TrackMania Turbo

Ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε ακραίες πίστες
by Σπύρος Σελλάς on 29 Μαρτίου 2016

Τα racing games είχαν πάντα ένα πολύ μεγάλο και φανατικό κοινό κάθε ηλικίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τίτλοι που αφορούν τους αγώνες ταχύτητας. Εδώ έρχεται η γαλλική Nadeo, φέρνοντας μία μοναδική σειρά τίτλων, με το όνομα TrackMania. Η πρώτη κυκλοφορία της σειράς χρονολογείται το 2003, με πολλούς τίτλους να ακολουθούν. Συνολικά αναφερόμαστε σε 7 παιχνίδια, τα οποία ήταν διαθέσιμα σε PC, Nintendo DS και Wii. Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, βλέπουμε τον όγδοο τίτλο της σειράς να έρχεται σε κονσόλες της Microsoft και της Sony, με το TrackΜania Turbo να είναι διαθέσιμο σε PlayStation 4 και Xbox One, εκτός από PC. Ανέκαθεν, το TrackMania αγνοούσε τη ρεαλιστική πλευρά των αγώνων. Αντιθέτως, προσφέρει εξωφρενικές ταχύτητες σε ακραίες στροφές, τεράστια loop και μακρινά άλματα και κατά συνέπεια θεωρείται ένα απ' τα πιο extreme racing games. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος που οι φανατικοί οπαδοί του TrackMania το επιλέγουν. Η δυνατότητα της δημιουργίας custom πιστών και η χρήση τους σε online servers, πάντα οδηγούσε σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών.

Trackmania Turbo_20160323225258

Όσο περνάνε τα χρόνια, η σειρά TrackMania εξελίσσεται, κρατώντας πάντα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παιχνιδιού. Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης, το TrackMania Turbo έρχεται με τρία environments, τα οποία θα φανούν σίγουρα οικεία στους φανατικούς, καθώς εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη σειρά. Αυτά είναι το Canyon Grand Drift, το Valley Down & Dirty και φυσικά το πολυαγαπημένο International Stadium. Στον νέο τίτλο της σειράς όμως έρχεται να ενταχθεί ένα καινούριο και πολύ διαφορετικό environment, το Rollercoaster Lagoon. Κάθε environment αποτελείται από διαφορετικές μορφές δρόμων, αυτοκινήτων και στεγάζονται σε ξεχωριστές περιοχές. Το κάθε αυτοκίνητο έχει μεγάλες διαφορές στην οδηγική του συμπεριφορά. Η επιτάχυνση, η τελική ταχύτητα, η πρόσφυση και το πόσο γρήγορα μπορείτε να στρίψετε αλλάζει, διαφοροποιώντας τελείως τον τρόπο οδήγησης του χρήστη. Η διακόσμηση του κάθε environment, όπως και το τοπίο στο οποίο βρίσκεται, είναι τελείως διαφορετικά, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο και πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.

Όλοι οι τίτλοι TrackMania φημίζονται για τις πολλές και καλοφτιαγμένες πίστες που προσφέρει το Campaign του παιχνιδιού. Έτσι και στο νέο TrackMania Turbo, το Campaign είναι σίγουρα το μέρος από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει κάθε παίκτης, αρχάριος ή βετεράνος. Περιέχει 5 κατηγορίες, στις οποίες αλλάζει ο βαθμός δυσκολίας των πιστών. Οι κατηγορίες από την ευκολότερη προς τη δυσκολότερη είναι: White Series (Start Here), Green Series (Easy to Pickup), Blue Series (Try Hard), Red Series (Try Harder) και Black Series (Hard to Master). Οι κατηγορίες ξεκλειδώνονται κερδίζοντας χάλκινα, ασημένια και χρυσά μετάλλια με τους χρόνους, τους οποίους κάνετε στις πίστες. Κάθε κατηγορία περιέχει 10 πίστες από το κάθε environment, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία. Συνολικά αναφερόμαστε σε 200 διαφορετικές πίστες, που υπόσχονται πολλές ώρες στους οδηγούς. Έτσι και αλλιώς, το Campaign δεν τελειώνει στο χρυσό μετάλλιο, γιατί υπάρχει πάντα ένας καλύτερος, κρυφός χρόνος, που αν τον περάσετε, σας απονέμεται ο τίτλος του Track Master, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για την πλειοψηφία των πιστών.

Όταν πλέον νιώθετε αρκετά εξοικειωμένοι με το TrackMania Turbo, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας εναντίον άλλων παικτών σε μία ποικιλία από rooms χωρητικότητας έως 100 ατόμων. Εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε όσες προσπάθειες θέλετε, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να εξασφαλίσετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο στη συγκεκριμένη πίστα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, καθώς λίγα δέκατα του δευτερολέπτου μπορούν να είναι καθοριστικά για την τελική σας κατάταξη ανάμεσα στους άλλους οδηγούς. Όλοι οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν private ή public rooms και να επιλέξουν τις πίστες, τις οποίες αυτό θα περιέχει, είτε από το campaign, είτε custom. Έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε σε ένα κλειστό room αποκλειστικά για εσάς και τους φίλους σας ή να δείξετε τις αγαπημένες πίστες σας σε ένα ανοιχτό room με πολύ κόσμο και μεγάλο ανταγωνισμό. Στα rooms του Online Racing θα δείτε πολλές custom πίστες, φτιαγμένες από άλλους χαρακτήρες, δοκιμάζοντας τις ικανότητές σας σε κάτι τελείως καινούριο και διαφορετικό. Για αυτό, υπάρχουν φίλτρα για την αναζήτηση του κατάλληλου room, με βάση τις προτιμήσεις σας στο environment, το μέγεθος και το είδος των πιστών. Το content του Online Racing είναι απεριόριστο με τα πολλά rooms που υπάρχουν και τις πίστες που προστίθενται καθημερινά σε αυτά.

Είναι αναμενόμενο ότι δεν θα μπορούσε να λείπει και το local Multiplayer από ένα τέτοιο παιχνίδι. Μπορείτε να κοντράρετε τους φίλους σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η πιο κλασική επιλογή είναι το SplitScreen, που υποστηρίζει μέχρι και 4 παίκτες στην ίδια οθόνη συγχρόνως, στο οποίο θα αναμετρηθείτε με τους φίλους σας για το ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Επιπλέον, υπάρχει και το Arcade mode, όπου προσπαθείτε να βάλετε το όνομά σας στην Top 10 λίστα από τοπικούς χρόνους που έχουν γίνει σε όποια πίστα επιλέξετε εσείς. Το HotSeat είναι ένα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον mode, επειδή απαιτεί μόνο ένα χειριστήριο αλλά μπορούν να παίξουν έως 8 διαφορετικά άτομα, ο καθένας με τη σειρά του. Στο HotSeat όλοι οι παίκτες διαθέτουν μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, την οποία καταναλώνουν παίζοντας. Όποιος έχει τον χειρότερο χρόνο από τους παίκτες, αναγκάζεται να καταναλώσει ένα μέρος των καυσίμων, έτσι ώστε να περάσει τους υπόλοιπους. Αλλά δεν τελειώνουν εδώ τα διαφορετικά Multiplayer modes, καθώς επιλέγοντας την κατηγορία Secret, μπορείτε να εισάγετε έναν συνδυασμό τριών κουμπιών του χειριστηρίου ανάμεσα στο Τετράγωνο, Τρίγωνο, Κύκλο και Χ. Ανάλογα με το τι συνδυασμό επιλέξετε, θα εμφανιστεί ένα τελείως διαφορετικό mode για εσάς και τους φίλους σας.

Το TrackMania Turbo εισάγει και ένα πολύ πρωτοποριακό co-op multiplayer, το οποίο ονομάζεται Double Driver. Όπως προϊδεάζει ο τίτλος, στο Double Driver καλείστε εσείς και ένας φίλος σας να συνεργαστείτε, οδηγώντας το ίδιο αυτοκίνητο. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό είναι απλός: Το παιχνίδι εντοπίζει τις ακριβείς κινήσεις και των δύο παικτών και βγάζει τον μέσο όρο τους. Για παράδειγμα, αν ο ένας στρίψει δεξιά και ο άλλος αριστερά το αυτοκίνητο θα καταλήξει να πηγαίνει ευθεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η συνεννόηση μεταξύ των οδηγών, έτσι ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά την πίστα, στην οποία βρίσκονται. Το να προσπαθείς να συγχρονιστείς με τον συμπαίκτη σου είναι σίγουρα μία πρόκληση και η προσπάθεια προκαλεί πολύ γέλιο μέσα στην παρέα. Το Double Driver μπορείτε να το βρείτε στο Campaign, αλλά και σε κάθε Multiplayer mode.

Εδώ βρίσκεται η μαγεία του TrackMania. Είναι δεδομένο ότι όσες πίστες και να υπήρχαν στο παιχνίδι, μετά από λίγο καιρό θα γνωρίζατε την κάθε στροφή τους. Το TrackBuilder επιτρέπει σε κάθε χρήστη να φτιάξει τις δικές του πίστες, όπως ακριβώς τις φαντάζεται. Οι πίστες δημιουργούνται με πολλά και διαφορετικά blocks, τα οποία συνθέτουν όλες τις πίστες, ακόμα και αυτές του Campaign. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και καθημερινά δημιουργούνται εκατοντάδες πίστες από το community του παιχνιδιού. Τις πίστες αυτές μπορείτε να τις δημοσιεύσετε στους servers του TrackMania, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παίκτες του κόσμου να τις απολαύσουν ή να τις κρατήσετε για εσάς και τους φίλους σας. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι να δημιουργήσετε. Επιλέγοντας Beginner,  η δημιουργία μίας απλής πίστας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά, με τον περιορισμένο αριθμό από blocks και την άνετη χρήση τους. Στο Normal τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς τα διαθέσιμα blocks αυξάνονται και οι δυνατότητες, οι οποίες σας δίνονται για να τα αξιοποιήσετε γίνονται περισσότερες, δίνοντάς σας μεγαλύτερη ελευθερία. Η απόλυτη ελευθερία, όμως, έρχεται μέσω του Advance. Εδώ μπορείτε να βρείτε κάθε block και να το τοποθετήσετε όπως ακριβώς θέλετε μέσα στο χώρο, δημιουργώντας ό,τι θέλετε εσείς να οδηγήσετε. Επιπλέον, η διακόσμηση της πίστας εξαρτάται από εσάς, σε αντίθεση με το Beginner και το Normal, στα οποία δημιουργείται αυτόματα. Το Trackbuilder είναι ο λόγος που το content του TrackMania Turbo δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, καθώς μέσω των ίδιων των gamers, οι πίστες του αυξάνονται συνεχώς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Online Rooms, άλλωστε, περιέχουν αποκλειστικά custom πίστες, φτιαγμένες από τους χρήστες του παιχνιδιού. Αν, από την άλλη, θέλετε να απολαύσετε μία καινούρια πίστα, δίχως να ξοδέψετε χρόνο για να την φτιάξετε, σας δίνεται η δυνατότητα να οδηγήσετε μία τυχαία πίστα που θα σας φτιάξει το Random Generator. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το μέγεθος, το οποίο επιθυμείτε και να περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα βλέποντας την πίστα σας να δημιουργείται, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Θέλετε να ξεχωρίζετε ανάμεσα στα εκατοντάδες αυτοκίνητα που βρίσκετε στο Online Racing; Στο TrackMania Turbo μπορείτε να αλλάξετε την εξωτερική εμφάνιση των αυτοκινήτων σας. Σας δίνονται 5 διαφορετικά πεδία για το customization των αυτοκινήτων σας: Σημαίες όλων των χωρών, χρώματα και σχέδια, νούμερα, σύμβολα και υλικά κατασκευής του αμαξώματος. Στην αρχή διαθέτετε έναν περιορισμένο αριθμό από επιλογές, στην πορεία όμως μπορείτε να ξεκλειδώσετε περισσότερα, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια στις πίστες του Campaign ή ανεβαίνοντας κατάταξη στο Online Racing. Οι αλλαγές αυτές εφαρμόζονται και στα τέσσερα αυτοκίνητα τα οποία διαθέτετε για το κάθε environment. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και τα Legendary paint jobs, που μπορείτε να τα αγοράσετε διαθέτοντας λίγους UPlay πόντους και προφέρουν έτοιμες, μοναδικές εμφανίσεις για τα οχήματά σας. Τέλος, μας δίνεται η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε όποια, από τα πολλά, μουσικά κομμάτια θέλουμε εμείς, αφήνοντας μόνο όσα ταιριάζουν στα γούστα μας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Ubisoft στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

TrackMania Turbo

Συντάκτης
29 Μαρτίου 2016
Τίτλος

TrackMania Turbo

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Nadeo

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

24 Μαρτίου 2016

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Πολλές πίστες και η δυνατότητα δημιουργίας περισσοτέρων
+ Ποικιλία σε multiplayer modes
+ Έντονος online ανταγωνισμός
+ Διαφορετικά περιβάλλοντα και αυτοκίνητα
+ Εξαιρετικά γραφικά, φωτισμός και frame rate
+ Καλή τιμή αγοράς

Αρνητικά

- Η δημιουργία πιστών είναι πιο δύσκολη από τους προηγούμενους τίτλους
- Ευαίσθητος χειρισμός που απαιτεί συνήθεια
- Πού είναι η κόρνα;

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Trackmania Turbo είναι μία πολύ καλή επανέκδοση των κλασικών, διαχρονικών TrackMania τίτλων, δίχως να ξεφεύγει από την γνωστή και φημισμένη arcade συνταγή, που κρατάει από το 2003. Τα γραφικά και ο φωτισμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, με αποδόσεις στα 1080p και 60fps στο PlayStation 4. Επιπλέον, αποτελεί ίσως τον πιο extreme τίτλο στην οικογένεια των racing games, καθώς οι οδηγοί καλούνται να κυνηγήσουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο, τρέχοντας σε εξωφρενικές ταχύτητες μέσα σε κλειστές στροφές και άλματα.

Το περιεχόμενο που προσφέρει το TrackMania Turbo είναι απεριόριστο, διότι εκτός από τις 200 πίστες που προσφέρει το Campaign, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας ή να απολαύσετε custom πίστες από παίκτες σε όλο τον κόσμο. Τέλος, τα πολλά διαφορετικά multiplayer modes, όπως και το Double Driver, κάνουν το TrackMania Turbo το απόλυτο παιχνίδι για την παρέα. Διατίθεται σε retail και digital μορφή και κοστίζει 39.99€, που θεωρούμε μια πολύ καλή τιμή για το πακέτο που προσφέρει.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1