτης
27 Νοεμβρίου 2018
Developer

Microïds

Publisher

Microïds

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

Switch

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

22 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Platform

PEGI

7

Θετικά

+ Κορυφαίο οπτικοακουστικά
+ Απόλυτα πιστό remake με ιστορική αξία
+ Υψηλή και διασκεδαστική πρόκληση
+ Το gameplay του Toki στέκεται ακόμη και σήμερα
+ Το φορητό mode ταιριάζει πολύ

Αρνητικά

- Πολύ μικρη διάρκεια
- Καθόλου νέο περιεχόμενο
- Κάποιες φορές το gameplay φαίνεται απαρχαιωμένο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το remake του Toki πέτυχε το σκοπό του. Κατάφερε να αναβιώσει ένα ιστορικό παιχνίδι και να τονίσει τα θετικά στοιχεία του, τα οποία παραδόξως στέκονται και σήμερα. Δυστυχώς, τονίζει και μερικά αρνητικά, με την έλλειψη ανανεώσεων στο gameplay. Πάντως, η δουλειά που έγινε στον οπτικό τομέα είναι εκπληκτική, οι υπεύθυνοι αξίζουν συγχαρητήρια και θα τους ψάχνουμε στο μέλλον. Τελικά, οι fans του Toki σίγουρα θα το ευχαριστηθούν, ενώ οι νέοι παίκτες, αν ψάχνουν ένα δύσκολο arcade platformer παλιάς σχολής, θα περάσουν ένα διασκεδαστικό απόγευμα.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1