Tormented Souls - Review

Τρόμος απ' τα παλιά
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 12 Οκτωβρίου 2021

Μια γυναίκα ξυπνά σε άγνωστη μπανιέρα, με ένα μηχάνημα να τη βοηθά να αναπνέει, και το ένα μάτι της να λείπει. Έτσι ξεκινά το Tormented Souls, παιχνίδι που επιχειρεί να φέρει στο σήμερα την εμπειρία που μας έδιναν οι horror τίτλοι πριν από κάποιες δεκαετίες, στην εποχή του πρώτου PlayStation με τα Silent Hill και Resident Evil να έχουν κυρίαρχη θέση.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι παράξενη, απρόβλεπτη αλλά και κλισέ σε σημεία, και πάει σε αλλόκοτα μονοπάτια, με τέρατα και περιοχές των οποίων ο σχεδιασμός δεν έχει κουράσει ακόμα, δεν πρόκειται για κλασικά ζόμπι ή κάτι παρόμοιο, δηλαδή. Η αφήγηση γίνεται μέσα από μικρά cutscenes με αναχρονιστικά μοντέλα χαρακτήρων, αδιάφορο, υπερβολικό voice acting και πρόχειρα animations, αλλά και μέσω μηνυμάτων που βρίσκουμε στον χώρο για να διαβάσουμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες για την πλοκή και το υπόβαθρο. Η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και περισσότερο φαίνεται πως υπάρχει για να μην έχουμε ένα ξερό παιχνίδι χωρίς στόχους, αλλά στην πορεία δίνει και μερικές αξιοπρόσεκτες ιδέες και ανατροπές. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να παίξετε το Tormented Souls για την αφήγηση, παρόλο που αν παίζατε παιχνίδια τρόμου παλιότερης εποχής θα σας τα θυμίσει με ευχάριστο τρόπο.

Το gameplay είναι επίσης εντελώς γνώριμο, αφού παίρνει τις ιδέες και τη δομή του αυτούσιες από τα κλασικά του είδους. Χειριζόμαστε την πρωταγωνίστρια σε fixed κάμερα τρίτου προσώπου, η οποία ευτυχώς κινείται ελαφρώς και δείχνει κάπως πιο σύγχρονη σε σχέση με εκείνη που αποτελεί έμπνευσή της, και εξερευνούμε τα δωμάτια ενός κτηρίου για να βρούμε κλειδιά, να λύσουμε γρίφους και να σκοτώσουμε τους εχθρούς που τριγυρνούν.

Οι μάχες είναι απαράδεκτες, με μηχανισμούς που ακόμα και πριν από 20 χρόνια δεν θα ήταν ιδανικοί. Οι αντίπαλοι μάς πετυχαίνουν χωρίς να τους βλέπουμε στο οπτικό μας πεδίο, μετά καλούμαστε να τους πυροβολήσουμε πάλι χωρίς οπτική επαφή, το feedback των δικών μας αλλά και των δικών τους επιθέσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτο και τα physics παλιομοδίτικα τουλάχιστον. Παρατηρείται επίσης αρκετό clipping, μπαίνουμε μέσα στους εχθρούς και στα στοιχεία του περιβάλλοντος και, γενικά, οι μάχες δεν ικανοποιούν αλλά, έστω, προσφέρουν λίγη ποικιλία και δίνουν το απαραίτητο άγχος όσο ψάχνουμε τους χώρους και λύνουμε γρίφους, όταν ανοίγουμε μια πόρτα και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει.

Οι γρίφοι, για τα σημερινά δεδομένα, είναι κουραστικοί, εντελώς αόριστοι και πολλές φορές δύσκολοι με έναν τρόπο που σε κάνει να χτυπάς το κεφάλι σου στο τραπέζι και να μυρίζεις τα νύχια σου. Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε για το Tormented Souls, το πιθανότερο είναι ότι ψάχνετε ένα παιχνίδια παλιού στιλ, με γρίφους ακριβώς αυτού του τύπου, και τότε δεν πρόκειται να απογοητευτείτε. Τα παζλ είναι όσο vague ήταν τα αντίστοιχα που λύναμε πριν από δεκαετίες, με ελάχιστα στοιχεία. Θα χρειαστεί να διαβάσετε κάθε σελίδα που θα βρείτε στον χώρο και να σκεφτείτε με παράξενους, εντελώς εκτός πραγματικότητας τρόπους. Αν αυτό είναι που ψάχνετε, το Tormented Souls το κάνει μάλλον καλύτερα από κάθε άλλη «απομίμηση» που είδαμε πρόσφατα. Στην πορεία, μάλιστα, θα βρείτε και μερικούς εμπνευσμένους γρίφους που ξεφεύγουν από τα πολύ κλασικά (και όσον αφορά το gameplay αλλά και θεματικά). Α, θα χρειαστεί να βρείτε και κασέτες για να κάνετε save, με περιορισμένο αριθμό...

Πλέον, το gameplay τέτοιου τύπου είναι αναχρονιστικό, αλλά όταν πρόκειται για εσκεμμένη επιλογή και μάλιστα για συστήματα που πλέον είναι λίγο ως πολύ ξεχασμένα, δεν μπορούμε να κρατήσουμε εύκολα κακία. Μπορεί κάποτε όλα αυτά να ήταν χιλιοπαιγμένα και να εμφανίζονταν σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του είδους, σήμερα όμως βλέπουμε παρόμοιου ύφους εμπειρίες όλο και πιο σπάνια, και συνήθως με κάποιο μοντέρνο twist. Ε, το Tormented Souls δεν ασχολείται με όλα αυτά και μας στέλνει απευθείας σε εκείνη τη χρυσή εποχή του horror.

Τα γραφικά του Tormented Souls επίσης φέρνουν στον νου την εποχή που έχει δώσει έμπνευση στους δημιουργούς του, σε πιο σύγχρονη μορφή βέβαια. Αναμενόμενα, δεν εντυπωσιάζει η εικόνα του τίτλου, αλλά είναι λειτουργική και ανώτερη των προσδοκιών. Ο χειρισμός, επίσης, έχει εκσυγχρονίσει το παραδοσιακό σύστημα των τίτλων με fixed κάμερα, δίνοντας δύο διαφορετικά μοντέλα ελέγχου: ένα ίδιο με τα παλιά, αργόσυρτο, κουραστικό, με στροφές που απαιτούν μόχθο, και ένα που χρησιμοποιεί τον μοχλό και είναι πιο ρευστό. Το σύγχρονο μοντέλο χειρισμού είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή, όσο κι αν διαφοροποιείται από την «αγνή» εμπειρία, από την πλήρη απομίμηση. Η μουσική επίσης είναι συμπαθητική χωρίς να κλέβει την παράσταση και, συνολικά, έχουμε ένα παιχνίδι που παίζει, δείχνει και ακούγεται όπως ακριβώς θέλει, θεωρείται δηλαδή επιτυχία παρόλο που εδώ κι εκεί το αποτέλεσμα είναι πολύ ακατέργαστο και, όσο κι αν αυτό είναι ένα απ' τα ζητούμενα, δεν παύει να είναι κουραστικό και λίγο άκομψο. Όμως, τα ελαττώματά του είναι επίσης επιθυμητά στοιχεία, άρα είναι δύσκολο να κρατήσεις κακία (εκτός από τις μάχες, οι μάχες είναι ενοχλητικές).

Τέλος πάντων, ξέρετε ήδη αν θα σας αρέσει το Tormented Souls. Αν ψάχνετε ένα παιχνίδι τρόμου με γρίφους και αργές μάχες, μία εμπειρία δηλαδή που προσομοιώνει πλήρως τις αντίστοιχες του παρελθόντος, σίγουρα θα μπορέσετε να παραβλέψετε τα ελαττώματα και τους αναχρονισμούς. Ή, για να το θέσω καλύτερα, δεν θα τα παραβλέψετε, θα τα απολαύσετε. Εγώ σίγουρα το έκανα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Tormented Souls - Review

Συντάκτης
12 Οκτωβρίου 2021
Developer

Dual Effect, Abstract Digital

Publisher

PQube Limited

Πλατφόρμες

PC, PS5, Xbox Series X|S

Tested on

PS5

Κυκλοφορία

27 Αυγούστου 2021

Είδος

Survival horror

PEGI

18

Θετικά

+ Πιστή μεταφορά του ύφους των παλιότερων horror παιχνιδιών
+ Πετυχημένοι γρίφοι στο στιλ των κλασικών του είδους
+ Κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες στο design και το σενάριο
+ Ο χειρισμός είναι καλύτερος από αυτόν που προσομοιώνει

Αρνητικά

- Τεχικά προβλήματα εδώ κι εκεί
- Κάκιστο σύστημα μάχης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

ξέρετε ήδη αν θα σας αρέσει το Tormented Souls. Αν ψάχνετε ένα παιχνίδι τρόμου με γρίφους και αργές μάχες, μία εμπειρία δηλαδή που προσομοιώνει πλήρως τις αντίστοιχες του παρελθόντος, σίγουρα θα μπορέσετε να παραβλέψετε τα ελαττώματα και τους αναχρονισμούς. Ή, για να το θέσω καλύτερα, δεν θα τα παραβλέψετε, θα τα απολαύσετε.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1