Transformers: Devastation

Reviewing is the right of all journalist beings
by Σταύρος Ζήσης on 16 Οκτωβρίου 2015

Μια ωραία μέρα σαν τις άλλες, η Bayonetta και ο Optimus Prime μπαίνουν σε ένα ασανσέρ. Μέχρι να κατέβουν στο ισόγειο πέρασαν πολύ ποιοτικό χρόνο μαζί και αντάλλαξαν πολλές ιδέες σχετικά με τους κόσμους τους. Κάπως έτσι πρέπει να έγινε η σύλληψη (της ιδέας φυσικά!) του Transformers: Devastation. Ας είμαστε ειλικρινείς, το τελευταίο καλό και από τα πολύ λίγα καλά παιχνίδια με τα Transformers ήταν το Fall of Cybertron που βγήκε το 2012. Το Devastation είναι κυριολεκτικά ένα μεγάλο fan-service για όλους τους fans του franchise που μεγάλωσαν με το Generation 1 καρτούν των '80s – '90s και έχει πολλές επιρροές από τα άλλα παιχνίδια της Platinum Games.

TransformersDevastation 13-10-2015 1-52-49 πμ-469

Ήδη το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στο παιχνίδι είναι τα όμορφα cell-shaded γραφικά του. Ίσως κάποιοι να πουν ότι μοιάζει πιο πολύ με παιχνίδι του PS2, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν καταφέρει να πετύχουν ακριβώς την όψη και την αίσθηση ότι βλέπεις μπροστά σου και ελέγχεις εσύ ένα παλιό καρτούν. Τα πάντα φαίνονται λες και είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, ενώ υπάρχει μέχρι και το κλασσικό ηχητικό εφέ που ακούγεται στη στιγμή της μεταμόρφωσης και το animation με το σύμβολο των Autobots να αλλάζει σε αυτό των Decepticons όποτε είναι το cutscene να δείξει τα πράγματα από τη δικιά τους μεριά. Ακόμα και όλοι οι original voice actors που είναι ακόμα ζωντανοί έχουν γυρίσει πίσω στους ρόλους τους για να αναλάβουν δράση.

Στο τεχνικό κομμάτι, το παιχνίδι είναι άψογο. Το frame-rate παραμένει σε όλες τις πλατφόρμες σταθερό στα 60 frames και στα PS4 και Xbox One η ανάλυση είναι στα full 1080p. Το αγγλικό voice acting είναι εξίσου καλό και είναι επίτηδες γεμάτο με τους άθλιους διαλόγους που ακούγαμε παλιά στο καρτούν (αυτούς που πέφτουν στην κατηγορία “είναι τόσο κακό, αλλά με την καλή έννοια”), ενώ το soundtrack είναι γεμάτο ροκιές που ταιριάζουν με το στυλ του παιχνιδιού. Επίσης συνειδητοποίησα ότι η ομιλία του Grimlock δεν παλιώνει ποτέ!

Πέρα από αυτά όμως, δυστυχώς φαίνεται και το περιορισμένο budget του παιχνιδιού. Τα περιβάλλοντα είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα με το 80% του παιχνιδιού να γίνεται μέσα στην ίδια πόλη η οποία απ’ άκρη σ’ άκρη είναι πανομοιότυπη και απαρτίζεται κυρίως από την ίδια πολυκατοικία, αλλά με διαφορετικό μέγεθος και άλλο texture και κάποια επιπλέον μικροπράγματα. Η ποικιλία των εχθρών είναι δυστυχώς σχεδόν το ίδιο ελλιπής, αλλά από την άλλη μεριά η δράση και το gameplay εξελίσσονται σε τόσο φρενήρεις ρυθμούς που δεν νομίζω ότι θα καθίσετε να παρακολουθείτε για πολύ τα τοπία, οπότε πέρα από μια αίσθηση déjà vu αυτό δεν θα είναι και πολύ πρόβλημα.

Πλοκή; Ποια πλοκή; Το σενάριο είναι όσο πιο απλοϊκό γίνεται και είναι απλά μια δικαιολογία για να συνεχίσετε να δέρνετε τους ίδιους εχθρούς ξανά και ξανά. Ο Megatron έχει βρει μια πηγή από Plasma Energy και θέλει να μετατρέψει τη Γη σε ένα νέο Cybertron και να σκοτώσει τους Autobots. Αυτό. Πάμε παρακάτω.

 

Το gameplay είναι ακριβώς αυτό που θα περιμένατε από τίτλο της Platinum Games, πολύ stylish και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έχετε στη διάθεσή σας 5 Transformers από την μεριά των Autobots, τον Optimus Prime, τον Bumblebee, τον Sideswipe, τον Wheeljack και τον Grimlock. Δυστυχώς πουθενά ο Ultra Magnus... Καθένας από τους χαρακτήρες έχει δικό του στυλ μάχης και διάφορα όπλα με τα οποία μπορείτε να εξοπλίσετε τον καθένα και να επιλέξετε διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσετε κάποιους εχθρούς. Η μάχη βασίζεται πολύ στο να κάνετε combos στο στυλ της Bayonetta και μετά να εξαπολύετε ένα vehicle attack στο τέλος κάθε επιτυχημένου combo. Κάθε χαρακτήρας έχει και μια ειδική επίθεση η οποία γεμίζει με το πέρασμα του χρόνου και έχει διαφορετική χρήση για κάθε Transformer. Για παράδειγμα, ο Optimus Prime γίνεται νταλίκα και ξαφνικά αποκτά το trailer και κάνει ένα area damage με αυτό, ενώ ο Sideswipe μεταφέρεται στιγμιαία στον κοντινότερο εχθρό. Επιπλέον υπάρχει και μια ultimate επίθεση, η οποία γεμίζει πολύ πιο αργά αλλά χρησιμοποιείται για να πέσει βαρύ damage στους αντιπάλους. Αν λοιπόν είχατε βαρεθεί να βλέπετε τα παιχνίδια των Transformers να βασίζονται πιο πολύ στο shooting και προτιμάτε την παλιά καλή two-fisted-violence, τότε το όνειρό σας εκπληρώθηκε! Σε όλα αυτά προσθέστε και ένα σύστημα looting διαφόρων όπλων με διάφορες ικανότητες το καθένα και το σύστημα αναβαθμίσεων όπου αυξάνετε το level του αγαπημένου σας όπλου χρησιμοποιώντας άλλα όπλα σαν υλικά. Τέλος, υπάρχει και το TECH σύστημα με το οποίο φτιάχνετε στο εργαστήριο του Wheeljack καινούργια chipάκια και τα κάνετε equip στα Transformers. Το πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι είναι εκνευριστικό το mini-game όπου απλά πρέπει να πατήσεις το κουμπί την κατάλληλη στιγμή και οι ικανότητες που παίρνουν τελικά τα chip είναι τελείως τυχαίες.

Δυστυχώς όμως το Transformers: Devastation είναι κάπως μικρό σε διάρκεια. Υπάρχουν συνολικά 7 chapters για να τελειώσετε και τα οποία βγαίνουν σχετικά γρήγορα, αλλά μετά μπορείτε να ξαναπαίξετε όποιο chapter θέλετε με όποιο Autobot επιθυμείτε για να κάνετε grind τα stats του ή να κάνετε κάποια side-missions. Πέρα από αυτό, μόλις ολοκληρώσετε την κύρια ιστορία θα ξεκλειδώσετε το challenge mode, το οποίο πρακτικά δεν προσφέρει κάτι παραπάνω που δεν θα σας δώσει το campaign πέρα από ηθική ικανοποίηση. Αν περιμένατε ότι θα ξεκλειδώσετε κάποιο multiplayer ή co-op mode, τότε θα απογοητευτείτε. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε ακόμα, όχι, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να ξεκλειδώσετε campaign για τους Decepticons, το οποίο είναι κρίμα μιας και θα έδινε παραπάνω replay value σε ένα παιχνίδι που έχει ήδη αρκετό περιεχόμενο. Άλλο ένα κακό του παιχνιδιού είναι η κάπως σχιζοφρενική δυσκολία του. Το κύριο παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο, άντε ίσως και λίγο προκλητικό, αλλά στα bosses και στα mini-bosses παρατήρησα μια μεγάλη άνοδο στη δυσκολία ακόμα και στο normal επίπεδο, η οποία δεν οφείλεται στο ότι το AI αλλάζει κάπως και γίνεται πιο έξυπνο, αλλά στο ότι τα bosses έχουν τεράστιες μπάρες ζωής και κόβουν πάρα πολύ damage στον παίχτη. Με λίγα λόγια, δεν είναι ότι τα bosses είναι δύσκολα αυτά καθαυτά, αλλά απλά παίρνουν πολύ χρόνο για να νικηθούν.

TransformersDevastation 13-10-2015 1-11-25 πμ-216

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Transformers: Devastation

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

PlatinumGames

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PC

Κυκλοφορία

9 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Action, hack and slash

PEGI

7

Θετικά

+ Εντυπωσιακά γραφικά και cheesy διάλογοι που παραπέμπουν σε παλιό καρτούν
+ Πολύ γρήγορου ρυθμού και δράσης σύστημα μάχης
+ Το σύστημα loot γίνεται εθιστικό
+ Αρκετό replay value
+ Διασκεδαστική κύρια ιστορία, αλλά…

Αρνητικά

- …με μικρή διάρκεια
- Έλλειψη playable Decepticons και άλλων modes
- Λίγο τσιμπημένη τιμή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Εν τέλει, το Transformers: Devastation μπαίνει άνετα στην κορυφή μαζί με το Fall of Cybertron τόσο σαν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς, αλλά και σαν ένα πολύ καλό παιχνίδι γενικά για τους fans των action hack ’n’ slash παιχνιδιών. Καλό μεν, αλλά σίγουρα όχι παιχνίδι των 40 με 50€. Είναι ένα μεγάλο πακέτο δράσης και απόλαυσης για όλους τους φίλους των Transformers και με αρκετό περιεχόμενο από loot και side-missions που θα σας κρατήσει απασχολημένους ακόμα και αφού τελειώσετε την κύρια ιστορία, ειδικά αμα κυνηγάτε όλα τα trophies/achievements. Μπορεί το campaign να είναι κάπως μικρό και να μην υπάρχουν playable Decepticons, αλλά και πάλι παραμένει εξαιρετικά διασκεδαστικό. Αν και θα πρότεινα να περιμένετε κάποια προσφορά, εκτός βέβαια και αν είστε μεγάλος fan της σειράς. Αν η τιμή του ήταν καλύτερη, θα ήμουν πιο επιεικής.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1