Track Lab

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 29 Αυγούστου 2018

Τα παιχνίδια που λειτουργούν ως μέσο δημιουργίας μουσικής, είναι δύσκολο να είναι ενδιαφέροντα για ευρύ κοινό. Επίσης, είναι δύσκολο να δώσουν λόγο στους ενδιαφερόμενους να τα επιλέξουν, όταν υπάρχουν προγράμματα και εφαρμογές με περισσότερες δυνατότητες. Το Track Lab για το PS VR επιχειρεί να λύσει αυτά τα θέματα και να μας κάνει να διασκεδάσουμε γράφοντας τη δική μας μουσική.

Το Track Lab είναι ένα εργαλείο δημιουργίας μουσικής συνδυασμένο με puzzles. Προσπαθεί να κάνει τη μουσική μία διασκεδαστική διαδικασία και να επιτρέψει σε όλους να δημιουργήσουν μελωδίες, χωρίς να έχουν γνώσεις μουσικής. Το στήσιμο του Track Lab μάς δίνει ένα πλέγμα, στο οποίο τοποθετούμε διάφορα αντικείμενα που παράγουν ήχο. Για την ακρίβεια, από ένα σημείο του πλέγματος ξεκινάει μία φωτεινή ακτίνα και στην πορεία την χειριζόμαστε με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, ανάλογα με τους ήχους που θέλουμε να προκαλέσει. Για παράδειγμα, αν βάλουμε ένα πρίσμα, το οποίο αλλάζει κατεύθυνση στην ακτίνα, μόλις τα δύο συναντηθούν δημιουργείται ένας συγκεκριμένος ήχος.

Καταρχάς, το Track Lab είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το ένα είναι το Creation Mode, το οποίο είναι αυτό που λέει η ονομασία του. Στο mode αυτό, έχουμε στη διάθεσή μας διάφορα αντικείμενα, όπως καθρέπτες, πρίσματα, διακόπτες και άλλα τα οποία μπορούν να αλλάξουν την πορεία και τη συμπεριφορά της φωτεινής ακτίνας. Μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα, τις οκτάβες και τα όργανα και να δημιουργήσουμε τις δικές μας μελωδίες. Το σύστημα είναι φαινομενικά απλό, όμως για να φτιάξουμε έναν βασικό ρυθμό, βλέπουμε πως χρειάζεται αρκετός χρόνος. Για να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι, απαιτείται κόπος, προσήλωση και ακόμη περισσότερος χρόνος.

Μπορούμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Creation Mode, παίζοντας το δεύτερο, το Evolver Mode. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία σειρά από puzzles αυξανόμενης δυσκολίας. Με την επίλυσή τους, δημιουργούν μελωδίες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο Creation Mode. Οι γρίφοι είναι απλοί στην αρχή και σιγά σιγά γίνονται αρκετά πολύπλοκοι. Το στήσιμό τους είναι έξυπνο και η επίλυση προκαλεί ικανοποίηση. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε πως βρήκαμε το Evolver Mode το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Track Lab και θα θέλαμε περισσότερους γρίφους.

Προτείνεται η ενασχόληση με το Evolver Mode προτού αρχίσουμε τις δημιουργίες. Το interface, η κατανόηση των συστημάτων και ο χειρισμός του Track Lab είναι πολύ εύκολα και προσβάσιμα, όμως στην αρχή τα πάντα δείχνουν χαοτικά. Έτσι, χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην εκμάθηση του παιχνιδιού.

Οπτικά, το Track Lab είναι ικανοποιητικότατο. Το interface είναι ξεκάθαρο, τα χρώματα έντονα και διασκεδαστικά στο μάτι. Όποια προβλήματα υπάρχουν, προκαλούνται από την μέτρια απόκριση του PS VR. Αρκετά συχνά, δεν μπορούμε να φτάσουμε τα σημεία που θέλουμε με τα χέρια μας επειδή βγαίνουμε εκτός play area. Το Track Lab παίζει αποκλειστικά με PlayStation Move και δεν μπορούμε να το φανταστούμε διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός είναι επαρκής.

Η χρήση του VR βελτιώνει το παιχνίδι, καθώς μας κάνει να νιώθουμε πως είμαστε μέσα στο περιβάλλον του. Το Track Lab δεν είναι από τις περιπτώσεις που δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν αν δεν ήταν σε VR, όμως σίγουρα η επιλογή αυτή κάνει το immersion ευκολότερο και πιο ενδιαφέρον. Επίσης, αφού δεν κινούμαστε στον χώρο, η εμπειρία είναι χαλαρή και δεν ζαλίζει.

Ο ήχος, αναμενόμενα, είναι από τα δυνατά σημεία του τίτλου. Η μουσική και όλα τα ηχητικά εφέ είναι πολύ καθαρά και ευχάριστα. Αρκετές φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να κάνει ακούσιες χορευτικές κινήσεις. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε είναι ότι στο Evolver Mode, στους πιο δύσκολους γρίφους, στους οποίους περνάμε αρκετό χρόνο, ακούμε συνεχώς τις ίδιες μελωδίες να επαναλαμβάνονται και ψάχνουμε το κουμπί για mute ή ένα παυσίπονο.

Για εργαλείο δημιουργίας μουσικής, το Track Lab μάς περιορίζει με πολύ περίεργους τρόπους. Έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις δημιουργίες μας, όμως όχι να κάνουμε record και export τα κομμάτια μας, ώστε να τα ακούμε σε διαφορετικές συσκευές. Αυτή είναι μία μεγάλη παράλειψη και μειώνει αρκετά την εμπειρία. Επίσης, χωρούσε περισσότερη ποικιλία στις επιλογές οργάνων.

Σε γενικές γραμμές, το Track Lab πετυχαίνει τους σκοπούς του, αλλά έχει αρκετά πρόβλήματα. Το mode δημιουργίας μουσικής είναι πολύπλοκο και ιδιαιτέρως χρονοβόρο, όμως όσοι ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο σίγουρα θα διασκεδάσουν μαζί του. Όσοι προτιμούν το puzzle κομμάτι, θα το βρουν σίγουρα ικανοποιητικό αλλά πολύ μικρό σε διάρκεια. Με μερικές ακόμη επιλογές, όπως το record και export των κομματιών, η διαδικασία της δημιουργίας θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερα βλέματα. Τώρα, είναι κάτι που θα ευχαριστηθούν οι fans του είδους, αυστηρά. Το μεγαλύτερο ατού του Track Lab είναι πως δεν μας βάζει να αναπαράγουμε samples και μουσική, αλλά μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας από το μηδέν.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Track Lab

Συντάκτης
29 Αυγούστου 2018
Developer

Little Chicken Game Company

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4 (απαιτείται PlayStation VR)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Αυγούστου 2018

Είδος

Music / Rythm

PEGI

3

Θετικά

+ Διασκεδαστικά και καλοστημένα puzzles
+ Ικανοποιητικός οπτικοακουστικός τομέας
+ Δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωτικά δικής μας μουσικής, χωρίς σχετικές γνώσεις

Αρνητικά

- Κάποια προβλήματα με τον χειρισμό και το tracking
- Δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε export τα κομμάτια μας
- Χρειαζόταν λίγη περισσότερη ποικιλία σε όργανα
- Τα puzzles διαρκούν λίγο ενώ η δημιουργία είναι πολύ χρονοβόρα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, το Track Lab πετυχαίνει τους σκοπούς του, αλλά έχει αρκετά προβλήματα. Το mode δημιουργίας μουσικής είναι πολύπλοκο και ιδιαιτέρως χρονοβόρο, όμως όσοι ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, σίγουρα θα διασκεδάσουν μαζί του. Όσοι προτιμούν το puzzle κομμάτι, θα το βρουν σίγουρα ικανοποιητικό αλλά πολύ μικρό σε διάρκεια. Με μερικές ακόμη επιλογές, όπως το record και export των κομματιών, η διαδικασία της δημιουργίας θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερα βλέμματα. Τώρα, είναι κάτι που θα ευχαριστηθούν οι fans του είδους, αυστηρά. Το μεγαλύτερο ατού του Track Lab είναι πως δεν μας βάζει να αναπαράγουμε samples και μουσική, αλλά μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας από το μηδέν. 

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1