Total War: Three Kingdoms

Το πιο πλήρες Total War των τελευταίων ετών
by Άρης Φουρναράκης on 22 Μαΐου 2019

Η σειρά Total War αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα franchises στην ιστορία των strategy παιχνιδιών και του gaming γενικότερα. Από το 2000 που πρωτοπαίξαμε το Shogun: Total War, έχουν περάσει 19 χρόνια και 13 Total War τίτλοι, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Αρκετοί από εμάς που ήμασταν ανεπίδεκτοι μαθήσεως στο σχολείο, μάθαμε ιστορία μέσα από το Total War, καθώς η σειρά φημίζεται για την ιστορική της ακρίβεια.

Στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς καταφέραμε να ταυτιστούμε με τους ήρωες καθώς γνωρίζαμε λίγο πολύ τα ιστορικά γεγονότα και στο τέλος μας έμενε η ηθική ικανοποίηση ότι αποτρέψαμε ή και όχι την επανάληψη της ιστορίας. Ο 13ος τίτλος της Creative Assembly ονόματι Total War: Three Kingdoms μας μεταφέρει στην Κίνα και τον άγνωστο, σε αρκετούς από εμάς, πολιτισμό της. Σίγουρα με τα Shogun και Shogun 2 έχουμε μεταφερθεί ξανά σε εκείνα τα μέρη (λίγο πιο δίπλα, στην Ιαπωνία), όμως και πάλι δεν ήμαστε σίγουροι κατά πόσο το Ευρωπαϊκό κοινό γνωρίζει ή ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο της Κίνας.

Η Creative Assembly μετά τις ανάμικτες κριτικές του Thrones of Britannia, πήρε ένα μεγάλο ρίσκο μεταφέροντας τη σειρά σε πιο Ανατολικά μονοπάτια, φρεσκάροντάς την αρκετά. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν το Total War: Three Kingdoms θα συνεχίσει την πολύ καλή παράδοση της σειράς.

Το Total War: Three Kingdoms λαμβάνει χώρα στην Κίνα τον 2ο αιώνα μ.Χ. και πιο συγκεκριμένα το 190 μ.Χ. Η δυναστεία του Han βρίσκεται στα όρια της καταστροφής καθώς το μυαλό του νεαρού αυτοκράτορα Xian, o οποίος απέκτησε τον θρόνο μόλις στα οχτώ του χρόνια, έχει διαστρεβλωθεί από τις συμβουλές και τις δολοπλοκίες του Dong Zhuo. O ανήλικος αυτοκράτορας ουσιαστικά δρα σαν μαριονέτα του Τυράννου Dong Zhuo και η Κίνα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Μέσα σε αυτό το χάος, εμφανίζονται νέοι διεκδικητές του θρόνου οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν δύναμη και να σχηματίσουν ισχυρές συμμαχίες με μοναδικό σκοπό την πτώση του Dong Zhuo. Στην πορεία όμως θα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι προσωπικές φιλοδοξίες τους καθενός, φιλοδοξίες που ίσως να μην αρέσουν σε όλους. Η μάχη για τη βασιλεία της Κίνας μόλις έχει ξεκινήσει και οι αντιπαραθέσεις των πολέμαρχων θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Το σενάριο και κατ’ επέκταση η ιστορική περίοδος που βρισκόμαστε, παρόλο που μας ήταν άγνωστη στην αρχή, έχει αρκετό ενδιαφέρον και σίγουρα θα σας κρατήσει στη καρέκλα μέχρι το τέλος, καθώς προσφέρει αρκετές συγκινήσεις και ανατροπές. Το γεγονός ότι μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από 12 Warlords (ο αρχηγός του faction σας), με διαφορετικές ικανότητες, units, δυσκολία και σημείο εκκίνησης στον χάρτη, ανεβάζει το replayability στα ύψη, καθώς κανένα campaign δεν θα είναι ίδιο με το προηγούμενο. Αναφορικά για να τελειώσουμε το πρώτο μας playthrough με τον Cao Cao (τον πιο εύκολο Warlord) χρειαστήκαμε περίπου 30 ώρες.
Σε περίπτωση που προ-παραγγείλετε το παιχνίδι θα αποκτήσετε πρόσβαση στο Yellow Turban Rebellion DLC, το οποίο προσφέρει ένα ακόμα faction, τρεις νέους Warlords, νέα classes και skills.

Το Total War: Three Kingdoms είναι ένα γνήσιο turn-based strategy με real-time μάχες. Όπως αναφέραμε στην αρχή, ο τίτλος έχει φρεσκαριστεί με αρκετά νέα στοιχεία ενώ και τα παλαιότερα έχουν ανανεωθεί πλήρως. Ο τίτλος έχει γίνει πιο στρατηγικός τόσο στις μάχες, όσο και στο “παιχνίδι” των παρασκηνίων.

Η διπλωματία πλέον παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, περισσότερο ακόμα και από τις μάχες. Θα μας πείτε, που είναι η διασκέδαση αν δεν κατεβάσεις έναν αξιοσέβαστο αριθμό από units ώστε να κατατροπώσεις πλήρως τον αντίπαλό; Θα σας απαντήσουμε ότι αν μπορείτε να κατακτήσετε κάτι χωρίς να πολεμήσετε καν, είναι ακόμα καλύτερο, καθώς κρατάτε το στρατό σας για πιο σοβαρά ζητήματα. Η διπλωματία πλέον έχει ξεφύγει από τα απλά επίπεδα των προηγούμενων τίτλων και έχει εξελιχθεί σε πολιτική.

Πλέον δεν υπάρχουν μόνο απλές συμφωνίες ειρήνης ή ανταλλαγής υλικών αγαθών. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολυεπίπεδες συμφωνίες, να ιδρύσετε ή να συμμετέχετε σε συμμαχίες, να διοργανώσετε γάμους μεταξύ ατόμων από διαφορετικά factions με πολλαπλά οφέλη για τα ίδια τα factions, ενώ μπορείτε να ανταλλάξετε αντικείμενα για τους χαρακτήρες σας, χρήματα για υλικά αγαθά, ακόμα και περιοχές. Τέλος μπορείτε να υποτάξετε κάποιο κατώτερο faction με αντάλλαγμα την προστασία σας, ενώ μπορείτε να ωθήσετε φιλικά προσκείμενα σε εσάς factions σε πόλεμο με τους αντιπάλους σας.

Στο Total War: Three Kingdoms, οι στρατηγοί σας για πρώτη φορά διαθέτουν RPG στοιχεία, κερδίζουν εμπειρία με κάθε μάχη, διαθέτουν ability points με τα οποία ανεβάζετε τις ικανότητες των ίδιων και του στρατού τους στην μάχη, ενώ μπορούν να φορέσουν και αντικείμενα για τον ίδιο σκοπό. Εκτός από αυτά όμως διαθέτουν και συνείδηση, καθώς εκτός από το ότι μπορούν να διαμορφώσουν σχέσεις ή να παντρευτούν, μπορούν να αντιπαθούν ή να συμπαθούν άλλους στρατηγούς ή χαρακτήρες στο faction σας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τις μάχες, αντίστοιχα. Όπως καταλαβαίνετε, πλέον πρέπει να έχετε στον νου σας περισσότερα πράγματα από το ποια είναι τα πιο δυνατά units τα οποία θα συμπληρώσουν τον στρατό σας. Για παράδειγμα, μέλη της ίδια οικογένειας μοιράζονται έξτρα defensive bonuses στο πεδίο της μάχης.

Εκτός όμως από τη διπλωματία και τις μάχες που είναι αρκετά ευθείες επιλογές, για να καταφέρετε ζημιά στον αντίπαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο ύπουλες τακτικές, όπως κατασκόπους. Ξεχάστε όμως την απλοϊκότητα που υπήρχε στις δράσεις τους. Πλέον υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές, καθώς ο κατάσκοπος πρέπει πρώτα να παρεισφρήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εχθρού και μετά θα μπορέσετε να του δώσετε εντολές. Όσο ανεβαίνει δε στην εκτίμηση του αντιπάλου, τόσο πιο πολλή ζημιά θα μπορεί να καταφέρει με τις εντολές σας. Ακόμα, μπορεί να χτίσει ολόκληρο δίκτυο με κατασκόπους, ενώ με τις δολοπλοκίες του μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πόλεμο. Προσοχή όμως, γιατί εκτός του ότι μπορεί να ανακαλυφθεί αν δεν χρησιμοποιηθεί με φειδώ, υπάρχει η πιθανότητα να του αρέσει η νέα του ζωή και να σας προδώσει και αντί για πλεονέκτημα να βρεθείτε με περισσότερους εχθρούς. Όλα τα παραπάνω προσθέτουν τεράστιο βάθος στο campaign, αφού πλέον δεν αρκεί να είστε καλοί στις μάχες, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλα τα εργαλεία που σας προσφέρει το παιχνίδι.

Όσον αφορά τις μάχες, το Total War: Three Kingdoms διαπρέπει όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του. Το να σχηματίσετε στρατό και να τον στείλετε απλά να πολεμήσει δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση. Κάθε unit έχει δυνάμεις και αδυναμίες, ενώ υπάρχουν μια σειρά από τακτικές και σχηματισμούς που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε στη νίκη. Όσον αφορά τις πολιορκίες, πλέον μπορείτε να κατασκευάσετε υπόγεια τούνελ για να προσπεράσετε τα τείχη ή και να λιμοκτονήσετε τον λαό που βρίσκεται πίσω από αυτά.

Στις μάχες όμως, βρίσκουμε και τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα Total War. Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι θα σας δοθεί η επιλογή ανάμεσα σε δυο modes μαχών. To Records και το Romance. Και οι δυο επιλογές έχουν να κάνουν με τους Warlords και τις δυνατότητές τους. Η επιλογή Records τούς αντιμετωπίζει σαν κανονικούς ανθρώπους, δεν μπορείτε να τους χειριστείτε ξεχωριστά στις μάχες και η κούραση των μονάδων παίζει μεγάλο ρόλο στη μάχη. Από την άλλη, η επιλογή Romance μετατρέπει τους Warlords σε Θρύλους που διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, μπορείτε να τους ελέγξετε σαν μονάδες και διαθέτουν δύναμη για να ξεκληρίσουν μεγάλους αριθμούς από εχθρούς μόνοι τους. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν σε δυναμικά duels με τους αντίπαλους στρατηγούς στο πεδίο της μάχης, χωρίς την παρέμβαση των στρατιωτών τους.

Τέλος, κάθε πέντε γύρους κερδίζετε ένα ability point το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε διάφορα traits σε ένα πολύ αναλυτικό skill tree. Με αυτά τα traits μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέα κτήρια, να αυξήσετε το εισόδημα και την παραγωγή του φαγητού σας, ενώ μπορείτε να βελτιώσετε το εμπόριο, αλλά και τον στρατό σας.

Εκτός από το campaign στο Total War: Three Kingdoms, μπορείτε να αναμετρηθείτε για τη κατάκτηση της Κίνας ενάντια σε αγνώστους καθώς προσφέρεται πλήρες multiplayer mode, στο οποίο μπορείτε είτε να παίξετε το campaign είτε να δημιουργήσετε custom games με τους δικούς σας όρους.

Επιπροσθέτως, στην επιλογή Historic Battles μπορείτε να λάβετε μέρος σε έξι ιστορικές μάχες που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο στην Κίνα και να βιώσετε από πρώτο χέρι την εξέλιξή τους.

Στον οπτικοακουστικό τομέα το Total War: Three Kingdoms τα καταφέρνει περίφημα. Η Creative Assembly, αν και χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών από το 2016, έχει καταφέρει να την τελειοποιήσει ώστε να μπορούμε να έχουμε μια άρτια εμπειρία και εκατοντάδες στρατεύματα στην οθόνη μας. Ο χάρτης του campaign απεικονίζεται με μια 3D οπτική, όπου βουνά και ποτάμια ξεπροβάλλουν σε πραγματικό μέγεθος, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η δυναμική αλλαγή των εποχών (άρα και του καιρού), η οποία έχει μεγάλο αντίκτυπο στις μάχες.

Από τους Warlords σας μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ και το animation τους είναι εξαιρετικό -κάτι που φαίνεται στις κινήσεις τους στις μάχες. Αν παρακολουθήσετε από κοντά κάποιο duel ενός Warlord σας, θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Το μόνο αρνητικό που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με τα μεγάλα loading times. Για να μπούμε στο campaign ή ακόμα και σε κάποια μάχη, έπρεπε να περιμένουμε από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά.

Ηχητικά το Total War: Three Kingdoms προσφέρει ανατολικές μελωδίες οι οποίες δένουν τέλεια με τη εποχή που διαδραματίζεται το παιχνίδι, ενώ υπάρχει επιλογή και για πλήρες Κινέζικο voice-acting, κάτι που απογειώνει την εμπειρία των διαλόγων.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A.  για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Total War: Three Kingdoms

Συντάκτης
22 Μαΐου 2019
Τίτλος

Total War: Three Kingdoms

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Creative Assembly

Publisher

Sega

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

23 Μαΐου 2019

Είδος

Strategy

PEGI

16+

Θετικά

+ Τα δυο modes των μαχών
+ Καλοδουλεμένο σενάριο γεμάτο δολοπλοκίες και ανατροπές
+ Η διπλωματία πλέον παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην άνοδο του faction σας
+ Το σύστημα κατασκοπίας
+ Τεράστιο replayability και περιεχόμενο
+ Το πιο βαθύ και στρατηγικό Total War
+ Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων

Αρνητικά

- Μεγάλα loading times
- H χώρα που διαδραματίζεται ίσως ξενίσει αρκετούς

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.5
Συνοψίζοντας

Το Total War: Three Kingdoms όχι μόνο πατάει επιτυχώς πάνω στην συνταγή των προηγούμενων τίτλων, αλλά προσφέρει αρκετές νέες και φρέσκες προσθήκες, οι οποίες το μετατρέπουν στο πιο “στρατηγικό” Total War τίτλο που έχουμε παίξει ποτέ. Η αλληλεπίδραση με φίλους και εχθρούς, οι ύπουλες τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κερδίσετε μια μάχη πριν καν ξεκινήσει, οι ιστορικά ακριβείς και χαοτικές μάχες, το καλοδουλεμένο σενάριο, όλα αγκαλιάζονται με έναν ικανοποιητικότατο οπτικοακουστικό τομέα.

Σίγουρα η σειρά Total War δεν είναι και η πιο φιλική προς τον μέσο χρήστη, όμως με την χρήση του αναλυτικότατου βοηθού και του Total War Academy, είτε έχετε ξαναπαίξει κάποιο παιχνίδι της σειράς είτε όχι, μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο τον πιο βαθύ και στρατηγικό Total War τίτλο που έχει υπάρξει ποτέ.

9.0
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1